ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ξεκίνησαν οι μειώσεις στις συντάξεις

Από την τελευταία κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την τελευταία κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη
Η άγρια επέλαση σε βάρος των μισθών και των συντάξεων που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία, συνεχίζεται δίχως σταματημό, αφού από χτες, 1η Αυγούστου, επιβλήθηκε νέο «χαράτσι», σε βάρος των συνταξιούχων όλων των Ταμείων. Αντίστοιχα, από χτες, εφαρμόζεται και η αυξημένη παρακράτηση στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και στο Δημόσιο. Και όλα αυτά σε συνταξιούχους και εργαζόμενους που έχουν ήδη υποστεί πολλαπλά «πετσοκόμματα» σε συντάξεις και μισθούς.

Πρόκειται, για ένα ακόμη «λιθαράκι» στην αντεργατική πολιτική, που χτίζει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρώτα με το μνημόνιο και τώρα με τον «εφαρμοστικό» νόμο, που αφορά το σύνολο συνταξιούχων και εργαζομένων. Μια επίθεση δίχως προηγούμενο, αλλά και δίχως τέλος για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που καλούνται ποικιλοτρόπως - όχι μόνο με τις συνεχείς περικοπές, αλλά και με τη διαρκή υπερφορολόγηση - να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση. Ο στόχος κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας είναι πλέον ξεκάθαρος: Θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στο λαό.

Συγκεκριμένα, και αναφορικά με τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, από χτες οι συντάξεις «ψαλιδίζονται» παραπέρα με το νέο αυξημένο χαράτσι τύπου ΛΑΦΚΑ.

Το χαράτσι αυτό θα είναι:

-- Για συντάξεις από 1.400 μέχρι 1.700 το ποσοστό παραμένει 3%.

-- Για συντάξεις από 1.700,01 μέχρι 2.000, ποσοστό 6%.

-- Για συντάξεις από 2.000,01 μέχρι 2.300, ποσοστό 7%.

-- Για συντάξεις από 2.300,01 μέχρι 2.600, ποσοστό 9%.

-- Για συντάξεις από 2.600,01 μέχρι 2.900, ποσοστό 10%.

-- Για συντάξεις από 2.900,01 μέχρι 3.200 ποσοστό 12%.

-- Για συντάξεις από 3.200,01 μέχρι 3.500, ποσοστό 13%.

-- Για συντάξεις από 3.500,01 και πάνω, ποσοστό 14%.

Από χτες, επίσης, επιβάλλεται πρόσθετη «εισφορά», για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που είναι μέχρι 60 ετών. Η «εισφορά» αυτή, δηλαδή η μείωση των συντάξεων, θα είναι:

-- 6% για τις συντάξεις 1.700 μέχρι 2.300 ευρώ.

-- 8% για τις συντάξεις 2.301 μέχρι 2.900 ευρώ.

-- 10% για τις μεγαλύτερες.

Αντίστοιχα, από χτες ισχύει και η αυξημένη κατά 1% παρακράτηση υπέρ ανεργίας σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ σε ισχύ τίθεται και η ειδική εισφορά υπέρ των ανέργων ύψους 2% στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επίθεση δίχως τέλος

Η κυβέρνηση μειώνει επίσης κατά 10% το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και 15% το εφάπαξ των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πρώην ΔΕΚΟ). Μαχαίρι θα πέσει και στις αναπηρικές συντάξεις, όπως έχει δηλώσει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, και στόχος είναι το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων να μειωθεί στο 8% από το 12% που είναι σήμερα. Αλλωστε, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, με το «μεσοπρόθεσμο» για την πενταετία 2011-2015 εκτιμά ότι θα υφαρπάξει 625 εκατομμύρια ευρώ από τις περικοπές και ανατροπές στις αναπηρικές συντάξεις.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν αρκέστηκε στα παραπάνω, προσθέτοντας άλλη μια πινελιά απανθρωπιάς, όταν σε σχέδιο απόφασης που ανάρτησε ο υπουργός Υγείας πριν από λίγες μέρες, δηλώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβληθεί χαράτσι μέχρι και 80% (!) στις συντάξεις των περιθαλπομένων σε δημόσια ιδρύματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του υπουργού, επιβάλλεται παρακράτηση:

-- Για σύνταξη μέχρι 360, ποσοστό 40%.

-- Για σύνταξη από 360,01 μέχρι 500 ευρώ, ποσοστό 50%.

-- Για σύνταξη από 500,01 μέχρι 1.000 ευρώ ποσοστό 60%.

-- Για σύνταξη από 1.000,01 μέχρι 1.500 ευρώ ποσοστό 70%.

