ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Ξεκινά με δυο Ολυμπιακά «φιλέτα»

Το Διεθνές Κέντρο Τύπου

ICON

Το Διεθνές Κέντρο Τύπου
Με εντατικούς ρυθμούς ξεκινά και το μεγάλο ξεπούλημα της ακίνητης δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση. Ειδικότερα, δύο από τα πιο γνωστά «φιλέτα» των εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και βρίσκονται στο Μαρούσι, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των πρώτων ακινήτων που θα βγουν «στο σφυρί» από το Δημόσιο μέσα στο Δεκέμβρη, καθώς θεωρείται από την κυβέρνηση και την επιτροπή αποκρατικοποιήσεων πως οι διαδικασίες για κάτι τέτοιο είναι πιο ώριμες.

Πρόκειται για το Βασικό Κέντρο Τύπου των Αγώνων που στεγάζει υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, καθώς και το Διεθνές Κέντρο Τύπου, εκεί όπου λειτουργεί το εμπορικό κέντρο «Golden Ηall» του ομίλου «Lamda Development». Οι δύο εγκαταστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βγουν «στο σφυρί» με διαγωνισμό πιθανότατα και ως «ομάδα» ακινήτων προκειμένου, όπως ελπίζει η κυβέρνηση, να πιάσουν καλύτερη τιμή και να είναι πιο ...ελκυστικά για τον υποψήφιο επενδυτή.

Σημειώνουμε ότι στο Διεθνές Κέντρο Τύπου, εκτός από το χώρο όπου λειτουργεί το εμπορικό κέντρο της «Lamda» το υπόλοιπο 40% του κτιρίου προοριζόταν για χώρο του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να στεγάσει το μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, προοπτική βέβαια που έχει εδώ και καιρό παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Επιπλέον, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι και η επιμήκυνση της περιόδου μίσθωσης του υπολοίπου κτιρίου για τη λειτουργία του «Golden Hall» από την «Lamda», η οποία μάλιστα είχε ζητήσει ήδη από το 2010 μείωση ενοικίου λόγω αλλαγής των συνθηκών!

Στα μέσα Δεκέμβρη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το ξεπούλημα του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΝΕΑ» ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον υπουργό, η «Ελληνικό ΑΕ» προχωρά τα νομικά και χωροταξικά ζητήματα της έκτασης του Ελληνικού, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ετοιμάζει τη δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του Δημοσίου και ο ίδιος, με εντολή του πρωθυπουργού, έχει αναλάβει τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων.

Στο μεταξύ, κατατέθηκαν την Τρίτη οι Φάκελοι Δεσμευτικού Ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό «αξιοποίησης» της Μαρίνας Βουλιαγμένης, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Φακέλους υπέβαλαν τα επιχειρηματικά σχήματα «Lamda Development SA» και «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ». Η επιτροπή του διαγωνισμού αποσφράγισε και εξετάζει τους υποφακέλους των δικαιολογητικών συμμετοχής, και εν συνεχεία θα αποσφραγίσει τους υποφακέλους των τεχνικών και οικονομικών προσφορών, ώστε να καταλήξει στην επιλογή του προσωρινού αναδόχου.

«ΣΧΕΔΙΟ 2012 - 2014» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υλοποίηση του «Καλλικράτη» και στήριξη των μονοπωλίων

Προτάσεις και εισηγήσεις φορέων και ιδιωτών για το «Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού 2012-2014» της Περιφέρειας Αττικής δέχεται η αιρετή διοίκησή της μέχρι τις 11/11/2011. Διευκρινίζει ότι το Σχέδιο αποτελεί την πρώτη ενότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) της Περιφέρειας. Υπογραμμίζει ότι σκοπός της σύνταξης τέτοιων ΕΠ είναι «η προώθηση της ανάπτυξης της Περιφέρειας σε εναρμόνιση με τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις σε εθνικό επίπεδο». Κατευθύνσεις που φυσικά τις δίνουν η κυβέρνηση, η ΕΕ, συνολικά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, το μεγάλο κεφάλαιο.

Θυμίζουμε ότι η σύνταξη Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τις Περιφέρειες προβλέπεται στο Νόμο 3852/2010 («Καλλικράτης»). Εκεί προσδιορίζεται ως πενταετής η χρονική διάρκειά τους, με εξαίρεση την πρώτη περίοδο εφαρμογής τους που ορίστηκε τριετής. Τον αντιλαϊκό και αντεργατικό «Καλλικράτη» προωθούν, για τη μετατροπή των Περιφερειών σε όργανα διαχείρισης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, για την άμεση χρηματοδότηση ομάδων του κεφαλαίου που θα κάνουν κάποιες επενδύσεις στην περιφέρεια προς ίδιον και πολλαπλό στο τέλος όφελος. Ολες τους οι εξαγγελίες και οι πολυδιαφημισμένες «δημόσιες διαβουλεύσεις» τους, έχουν να κάνουν με την βούληση της κυβέρνησης και των περιφερειαρχών να υλοποιήσουν ξανά μια πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, χωρίς καμία πραγματική στήριξη της περιφέρειας και του λαού, ικανοποίηση των διευρυνόμενων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Αναστέλλει τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» καλεί τους δικηγόρους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να διαμορφώσουν το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο πάλης

