ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σπάσιμο» και πώληση της ΔΕΗ

Τη δημιουργία μιας «μικρής» ΔΕΗ προς πώληση εντάσσει στις επιλογές ιδιωτικοποίησης η κυβέρνηση

«Πρόοδο» στην υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής της θεωρεί η κυβέρνηση τον εμπλουτισμό των εναλλακτικών σεναρίων για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η «σαλαμοποίηση» της ΔΕΗ, με τη δημιουργία μιας νέας, μικρότερης εταιρείας, που θα έχει όμως, - αναλογικά - όλα τα παραγωγικά και εμπορικά χαρακτηριστικά της μητρικής, ώστε να πουληθεί αυτόνομα, είναι η νέα «σκέψη» της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, δεν απέκλεισε τη μείωση του μετοχικού μεριδίου και στη «μεγάλη» ΔΕΗ, ακόμη και αν επιλεχθεί η λύση της πώλησης της ...«μικρής» ΔΕΗ! Εκτός αυτής της μεθόδου, συζητείται ακόμη η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και η πώληση θυγατρικών, ακόμη και συνδυαστικά. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται και παρεμβάσεις σε σχέση με την οργανωτική δομή της ΔΕΗ και την «οργάνωση» του προσωπικού της, όπου κατά την κυβέρνηση υπάρχει έλλειψη στα ορυχεία και πλεόνασμα στις διοικητικές θέσεις, όπου προφανώς θα πέσει «μαχαίρι». Εξάλλου νέα επίθεση εξαπέλυσε στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, επικαλούμενος την πρόθεση της κυβέρνησης να «εφαρμόσει το νόμο» εάν εμποδιστεί η εφαρμογή μιας απόφασης για τη ...σωτηρία της πατρίδας!

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι σε λίγες βδομάδες θα έχει ανακοινωθεί η συμφωνία με την ΕΕ για το λιγνίτη, που περιλαμβάνει σίγουρα πλέον πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ - στο Αμύνταιο και στη Μεγαλόπολη είπε ο υπουργός - σε συνδυασμό με την παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης και ανταλλαγές ισχύος, ώστε να επιτευχθεί το 40% του λιγνίτη σε ιδιώτες. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ειπώθηκε ότι ήδη αποτιμήθηκε από τη ΔΕΗ το δικαίωμα προτεραιότητας για την αγορά του 30% της ΔΕΠΑ.

Την ίδια ώρα, μια σειρά από κρίσιμες εξελίξεις που συνδέονται τόσο με το λιγνίτη, όσο και με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, τη χρηματοδότησή τους, την απαλλαγή των ηλεκτροπαραγωγών από «μη ανταγωνιστικές» χρεώσεις, οδηγούν σε βάναυσες για τα λαϊκά νοικοκυριά αποφάσεις για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την αναμενόμενη αύξηση στα τιμολόγια από τον ερχόμενο Γενάρη. Εξετάζεται, όμως, η απαλλαγή των ηλεκτροπαραγωγών από τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης φυσικού αερίου, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την επιβάρυνση των νοικοκυριών, ενώ υπό εξέταση είναι και το τέλος ΑΠΕ. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με χτεσινή της ανακοίνωση, ζητά να μην ψηφιστεί η τροπολογία για το χαράτσι του ειδικού τέλους ακινήτων, καθώς η ΔΕΗ απειλείται με καταστροφή, σημειώνοντας ότι, ήδη, τον Ιούνη του 2011 οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί έφτασαν τα 822 εκατ. ευρώ και έχει παρατηρηθεί από το πρώτο εξάμηνο του 2010 μείωση των εισροών από τη λειτουργία της κατά 31%. Σχετικά με τα τιμολόγια, αναφέρει ότι η αναπροσαρμογή που απαιτεί η τρόικα από τις αρχές του 2012, για τον υπολογισμό του κόστους θα επιβαρύνει τα τιμολόγια με 90 εκατ. ευρώ λόγω του ακριβότερου πετρελαίου, με 80 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό τιμολόγιο, με 600-1.200 εκατ. ευρώ για τις εκπομπές ρύπων. Επίσης, σημειώνει ότι ασκούνται πιέσεις για πρόσθετη αύξηση 10-15% στα τιμολόγια για απορρόφηση του Ειδικού Φόρου φυσικού αερίου. Για το τέλος ΑΠΕ εκτιμά αρχική πρόσθετη επιβάρυνση 200 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές και ακόμη 50 εκατ. ευρώ λόγω του κόστους που προκύπτει από τις χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ της «Αλουμίνιον» σε βάρος της ΔΕΗ. Η συνολική εκτίμηση της ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο για αύξηση 60% των τιμολογίων τα επόμενα τρία χρόνια!!!

