ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2011
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Προσχήματα και ουσία

Διαχείριση της κατάστασης και εξωραϊσμός του μοντέλου με στόχο την προστασία της επιχειρηματικής δράσης και της κερδοφορίας

Σε περίοδο κρίσης γίνεται πιο έντονη προσπάθεια, λαϊκά στρώματα να σπρώχνονται στην τυφλή εκτόνωση της εξέδρας

MotionTeam

Σε περίοδο κρίσης γίνεται πιο έντονη προσπάθεια, λαϊκά στρώματα να σπρώχνονται στην τυφλή εκτόνωση της εξέδρας
Την περασμένη βδομάδα και η παρούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα ακόμα σχέδιο νόμου για τον (εμπορευματοποιημένο) αθλητισμό. Με το βάρος να πέφτει στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες (ΠΑΕ, ΚΑΕ) και τα σύμφυτα με το σύστημα φαινόμενα σήψης (βία, χειραγώγηση αγώνων κλπ). Με περισσότερες και πιο έντονες - υπό το βάρος των πρόσφατων γεγονότων στο ποδόσφαιρο - αναφορές σε (υποτιθέμενη) εξυγίανση, αναβάθμιση, αναγέννησή του...

Παρά τις κορόνες, τους βερμπαλισμούς, την έντεχνη προσπάθεια (με το γενναιόδωρο αβαντάρισμα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ) δεν επετεύχθη - στον επιθυμητό γι' αυτούς βαθμό - ο αποπροσανατολισμός που επιχειρήθηκε. Στόχος (όπως όλες τις προηγούμενες φορές) και πάλι είναι - στο πλαίσιο που οι τωρινές συνθήκες επιβάλλουν - οι εντυπώσεις, η διαχείριση, ο εξωραϊσμός του οικοδομήματος. Ωστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί και να αυξηθεί η επιχειρηματική δράση και κυρίως η κερδοφορία των εκμεταλλευτών (και) του ποδοσφαίρου.

Κυβέρνηση - προστάτης των επιχειρηματιών

Σε μια «κρίση ειλικρίνειας» (27/7) ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, ήταν άκρως αποκαλυπτικός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, αναφορικά με τη στόχευση (και) στο ποδόσφαιρο. Αφησε - για λίγο - στην άκρη τα άλλοθι και τα επικοινωνιακά φληναφήματα και αναφέρθηκε στην ουσία των κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Ο δημοσιογράφος Δ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε «τεράστια ποσά που βάζουν στο ποδόσφαιρο» οι επιχειρηματίες. Και ο υπουργός υπερθεμάτισε: «Βεβαίως... Μα ακριβώς αυτό, είναι η ουσία όλου του πράγματος. Οταν έρχεται ένας επιχειρηματίας και βάζει λεφτά, από την πιο μεγάλη ομάδα, μέχρι την πιο μικρή, εάν εννοεί την επένδυση την οποία έχει κάνει, τότε πρέπει να την προστατεύσει και οφείλει και η πολιτεία να του προστατεύσει αυτή την επένδυση. Αυτό δεν το βλέπουμε μόνο στο ποδόσφαιρο, το βλέπουμε σε οποιονδήποτε κλάδο. Ερχεται ένας ξενοδόχος π.χ. και κάνει μία επένδυση, η πολιτεία οφείλει και εκεί να υπάρχουν οι κανόνες αυτοί...».

Κυβερνητικό ζητούμενο λοιπόν και στο ποδόσφαιρο είναι η προστασία των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους. Αλλά και οι εντυπώσεις για επικοινωνιακούς λόγους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διαδικασία συνεργασίας με την UEFA. Ο πρόεδρος της οποίας, Μισέλ Πλατινί, ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα παρέχει (όπως επίσημα αναφέρθηκε), μέσω τεσσάρων ομάδων εργασίας, «τεχνογνωσία και εμπειρία». Τι κάνει (και) η UEFA, ποια «φώτα» θα δώσει στην κυβέρνηση; Το έχει δημόσια αναφέρει ο Π. Γερουλάνος: «...συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο για να διασφαλίσει τα δικά της "brand names" και να τα ενισχύσει. Πάρτε (σ.σ. ποδοσφαιρικοί φορείς) την τεχνογνωσία, μάθετε, κάντε τα ίδια, κάντε περισσότερα»...

