ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»
«Πατρόν» οι σημερινές ανάγκες της πλουτοκρατίας
  • Στα σκαριά νέες τρανταχτές φοροελαφρύνσεις και άλλες «διευκολύνσεις» για τα επιχειρηματικά κέρδη
  • Φορτώνουν τις «απώλειες» στο λαό με μέτρα «ισοδύναμου αποτελέσματος»

Πρόσθετα μέτρα απέναντι στο λαϊκό εισόδημα μαζί με νέες τρανταχτές φοροελαφρύνσεις για τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους δρομολογεί, σε αυτήν τη φάση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο φέτος, «συζητιέται» από χτες ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών με δυνάμεις του λεγόμενου «κοινωνικού εταιρισμού», με τη συμμαχία των προθύμων, που βάζει αποφασιστικά πλάτη, στηρίζοντας ολόπλευρα το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο», τη σφοδρή κλιμάκωση που ξετυλίγει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Το ψευδεπίγραφο «εθνικό φορολογικό σύστημα» που εξαγγέλθηκε χτες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο έχει στόχο τη δημιουργία πλαισίου πολιτικής, κομμένου και ραμμένου στις σημερινές ανάγκες της πλουτοκρατίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικής δράσης, με το λαό τσακισμένο με τους εργάτες φτηνούς και ευέλικτους.

Τα εγκαίνια του «διαλόγου» δόθηκαν χτες από τον Ευ. Βενιζέλο, που, προϊδεάζοντας για την παραπέρα κλιμάκωση, δήλωσε ότι «προϋπόθεση για να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις» θα είναι η εξεύρεση άλλων μέτρων «ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος». Στους άμεσους στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι παραπέρα συρρίκνωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, στην κατεύθυνση που έχει υποδείξει και η ΝΔ, και η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει πάρει το πράσινο φως και από τα επιτελεία της τρόικας. Τα μέτρα «ισοδύναμου αποτελέσματος», δηλαδή η αναπλήρωση της χασούρας των φρέσκων ελλειμμάτων που γεννά η πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, θα φορτωθούν και πάλι στα λαϊκά στρώματα. Ηδη έχουν βάλει στο μάτι και τις όποιες «ελαφρύνσεις» έχουν απομείνει μετά και τον «εφαρμοστικό νόμο», όπως τις φοροεκπτώσεις των λαϊκών νοικοκυριών, για δαπάνες που αφορούν σε νοίκια, υγεία, τόκους στεγαστικών δανείων, δαπάνες για φροντιστήρια παιδιών κ.ά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού:

ΦΠΑ: Σε περίπτωση μείωσης των συντελεστών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες θα υπάρξουν «απώλειες» ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Προκειμένου να αναπληρώσουν την απώλεια, κάλεσε τους συνομιλητές να υποβάλουν «συνοδευτική πρόταση» που θα εγγυάται το «ισοδύναμο αποτέλεσμα», καθώς, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευθεί».

Επιχειρηματικά κέρδη: «Υπό συζήτηση», σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, είναι η φορολογία των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η «σταθερότητα και η απλότητα του φορολογικού συστήματος».

Καταθέσεις εξωτερικού: Στάχτη στα μάτια είναι οι φορολογικοί έλεγχοι που έχουν εξαγγείλει σε συνεργασία με τις ελβετικές αρχές. Με το άλλο χέρι επαναφέρουν την κατάπτυστη ρύθμιση για το λεγόμενο «επαναπατρισμό κεφαλαίων», που αποτελεί καραμπινάτη φορολογική αμνηστία για κεφάλαια κάθε είδους και προέλευσης.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Και για το συγκεκριμένο, επιστρατεύουν γνωστά μονοπώλια του λογιστικού ελεγκτικού (το λεγόμενο big 5) σε ρόλο κυβερνητικού συμβούλου. Είναι γνωστό ότι το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι από τα ληξιπρόθεσμα φέσια στην Εφορία προέρχεται από μια μικρή, απόλυτα γνωστή στο υπουργείο Οικονομικών, δράκα πλουτοκρατών.

Οι επιχειρηματίες

Πλάτη στην ασκούμενη φορολογική πολιτική βάζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που με το υπόμνημά της, σχετικά με το «νέο εθνικό φορολογικό σύστημα», αξιώνει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15% (από 20% σήμερα)! Οι ομοτράπεζοι της κυβέρνησης ζητάνε, μεταξύ των άλλων, τη συμμετοχή και ευθύνη των «κοινωνικών εταίρων» στη σύνθεση της «Επιτροπής για το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταστολής της φοροδιαφυγής», «σταθερή φορολογική νομοθεσία», «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» κ.ά.

