ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ - ΑΣΙΑ - Λ. ΑΜΕΡΙΚΗ
Αγορά γης από πολυεθνικές φέρνει φτώχεια στους λαούς

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

H αγορά γης από ξένες εταιρίες, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ακόμη και χώρες για την παραγωγή τροφίμων είτε με σκοπό τη διατροφή, είτε για ξυλεία, είτε για βιοκαύσιμα προκαλεί νέο κύμα φτώχειας, καταπάτησης βασικών δικαιωμάτων και εκτόπισης τοπικών κοινωνιών από την πατρογονική τους γη κυρίως σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας αλλά και της Λατινικής Αμερικής επισημαίνει η έκθεση της βρετανικής οργάνωσης OXFAM (ΟΞΦΑΜ), σημειώνοντας ότι από το 2001 ως σήμερα αγοράστηκαν ή ενοικιάστηκαν για δεκαετίες περίπου 227.000.000 εκτάρια γης (μέγεθος ίσο περίπου με αυτό της δυτικής Ευρώπης!).

Το φαινόμενο αυτό που η οργάνωση χαρακτηρίζει σκάνδαλο στην πολυσέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Γη και Εξουσία: Το αυξανόμενο σκάνδαλο που συμπεριλαμβάνει το νέο κύμα επενδύσεων στη γη», δεν είναι τίποτε άλλο από την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος που για να κερδίζουν τα μονοπώλια αιματοκυλούνται λαοί (κάποτε και με ανοιχτές στρατιωτικές επεμβάσεις) και καταληστεύεται ο φυσικός πλούτος. Οι μισές από αυτές τις συμφωνίες αγοράς ή πολυετούς ενοικίασης γης αφορά χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής (με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις εκείνες σε Ουγκάντα, Νότιο Σουδάν, Αιθιοπία), όπου τοπικές κοινότητες πολύ συχνά εκδιώχνονται από την πατρογονική τους γη, η οποία απαλλοτριώνεται δίχως αποζημίωση έπειτα από συμφωνίες που κλείνουν με την κεντρική εξουσία και τις τοπικές αρχές ξένες εταιρείες που διασυνδέονται με την Παγκόσμια Τράπεζα ή πολυεθνικούς ομίλους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση περίπου 22.500 Ουγκαντέζων που εκδιώχθηκαν από την γη τους στις περιοχές Κιμπόγκα και Μουμπέντε όταν αυτή αγοράστηκε από τη βρετανική εταιρία επενδύσεων στη δασοπονία «Νew Forest Company»(Νιου Φόρεστ Κόμπανι), η οποία διασυνδέεται με τον τραπεζικό όμιλο HSBC. Η βρετανική εταιρεία προετοίμαζε το έδαφος για τις «επενδύσεις» της σε δάση και στην καλλιέργεια δέντρων για υλοτόμηση από το 2004 και δημιουργούσε αρχικά καλές εντυπώσεις φτιάχνοντας έργα - βιτρίνα για τις τοπικές κοινωνίες όπως σχολεία, κλινικές, κέντρα υγείας ή δημόσιες βρύσες και τουαλέτες... Το Φλεβάρη του 2010 σε συνεργασία με τις ουγκαντέζικες αρχές η εταιρεία έδιωξε από τις εστίες τους 22.500 άτομα προκειμένου να ανοιχτεί δρόμος και να προετοιμαστεί το έδαφος για την καλλιέργεια πεύκων και ευκάλυπτων με σκοπό... την υλοτόμηση. Παρόμοιες ιστορίες καταπάτησης βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων καταγράφονται σε Γουατεμάλα, Νότιο Σουδάν, Αιθιοπία, ιδιαίτερα μετά το 2008 οπότε το πολυεθνικό μεγάλο κεφάλαιο άρχισε να κερδοσκοπεί και σε βάρος βασικών τροφίμων (με συνέπεια έκτοτε την αλματώδη αύξηση της τιμής τους κυρίως σε φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες...).