Οι αιτίες βρίσκονται στον καπιταλισμό...

Αυτή την «εξυγίανση» επιχειρεί να κάνει - με το σχέδιο νόμου, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο και έχει τεθεί σε διαβούλευση - και η παρούσα κυβέρνηση (στα χνάρια των προηγούμενων «πράσινων» ή «μπλε»). Στοχεύει στη διαχείριση του αιτιατού και όχι της αιτίας. Γνωρίζοντας ότι αυτή (άμεσα ή έμμεσα) οδηγεί στη ίδια τη δομή του καπιταλισμού και της μορφοποίησής του σε κάθε τομέα.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν εντάσσονται οι όποιες βελτιωτικές κινήσεις, ακόμα και κάποιες οριστικές τιμωρίες. Που θα προπαγανδιστούν σαν «εξυγίανση» και θα προβάλλουν το ιδεολόγημα ότι οι στρεβλώσεις οφείλονται σε «κακούς» - που είναι η εξαίρεση - και δεν είναι σύμφυτες του κοινωνικοοικονομικού συστήματος.

Στην ίδια συνέντευξή του ο Π. Γερουλάνος αναγνώρισε πως η εμφάνιση στημένων αγώνων «δεν είναι η τελευταία», παραδεχόμενος πως «υπήρξε σαφέστατη αλλοίωση των πρωταθλημάτων. Περιέγραψε μάλιστα τον τρόπο: «...κάποιος ο οποίος έχει λεφτά, αγοράζει τον Α' ή το Β' διαιτητή. Οποιος έχει δύναμη, επιβάλλει το δικό του και οι άλλοι ας βολευτούν όπως μπορούν»... Είπε ακόμα ότι «το πολύ χρήμα» ευθύνεται που «σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει αλλοιωθεί πάρα πολύ».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά αποδέχτηκε ότι ο καπιταλισμός γεννά τις στρεβλώσεις. Το Μάη είχε πει: «Δεν είναι ανεξάρτητο αυτό που γίνεται στα γήπεδα με τα φαινόμενα των στημένων αγώνων, τη φοροδιαφυγή και το "μαύρο" χρήμα, τη διαφθορά. Είναι ακριβώς τα ίδια και διαφορετικοί οι τρόποι να εκφράζονται. ...Ο καθένας βλέπει στην τηλεόραση ένα τέταρτο ξύλου με τους αστυνομικούς, αλλά από πίσω είναι ναρκωτικά, όπλα, διακίνηση και ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος»...

Η μετατροπή του αθλήματος σε επιχείρηση και προϊόν, δηλαδή η λειτουργία του στα πλαίσια του καπιταλισμού, λοιπόν είναι η ρίζα. Το ξέρουν! Παρ' όλα αυτά (και) το ΠΑΣΟΚ, συνειδητά, δεν ασχολείται με την αιτία, αλλά με τη διαχείριση, ώστε να μη θιχτούν οι δομές. Υπηρετεί τον καπιταλισμό, στόχος του είναι ο εξωραϊσμός του σάπιου συστήματος και η άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργούν εμπόδια στην εμπορευματοποίηση και την κερδοφορία των επιχειρηματιών. Αλλά και η εκμετάλλευση της ζώσας πραγματικότητας για άλλους σκοπούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φαινόμενα βίας...

Ανατροπή του, η ριζική λύση

Αξιοποιούνται ενέργειες και στημένα επεισόδια βίας από κατευθυνόμενους στρατούς των επιχειρηματιών που από τη μια υπηρετούν επιχειρηματικά και πολιτικά σχέδια από την άλλη αποτελούν υπόβαθρο, ώστε αργά ή γρήγορα τα μέτρα αυτά να στραφούν ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης γίνεται πιο έντονη προσπάθεια, λαϊκά στρώματα να σπρώχνονται στην τυφλή εκτόνωση της εξέδρας, στα τυχερά παιχνίδια, στη ληστεία του τζόγου, που προβάλλουν ως λύση στα προβλήματά τους, μακριά από την οργανωμένη πάλη.

