ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο κυκλώνας «Αϊρίν», αν και όχι όπως αναμενόταν ισχυρός, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων κατά το πέρασμά του από τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, από τη Βιρτζίνια έως το Νιού Χαμσάιρ. Υποβαθμισμένος σε τροπική καταιγίδα εισήλθε από το βράδυ της Κυριακής στον Καναδά.
Η «Αϊρίν» ξεκίνησε από τον κεντρικό Ατλαντικό και πέρασε από το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τα νησιά Τερκ και Κάικος, τις Μπαχάμες πριν αρχίσει να «οργώνει» τις ανατολικές πολιτείες. Στο αποκορύφωμα της ισχύος της, ήταν κυκλώνας κατηγορίας 3 ωστόσο από το πέρασμά της στις ΗΠΑ είχε υποβαθμιστεί αρχικά σε κυκλώνα κατηγορίας 1 και τελικά σε τροπική καταιγίδα.
Μέχρι στιγμής ευθύνεται για τουλάχιστον 21 θανάτους στις ΗΠΑ, ενώ άλλα ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στους 28. Κατά τη διάρκεια του περάσματός της άφησε σχεδόν 4.000.000 οικογένειες και επιχειρήσεις δίχως ρεύμα και προκάλεσε υλικές ζημιές που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αγγίζουν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το κυριότερο ωστόσο, είναι ότι αποκάλυψε την πλήρη εγκατάλειψη των υποδομών: ευρύτατες διακοπές και καταστροφές του ηλεκτρικού δικτύου, του οδικού δικτύου ειδικά στην πολιτεία του Βερμόντ όπου εξαφανίστηκαν από τις πλημμύρες ολόκληρα τμήματα του εθνικού δικτύου κ.ά.
Λειτούργησε ως «επικοινωνιακό ρεσιτάλ» για την κυβέρνηση Ομπάμα. Αποκάλυψε όμως και την ταξική διάσταση στην «αντιμετώπιση» των φυσικών καταστροφών ειδικά καθώς το πέρασμα της «Αϊρίν» συνέπεσε με την έκτη επέτειο της καταστροφής του νότου και ειδικά της Νέας Ορλεάνης από το πέρασμα του κυκλώνα «Κατρίνα». Τότε οι αφροαμερικανοί φτωχοί και άλλοι «φτωχοί» εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους. Αντίθετα, τώρα οι ευημερούσες «ανατολικές πολιτείες» έτυχαν της πολυήμερης προετοιμασίας για «ένα ιστορικό κυκλώνα» που έμεινε ιστορικός μόνο στις δηλώσεις του Προέδρου Ομπάμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης που συντόνισε την εκκένωση εκατοντάδων χιλιάδων άφησε τους κρατούμενους στη φυλακή Ράικερς, που είναι εγκατεστημένη σε νησί, στην τύχη τους...
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--
«Θετικά» απάντησαν συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και πανεπιστημιακοί στην έκκληση του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα για «διάλογο σε κλίμα ειρήνης και όχι πολέμου», πρόταση που έγινε μετά την ολοκλήρωση της γενικής απεργίας και την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 14χρονου, του Μανουέλ Γκουτιέρες Ρεϊνόσο, από την αστυνομία.
Εντούτοις οι όροι που έχουν θέσει η Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής (CONFECH) και η Ενωση Πανεπιστημιακών για την επίτευξη του διαλόγου είναι σαφείς και συγκεκριμένοι: Απόσυρση του σχεδίου νόμου για την Παιδεία, επίσημη απάντηση της κυβέρνησης στην επιστολή με τη λίστα των αιτημάτων που επιδόθηκε μετά το πέρας της 48ωρης γενικής απεργίας, τερματισμός της πολιτικής καταστολής των αγώνων των φοιτητών, αλλά και των εργαζομένων. Υπό αυτό το σκεπτικό, η συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Πρόεδρο Πινιέρα, που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα, έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας.
Η καταστολή έχει οδηγήσει ακόμα έναν 18χρονο να χαροπαλεύει από πυροβολισμό στο κεφάλι από αστυνομικό. Ο συνολικός αριθμός των προσαχθέντων διαδηλωτών κατά τη 48ωρη γενική απεργία (24 -25/8) σε όλη την επικράτεια της Χιλής ανέρχεται στους 1.394.
Τέλος, για δεύτερη φορά από τον Ιούνη, οι εργαζόμενοι στα ορυχεία της περιοχής κοντά στην πόλη Καλάμα, στην επαρχία Αντοφαγκάστα, στο βορρά της χώρας, απεργούν με αίτημα την επανεθνικοποίηση του τομέα χαλκού της Χιλής.
ΡΩΜΗ.--
Συναγερμό για «αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση» ενόψει μίας νέας πιθανής επιδημίας της γρίπης των πτηνών με αφορμή νέα μετάλλαξη του ιού Η5Ν1 σε Κίνα και Βιετνάμ σήμαναν χτες αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν για τον κίνδυνο εκδήλωσης νέας διεθνούς υγειονομικής κρίσης κυρίως λόγω της μετακίνησης εκατομμυρίων αποδημητικών πτηνών.
Πριν λίγες μέρες ένα 6χρονο κορίτσι στην Καμπότζη έχασε τη ζωή του εξαιτίας μόλυνσής του με τον ιό της γρίπης των πτηνών.
Ως γνωστόν, από την εκδήλωση της πρώτης επιδημίας της γρίπης με τον ιό Η5Ν1 το 2003 σημειώθηκαν 565 κρούσματα της νόσου σε ανθρώπους εκ των οποίων τα 331 ήταν θανατηφόρα. Την τριετία 2003-06 θανατώθηκαν εξαιτίας του ιού Η5Ν1 πάνω από 400.000.000 πουλερικά σε όλον τον κόσμο προκαλώντας οικονομικές ζημιές άνω των 20 δισ. δολαρίων.