ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Θέλει παλαιστινιακό «κράτος» στα μέτρα του

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο

Ο Νετανιάχου δεν δυσκολεύτηκε να... πείσει τα μέλη του Κογκρέσου, παρά τις κορόνες των ΗΠΑ για να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος
Ο Νετανιάχου δεν δυσκολεύτηκε να... πείσει τα μέλη του Κογκρέσου, παρά τις κορόνες των ΗΠΑ για να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη χαριστική βολή σε κάθε πιθανότητα σύντομης επανέναρξης των «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τη χτεσινή ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Αφενός σημείωσε ότι «ποτέ» δε θα δεχθεί η χώρα του επιστροφή στα σύνορα του 1967 γιατί «δε θα μπορεί να τα υπερασπιστεί», ούτε την επιστροφή εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων σε ισραηλινά εδάφη, ούτε τη διαίρεση της Ιερουσαλήμ, την οποία διεκδίκησε ξανά ως πρωτεύουσα αποκλειστικά του ισραηλινού κράτους. Απαίτησε επιπλέον από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς «να σχίσει τη συμφωνία» για κυβέρνηση ενότητας με τη «Χαμάς» λέγοντας ότι δεν μπορεί «το Ισραήλ να συνομιλήσει με τρομοκράτες και με όσους δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξής του». «Αν διδαχθήκαμε κάτι από την ιστορία είναι να παίρνουμε πολύ σοβαρά τις απειλές εναντίον μας. Αναδυθήκαμε ως έθνος από τις στάχτες του Ολοκαυτώματος. Οταν λέμε ποτέ ξανά ολοκαύτωμα, εννοούμε ποτέ ξανά», είπε χαρακτηριστικά...

Τότε τι μένει μετά από όλα αυτά τα «όχι» του Νετανιάχου; Η «γενναιοδωρία» του Ισραήλ σε ένα τάχα «ευμεγέθες» παλαιστινιακό ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα σπεύσει το Τελ Αβίβ «να το ψηφίσει πρώτο από όλους» και η συναίνεσή του σε ανταλλαγή εδαφών - εξυπακούεται αυτών που δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το Ισραήλ.

Δεν παρέλειψε να ευχηθεί «περαστικά» στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, που νοσηλεύεται με καρδιακά προβλήματα στο πλαίσιο εξετάσεων σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Τέξας.

Σε πολλές περιπτώσεις αναφέρθηκε στους «ισχυρούς και αταλάντευτους» δεσμούς του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, λέγοντας επί παραδείγματι ότι «το Ισραήλ», που το χαρακτήρισε «άγκυρα σταθερότητας σε μία ταραγμένη Μέση Ανατολή», ήταν «και θα είναι πάντα φιλοαμερικανικό». Σε πρότερο σημείο εξήρε το πρόγραμμα κυρώσεων του προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα κατά του Ιράν και τις δηλώσεις του τελευταίου ότι θα εμποδίσει «αποφασιστικά» την Τεχεράνη από το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ζητώντας από την Ουάσιγκτον να διαμηνύσει ξεκάθαρα στο Ιράν ότι «ΠΟΤΕ» δεν θα του επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Αργότερα χτες βράδυ από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μ. Αμπάς, χαρακτήρισε την ομιλία Νετανιάχου σαν «κήρυξη πολέμου» επισημαίνοντας: «Δεν μας είπε τίποτε καινούριο στην ομιλία του, παρά μόνο πρόσθεσε και άλλα εμπόδια στο δρόμο για μια ειρήνη πραγματική, σοβαρή, διαρκή και σφαιρική»...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Κοινά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