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Υποκρισία των μονοπωλίων για την παιδική εργασία

Παιδιά - εργάτες στις φυτείες βαμβακιού
Παιδιά - εργάτες στις φυτείες βαμβακιού
Πάνω από 60 γνωστές πολυεθνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων «Adidas Group», «Puma», «Burberry», «Levi Strauss & Co» κι άλλες, ανακοίνωσαν πως θα κηρύξουν μποϊκοτάζ στο βαμβάκι που παράγεται στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη χρησιμοποίηση καταναγκαστικής παιδικής εργασίας στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, και ειδικότερα στο Ουζμπεκιστάν, παρά τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

Να σημειωθεί πως ο τομέας της παραγωγής βαμβακιού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του Ουζμπεκιστάν, αφού η χώρα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές βαμβακιού.

Αν στα χρόνια του σοσιαλισμού η συλλογή του μεγαλύτερου μέρους της σοδειάς του βαμβακιού γινόταν με ειδικές μηχανές - βαμβακοσυλλέκτες, η καπιταλιστική παλινόρθωση οδήγησε στην απαξίωση μεγάλου μέρους της μηχανικο-τεχνολογικής υποδομής της χώρας, στη συρρίκνωση των δαπανών στον αγροτικό τομέα με αποτέλεσμα η συλλογή του βαμβακιού να γίνεται πλέον συχνότερα χειρωνακτικά. Σήμερα, σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας, στις οποίες ζει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού του Ουζμπεκιστάν εξαιτίας της επιστροφής της χώρας στον καπιταλισμό, η συλλογή του βαμβακιού γίνεται απαραίτητη πηγή αναπλήρωσης του οικογενειακού εισοδήματος. Ετσι το 90% της σοδειάς του βαμβακιού της χώρας μαζεύεται με το χέρι, κυρίως από μικρά παιδιά, που αποτελούν μια πηγή φτηνού εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο, οι αρχές του Ουζμπεκιστάν κάθε άλλο παρά ανησυχούν για το μποϋκοτάζ των πολυεθνικών, που περισσότερο είναι μια ακόμη πλευρά της διαφημιστικής καμπάνιας των παραπάνω εταιρειών και προσβλέπει στη διαμόρφωση «ανθρωπιστικού προσωπείου» σε εταιρείες που εκμεταλλεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σ' όλον τον κόσμο. Ετσι, παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, αποκαλύπτοντας την παραπάνω υποκρισία, χαρακτήρισε στη ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίμαγια Γκαζέτα» τη συγκεκριμένη απόφαση ως «καταιγίδα σ' ένα φλιτζάνι τσαγιού», σημειώνοντας πως οι περισσότερες από τις ποσότητες βαμβακιού του Ουζμπεκιστάν μεταπωλούνται μέσω μεσαζόντων στις παγκόσμιες αγορές. Ηδη, στις 12-13 Οκτώβρη στην Τασκένδη θα πραγματοποιηθεί η 7η Διεθνής Εκθεση Βαμβακιού, όπου αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 300 ξένες εταιρείες.