Παρά τον ισχυρισμό περί αντιμετώπισης (και αυτή) η κυβέρνηση ενδιαφέρεται/σκοπεύει στη μεταφορά τους εκτός γηπέδων και αθλητικών εκδηλώσεων. Γιατί όπως - από πολιτικούς, αθλητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες - αναφέρεται, απαξιώνει το (κατ' αυτούς) προϊόν. Δεν αντιμετωπίζονται, λοιπόν (οι αιτίες που δημιουργούν) τα φαινόμενα τυφλής βίας, αλλά εξοβελίζονται σε άλλους χώρους (πλατείες, γειτονιές κλπ.) όπως έχει συμβεί και στο εξωτερικό.

Επίσης ιδιωτικοποιείται (ακόμα περισσότερο) η αστυνόμευση στα γήπεδα με την - όπως απαιτούσαν επιχειρηματίες και αθλητικοί παράγοντες - αναβάθμιση του ρόλου των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας (σεκιούριτι). Αποκτούν, μεταξύ άλλων, δικαίωμα σύλληψης δραστών αυτόφωρων αδικημάτων (και τους παραδίδουν στην Αστυνομία).

Αυστηροποιούνται κάποιες από τις προβλεπόμενες ποινές (και στο παρελθόν υπήρχαν αυστηρές ποινές, ποτέ δεν επιβάλλονταν...) και επανέρχεται μερικώς το ιδιώνυμο. Εξαγγέλθηκαν μέτρα (υποτιθέμενου) ελέγχου κατά της διαφθοράς. Οχι όμως ουσίας. Π.χ. ονομαστικοποίηση μετοχών...

Επίσης η λειτουργία της λέσχης φιλάθλων εξαρτάται από την έγκριση ή μη της Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας. Δηλαδή οι επιχειρηματίες γίνονται ακόμα περισσότερο παντοκράτορες του χώρου, με - επίσημα πλέον - ιδιωτικό στρατό.

Και δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα ακολουθήσουν και άλλα στην ίδια κατεύθυνση. Αλλωστε ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού έχει δηλώσει διατεθειμένος να συζητήσει «μέτρα όπως αυτά που χρησιμοποίησε η Θάτσερ»...

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ο αθλητικός κόσμος που δεν βολεύεται, δεν υποτάσσεται στο ποδόσφαιρο - επιχείρηση, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα το θετικό από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Χρόνια τώρα ακούνε για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.Καμιά ελπιδοφόρα προοπτική δεν αναμένεται, όσες ευχές και να γίνουν, όσο οι νόμοι της αγοράς λειτουργούν και καθορίζουν το παιχνίδι.

Χρειάζεται ενιαίος αγώνας των εργαζομένων και των ανθρώπων του αθλητισμού, δράση μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι καιρός να συνταχτούν όλοι με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, με το ταξικό εργατικό κίνημα, να απαιτήσουν την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. Μόνο έτσι θ' ανοίξει ο δρόμος ώστε το παιχνίδι του ποδοσφαίρου γενικότερα ο αθλητισμός να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.


Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Σχόλιο ΚΚΕ για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις εξαγγελίες για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, υπογραμμίζεται:

«Η βία, το ντόπινγκ, τα στημένα παιχνίδια είναι γνωρίσματα που επικρατούν παντού στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στον έναν ή στον άλλο βαθμό η ίδια κατάσταση επικρατεί στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Οπου τη βία την έχουν "βγάλει" για λόγους κέρδους έξω από το γήπεδο, αυτή υπάρχει και εκφράζεται στις πλατείες και στις γειτονιές. Η τεχνογνωσία της UEFA θα κάνει πιο ελκυστικό το προϊόν για περισσότερα κέρδη. Η αυστηροποίηση των ποινών δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Στην Ιταλία, όπου εφαρμόστηκε, ξέσπασε νέο σκάνδαλο. Στόχος είναι η συνέχιση της επιχειρηματικής δράσης χωρίς εμπόδια και στρεβλώσεις.

Το ΚΚΕ καλεί τους φιλάθλους, το λαό και τη νεολαία να μην αποπροσανατολιστεί και να μην παγιδευτεί από την προσπάθεια "εξυγίανσης" της κυβέρνησης. Αυτό που χρειάζεται και που η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα δεν θέλουν να κάνουν, είναι η κατάργηση των ΠΑΕ, η κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και γενικά στον αθλητισμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