Ο Ομπάμα συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Βασιλικές» τιμές, στην κυριολεξία, από την βασίλισσα Ελισάβετ για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την οικογένειά του, που πραγματοποιεί από χτες διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Περιοδεία που ξεκίνησε από την Ιρλανδία, επόμενος σταθμός θα είναι η Γαλλία, ενώ θα κλείσει στην Πολωνία. Ουσιαστικά πρόκειται για μία περιοδεία με πολλούς στόχους. Η επίσκεψη στην Ιρλανδία είχε οικονομική και προεκλογική σημασία, στη Βρετανία «στρατηγική», στη Γαλλία έχει χροιά «αναμέτρησης», αλλά και θα επιδιώξει την υιοθέτηση «κοινής στάσης» για τις επεμβάσεις στη Λιβύη και τη βόρεια Αφρική, δεδομένου ότι η επίσκεψη γίνεται για τη Σύνοδο της «G8» που θα πραγματοποιηθεί στο Ντοβίλ, ενώ στην Πολωνία έχει περισσότερο στρατιωτική σημασία.

Η χτεσινή πρώτη ημέρα στο Λονδίνο πέρασε κυρίως με τη βασιλική οικογένεια και με μια σύντομη επίσημη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ κοινή τους ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Times», όπου ο Ομπάμα και ο Κάμερον ανέφεραν ότι οι σχέσεις Βρετανίας και ΗΠΑ «κάνουν τον κόσμο περισσότερο ασφαλή και με περισσότερη ευημερία» (σ.σ. για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και όχι για τα λαϊκά στρώματα).

Ουσιαστικά αυτή η κοινή επιστολή αντανακλά την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με τη Βρετανία, περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα αντιμετωπίζουν από κοινού τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις και δε θα περιορίζονται απλά σε έκτακτες συνομιλίες όταν προκύπτει μία επείγουσα ανάγκη. Πρόκειται για πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα που συνιστά προσπάθεια ανάκτησης του «χαμένου εδάφους» μετά τις διακηρύξεις του Βρετανού πρωθυπουργού για το τέλος της «ειδικής σχέσης» με τις ΗΠΑ και την πρόσφατη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε η Βρετανία με τη Γαλλία.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Κλιμακώνεται το έγκλημα

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σφοδρότατες αεροπορικές επιδρομές των ΝΑΤΟικών δυνάμεων έπληξαν χτες τα ξημερώματα την περιοχή Μπαμ Αλ-Αζίζιγια της Τρίπολης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 150. Οι εκρήξεις από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη ξεπέρασαν συνολικά τις δώδεκα και έπληξαν εγκαταστάσεις της πολιτοφυλακής, οι οποίες ωστόσο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραΐμ σε δημοσιογράφους, είχαν προηγούμενα εκκενωθεί και τα θύματα είναι άμαχοι που ζούσαν κοντά στην περιοχή, όπου μάλιστα, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκεται και το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένες δημοσιογραφικές αποστολές.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τις επιδρομές εναντίον στόχων στην Τρίπολη υποστηρίζοντας πως «οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τους αμάχους και εμείς θα συνεχίσουμε να πλήττουμε στόχους από τους οποίους προέρχεται η βία αυτή», σύμφωνα με τον υπεύθυνο των επιχειρήσεων της Συμμαχίας στη Λιβύη, στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ.

Οι επιδρομές αυτές έρχονται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ενισχύουν τη στήριξή τους στους αντικαθεστωτικούς. Χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Τζέφρι Φέλτμαν, που βρίσκεται στη Βεγγάζη από την Κυριακή, κάλεσε επίσημα τους αντικαθεστωτικούς του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT) να ανοίξουν αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον. Από τη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το «Ρία Νόβοστι», δήλωσε πως συναντήθηκε τη Δευτέρα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών, όπου στη διάρκεια της συζήτησης «υπογράμμισε πως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δε ζητάει να αναγνωριστεί ως μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού, αλλά να αναγνωριστεί ως νόμιμος εταίρος στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Λιβύης». Και πρόσθεσε πως «τον υποδεχθήκαμε ακριβώς με αυτή την ιδιότητα». Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Νάσερ Ζαουέντ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θεωρεί το CNT «το νόμιμο εκπρόσωπο» του λιβυκού λαού και «σύντομα θα ορίσει μόνιμο απεσταλμένο στη Βεγγάζη», μετέδωσε το πρακτορείο «Petra».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