Η «London Sinfonietta», γνωστή για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες και τις τολμηρές επιλογές στα προγράμματά της, θα παρουσιάσει έργα που ο Ξενάκης συνέθεσε κατά τη διετία 1975-'77. Το μουσικό σύνολο καλεί το κοινό να εξερευνήσει τις πρωτοπόρες συνθέσεις του Ξενάκη, όπου ο κόσμος της μουσικής συναντά αυτόν της αρχιτεκτονικής. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ερμηνεύει τα έργα «Επεί», «Κοττός» και «Φλέγρα». Στο δεύτερο μέρος θ' ακουστεί ηχογραφημένο το έργο «Διάτοπο - ο μύθος του Ηρός» για μαγνητοταινία, που ο Ξενάκης δημιούργησε το 1977 για τα εγκαίνια του Μουσείου «Πομπιντού» στο Παρίσι.
Η μουσική παράσταση του «Ergon Ensemble», με τίτλο «Ξενάκης σε Α' πρόσωπο», φιλοδοξεί ν' αναδείξει την προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης του δημιουργού, μέσα από την παράλληλη σκηνική αφήγηση κειμένων, την προβολή φωτογραφικού υλικού και βίντεο και την ακρόαση ηλεκτροακουστικών έργων. Το «Ergon Ensemble» διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μούζας. Μουσικολογική τεκμηρίωση - κείμενα: Αντώνιος Αντωνόπουλος. Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου. Προβολές βίντεο: Βίκυ Μπέτσου. Αφηγητής: Γιώργος Καραμίχος.
Είκοσι εξαιρετικοί νέοι άνεργοι καλλιτέχνες, με την καλλιτεχνική καθοδήγηση του πολυτάλαντου δημιουργού, τραγουδούν, πειράζονται, θυμώνουν, αγριεύουν, ουρλιάζουν, ραπάρουν, ροκάρουν με χορικά και τραγούδια από τις έντεκα αριστοφανικές κωμωδίες. Η ενωτική γραμμή για τα έντεκα αυτά έργα είναι ο πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου η κωμωδία αναλαμβάνει τα ηνία για να μαρτυρήσει, να διακωμωδήσει και να προβληματίσει. Κυρίως όμως για να αφήσει εξαιρετικά «σπαράγματα» για την ομορφιά και το πώς τα συμφέροντα πάντα κατάφερναν να τη χαλάσουν.
Οπως πληροφορούμαστε, η παράσταση έχει μουσικό χαρακτήρα. Μαζί με τα όργανα, η μουσική θα παράγεται από τα σώματα και τα λαρύγγια, ενώ έντονο θα είναι το διονυσιακό στοιχείο. Τα λυρικά μέρη και ο ήχος είναι σύγχρονος, του 21ου αιώνα, βασίζονται όμως στους αρχαίους μουσικούς δρόμους, στην πηγή του δημοτικού και λαϊκού τραγουδιού αλλά και στη βυζαντινή μελωδία.
«Μελετάω για χρόνια τον Αριστοφάνη και πέρυσι μελέτησα ως Δικαιόπολις και τον κεντρικό άξονα των κωμωδιών του, τον πρωταγωνιστή», αναφέρει ο Στ. Κραουνάκης. Ο ίδιος θεωρεί πως «το διαχρονικό ποιητικό στοιχείο - το μέλος - είναι τα μέρη των χορών» και τονίζει: «Εχουμε ανάγκη να μιλήσουμε και να μη μένουμε απαθείς. Αυτό είναι το "χρέος" της κωμωδίας. Στον καιρό, στην πολιτική και στην απαίτηση, να είναι η τέχνη το όπλο της αντίστασης στον εθνικό φόβο και την κατάθλιψη». «Συνοδοιπόροι» σ' αυτό το «ταξίδι» χρέους, είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (μετάφραση, στίχοι, δραματουργικός σύμβουλος), η Λίνα Νικολακοπούλου (στίχοι - «Λυσιστράτη», «Πλούτος») και πολλοί άλλοι. Κείμενα, στίχοι, διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης. Σκηνικό: Μανόλης Παντελιδάκης. Χορογραφία, κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός. Χορογραφία, κίνηση: Τατιάνα Μύρκου. Κοστούμια: Εβελυν Σιούπη, Πάνος Απέργης. Ακούγονται συνθέσεις των: «Bauhaus», Σταμάτη Κραουνάκη, Αρη Βλάχου, Κώστα Μπαλταζάνη. Ακορντεόν: Αννα Λάκη. Κρουστά: Σοφία Κακουλίδου. Σπείρα Σπείρα οι: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Αργυρώ Καπαρού, Τζέρομ Καλούτα, Μαρία Κοσκινά, Τερέζα Κρητικού, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης. Συμμετέχουν οι: Χρυσούλα Αλεξίου, Χρήστος Ασλανίδης, Σταύρος Βολκός, Μυρσίνη Δόξα, Θοδωρής Ελευθεριάδης, Βαγγέλης Κρανιώτης, Θανάσης Καραθανάσης, Μάνος Καρδαράς, Ζωή Κυριακίδου, Λούσα Μαρσέλου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Μαρία Ορφανού, Πολυξένη Σάββα. Εκτακτες συμμετοχές: Αγλαΐα Παππά, Βασίλης Βασιλάκης, Σταμάτης Κραουνάκης. Eισιτήρια: 15 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ νεανικό (έως 26 ετών).
