ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας
  • Το ψέμα ότι η βιωσιμότητα του χρέους «θα μειώσει τα βάρη για το λαό» επιστρατεύει η κυβέρνηση για να εγκλωβίσει το λαό στα αδιέξοδα της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης
  • Συνάντηση σήμερα Μέρκελ - Παπανδρέου

Με τη νέα Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να αναδειχτεί και πάλι το σκληρό παζάρι για τον επιμερισμό της ζημιάς για το κεφάλαιο, με τους λαούς να πληρώνουν το μάρμαρο

Eurokinissi

Με τη νέα Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να αναδειχτεί και πάλι το σκληρό παζάρι για τον επιμερισμό της ζημιάς για το κεφάλαιο, με τους λαούς να πληρώνουν το μάρμαρο
Η διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, που ως συνήθως βαφτίζει «εθνικό συμφέρον», αποτελεί τη μοναδική «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης στα παζάρια που κορυφώνονται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα επιδεικνύει την αποφασιστικότητά της να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση και να υλοποιήσει με ταχύτατους ρυθμούς την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης παραπλάνησης και εγκλωβισμού του λαού στα αδιέξοδα της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, που σκόπιμα παρουσιάζει ως κρίση χρέους, η κυβέρνηση καλλιεργεί την απατηλή εικόνα ότι τάχα δίνει μάχες για να γίνει «το χρέος βιώσιμο», πράγμα που όπως ισχυρίζεται ψευδώς «θα ελαφρύνει τα βάρη για τους πολίτες», όπως υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη για να εγγυηθούμε ότι η Ελλάδα θα μείνει όρθια, με ελπίδα και προοπτική για τους πολίτες της», υποστήριξε ο Η. Μόσιαλος, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Στο πνεύμα αυτό συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός «δίνει τη μάχη για να είναι το χρέος βιώσιμο και να μειωθούν τα βάρη για τους πολίτες, για την προστασία των καταθέσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά». Ολα αυτά ο εκπρόσωπος τα εμφάνισε ως «κόκκινες γραμμές που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον».

Οι πραγματικές «κόκκινες γραμμές» όμως της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση ρευστότητας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μονοπωλιακών ομίλων για τα επόμενα δύο - τρία χρόνια, ώστε ταυτόχρονα να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να περάσει τα βάρβαρα μέτρα του «μεσοπρόθεσμου». Ο στόχος της «βιωσιμότητας του χρέους» η κυβέρνηση πιστεύει ότι εξυπηρετείται καλύτερα αν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής δοθεί μια «συνολική λύση» για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και όχι μόνο για το «ελληνικό χρέος», αξιοποιώντας στην κατεύθυνση αυτή το χαρτί της «μετάδοσης» της κρίσης σε μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

«Πρέπει να εξετάσουμε τα ευρύτερα ζητήματα», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg», προσθέτοντας με νόημα πως «αν τα σπρεντ αυξηθούν στην Ιταλία και την Ισπανία, αυτό δεν πρόκειται να το λύσει η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τις δικές της ανεπάρκειες».

Ταυτόχρονα, εμφάνισε τη λύση που επιδιώκει η κυβέρνηση ως απαίτηση των «διεθνών αγορών», δηλαδή του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. «Οι αγορές λένε ουσιαστικά αυτό που λέω και εγώ: Οτι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν θα είναι σε θέση να φέρει το βάρος όλης της Ευρώπης και των άλλων προβλημάτων που έχει η Ευρώπη», είπε στην ίδια συνέντευξη.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα «αναγκαία» μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. «Εχουμε κάνει και κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να θέσουμε σε τάξη τα του οίκου μας», τόνισε. Παράλληλα, επισήμανε ότι υπάρχει «άμεσο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ευρώπης, γιατί όπως είπε «η Ευρώπη είναι μία ισχυρή αγορά για τις ΗΠΑ».

Παζαριών συνέχεια

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης ο Γ. Παπανδρέου είχε χτες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς των Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. βαν Ρομπάι και τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον.

Αργά χτες το απόγευμα είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες διάρκειας μιάμισης ώρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, μετά το πέρας της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις. Συνεργάτες του πρωθυπουργού «διέρρεαν» ότι ο Γ. Παπανδρέου εξέθεσε τις θέσεις της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα «η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, η ρευστότητα των τραπεζών και η σταδιακή μείωση του άχθους για τους πολίτες».

