ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ
ΒΟΛΕΪ
«Κλειστόν επ' αόριστον»

H τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού, ιδιαίτερα μετά και το νέο πετσόκομμα στις κρατικές επιχορηγήσεις για το 2011, οδήγησε χτες την Ομοσπονδία Βόλεϊ (ΕΟΠΕ) να βάλει λουκέτο σε όλα τα πρωταθλήματα που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της (με κορυφαίο αυτό της Α1 γυναικών) λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η ΕΟΠΕ με επίσημη ανακοίνωση γνωστοποίησε την αναστολή της έναρξης όλων των εθνικών πρωταθλημάτων, των πρωταθλημάτων των ενώσεων και των τοπικών επιτροπών.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αχ. Μαυρομμάτης, μιλώντας στην ιστοσελίδα volleynews.gr αναφέρθηκε στους λόγους που η Ομοσπονδία πήρε αυτή την απόφαση. Οπως εξήγησε, σημαντικό ρόλο για την απόφαση αυτή έπαιξαν και τα όσα ειπώθηκαν διά στόματος γγΑ, Πάνου Μπιτσαξή, στην προχτεσινή συνάντηση των Ομοσπονδιών με την ΕΟΕ, ο οποίος ανακοίνωσε στους προέδρους τις μειώσεις που θα ισχύσουν ενώ δεν έδωσε και ουσιαστικές απαντήσεις για την κατάσταση.

«Ο ΓΓΑ, Πάνος Μπιτσαξής, μας ανακοίνωσε πως για το 2011 θα εισπράξουμε το 67,5% του προϋπολογισμού των 3 εκατ. ευρώ ο οποίος θυμίζω πως ήδη ήταν κουτσουρεμένος. Δηλαδή, θα πάρουμε 2 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο πως έχουμε εισπράξει το 1,5 εκατ. ευρώ μας απομένουν 500.000 που δεν φτάνουν ούτε για τις τρέχουσες ανάγκες. Μετά από αυτά συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή η οποία πήρε αναγκαστικά αυτή την δυσάρεστη απόφαση της αναστολής των πρωταθλημάτων», δήλωσε ο Αχ. Μαυρομμάτης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόλεϊ διευκρίνισε πως ακόμα και το ποσό που αναμένεται να εισπράξει η Ομοσπονδία για τα Ολυμπιακά έργα (περίπου 3,5 εκατ. ευρώ) δεν φθάνει καθώς τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα θα δοθούν σε παλιότερες υποχρεώσεις.

Οσο για τις επόμενες κινήσεις, ο Αχ. Μαυρομμάτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι έστω και καθυστερημένα τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
«Ολα είναι στον αέρα»

«Τα πράγματα είναι μαύρα και άραχλα». Με 6 λέξεις περιέγραψε - στον «Ρ» - το ζοφερό σήμερα και το ακόμα χειρότερο αύριο (λόγω της κυβερνητικής πολιτικής) ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Θ. Βασιλειάδης. Από 1 έως 17/10 (Τόκιο) γίνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ανδρών - γυναικών και από 14 έως 20/11 (Μπέρμιγχαμ) η αντίστοιχη διοργάνωση στο τραμπολίνο. Αμφότερες αποτελούν αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Η συμμετοχή ελληνικών ομάδων είναι υπό έντονη αμφιβολία.

«Είμαι σε άγρα χρημάτων. Αυτή τη στιγμή όλα είναι στον αέρα. Δεν ξέρω αν θα πάμε. Είναι πολλά τα λεφτά. Εχω ζητήσει βοήθεια από την Ολυμπιακή Επιτροπή (σ.σ. χρήματα από την Ολυμπιακή Προετοιμασία), μιλάω και με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία μήπως καταφέρω να μας συνδράμουν και αυτοί», μας είπε.

Η ΓΓΑ - όπως και στις υπόλοιπες Ομοσπονδίες - ζήτησε ενημέρωση (αποστολές, έξοδα) για τέτοιες διοργανώσεις. Την οποία έχει λάβει καιρό πριν... Μήπως καταφέρει (σύμφωνα με τον γγΑ) να καλύψει, κατ' εξαίρεση, τα έξοδα...

