ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
Καμιά επανάπαυση

Οταν ο αστός δημοσιογράφος γράφει ότι δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει, αλήθεια λέει. Στη δίνη της κρίσης κανείς τους δεν ξέρει ποιος θα επιζήσει. Γνωρίζει ότι δεν είναι θέμα διαχείρισης η λύση στο πρόβλημα, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να αποφύγει τις κρίσεις του και η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων είναι αναγκαστικά ο δρόμος για τη λύση.

Στο μεταξύ προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, να εκμεταλλευτούν την κρίση για να λύσουν προβλήματα του μέλλοντος. Να έχουν στη διάθεσή τους μια εργατική τάξη τόσο τσακισμένη που να 'ναι περίπατος η όποια επόμενη φάση κερδοφορίας.

Μόνο που οι νύχτες είναι γκαστρωμένες. Οι καπιταλιστές δεν παίζουν μόνοι τους στο γήπεδο. Η γενικευμένη επίθεση στα λαϊκά στρώματα δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση. Η οργανωμένη και μαζική άρνηση πληρωμών από τα λαϊκά σπίτια συναντιέται με το αίτημα «να χαθούν οι καπιταλιστές για να σωθεί ο λαός».

Στο σημείο αυτό είναι που σπεύδουν κραγμένοι μνηστήρες της «λύσης» να στριμώξουν τη λαϊκή αντίδραση στα όρια της σωτηρίας του συστήματος, με «ενότητα στο πρόβλημα». Οπου ως «πρόβλημα» βλέπουν μόνο τον απλήρωτο λογαριασμό της ΔΕΗ και όχι αυτήν καθ' αυτήν την ύπαρξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής που αν δεν φύγουν απ' τη μέση άσπρη μέρα η εργατική τάξη δε βλέπει.

Καθώς οι καπιταλιστές και οι σύμμαχοί τους κάνουν τους λογαριασμούς τους είναι η ώρα και για την εργατική τάξη να κάνει τους δικούς της. Την ώρα που τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης καλούν σε πληρωμή των φόρων και νομική αμφισβήτησή τους αργότερα, γίνεται καθαρό στο ίδιο το τσουκάλι πως η επίθεση αφορά σε όλη τη λειτουργία της εργατικής οικογένειας. Από το μεροκάματο που λείπει ως τις σπουδές των παιδιών που σταματούν. Από τους γέροντες που δεν έχουν πια ούτε για τα φάρμακα ως τα παιδιά που πάνε στο σχολείο για να κοιτάνε τον τοίχο καθώς βιβλία δεν υπάρχουν.

Και η βαρβαρότητα είναι ακόμα μπροστά.

Γι' αυτό και με επιμονή τα κύρια άρθρα στις εφημερίδες μιλάνε για την ανάγκη κοινής κυβέρνησης των αστικών δυνάμεων (οι πιο τολμηροί μιλάνε και για κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα αναλάβει να κάνει τη δουλειά, δηλαδή να νομοθετήσει τη βαρβαρότητα χωρίς να σκέφτεται πολιτικό κόστος).

Απ τη σκοπιά των λαϊκών στρωμάτων καλό είναι να παρθεί υπόψη η αγωνία των αστών δημοσιογράφων («η έκρηξη αυτών των ανθρώπων μπορεί να πάρει διαστάσεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει» είπαν στο «Mega») και να πράξουν σύμφωνα μ' αυτήν ακριβώς την αγωνία: να κάνουν απρόβλεπτα τα αποτελέσματα της έκρηξης.

Ηδη στις εφημερίδες περνούν σαν καθημερινή στατιστική στοιχεία που αφορούν την ίδια τη διατροφή των ανθρώπων (σε μείωση πωλήσεων κατά 13% σε μια μόνο μέρα, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, αναφέρθηκε μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων).

Η λαϊκή απάντηση επείγει να πάρει χαρακτήρα χιονοστιβάδας.

