Κυριακή 5 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Οράματα» και ανταγωνισμοί

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η άμεση αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που έσπευσε να απορρίψει την πρόταση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κλοντ Τρισέ για τη δημιουργία «ενός υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης», επιβεβαιώνει τους οξύτατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και τα διλήμματα που μπαίνουν για το ευρω-οικοδόμημα των μονοπωλίων. Ο Β. Σόιμπλε απέρριψε μετά πολλών επαίνων την πρόταση του κεντρικοτραπεζίτη, λέγοντας ότι «ως μακροπρόθεσμο όραμα είναι μετά βεβαιότητος αξιόλογο, αλλά προς το παρόν είναι αδιανόητη μια τέτοια αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ». Υπενθύμισε, μάλιστα, το πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάστηκε για να δημιουργηθεί ο υπό σύσταση μόνιμος μηχανισμός στήριξης του ευρώ (ESM). Ο πραγματικός λόγος βέβαια είναι ότι κυρίως τα μεγάλα κράτη δεν έχουν καμία διάθεση να εκχωρήσουν την εξουσία λήψης των αποφάσεων στα υπερεθνικά όργανα της ΕΕ, ακριβώς γιατί υπάρχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα και συγκρούσεις μεταξύ των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για τον έλεγχο και τη μοιρασιά των «αγορών», για το ποιος θα υποστεί τις λιγότερες ζημιές, κ.ο.κ. Από την άποψη αυτή, δεν μπορούν να δεχθούν το δικαίωμα παρέμβασης και άσκησης βέτο στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζουν από το ευρω-υπουργείο Οικονομικών που προτείνει ο Τρισέ. Η καπιταλιστική κρίση αξιοποιήθηκε για να δοθεί ώθηση στην εποπτεία και τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής των κρατών - μελών, ωστόσο αυτό απέχει σημαντικά από το «όραμα» του κεντρικοτραπεζίτη. Απέναντι στους λαούς, πάντως, έχει επιτευχθεί απόλυτος συντονισμός και «ενοποίηση» της βάρβαρης επίθεσης. Είναι μονόδρομος, λοιπόν, η αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.

Οπαδοί της νομιμοποίησης των ναρκωτικών

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε το πόρισμα της λεγόμενης «Παγκόσμιας Επιτροπής για την πολιτική περί των ναρκωτικών», που συνιστά ευθέως στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, στο όνομα τού ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε. Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε, με δεινές συνέπειες για τους πολίτες και τις κοινωνίες σε όλο τον πλανήτη. Οι κυβερνήσεις οφείλουν τώρα να πειραματιστούν με νέα μοντέλα αποποινικοποίησης και ρύθμισης της χρήσης και ιδιαίτερα της κάνναβης». Πιο ξεκάθαρα το έθεσε το μέλος της επιτροπής και πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας, Σεζάρ Τσαβίρια: «Η ώρα είναι κατάλληλη για να σπάσουμε τα ταμπού και να συζητήσουμε για τις εναλλακτικές λύσεις, όπως η αποποινικοποίηση», δήλωσε ωμά. Επίσης δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι μέλος αυτής της Επιτροπής είναι ο Ελληνας πρωθυπουργός, που εδώ και πολλά χρόνια αθώωνε τη χρήση σε σχέση με την εξάρτηση. Αξίζει, για την ιστορία, να αναφερθούν ορισμένα ακόμα ονόματα της 19μελούς Παγκόσμιας Επιτροπής, που μάχεται για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών: Ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν, ο γνωστός πρώην κεντρικοτραπεζίτης των ΗΠΑ Πολ Βόλκερ, ο πρώην επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Χ. Σολάνα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζ. Σουλτς, τρεις πρώην Πρόεδροι των χωρών της Λατινικής Αμερικής (Μεξικού, Βραζιλίας και Κολομβίας), κ.ά. Να επισημάνουμε απλά ότι οι οπαδοί της νομιμοποίησης των ναρκωτικών είναι, ταυτόχρονα, οπαδοί και συνήγοροι όλων εκείνων των παραγόντων που οδηγούν στην εξάπλωσή τους, ενώ έχουν διακριθεί γενικότερα στον πόλεμο της παγκόσμιας πλουτοκρατίας κατά των λαών...