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Τρία παιδιά, ηλικίας από 6 έως 10 ετών, πέθαναν και περισσότερα από 50 αρρώστησαν σοβαρά στο Περού μετά την κατανάλωση σχολικού γεύματος με ρύζι και ψάρι, το οποίο - σύμφωνα με τις αρχές - είχε μολυνθεί με ποντικοφάρμακο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα σχολικά γεύματα προέρχονταν από ειδικό κυβερνητικό πρόγραμμα επισιτισμού για τους φτωχούς.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων της «Ματωμένης Κυριακής» - τα αιματηρά γεγονότα του Ιανουρίου του 1972 όταν οι βρετανικές αρχές άνοιξαν πυρ κατά διαδήλωσης στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας. Η αποζημίωση των θυμάτων αποτελεί τη συνέχεια της προσπάθειας ξεπλύματος του εγκλήματος, προσπάθεια που ξεκίνησε με τη δημόσια συγνώμη του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, πέρσι, 38 ολόκληρα χρόνια μετά.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 15 τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση , από έκρηξη κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε πυλώνα του κεντρικού υδροηλεκτρικού σταθμού Μπρούνο Σεϊντέλ, στην επαρχία Κάλδας στην κεντρική Κολομβία.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Χιλιάδες δάσκαλοι διαδήλωσαν χθες στο Ακαπούλκο, της επαρχίας Γκερέρο ενάντια στη βία των αρχών και κυρίως των εγκληματικών συμμοριών που απειλεί άμεσα τη ζωή τους, την εργασία τους αλλά και στην πολιτική των εκβιασμών καθώς οι συμμορίες επιβάλλουν την καταβολή «καθημερινού ποσού» για να μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δύσκολη αποδεικνύεται η επίσημη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' στην πατρίδα του, τη Γερμανία, καθώς αρκετοί βουλευτές εκ των προτέρων έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν την ομιλία του στο Μπούντεσταγκ, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Βερολίνο, όσο και σε άλλες πόλεις.

ΛΟΥΣΑΚΑ._Ταραχές και επεισόδια σημειώθηκαν και χτες σε τουλάχιστον δύο πόλεις της βόρειας Ζάμπιας μεταξύ υποστηριχτών της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Ρουπία Μπάντα για «μαγείρεμα» των αποτελεσμάτων από τις τριπλές προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές, που διεξήχθησαν την περασμένη Τρίτη σε μία χώρα που είναι από τις μεγαλύτερες εξαγωγείς χαλκού παγκοσμίως. Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων σε 85 από τις 150 εκλογικές περιφέρειες έδειχνε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Μάικλ Σάτα να προηγείται με περίπου 43% και ο απερχόμενος πρόεδρος Ρουπία Μπάντα με 36%.

ΝΤΑΚΑΡ._ Η κυβέρνηση του 85χρονου προέδρου της Σενεγάλης Αμπντουλάγε Ουάντε ακύρωσε χτες όλες τις πολιτικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις που προγραμμάτιζαν για σήμερα κόμματα της αντιπολίτευσης με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου, κηρύσσοντας προσχηματικά τη χώρα σε κατάσταση πένθους για το θάνατο του αντιπροέδρου της βουλής.

ΜΑΚΧΑΤΣΚΑΛΑ._ Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και πάνω από 61 τραυματίστηκαν - δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση - κατά τη διάρκεια δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, το Μακχατσκάλα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι» δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν, το πρώτο σε κεντρική πλατεία και το δεύτερο 15 λεπτά αργότερα με στόχο αστυνομικά οχήματα που κατευθύνονταν στην πλατεία.

ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Διαβουλεύσεις για νέα πυρηνικά εργοστάσια

ΜΟΣΧΑ.--

Το Ιράν επιδιώκει τη συνέχιση της κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα και διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το συγκεκριμένο θέμα, μετέδωσε χτες το ρωσικό πρακτορείο «Ιτάρ Τας» επικαλούμενο δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στο τηλεοπτικό κανάλι «Russia Today».

Η Τεχεράνη «έχει τα δικά της σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων», ωστόσο επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη διεθνή εμπειρία, τόνισε ο Αχμαντινετζάντ προσθέτοντας πως «αν υπάρξει προσφορά από κάποια χώρα θα την δεχθούμε».

Σημειώνεται πως ήδη από τις αρχές του Σεπτέμβρη λειτουργεί το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Μπουσέρ του Ιράν, το οποίο συνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας. Πρόκειται για ένα ρωσικής κατασκευής εργοστάσιο, το οποίο, όπως σημειώνει η Τεχεράνη, βοηθά στην ικανοποίηση των αναγκών του αυξανόμενου πληθυσμού της χώρας και είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ και ΕΕ πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν λειτουργεί ως προκάλυμμα της κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