Από το υπουργείο, επίσης, ανακοινώθηκαν: Τις επόμενες βδομάδες θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τον ενεργειακό σχεδιασμό έως το 2050, στη βάση του υφιστάμενου που φτάνει έως το 2020. Γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ενίσχυση της χρηματοδότησης έργων ΑΠΕ, καθώς έχει κολλήσει η υλοποίηση έργων. Αναμένεται νομοθετική παρέμβαση που θα ορίζει υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες για ορισμένες κατηγορίες νέων κτιρίων. Σύντομα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για προώθηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο συνολικός σχεδιασμός. Θα ξεκινήσει διαβούλευση για τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, ενδεχομένως προς τη μείωσή τους, εκτός των αδειοδοτημένων.

Αναφερόμενος στο ΙΓΜΕ - εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονταν χτες διαμαρτυρόμενοι έξω από το υπουργείο στη Μεσογείων - ο υπουργός έκανε λόγο για πολύ προσωπικό και εξαιρετικά μεγάλες αμοιβές και ότι η περικοπή του 50% του προσωπικού θα ξεκινήσει με ένα ποσοστό 10%.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΣΤΑΤ
Κατέθεσε η Ζ. Γεωργαντά

Στοιχεία για τις καταγγελίες περί της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος, ώστε να φτάσει το 2009 στο 15,4%, κατέθεσε χτες στους εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Η κατάθεση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διήρκεσε έξι ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε από δύο εισαγγελείς, τον Γρ. Πεπόνη και την Π. Παπανδρέου.

Η Ζ. Γεωργαντά είναι η πρώτη μάρτυρας που εξετάζεται στο πλαίσιο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχτηκε για τη διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με το «μαγείρεμα» του ελλείμματος. Αντικείμενο της έρευνας, είναι να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να εξακριβωθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Τίμησαν τον αγωνιστή καπνοπαραγωγό Μήτσο Βλάχο

Υπόσχεση συνέχισης του αγώνα

Αγωνιστική υπόσχεση συνέχισης των αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη φτωχή και μεσαία αγροτιά έδωσαν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή το πρωί στην εκδήλωση της ΠΑΣΥ στην Κυψέλη προς τιμήν του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου που δολοφονήθηκε το 1962 από τις δυνάμεις καταστολής σε συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών.

Τιμώντας το μάρτυρά τους οι αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα μηχανήματά τους στο μνημείο του αγρότη αγωνιστή, διαδηλώνοντας ενάντια στη φτώχεια, το μαρασμό και την εγκατάλειψη της υπαίθρου, ώστε η λαϊκή αγροτική οικογένεια να μην πληρώσει το μάρμαρο της καπιταλιστικής κρίσης. Προχώρησαν σε συμβολικό ωριαίο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων, ενώ προηγούμενα στην κεντρική του ομιλία ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, επισήμανε την ανάγκη συντονισμού της πάλης με τους εργαζόμενους σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Συσκέψεις ΠΑΣΥ και ΠΑΣΕΒΕ

Πλατιά σύσκεψη αγροτών πραγματοποιεί η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ σήμερα Τρίτη 27 Σεπτέμβρη στο Τεφέλι. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο παλιό κοινοτικό κατάστημα.

Σύσκεψη επαγγελματοβιοτεχνών συγκαλεί η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ αύριο Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στην Αλικαρνασσό. Η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στο παλιό Δημαρχείο.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Ζητούν εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων

Την εξαίρεση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων από την επιβολή του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), ενώ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) διαμαρτύρεται για τη μη εξαίρεσή τους, εκτιμώντας ότι δεν αποφέρει έσοδα το σύνολο των εγκαταστάσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου, το ΞΕΕ αξίωσε «ισότιμη μεταχείριση» όλων των φορέων εξαγωγικού χαρακτήρα, ενώ θεωρεί άδικη την επιβολή του τέλους που αντιστοιχεί στο 15-20% του τζίρου των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γ. Ρέτσος μίλησε για «οικονομική κατακρήμνιση» του ξενοδοχειακού κλάδου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