«Μαύρη ζωή» σε «μαύρη ύπαιθρο»

Να σηκώσει το αγωνιστικό ανάστημά της ενάντια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κυβέρνησης - τρόικας και να παλέψει μέσα από το μέτωπο αγώνα ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ καλείται η μικρομεσαία αγροτιά. Τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα δώσουν τη χαριστική βολή στους φτωχούς και μικρούς αγρότες. Τους περιμένει «μαύρη ζωή», σε «μαύρη ύπαιθρο». Για τη μικρομεσαία αγροτιά που ήδη έχει υποστεί οδυνηρά πλήγματα, τα νέα μέτρα σημαίνουν ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κόστους παραγωγής και του κόστους ζωής, ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση. Μπρος σ' αυτή την κατάσταση, αποτελεί άμεση κι αδήριτη ανάγκη οι μικρομεσαίοι αγρότες ν' απαντήσουν στη σφοδρή και ανελέητη επίθεση που εξαπολύουν εναντίον τους κυβέρνηση - τρόικα, με την οργάνωση της πάλης και σε αγωνιστική συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η ΠΑΣΥ συντονίζει τα αγωνιστικά της βήματα με το ΠΑΜΕ των εργατοϋπαλλήλων, την ΠΑΣΕΒΕ των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, το ΜΑΣ της σπουδάζουσας νεολαίας, την ΟΓΕ των γυναικών της λαϊκής οικογένειας. Η σωτηρία της μικρομεσαίας αγροτιάς από το ξεκλήρισμα και η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον βρίσκονται στην πρόταση της ΠΑΣΥ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής, τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα προωθούν κοινές καλλιεργητικές εργασίες, με κρατική στήριξη, για την παραγωγή φτηνών κι ασφαλών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Διαφημίζουν το μεγάλο ξεπούλημα

Λίστα με περίπου 75.000 κρατικά ακίνητα προς «αξιοποίηση» από ιδιώτες έχει καταρτίσει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», με χαρακτηριστικό τίτλο: «Μήπως θέλετε να αγοράσετε κάποιο ελληνικό νησί;»!

«Τα πρώτα ακίνητα θα πρέπει να παρουσιαστούν στην αγορά στους επόμενους λίγους μήνες, αλλά σίγουρα μέχρι τα τέλη του έτους», αναφέρει στην εφημερίδα ο Α. Καρυστινός, γενικός διευθυντής του τμήματος real estate της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είναι leader κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τη δημιουργία ενός «πακέτου» προς «αξιοποίηση» ακινήτων της ΚΕΔ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στρατηγική μας είναι να πετύχουμε συμφωνίες για μακροπρόθεσμες μισθώσεις», υποστηρίζοντας ότι «οι εκμεταλλεύσεις από ξένους επενδυτές θα είναι πιο αποδεκτές από τους Ελληνες πολίτες αν η γη παραμείνει στα χέρια του κράτους»!

Δε δίστασε μάλιστα να δηλώσει ως γνήσιος κράχτης του ξεπουλήματος πως «σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε τις ζώνες των ιδιοκτησιών», εννοώντας προφανώς ότι θα πρέπει να γίνουν αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων και καταστρατήγηση της νομοθεσίας για να κτιστούν αιγιαλοί, παραλίες και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές...

