ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δράση για τη διάδοση - αξιοποίηση της ΚΟΜΕΠ

Στην απόφαση της ΚΕ για την εκτίμηση της δουλειάς δυο χρόνια μετά το 18ο Συνέδριο αναφέρεται ότι: «Εκδόθηκε ως αποτέλεσμα της επίμονης προσπάθειάς μας η Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση, ενώ συνεχίστηκαν οι δραστηριότητές μας για την παραπέρα ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, περιφερειακών και διεθνών συναντήσεων που έχουν σταθεροποιηθεί κάθε χρόνο (...) Συνεχίσαμε και αναπτύξαμε το ιδεολογικό μέτωπο με τις οπορτουνιστικές απόψεις που κυριαρχούν σε πολλά κομμουνιστικά κόμματα, ανοίξαμε δημόσια μέσω της ΚΟΜΕΠ τις θέσεις μας για τη στρατηγική των ΚΚ Κίνας και Βιετνάμ (...) Εγινε καλύτερη προσπάθεια να ελεγχθεί ο τομέας της εσωκομματικής μόρφωσης με ιδιαίτερη αιχμή την πραγματοποίηση των διαλέξεων για το σοσιαλισμό (...) Δεν τελειώνει εδώ αυτή η προσπάθεια, χρειάζεται μέσα από την καθοδηγητική δουλειά και την ευρύτερη πολιτική δράση να εμπεδωθούν αυτά τα συμπεράσματα, να υπενθυμίζονται, να γίνεται συζήτηση. Αυξήθηκαν οι πολιτικές εκδόσεις και οι εκδόσεις από το ιστορικό αρχείο του Κόμματος, ώστε να στηριχτεί η εσωκομματική συζήτηση για το Δοκίμιο».

Επίσης, «να προετοιμάζουμε τις συνελεύσεις των ΚΟΒ ώστε αυτές να είναι ζωντανές, δημιουργικές και πρακτικές στην εξέταση της δουλειάς και στις αποφάσεις. Να μην περιπίπτουν από τη συζήτηση γενικών θεωρητικών ζητημάτων στη ρουτινιάρικη συνέλευση που μετατρέπεται σε ημερολόγιο εκδηλώσεων και καθηκοντολογία. Ο παραπάνω τρόπος λειτουργίας καλλιεργεί και την ανάγκη να αγοράζεται και να διαβάζεται ο "Ριζοσπάστης", να αξιοποιείται η ΚΟΜΕΠ, το πολιτικό βιβλίο».

Ο χαρακτήρας του Κόμματος Νέου Τύπου, προσδιορίζει την ευθύνη του κάθε κομματικού μέλους, όσον αφορά την απόκτηση θεωρητικής μόρφωσης - οδηγό για δράση, τη στάση του απέναντι στον επαναστατικό κομματικό Τύπο. Ενας από τους βασικούς δρόμους για να πραγματώνεται αυτή η συνάντηση της επαναστατικής θεωρίας με το εργατικό κίνημα, είναι η αξιοποίηση - διακίνηση της ΚΟΜΕΠ. Περνά μέσα από τη μάχη και απόκρουση της λαθεμένης αντίληψης ότι η ΚΟΜΕΠ αφορά τους «ειδικούς», τους μορφωμένους με κριτήρια μικροαστικά, αστικά ή μόνο τα στελέχη. Αφορά πρώτα και κύρια το στελεχικό δυναμικό, από την Επιτροπή Περιοχής για να φτάσει να αξιοποιείται και πρωτόβουλα και να συμβάλλει η αξιοποίησή της στην πολιτική συζήτηση και τις πρωτοβουλίες της ΚΟΒ.