Εναλλαγή μορφών φοροεπιδρομής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το φορολογικό τονίζονται τα ακόλουθα:

«Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, όπως τον επανέλαβε και σήμερα, είναι η αξιοποίηση της φορολογικής πολιτικής ως εργαλείο για τη δημιουργία ενός ακόμη πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, προσφέροντας ταυτόχρονα φθηνή εργατική δύναμη, βασικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Αυτή η φορολογική πολιτική, που διαχρονικά ασκήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οδήγησε στην προκλητική φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου και τη φοροεπιδρομή κατά της λαϊκής οικογένειας. Τα μέχρι σήμερα μέτρα της κυβέρνησης, μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και διαδοχικές αυξήσεις στο ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, κονιορτοποιούν τις διακηρύξεις της περί δίκαιου φορολογικού συστήματος. Η κυβερνητική επιλογή περί εύρεσης νέων φορολογικών πηγών ισοδύναμου αποτελέσματος θα οδηγήσει στην εναλλαγή μορφών φορολογίας που θα επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια.

Οι διακηρυγμένοι στόχοι πάλης του ΚΚΕ για τη φορολογία βρίσκονται στον αντίποδα των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και των επιδιώξεων των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου". Το ΚΚΕ διεκδικεί: Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη λαϊκή οικογένεια και κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία, αύξηση των συντελεστών φορολογίας στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο».

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Νέα κινητοποίηση την Τετάρτη

Να μην πέσουν στην παγίδα ξεπουλήματος με όχημα τους φυσικούς φορείς καλεί τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, τους εργαζόμενους και το λαό η Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα

Πανηπειρωτική κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΔΩΔΩΝΗ» κόντρα στη φάκα ιδιωτικοποίησης με όχημα την παράδοσή της στους «φυσικούς φορείς», διοργανώνουν την Τετάρτη στις 9 το πρωί στη γαλακτοβιομηχανία ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ και ΜΑΣ. Η κινητοποίηση γίνεται τη μέρα της γενικής συνέλευσης των μετόχων με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού και στο φόντο των πρόσφατων αναφορών του πρωθυπουργού σε επίσκεψή του στην Αρτα για το προδιαγεγραμμένο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» για το οποίο κάλεσε προκλητικά σε αγορά του πακέτου των μετοχών της από τους κτηνοτρόφους. Αυτό που επιδιώκει είναι να καταλαγιάσουν οι λαϊκές αντιδράσεις και να παγιδευτεί σε «συνεταιριστικές» αυταπάτες η φτωχή και μεσαία αγροτιά.

Το οργανωμένο αυτό σχέδιο εξαπάτησης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων της Ηπείρου και δημιουργίας κλίματος αποδοχής για την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» καταγγέλθηκε σε χτεσινή συνέντευξη από την Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Αναδείχθηκε ο ρόλος του «Δούρειου Ιππου» που αναλαμβάνουν να διαδραματίσουν οι συμβιβασμένες με την κυρίαρχη αντιαγροτική πολιτική συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ενώσεις και συνεταιρισμούς, συνεπικουρούμενοι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στελέχη και παράγοντες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΝΑΡ, που συμφωνούν ή συνδράμουν στο αίτημα να δοθεί η «ΔΩΔΩΝΗ» στους «φυσικούς φορείς», δηλαδή στο πιο γλυκό ξεπούλημα.

«Η θέση αυτή - ξεκαθαρίστηκε από τους Τάσο Μαλάτο και Κώστα Κατσάνο εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Επιτροπής Αγώνα - είναι συνειδητή παγίδα και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση, κάνοντας συνυπεύθυνους κτηνοτρόφους και συνεταιρισμούς. Το επιχειρούμενο ξεπούλημα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, στην οποία συμφωνούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, τα κόμματα και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που σαρώνει τα όποια δικαιώματα απόμειναν και οδηγεί τη λαϊκή οικογένεια σε φτώχεια και εξαθλίωση».

ΔΕΠΑ
Αύξηση κερδών 86,73% το πρώτο εξάμηνο

Την πολιτική του ξεπουλήματος κερδοφόρων επιχειρήσεων για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των συμφερόντων και των αναγκών του λαού αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου που ανακοινώθηκαν χτες. Τα κέρδη της επιχείρησης έφτασαν τα 129,3 εκατ. ευρώ αυξημένα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2010 κατά 86,73%. Το ίδιο διάστημα ο όγκος των πωλήσεων σε MWH αυξήθηκε κατά 20,83% στα 23,3 εκατ. και οι πωλήσεις σε ευρώ κατά 28,27%, φτάνοντας τα 754,2 εκατ. ευρώ. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης έκανε λόγο για «ενθαρρυντική ανάπτυξη μεγεθών και μέσα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον», γεγονός «ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ».

ΕΦΕΤ
Ανακαλείται σοκολάτα της «Lidl»

Την ανάκληση προϊόντος με αλλεργιογόνο συστατικό που δεν επισημαινόταν στη συσκευασία ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Πρόκειται για γεμιστή σοκολάτα στην οποία βρέθηκε αμύγδαλο με την εμπορική επωνυμία «Mister Choc - Choco Fruits/ Γεμιστή σοκολάτα: σταφίδες σε σοκολάτα γάλακτος» σε συσκευασία των 200 γραμμαρίων η οποία παράγεται από τη «Lidl Stiftung & Co KG» και διακινείται στην ελληνική αγορά από τη «Lidl». Η εταιρεία, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, προχώρησε στην απόσυρση του συνόλου των παρτίδων του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ καλούνται οι καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στα αμύγδαλα να μην το καταναλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