Αμφιβάλλει, λοιπόν, τώρα κανείς ότι το μεγάλο ξεπούλημα και η εμπορευματοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, που συναποφάσισαν η κυβέρνηση και η τρόικα, με την απόλυτη συναίνεση της ΝΔ, έχει έναν και μόνο στόχο, αυτόν της δημιουργίας νέων πεδίων κερδοσκοπίας στο μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο;

Ο Βασιλιάς Ανθρακας

Σεπτέμβρης 1913. Το Σωματείο των Ενωμένων Ανθρακωρύχων Αμερικής προκηρύσσει απεργία στα ορυχεία του Κολοράντο.

Η απεργία θα διαρκέσει 14 μήνες. Ομως, την άνοιξη του 1914, η Πολιτεία δεν μπορεί να συντηρεί τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και δίνει την έγκριση στις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν τη σύσταση ιδιωτικής πολιτοφυλακής η οποία θα φοράει τις στολές της Εθνικής Φρουράς.

Στις 20.4.1914, τρεις φρουροί εμφανίζονται στον καταυλισμό του Λάντλοου και απαιτούν από τον αρχηγό των εργατών, Λούις Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης από το Ρέθυμνο), να του παραδώσει δύο Ιταλούς συνδικαλιστές. Εκείνος τους ζητάει επίσημο ένταλμα, το οποίο δεν υπάρχει.

Μετά από διαπραγματεύσεις, οι «εθνοφρουροί» εισβάλλουν στον καταυλισμό. Διώχνουν τους απεργούς, σκοτώνουν 18 άτομα, εκ των οποίων 10 παιδιά από 3 μηνών έως 11 ετών, και καίνε τις σκηνές. Την κηδεία των θυμάτων, στις 27.4.1914, θα ακολουθήσουν χιλιάδες εργάτες.

Ο Απτον Σίνκλερ στήριξε το έργο του Ο Βασιλιάς Ανθρακας, σ' αυτήν την απεργία, την απεργία των ανθρακωρύχων.

O A. Σίνκλερ είναι από τους ελάχιστους συγγραφείς που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και στράτευσε την τέχνη του στην υπηρεσία αυτού του σκοπού. Συνειδητός σοσιαλιστής έφερε στο φως κοινωνικές συνθήκες που προορίζονταν να μη βγουν σε κοινή θέα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Μισέλ Μαρτελί

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Μισέλ Μαρτελί, αστέρας του πενταγράμμου, είναι από τις 15 Μάη ο 56ος «πρόεδρος» της χιλιοβασανισμένης Αϊτής. Ψηφίστηκε σε εκλογές όπου η αποχή έφτασε το 75%, στην ουσία επιλέχτηκε από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του Μαρτελί, καθώς τα μείζονα ήταν η νομή της λείας με πρόσχημα τη «βοήθεια» για το σεισμό και η καταστολή της λαϊκής οργής που συσσωρευόταν επικίνδυνα. Οργή που κορυφώθηκε μετά το ξέσπασμα της επιδημίας χολέρας που εισήχθη από τους Νεπαλέζους κυανόκρανους. Οκτώ μήνες μετά, επισήμως 5.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 310.000. Φυσικά, τα πραγματικά στοιχεία είναι πολύ ευρύτερα, καθώς αρκετοί αργοπεθαίνουν στους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων.

Με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Μαρτελί ξεκίνησε και το «παζάρι» για λογαριασμό της εγχώριας ολιγαρχίας με τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για την παροχή «βοήθειας» με αντάλλαγμα την εκχώρηση της τελευταίας σπιθαμής δημόσιας γης και περιουσίας. Για τον ίδιο λόγο, έχουν τεθεί στο στόχαστρο και οι σεισμόπληκτοι, καθώς οι καταυλισμοί τους είναι σε δημόσια γη. Η εκστρατεία εκδίωξής τους άρχισε από τις «αστυνομικές δυνάμεις» που εκπαιδεύονται από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, όπως η «Risks Incorporated» που είχε αναλάβει την εκπαίδευση και των μεξικανικών αρχών ασφαλείας σε μεθόδους βασανιστηρίων. Ενώ και οι Ενοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται.


Χρ. Μ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org