Φυσικά, η θεωρητική - ιδεολογική δουλειά, διαπερνά όλες τις λειτουργίες του Κόμματος, τόσο την εσωοργανωτική λειτουργία όσο και τις πλούσιες πολιτικές του δράσεις και πραγματοποιείται πολύμορφα, με προσπάθεια σε όλη την κλίμακα, μέσα από τον «Ριζοσπάστη», το βιβλίο, τις εκδηλώσεις κ.ά. Ενας τέτοιος βασικός δρόμος είναι και η ΚΟΜΕΠ.

Οπλο για την ενότητα επαναστατικής θεωρίας και δράσης

Η ύλη της ΚΟΜΕΠ υπηρετεί δυο στόχους σε αλληλεπίδραση: Την εμβάθυνση σε θεωρητικές ιδεολογικές πλευρές των εξελίξεων και των ζητημάτων της ταξικής πάλης και την αξιοποίηση της πείρας για την αφομοίωση - εκλαΐκευση της πολιτικής του Κόμματος. Γι' αυτό και εδώ και χρόνια η αρθρογραφία ανοίγει ζητήματα που συμβάλλουν στην εμβάθυνση θεμάτων που απασχόλησαν συνέδρια, σώματα, με μια λέξη, τα καθήκοντα του Κόμματος που αντιστοιχούν στην εποχή περάσματος στο σοσιαλισμό, έχοντας το Κόμμα διαμορφώσει στο πολιτικό επίπεδο επαναστατική στρατηγική και υποταγμένη σε αυτήν τακτική, έχοντας ερευνήσει - συζητήσει - απαντήσει σε ζητήματα καίρια, όπως οι αιτίες νίκης της αντεπανάστασης, ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας, το ασίγαστο μέτωπο με τον οπορτουνισμό, η πείρα από την ιστορία της στρατηγικής του στην κρίσιμη περίοδο που δυο φορές κρίθηκε το ποιος - ποιον. Ταυτόχρονα σε συνθήκες προσωρινού πισωγυρίσματος στην ιστορική κίνηση, με διεθνή αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων.

Το Κόμμα, οργανωμένη πρωτοπορία της εργατικής τάξης, εκφραστής της ενότητας της επαναστατικής κοσμοθεωρίας με το εργατικό κίνημα, οφείλει και μπορεί σε αυτές τις συνθήκες να ολοκληρώνει αυτήν του την αποστολή. Η κατάκτηση της ενότητας θεωρίας - πράξης, ιδεολογίας - πολιτικής είναι διαρκής, είναι μια διαδικασία και όχι μια πράξη, υλοποιείται μέσα στη φωτιά της ταξικής πάλης, γι' αυτό και η πραγματοποίησή της στην καθημερινή μας ζωή προβάλλει σύνθετη, ωστόσο αναγκαία.

Εκφραση αυτής της συνθετότητας είναι και η χαμηλή διακίνηση και ακόμα χαμηλότερη αξιοποίηση της ΚΟΜΕΠ, στη λογική που λέει «έχουμε πολλά να συζητήσουμε στο όργανο, στην ΚΟΒ», «δεν προλαβαίνουμε», ή «γιατί να γίνω συνδρομητής, δεν προλαβαίνω να διαβάσω, όλη μέρα τρέχω» ή το οικονομικό θέμα...

Ειδική δουλειά με αφορμή το πέμπτο τεύχος

Το τεύχος Σεπτέμβρη - Οκτώβρη της ΚΟΜΕΠ είναι μια καλή ευκαιρία να ανοίξει αυτή η συζήτηση στα Νομαρχιακά και Αχτιδικά όργανα: Το φτιάξιμο της σχέσης του κομμουνιστή και της κομμουνίστριας με τα καθήκοντα τού σήμερα, τη συμβολή του κάθε μέλους στην ΚΟΒ, από το ατομικό στο συλλογικό, ώστε να μπαίνουμε πιο αποτελεσματικά στην ταξική πάλη.

