Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2011 - αριθ. φύλλου: 11030

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ
Χαράγματα ζωής και αγώνων

Κάθε χάραξή της κι ένας αστερισμός σ' ένα σύμπαν μορφών, αγώνων, ιδανικών. Κάθε έργο της και μια ασπρόμαυρη «σελίδα» ζωής, αγώνα, προσφοράς, οραμάτων. Μέσα από την υποβλητική αντίθεση του άσπρου - μαύρου, η κορυφαία Ελληνίδα χαράκτρια Βάσω Κατράκη (1914-1988) εμβάθυνε στον πυρήνα της ύπαρξης, επικεντρώθηκε στον αγώνα και τις αγωνίες του ανθρώπου, κατέθεσε ένα έργο που αναβλύζει από οικουμενικά μηνύματα, μεγάλες αξίες και ιδανικά.

Με το έργο της, που γνώρισε όχι μόνο πανελλήνια, αλλά και παγκόσμια αναγνώριση, η Βάσω Κατράκη λάμπρυνε την ελληνική χαρακτική, υπηρετώντας την ακαταπόνητα με αφοσίωση και γνώση. Παράλληλα, η μεγάλη δημιουργός υπήρξε μια μαχητική παρουσία σε όλα τα μεγάλα γεγονότα και τους αγώνες του λαού μας, στην Αντίσταση, στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, στη δικτατορία και συμπορεύτηκε όλη της τη ζωή με το λαϊκό κίνημα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, με σεμνότητα, ήθος, αξιοπρέπεια.


ΣΕΛ.  3


ΓΥΝΑΙΚΑ
Η μητρότητα στο στόχαστρο του συστήματος που «γεννά» κέρδη

Η ουσιαστική προστασία της μητρότητας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με επιμέρους ρυθμίσεις και μικροβελτιώσεις στους υπάρχοντες νόμους. Απαιτεί συνδυασμένα εργασιακά και κοινωνικά μέτρα.


ΣΕΛ.  16
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Ξεμπερδεύοντας» και με τα πολιτιστικά κριτήρια

Σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση «επικαιροποιεί» τα κριτήρια των κρατικών ενισχύσεων στον κινηματογράφο η ΕΕ.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Απρόσμενες τακτικές ενός ασυνήθιστου φιδιού

Πολλές φορές, ζώα με μικροσκοπικό εγκέφαλο, που γενικά θεωρούνται πρωτόγονα συγκριτικά με τον άνθρωπο, επιδεικνύουν τακτικές και συμπεριφορές απρόσμενα έξυπνες και αποτελεσματικές.


ΣΕΛ.  9
Με το φως του «Πρωινού Αστρου»

Ο Χρήστος Λεοντής, τριάντα έξι χρόνια μετά το ιστορικό «Καπνισμένο Τσουκάλι», μελοποιεί ξανά Γιάννη Ρίτσο.


ΣΕΛ.  6
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Στόχος η προστασία της επιχειρηματικής δράσης

ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