«Η οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών κυβέρνησης και τρόικας, αναδεικνύεται σήμερα σε κρίκο (...) η πλατιά συσπείρωση στη γραμμή "Οχι άλλες θυσίες για την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, για την ΕΕ και την Ευρωζώνη" μπορεί να ξεκινήσει από το "όχι" στα χαράτσια, να αγκαλιάσει τις οικογένειες των ανέργων, απαιτώντας μέτρα προστασίας τους, τα σχολεία της αμάθειας, τα νοσοκομεία, το κόψιμο βασικών φαρμάκων, τους παιδικούς σταθμούς με τα τροφεία και την έλλειψη φαγητού για τα παιδιά. Είναι ώρα ο λαός να γνωρίσει τη δύναμή του και να τη χρησιμοποιήσει. Να σωθεί ο λαός, όχι ο καπιταλισμός και τα μονοπώλια, που οδηγούν στη φτώχεια, στην καταστροφή και τους πολέμους»(από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Σ' ένα νέο ραδιοφωνικό σποτ στον «902» η φωνή καλεί να δράσουμε «όπως παλιά στις γειτονιές», τότε που η γειτονιά υπεράσπιζε το «παράνομο» που έχτιζε όποιος δεν είχε άλλο τρόπο να στεγάσει την οικογένεια. «Οπως παλιά στις γειτονιές». Και στους τόπους δουλειάς. Σωστότατο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ, ΤΟ ΛΑΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ

ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ: «Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κυριολεκτικά τι θα μας ξημερώσει. Οι άνθρωποι που τη διοικούν θα κληθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για πρωτόγνωρα ζητήματα και ενδεχομένως σε συνθήκες κρίσης. Οσο ασύλληπτη και αν είναι η ευκολία με την οποία οι πολιτικοί αναφέρονται στην "ελεγχόμενη χρεοκοπία", δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν τα τεχνικά, πολιτικά, κοινωνικά κ.ά. προβλήματα μιας τέτοιας λύσης» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΙ Η ...ΝΥΧΤΑ ΓΚΑΣΤΡΩΜΕΝΗ: «Ο κύβος ερρίφθη. Η συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας βρίσκεται καθ' οδόν και μάλιστα σε χρονικό ορίζοντα ορατό διά γυμνού οφθαλμού (...) Εξυπακούεται πως μια τέτοια εξέλιξη (...) θα συνοδεύεται και από νέες ελληνικές δεσμεύσεις, τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει για άλλη μια φορά ο Ελληνας φορολογούμενος. Από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον, κατά το τριήμερο της συνόδου του ΔΝΤ, διεφάνη πως όλα είναι έτοιμα ή για την ακρίβεια σχεδόν έτοιμα. Προηγουμένως, θα απαιτηθεί και περαιτέρω προετοιμασία της ελληνικής κοινής γνώμης για την αποδραματοποίηση της έννοιας της συντεταγμένης χρεοκοπίας, προκειμένου ο Ελληνας ψηφοφόρος να εκλάβει τη χρεοκοπία ως νέα... "επιτυχία της κυβέρνησης" (...) εκείνο που στην πραγματικότητα συμβαίνει και παρατηρείται την εποχή αυτή είναι η, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, προετοιμασία της κοινής γνώμης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία (...) Στόχος είναι η κατά το δυνατόν "ωραιοποίηση" της χρεοκοπίας κατά τρόπο που να δείχνει ότι επιτέλους ο Ελληνας φορολογούμενος δεν είναι ο μόνος που καλείται να μεταφέρει το βαρύ φορτίο και συνεχώς να πληρώνει "τη νύφη", αλλά ότι ήρθε και η ώρα των πιστωτών (...) Κατά τις εδώ εκτιμήσεις, οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης θα επιχειρήσουν να πλασάρουν μια "συντεταγμένη χρεοκοπία" σχεδόν ως επιτυχία της κυβέρνησης (...) Ανεξαρτήτως τούτων, το καίριο ζήτημα για τους Ελληνες κυβερνητικούς είναι το εύρος των κοινωνικών αντιδράσεων και βασικό από τα ερωτήματα που τίθενται είναι - κατά παραδοχή Βενιζέλου - το κατά πόσον η κυβέρνηση θα "τα βγάλει πέρα κοινοβουλευτικά"» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΔΙΑΚΟΠΟΣ ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ κόντρα στα νέα μέτρα - κόλαση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τσουνάμι απεργιών και σήμερα!...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κρίσιμο 7ήμερο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο πακέτο φορολογίας συμφώνησαν Βενιζέλος - τρόικα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Δεύτερη έκτακτη εισφορά στο plan B