Η γενική δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στις 14/6, με την τιμή των 5 ευρώ για την σπουδάζουσα νεολαία και τους σπουδαστές ωδείων και δραματικών σχολών. Στόχος είναι η παράσταση να ταξιδέψει μέσα στο καλοκαίρι σε δρόμους, προαύλια και θέατρα της Αττικής και σ' όλη την Ελλάδα.
2. Οι τεχνικοί της παγκόσμιας εξουσίας μάς χάρισαν, τις τελευταίες μέρες, ένα απίστευτο θέαμα σεξισμού με επίκεντρο τον πρώην πρόεδρο του ΔΝΤ, προκειμένου ο δυτικός κόσμος να ξεχάσει ό,τι τον βασανίζει. Μάταιος ο κόπος, το σίριαλ κράτησε λίγο, και αργά αλλά μελαγχολικά βαδίζουμε πάλι στα προβλήματά μας. Εχουν δίκιο οι προτεστάντες: είμαστε ευπαθή όντα και ως εκ τούτου μας αξίζει η δυστυχία.
3. Οι πράξεις του Παπακωνσταντίνου μου θυμίζουν τη φράση του Ουίλιαμ Πεν: «Μοιάζει μ' εκείνον τον χειρουργό που κόβει το χέρι που δεν μπορεί να γιατρέψει προκειμένου να κρύψει την άγνοιά του και να περισώσει την υπόληψή του».
4. Η ελαστικότητα της συνείδησης είναι το νέο σύνθημα που θα εισάγουν τα ξεφτέρια της κυβέρνησης στα σχολεία. Τους καταλαβαίνω ότι εξ Αποκαλύψεως δεν προκύπτει ελαστική συνείδηση. Χρειάζεται δουλειά, ζήλος και ένταση για να δεις αποτελέσματα.
5. Υπάρχουν συνεπαρμένοι Νεοδημοκράτες που διαδίδουν τα λόγια του Σαμαρά σαν χειροπιαστές αποδείξεις περί θείας πρόνοιας στη ζωή μας. Από δω και στο εξής το Ζάππειο, διά του Σαμαρά, ανακηρύσσεται θρησκευτικό μνημείο!
6. Δεν βρέθηκαν οι δολοφόνοι του νεαρού Αφγανού. Οι Ακροδεξιοί που είναι οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας είναι τα αγαπημένα παιδιά του κράτους. Και έχει δίκιο το κράτος που τα αγαπά. Μόνον αυτοί προσκυνούν το μεγαλείο και τα σύμβολά του, μαζί με την απάθειά του, μπροστά στη σορό του Αφγανού. Συντεταγμένα λειτούργησαν στο διήμερο επίδειξης τρόμου, παρέχοντας στη σαθρή δημοκρατία μας το αξιόποινο στήριγμά της.
7. Ψάχνουν από κοινού για κομπάρσους οι Παπανδρέου και Σαμαράς για το έργο τους. Θα πρέπει η φάρσα τους να παίρνει τέλος, για να τους βλέπουμε τώρα μαζί να προσπαθούν να επανορθώσουν τα δεινά που επέφεραν στην Ελλάδα οι Ελληνες! Μπαίνει τέλος στον παραλογισμό ότι τους χώριζε πολιτική άβυσσος. Αυτή η επαρχιώτικη νοοτροπία και οτιδήποτε την εξέθρεψε έπρεπε χρόνια τώρα να είχε αλλάξει: Από δω και στο εξής θα προσυπογράφουν τα ίδια έγγραφα! Μετά από τόσες πολιτικές μετενσαρκώσεις, θα εμφανίζονται μαζί, με ταπεινοφροσύνη, προκειμένου σαν μαθητές που πάνε εκδρομή να διασχίσουν τις αποφράδες μέρες.