Είναι ιδιαίτερη και η αυτοτελής αξία του 5ου τεύχους της ΚΟΜΕΠ, που θα κυκλοφορήσει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη, αφού περιλαμβάνει εισηγητικό κείμενο από την Πανελλαδική Κομματική Συνδιάσκεψη για το Β' τόμο του Δοκιμίου της Ιστορίας του ΚΚΕ 1949 - 1968, καθώς και τις αποφάσεις για τις αποκαταστάσεις του Νίκου Ζαχαριάδη και άλλων στελεχών. Και είναι έτσι, γιατί η ιδεολογική επίθεση από την αστική τάξη και τον οπορτουνισμό θα δυναμώνει γύρω από τα ζητήματα της γραμμής του Κόμματος και με αιχμή το Δοκίμιο.

Η μεγαλύτερη παραγγελία που έγινε γι' αυτό το τεύχος είναι μέσα στις δυνατότητες, αρκεί να στηριχτεί με σχέδιο από τα όργανα, να ελέγχεται, να συζητιέται, καταρχήν το δίμηνο που την αφορά.

Σε αυτό το πλαίσιο τα Νομαρχιακά και Αχτιδικά Γραφεία χρειάζεται να οργανώσουν τη χρέωση της ΚΟΜΕΠ ανά ΚΟΒ και όχι γενικά στην Αχτίδα. Αυτό σημαίνει: Κομματικά μέλη που αξιοποιούνται στο κίνημα, και θα πάρουν την ΚΟΜΕΠ, και θα γίνουν συνδρομητές, συγκεκριμένο σχέδιο για τη διακίνηση της ΚΟΜΕΠ σε εργαζόμενους - οπαδούς του Κόμματος που σκέφτονται να ενταχθούν στις γραμμές του ΚΚΕ, σε οπαδούς ή και οικογένειες που έζησαν τα γεγονότα, που είναι γενικά κοντά στο Κόμμα και έρχονται σε συσκέψεις και δραστηριότητες του Κόμματος.

Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε στη συζήτηση στα όργανα και στις ΚΟΒ τη θεματολογία της ΚΟΜΕΠ. Είναι θέμα προσανατολισμού - οργάνωσης και όχι πολλών ή λίγων καθηκόντων.


Εκδηλώσεις για τον «Ριζοσπάστη»

Στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ για την άνοδο της διακίνησης - κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη προχωράει στη διοργάνωση εκδηλώσεων και συζητήσεων σε κάθε νομό με θέμα «"Ριζοσπάστης": Καθημερινός οργανωτής - καθοδηγητής της λαϊκής πάλης».

Στόχος είναι να ακουστούν απόψεις για το ρόλο του επαναστατικού Τύπου, όπως και να διατυπωθούν ερωτήματα που ενδεχομένως υπάρχουν και έρχονται από τον περίγυρο.

Επιπλέον, οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να εμπλουτιστούν, με την αξιοποίηση των θεματικών ταμπλό που ετοιμάστηκαν για το Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, με έκθεση παλιών φύλλων της εφημερίδας, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και της ΚΟΜΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστεί και κείμενο με τη συνοπτική αναδρομή στην ιστορική πορεία του «Ριζοσπάστη».

Με στόχο να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία η πρόσκληση για τις εκδηλώσεις, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου να συμμετέχουν και να συμβάλουν με τις απόψεις τους, η Οργάνωση θα δημοσιοποιήσει στον τοπικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, την πρόσκληση για τις εκδηλώσεις, ενώ στόχος είναι να δοθεί και συνέντευξη Τύπου, ώστε να προβληθεί ο σκοπός διοργάνωσης αυτών των εκδηλώσεων. Φυσικά, όλα αυτά τα μέτρα δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την πλατιά εξόρμηση των Οργανώσεων στο λαό και τη νεολαία, για να διασφαλιστεί η μαζική τους παρουσία.

Παράλληλα, τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να αξιοποιηθούν αυτοτελώς και από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, είτε στο πλαίσιο των φεστιβαλικών εκδηλώσεων, είτε και αργότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