«Μην κοροϊδευόμαστε. Εχουμε κατεβάσει ρολά. Σε εμάς από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό των 1,7 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί 850 χιλιάδες. Από τα οποία τα περίπου 550 είναι για μισθοδοσία, φόρους, ΙΚΑ κ.λπ. Δεν μπορούμε να μην τα πληρώσουμε γιατί θα πάμε φυλακή. Τώρα (σ.σ. βάσει των λεγομένων Μπιτσαξή) θα πάρουμε ακόμα 150-200 χιλιάδες ευρώ. Δεν φτάνουν "ούτε για ζήτω". Τους έχω πει. Τι θέλετε να κάνω, να μαλώσω τα παιδιά που έχουν δυνατότητες και διακρίνονται; Τα πράγματα είναι μαύρα και άραχλα».

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
«Από την τσέπη μας εξαρτάται η ύπαρξή μας»

«Για να συνεχίσει να υπάρχει άρση βαρών, μας αναγκάζουν να πληρώνουμε από την τσέπη μας. Γονείς, αθλητές, προπονητές, σωματεία»... Με τη φράση αυτή περιέγραψε - στον «Ρ» - ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας, τι σημαίνει η κυβερνητική απόφαση για νέα μείωση των επιχορηγήσεων.

«Αυτήν τη στιγμή δε βλέπω πώς μπορεί να πάει η ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (5-14/11 Γαλλία). Δεν έχουμε λεφτά. Αν μας βοηθήσει η Ολυμπιακή Επιτροπή, από την Ολυμπιακή Προετοιμασία, τότε ίσως να στείλουμε ομάδα. Υπάρχει όμως και το ερώτημα με τι προϋποθέσεις, αν τα καταφέρουμε, θα πάνε τα παιδιά; Η Εθνική, ουσιαστικά, είναι διαλυμένη. Περίπου πριν δύο βδομάδες σταμάτησαν οι προπονήσεις. Πώς θα πάνε να αγωνιστούν;»...

Πρόβλημα υπάρχει και με τη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος (αρχές Δεκέμβρη). Τα σωματεία, οι αθλητές θα αναγκαστούν να καλύψουν τα έξοδα από την τσέπη τους. «Ξέρω ότι δεν έχουν. Δεν μπορώ να ξέρω λοιπόν πόσα θα καταφέρουν να συμμετάσχουν»...

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Νέες διώξεις

Οι προαναγγελθείσες - αρκετό καιρό τώρα - νέες διώξεις, ασκήθηκαν τελικά χθες. Οι ποδοσφαιρικοί Εισαγγελείς της ΕΠΟ συγκρότησαν κατηγορητήριο (δε δημοσιοποιήθηκε) για 14 ομάδες, 18 παράγοντες, 6 διαιτητές, 4 ποδοσφαιριστές, 2 προπονητές. Μεταξύ των ΠΑΕ βρίσκονται 3 (ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρας Τρίπολης) της Super League και δύο (Λεβαδειακός, Δόξα Δράμας) που διεκδικούν την άνοδό τους σε αυτήν. Μεταξύ των παραγόντων συμπεριλαμβάνονται οι Μπορoβήλος Γ. (πρόεδρος Αστέρα Τρίπολης), Μπέος Αχ. (ιδιοκτήτης Ολυμπιακού Βόλου), Μαχλάς Ν. (πρόεδρος ΟΦΗ), Χριστοβασίλης Γ. (πρόεδρος ΠΑΣ Γιάννινα), Κανελλάκης Χρ. (ιδιοκτήτης Ιωνικού), Κομπότης Γ. (μεγαλομέτοχος Λεβαδειακού).

Η πλειοψηφία των εγκαλούμενων (ομάδων ή/και φυσικών προσώπων) δηλώνουν αθώοι και απορία γιατί εμπλέκονται. Να σημειώσουμε επίσης πως ο Γ. Ρόδης εγκαλείται ως πρόεδρος του Θρασύβουλου για ύποπτο χειραγώγησης αγώνα που τελέστηκε στις 17/3/2011, ενώ είχε παραιτηθεί από τη θέση του στις 17/8/2010. Οι εκδικάσεις - από τις οικείες (Super League ή Football League/Football League 2) Πειθαρχικές Επιτροπές - αναμένεται να οριστούν την επόμενη βδομάδα.

Εν τω μεταξύ, στις 4 Οκτωβρίου ορίστηκε να εκδικαστεί η προσφυγή της ΠΑΕ Λάρισα στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο, με αίτημα να ανατραπεί η απόφαση (της Εφέσεων) για αφαίρεση βαθμών και όχι υποβιβασμό σε Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα.

ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΕ
Καταρχήν... τέλος με τον πρίγκιπα

Τέλος προς το παρόν τουλάχιστον μπήκε από χθες στην περίφημη υπόθεση του Σαουδάραβα πρίγκιπα που φέρεται να ενδιαφέρεται για εξαγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η διορία των 48ωρών που είχε δώσει η πλευρά του Γιάννη Βαρδινογιάννη για κατάθεση επίσημης προσφοράς από τον Αραβα επενδυτή για την αγορά των μετοχών του έληξε χθες το απόγευμα της Πέμπτης και κατ' επέκταση, όπως προκύπτει από την πλευρά του Τζίγκερ, για την ώρα δεν υφίσταται πλέον κανένα τέτοιο θέμα. Ωστόσο, ο μεγαλομέτοχος φέρεται διατεθειμένος να επανεξετάσει το ζήτημα σε περίπτωση που φτάσει κάτι επίσημο μέσα στις επόμενες μέρες.

  • Την ολοκλήρωση της περιόδου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ανακοίνωσε ο σύλλογος μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, δείχνοντας έμπρακτα ότι δεν έχει καμία διάθεση να περιμένει... τον εκ των ενδιαφερόμενων για αγορά της ΠΑΕ Βασίλη Φλωρίδη που είχε ζητήσει παράταση. Ωστόσο, η διοίκηση έκανε γνωστό ότι εντός του μήνα θα προκηρυχτεί νέα αύξηση και κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει σε αυτήν, δίνοντας ουσιαστικά στον επιχειρηματία μία... δεύτερη ευκαιρία στο άμεσο μέλλον.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Τάσος Κάκος ορίστηκε από την ΚΕΔ να διευθύνει το ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά: Κέρκυρα - Πανιώνιος Δημήτρης Θάνος (Γρεβενών). ΠΑΟΚ - ΑΕΚ Αναστάσιος Κάκος (Κέρκυρας). Παναιτωλικός - ΠΑΣ Γιάννινα Ιωάννης Δελφάκης (Αρκαδίας). Εργοτέλης - Ολυμπιακός Ανδρέας Παππάς (Αθηνών). Αστέρας Τρίπολης - Ατρόμητος Χρήστος Μήτσιος (Ηπείρου). SKODA Ξάνθη - ΟΦΗ Αλέξανδρος Αρετόπουλος (Τρικάλων).

ΠΟΛΟ
Βουτιά στα... βαθιά

Βουτιά στα βαθιά κάνουν σήμερα δυο ελληνικές ομάδες, αφού Βουλιαγμένη και Παναθηναϊκός συμμετέχουν στη Β' φάση των προκριματικών στο φετινού Τσάμπιονς Λιγκ διεκδικώντας την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Στο Λαιμό η Βουλιαγμένη κάνει πρεμιέρα στη νέα αγωνιστική περίοδο, οικοδέσποινα του προκριματικού της ομίλου, που συμπεριλαμβάνει επίσης και τις Γιαντράν από το Μαυροβούνιο, τη ρουμανική Οραντέα και την ιταλική Ποζίλιπο. Οι «μπέμπηδες» κάνουν πρεμιέρα σήμερα με την ομάδα από το Μαυροβούνιο (19.30), ενώ θα ακολουθήσει ο αγώνας με την Ποζίλιπο αύριο (19.00) και τέλος αυτός με την Ορντέα την Κυριακή (11.30).

  • Το δεύτερο επεισόδιο της παρθενικής παρουσίας του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ περιλαμβάνει μια νέα δοκιμασία που είναι η συμμετοχή στον προκριματικό όμιλο του Ζάγκρεμπ με αντιπάλους τρία σημαντικά ονόματα της ευρωπαϊκής υδατοσφαίρισης, την γηπεδούχο Μλάντοστ, την ουγγρική Βάσας και την ιταλική Σαβόνα, η οποία την προηγούμενη χρονιά κέρδισε τον Πανιώνιο στο διπλό τελικό του Λεν Τρόφι. Πρώτος αγώνας για τους «πράσινους» είναι σήμερα με τους «οικοδεσπότες» (19.30).
  • Χτες εύκολη νίκη πήρε ο Πανιώνιος στον πρώτο αγώνα του για την α' προκριματική φάση του Euro Cup, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, επικρατώντας με 17-2 της Ιβέρια από τη Γεωργία. Σήμερα ο Πανιώνιος θα αντιμετωπίσει το πρωί (9.00) τη διοργανώτρια Ενάκ Ιστανμπούλ και το απόγευμα (18.30) το Ανόβερο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