Για άλλη μια φορά, η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προχωρά σε υπονόμευση της αγωνιστικής διάθεσης και των συλλογικών διαδικασιών του δικηγορικού κόσμου, καθώς χτες επικαλούμενη την «κρισιμότητα των περιστάσεων» δεν πήρε καμιά απόφαση για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων για τις αντιδραστικές σαρωτικές αλλαγές που επιβάλλει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην απονομή της Δικαιοσύνης με στόχο δήθεν την επιτάχυνσή της.

Η Συντονιστική Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι λόγω της κρισιμότητας των περιστάσεων - τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο - αποφάσισε την αναβολή της λήψης απόφασης για τα ζητήματα στο θέμα που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των δικών, ενώ θα ξανασυζητηθεί η υπόθεση αυτή στις 14 Νοέμβρη. Επίσης, στις προτάσεις της επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις για διάλογο, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Την πλήρη αντίθεσή της σ' αυτές τις μεθοδεύσεις εκφράζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», η οποία επισημαίνει ότι οι αλλαγές στην απονομή της Δικαιοσύνης - αυτές που έγιναν και αυτές που έχουν δρομολογηθεί - «δεν σκοπεύουν στην επιτάχυνσή της προς όφελος του λαού, αλλά έχουν ως στόχο να γίνει πιο αποτελεσματική για τα μεγάλα συμφέροντα και παράλληλα πιο ακριβή, απρόσιτη και εχθρική για το λαό». Το σκοπό αυτό, αναφέρει, εξυπηρετούν οι διάφορες μορφές ιδιωτικοποίησής της (διαμεσολάβηση κ.λπ.), οι διαδικασίες εξπρές για την έγκριση επιχειρηματικών εργοδοτικών σωματείων, τα μονομελή δικαστήρια (ακόμη και για κακουργήματα) για εξοικονόμηση δικαστών, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων των διαδίκων, τα πανάκριβα δικαστικά παράβολα και τέλη, η μεταφορά δικαστικής ύλης, η πρόσληψη ασκούμενων ως φτηνό και ευέλικτο ανακυκλούμενο υπαλληλικό προσωπικό, η παράταση των ωραρίων λειτουργίας των δικαστηρίων κ.λπ.

Παράλληλα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» καλεί τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να διαμορφώσουν το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο πάλης, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των λίγων μεγαλοδικηγόρων και να αντιταχθούν στην κυρίαρχη κατεύθυνση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που μένουν μόνο σε συντεχνιακά αιτήματα, διαχωρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων από τους αγώνες των υπόλοιπων εργαζόμενων.

Τέλος, απευθυνόμενη στους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους ζητάει, να απαιτήσουν την εξασφάλιση των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) και του Ταμείου Νομικών, ενσωματωμένη στο λαϊκό αίτημα για κατοχύρωση των αποθεματικών όλων των ασφαλιστικών ταμείων και κάλυψη στο 100% των απωλειών από το «κούρεμα» των ομολόγων τους.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: Σταματούν οι τρίωρες διακοπές των συνεδριάσεων των δικαστηρίων (από τις 12.00 μέχρι τις 15.00) με απόφαση του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Οι δικαστικοί λειτουργοί επικαλούνται την ρευστότητα της κατάστασης και θα επανακαθορίσουν τη θέση τους στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΔΕ, στις 26 Νοέμβρη.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ: Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκαν χτες προσφυγές δικηγορικών συλλόγων που ζητούν την ακύρωση του Ν. 3986/2011 για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος, καθώς και την ακύρωση της από 2.8.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που καθορίζει τη διαδικασία είσπραξής του. Οι Σύλλογοι υποστήριξαν ότι η επιβολή του τέλους είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΔΙΟΔΙΑ: Την ακύρωση της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους πολίτες αρνούνται να πληρώσουν τα διόδια στους εθνικούς δρόμους ζητάει με προσφυγή στο ΣτΕ ο Δήμος Ωρωπού.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σας καλεί στην εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 η οποία θα γίνει, αύριο Κυριακή 6 Νοέμβρη 2011 ώρα 12.00 το μεσημέρι στην ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).

-- Η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εύβοιας ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Κυριακή 13 Νοέμβρη 2011 και ώρα 11 πμ στον Αϊ-Γιώργη στο Προκόπι Εύβοιας, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους: ΘΥΜΙΟ ΚΑΨΗ (καπετάν Ανάποδο) και ΓΙΩΡΓΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΙΚΟ (καπετάν Ευβοιώτη), καθώς επίσης και όλους τους ήρωες του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Από την Χαλκίδα θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 9.30 πμ από την πλατεία Αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