-- Για σύνταξη από 1.500,01 και πάνω ποσοστό 80%.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Απεργία στις 23 Αυγούστου ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ

Στην πρώτη γραμμή οι ταξικές δυνάμεις

Από την πρόσφατηπαράσταση διαμαρτυρίας των ταξικών δυνάμεων στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο πετσόκομμα των ΒΑΕ
Από την πρόσφατηπαράσταση διαμαρτυρίας των ταξικών δυνάμεων στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο πετσόκομμα των ΒΑΕ
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στις 23 Αυγούστου, την ώρα που ο κλάδος έρχεται αντιμέτωπος με τη σφοδρή κυβερνητική επίθεση που στοχεύει στον αποχαρακτηρισμό από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα πολλών ειδικοτήτων του κλάδου. Η απόφαση πάρθηκε στη διάρκεια της χτεσινής Ολομέλειας της Ομοσπονδίας κάτω από την πίεση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στον κλάδο, ενώ αποφασίστηκε και δεύτερη 24ωρη απεργία με ανοιχτή ημερομηνία διεξαγωγής.

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία έκαναν σαφές ότι δεν αναγνωρίζουν και δεν συμμετέχουν σε κανένα διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τα ΒΑΕ», τονίζει με ανακοίνωσή του το ταξικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο "κοινωνικός διάλογος" είναι μια απάτη. Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, αλλά και στους άλλους κλάδους δεν έχουν κερδίσει τίποτα μέσα από τέτοιους διαλόγους, αντίθετα έχουν δει τα δικαιώματά τους ένα προς ένα να παραδίνονται βορά στις ορέξεις των εργοδοτών». Για να επισημάνει: «Προχωράμε στην οργάνωση του αγώνα χωρίς καμιά εμπιστοσύνη στους ταξικούς συνεταίρους ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίας, που τα έχουν βρει από καιρό με ΣΕΒ και μεγαλοξενοδόχους και για τα ΒΑΕ. Η όποια αναμονή από την πλευρά μας θα βάλει οριστική ταφόπλακα στα εναπομείναντα δικαιώματά μας».

Καθόλου τυχαίο ότι λίγες μόλις ημέρες πριν πάρουν απόφαση για απεργία, και συγκεκριμένα την Παρασκευή, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας συμμετείχε μαζί με τη ΓΣΕΕ σε άτυπη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» για το θέμα του αποχαρακτηρισμού των ΒΑΕ, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το καλύτερο άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Και αυτό, όταν είναι ήδη γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησης να «τσακίσει», στην κυριολεξία, τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και συνολικά, πετώντας περίπου 120.000 εργαζόμενους απ' τα ΒΑΕ. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, πως την προηγούμενη βδομάδα, η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) είχε καλέσει την ώρα της συνεδρίασης του ΔΣ τον υφυπουργό Τουρισμού Γ. Νικιτιάδη, μετατρέποντας τη συνεδρίαση σε ...σύσκεψη υπό τον υφυπουργό. Είναι, δε, αξιοσημείωτο πως σε εκείνη τη συνεδρίαση θα συζητούνταν οι δράσεις που θα προωθούνταν ενάντια στο σφαγιασμό των ΒΑΕ...

Αύριο η Γενική Συνέλευση του κλάδου στην Αθήνα

Οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου, όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν πρωτοστατήσει στην οργάνωση του κλάδου για να απαντήσει στην επίθεση κατά των ΒΑΕ. Χαρακτηριστική είναι η Πανελλήνια Ημέρα Δράσης που υλοποιήθηκε στις 13 Ιούλη. Ταυτόχρονα, στο ίδιο πλαίσιο της οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων «απ' τα κάτω», οι ταξικές δυνάμεις προχωρούν αύριο Τετάρτη 3 Αυτούστου, στις 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», σε Γενική Συνέλευση όλου του κλάδου μετά από κάλεσμα που απευθύνουν τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά.

Επίσης, στην Κέρκυρα, την Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής Στρογγύλη, το ταξικό Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση του κλάδου για τα ΒΑΕ και την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι, καθώς και την απλήρωτη εργασία που κυριαρχεί στο χώρο.

«Στις 23 Αυγούστου κανένα επισιτιστικό μαγαζί δεν πρέπει να μαγειρέψει ή να σερβίρει. Πρέπει να σταματήσουν όλες οι υπηρεσίες σε όλα τα ξενοδοχεία. Η επιτυχία της απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόμενου στον κλάδο», επισημαίνει το Συνδικάτο της Αθήνας στην ανακοίνωσή του και τονίζει: «Η κατάργηση των ΒΑΕ δεν θα περάσει. Διεύρυνση τώρα του θεσμού και με άλλες ειδικότητες του κλάδου».

Συνέντευξη Τύπου

Κοινή συνέντευξη Τύπου δίνουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, με θέμα: «Η απάντηση των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών απέναντι στα χαράτσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