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το μεγάλο μας κούρεμα

ΤΑ ΝΕΑ: Παζάρια και ακροβασίες έξω από το ...κουρείο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κουρεύουν ως 50% ομόλογα και λαό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Αν επιστρέψουμε στη δραχμή θα κερδίσουν οι απατεώνες...»

REAL NEWS: Ωρα μηδέν για την κυβέρνηση

ΑΥΓΗ: Να φύγουν τώρα, πριν μας χρεωκοπήσουν

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Προτιμούν τον Βενιζέλο από τον Γιώργο

ΑΥΡΙΑΝΗ: 700 δισ. ευρώ μπορεί να πάρει άμεσα η Ελλάδα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς να ρυθμίσετε δάνεια και κάρτες

ΕΘΝΟΣ: 5 κριτήρια για την εφεδρεία στο Δημόσιο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Καταδιωκόμενοι από τις μάζες

«Στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να αποκαταστήσει τη χαμένη οικονομική ισορροπία, το σύστημα καταστρέφει την κοινωνική και πολιτική ισορροπία με τη λιτότητα, την ανεργία και την απάνθρωπη πτώση του βιοτικού επιπέδου των λαών (...) Ο Μπάρι Αϊχενγκριν, καθηγητής των οικονομικών και πολιτικών επιστημών στο Μπέρκλεϊ, έγραφε πρόσφατα πως η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη, που "θα έφτανε μια ξεστρατισμένη λαστιχένια σφαίρα για να μετατρέψει την επόμενη διαδήλωση σε έναν ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο". Και δεν είναι μόνο ο Αϊχενγκριν. "Στα κυβερνητικά κτίρια της Ευρώπης, και πάνω από όλα στην καγκελαρία του Βερολίνου, κανείς δεν αναφέρεται σε αυτά τα ζητήματα", έλεγε ο οικονομικός αναλυτής Πολ Μέισον στο BBC2. "Η κατάσταση μού θυμίζει πολύ το 1848. Τον Μέτερνιχ να χλευάζει από το παράθυρό του τον ετερόκλητο όχλο, λίγες μόλις ώρες πριν από την αιφνίδια ανατροπή του. Τον Γκιζό να παραδίδει την πρωθυπουργία του άπνους από τον κλονισμό. Τον Θιέρσο, πρωθυπουργό της μιας ημέρας, να παθαίνει νευρική κρίση μέσα στην άμαξά του, καταδιωκώμενος από τις μάζες..."» (από τη στήλη του Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).

Αναζητούν σωσίβιο

«Οι κινήσεις που γίνονται είναι δυστυχώς εγκληματικά επιπόλαιες (...) τα όρια, υπό τις παρούσες συνθήκες, μεταξύ μιας "ελεγχόμενης" αναδιάρθρωσης (που τόσο εύκολα συζητάμε) της τάξης του 50% και μίας "άτακτης χρεοκοπίας" δεν είναι και τόσο καθαρά... είμαστε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες και δυσάρεστες συνέπειες (...) εάν τώρα δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, πότε θα γίνει αυτό; Μετά την "καταστροφή"; (...) πολλές "λύσεις" δεν υπάρχουν (...) οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας να στηρίξουν άμεσα μια κυβέρνηση ικανών ανθρώπων (πολιτικών και μη) που θα επιχειρήσουν τη διάσωση της χώρας, με το εφικτό κόστος, αποφεύγοντας τα χειρότερα» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