Το μεσημέρι, λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, ανακοινώθηκε ότι στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Α. Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη καλλιεργούσαν την εικόνα των δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων που γίνονται στις Βρυξέλλες και της μάχης που δίνει ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης υποστήριξε (στον «Real Fm») ότι «ο πρωθυπουργός θα διαφωνήσει εάν η Σύνοδος Κορυφής δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα ή οδηγηθεί σε κακό αποτέλεσμα»(!)... Ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να προκύψει λύση, όχι μία οποιαδήποτε λύση, αλλά μία που να μετατρέπει το χρέος σε βιώσιμο και να συνοδεύεται από απαντήσεις των διεθνών οίκων και οργανισμών που να είναι θετικές και πάντοτε με σοβαρό κριτήριο, λύσεις που δεν θα δημιουργούν ερωτήματα για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών».

Στις ΗΠΑ ο Βενιζέλος

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος αναχωρεί την Κυριακή για την Ουάσιγκτον, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερο ταξίδι και θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης. Θα συναντηθεί επίσης και με τη νέα διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ.

Σε δηλώσεις που έκανε εξάλλου, με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία οκτώ Αμερικανών γερουσιαστών, οι οποίοι ζητούν να σταματήσει η οικονομική στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μέσω του ΔΝΤ, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, χαρακτηρίζοντάς το «συνηθισμένο γεγονός», που δεν απηχεί την πολιτική θέση και τη γραμμή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Υποστήριξε, επίσης, ότι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στη διεθνή οικονομική και δημοσιονομική κρίση, αλλά και σε σχέση με την ευρωζώνη και την Ελλάδα είναι δημόσια γνωστή και καθαρή.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κοινό μέτωπο με κυβέρνηση ενόψει Συνόδου

Μέτωπο με την κυβέρνηση για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης έκανε η ηγεσία της ΝΔ, πλειοδοτώντας ταυτόχρονα υπέρ της εφαρμογής των φιλομονοπωλιακών μέτρων του «Ζαππείου 2» που παρουσιάζει μάλιστα ως προϋπόθεση για να μπορέσει να αποπληρωθεί το χρέος.

Σε χτεσινή του δήλωση ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε ουσιαστικά ευθυγραμμισμένος με τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει για τη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμμετοχή των ιδιωτών και την επιλεκτική χρεοκοπία, εκφράζοντας την ανησυχία εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων για τις συνέπειες που θα υπάρξουν από τυχόν υιοθέτηση τέτοιων επιλογών.

«Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η ηγεσία της Ευρώπης οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι να παρατείνει την αστάθεια των αγορών», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ αναπαράγοντας αυτούσια την κυβερνητική «επιχειρηματολογία». Στο ίδιο πνεύμα ζήτησε να βοηθηθούν έμπρακτα τα κράτη μέλη που έχουν πρόβλημα «και για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής».

Χαρακτήρισε λαθεμένη τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού γιατί, όπως είπε, μια τέτοια επιλογή «εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και μεταδίδει ακόμα την κρίση παντού», ενώ απέρριψε και την επιλεκτική χρεοκοπία γιατί «επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών, όπως η Ελλάδα και οδηγεί σε τεράστια αβεβαιότητα και σίγουρη επιδείνωση».

Ως βραχυπρόθεσμη λύση πρότεινε την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ του ευρωομολόγου.

Ταυτόχρονα ζήτησε να δοθεί στην Ελλάδα η «ευκαιρία για επανεκκίνηση της οικονομίας της», επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτός είναι ο δρόμος «να μπορέσει να φανεί συνεπής και στις υποχρεώσεις της». Οπως είναι γνωστό, η επανεκκίνηση της οικονομίας, που επαγγέλλεται ο πρόεδρος της ΝΔ, περνάει μέσα από τη υλοποίηση των συμπληρωματικών φιλομονοπωλιακών μέτρων που πρότεινε με το «Ζάππειο 2» και τα οποία ήδη έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και η τρόικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν κάνει τη δήλωση, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με το προεδρείο του ΣΕΒ, για το περιεχόμενο της οποίας δεν ανακοινώθηκε τίποτα από τη Λ. Συγγρού.

«Το χειρότερο ενδεχόμενο είναι να μη ληφθεί καμία απόφαση» δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος σχολιάζοντας την προχτεσινή δήλωση της Α. Μέρκελ ότι δεν πρέπει να αναμένεται κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα σήμερα, εκτίμησε ότι «η Μέρκελ έδειξε, πού η ίδια θα επιχειρήσει να πάει τη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες δε θα φτάσουν να λύσουν το πρόβλημα, εκτός αν έχουμε μια έκπληξη». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «η κυρία Μέρκελ έχει σαφώς και εναλλακτικές λύσεις για τη στρατηγική πορεία της χώρας της».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προοπτική στην πάλη για λαϊκή εξουσία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τα σενάρια για το χρέος, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Ελπίδα και προοπτική για το λαό αποτελεί μόνο η πάλη μαζί με το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία που θα καταργήσει το χρέος, αποδεσμεύοντας την Ελλάδα από τη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου και θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, για να καρπώνεται ο λαός τον πλούτο που παράγει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