ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Απέλυσαν τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Είναι η τρίτη απόλυση που κάνει το τελευταίο διάστημα η επιχείρηση παραγωγής χρωμάτων «EXCEL ΑΕ»

Σε σειρά απολύσεων εργαζομένων προχωράει, το τελευταίο διάστημα, η επιχείρηση παραγωγής χρωμάτων «EXCEL ΑΕ», στην Καρδίτσα. Πριν το Πάσχα απολύθηκαν δυο εργαζόμενοι και κάτω από πιέσεις αναγκάστηκε σε παραίτηση ένας ακόμη, ενώ, πριν λίγες μέρες, το «ραβασάκι» της απόλυσης έφτασε και στον πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Νομού Καρδίτσας, ο οποίος εργάζεται εκεί. Η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρηση, που, ας σημειωθεί, παρά την κρίση παραμένει κερδοφόρα, προκειμένου να δικαιολογήσει τις απολύσεις, δε δίστασε να καταφύγει σε συκοφαντίες ενάντια στους απολυμένους, διοχετεύοντας ψεύδη για δήθεν οικονομικές ατασθαλίες.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καρδίτσας, που υπερασπίστηκε τους απολυμένους στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου απαιτήθηκε να πάρουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει: «Η εργοδοσία της επιχείρησης "EXCEL AE" γνωρίζει ότι από τον Νόμο δεν μπορεί να απολύσει συνδικαλιστή και μάλιστα πρόεδρο κλαδικού σωματείου. Γνωρίζει, επίσης, και τις διαδικασίες και την υποχρέωσή της να προσέρχεται σε "τριμερείς συναντήσεις" στην Επιθεώρηση, κάτι που παράνομα αρνείται, όταν πρόκειται να συναντηθεί με το Σωματείο. Η εργοδοσία συνεχίζει την απαράδεκτη τακτική της αψηφώντας την εργατική νομοθεσία. Ενώ προειδοποίησε εγγράφως τους υπαλλήλους για την επικείμενη απόλυσή τους, στη συνέχεια το αναίρεσε και τους απέλυε προφορικά, νωρίτερα από ό,τι η νομοθεσία ορίζει, φτάνοντας τελικά στην Επιθεώρηση Εργασίας, μέσω δικηγόρου, να αναδιπλώνεται στην πρώτη της απόφαση. Χρειάστηκαν επαναλαμβανόμενες πιέσεις του Σωματείου, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων στην Επιθεώρηση για να πάρουν το δώρο του Πάσχα».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η πολιτική της κυβέρνησης, με την κατεδάφιση όλων των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, είναι αυτή που δίνει αέρα σε τέτοιες πρακτικές, είναι αυτή που οπλίζει το θράσος και την ασυδοσία των εργοδοτών. Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σπιθαμή από τα δικαιώματά μας, δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στην ίδια κατεύθυνση καλούμε και την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας να μπει μπροστά, ώστε να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει: «Καλούμε τους συνάδελφους να μη φοβούνται να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας των εργοδοτών. Να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο τους. Μαζί να δώσουμε τη μάχη, να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να μην υποκύψει κανείς στις πιέσεις των εργοδοτών να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας. Καλούμε κάθε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα να γραφτεί στο Σωματείο του. Στις 11 Μάη, μέρα Πανελλαδικής απεργίας, ελάτε να δώσουμε "παρών" και να φωνάξουμε ότι είμαστε αντίθετοι με αυτούς που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε».

7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΔΟΘ
Ενισχύθηκε η ΤΑΔΗΣΥ

Σημαντικά ενισχυμένη αναδείχθηκε η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) μέσα από το 7ο Συνέδριο της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), που ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την ανάδειξη του νέου Γενικού Συμβουλίου. Καθοριστική ήταν η συμβολή της ΤΑΔΗΣΥ (ΠΑΜΕ) στην αναγνώριση από την ΕΔΟΘ όλων των συμβασιούχων ως μελών με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα, παρά την πεισματική άρνηση των ηγεσιών των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και τα «ήξεις αφίξεις» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αναγνώριση που έγινε έμπρακτα με την απόφαση του συνεδρίου να συμμετέχουν ως αντιπρόσωποι με δικαίωμα ψήφου αλλά και με σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε.

Το συνέδριο της ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που αγριεύει η αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - τρόικας - ΕΕ. Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών οι αντιπρόσωποι της ΤΑΔΗΣΥ, με τη μαζική παρουσία και τις τοποθετήσεις τους, αποκάλυψαν και καταδίκασαν τη στρατηγική του κεφαλαίου, την περιβόητη ανταγωνιστικότητα, την πολιτική που υλοποιούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Κατήγγειλαν το ρόλο της συμβιβασμένης πλειοψηφίας, της ΕΔΟΘ, ρόλο αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και στήριξης των κυβερνητικών επιλογών. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν την αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο κέντρο του θα έχει την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Τα αποτελέσματα

Παρά τη μείωση των αντιπροσώπων από 652 το 2008 σε 588 το 2011, η ΤΑΔΗΣΥ αύξησε ψήφους, ποσοστά και έδρες. Πτώση σημείωσαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Ψήφισαν 561 έναντι 635 το 2008. Ακυρα και λευκά βρέθηκαν 4 ψηφοδέλτια. Εγκυρα ήταν 557 έναντι 632 το 2008.

Η ΤΑΔΗΣΥ πήρε 100 ψήφους (17,95% ) και 9 έδρες από 93 ψήφους (14,71%) και 7 έδρες που είχε προηγούμενα.

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 200 ψήφους (35,90%) και 18 έδρες από 216 ψήφους (34,17%) και 18 έδρες που είχε. Η ΔΑΚΕ πήρε 110 ψήφους (19,74%) και 10 έδρες από 190 ψήφους (30,06%) και 15 έδρες που είχε. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 69 ψήφους (12,38%) και 6 έδρες από 83 ψήφους (13,13%) και 7 έδρες που είχε. Η «Εν. Εργ. Παρέμβαση» πήρε 52 ψήφους (9,33%) και 5 έδρες από 39 ψήφους (6,17%) και 3 έδρες που είχε προηγούμενα. Οι «Απέναντι» πήραν 17 ψήφους (3,05%) και 2 έδρες (κατέβηκαν για πρώτη φορά). Και η Ταξική Πορεία πήρε 9 ψήφους (1,61%) και καμία έδρα, από 11 ψήφους (1,74%) και επίσης καμία έδρα προηγούμενα.

«ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Θέλει τσάμπα δουλειά τα Σάββατα

Την εταιρεία «Αφοι Βλάχου» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Οπως σημειώνεται, η εργοδοσία «μάζεψε τμήμα εργαζομένων και απαίτησε να δουλεύουν τα Σάββατα τσάμπα». Αυτή η εξέλιξη έρχεται τη στιγμή «που η εταιρεία, όχι απλά δε βρίσκεται σε ύφεση, αλλά σε ταχεία ανάπτυξη με αγορά καινούριας μηχανής που πολλαπλασιάζει την παραγωγικότητα και άνοιγμα δεύτερου εργοστασίου στο Ιράκ».

Αμέσως μετά από αυτή την εξέλιξη το ΔΣ της Ενωσης Λιθογράφων προχώρησε σε συνάντηση με τη διεύθυνση εκφράζοντας την αντίθεσή του με τα όσα προωθεί η εργοδοσία. «Ξεκαθαρίσαμε», σημειώνει η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, «ότι η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν πρόκειται να περάσει χωρίς την ενωμένη αντίδραση των εργατών όχι μόνο της επιχείρησης αλλά ολόκληρου του κλάδου». Μετά από την παρέμβαση της Ενωσης Λιθογράφων, η εργοδοσία τα «μάζεψε», ωστόσο οι εργαζόμενοι πρέπει να παραμένουν σε επιφυλακή. Αλλωστε, οι γενικότεροι σχεδιασμοί της εργοδοσίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Καθόλου τυχαία, πριν λίγες μέρες, επιχείρησε να τοποθετήσει ακόμη και κάμερες μέσα στους εργασιακούς χώρους, κάτι που επίσης δεν πέρασε μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει η Ενωση Λιθογράφων, η επιτυχία της απεργίας στις 11 Μάη αποκτά ιδιαίτερη σημασία και σημειώνει: «Καλούμε τις σωματειακές επιτροπές της βιομηχανικής ζώνης Κορωπίου - Παιανίας να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να απαντήσουμε αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης, σε περίπτωση που η εργοδοσία της "Αφοι Βλάχου" επιχειρήσει να εφαρμόσει το αντεργατικό μέτρο».

ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Συνεχίζονται οι διώξεις συνδικαλιστών

Ακόμα δύο στελέχη του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, σέρνονται στα δικαστήρια ύστερα από μήνυση της πολυεθνικής «Τζάμπο» γιατί συμμετείχαν μαζί με εκατοντάδες εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πολυκατάστημα της πολυεθνικής στην Πάτρα, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου συνδικαλιστή. Πρόκειται για τους Χρήστο Τσαντή και Δημήτρη Χριστόπουλο, οι οποίοι δικάζονται στις 18 Μάη στα δικαστήρια της Πάτρας.

Με κοινή τους ανακοίνωση τα κλαδικά συνδικάτα Μετάλλου και Τροφίμων - Ποτών, τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων «Georgiapasific» (ΝΤΕΛΙΚΑ) και Κόκα - Κόλα και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον ΟΣΕ καταγγέλλουν τη νέα δίωξη και σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση και το κεφάλαιο θέλουν να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα, να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση».

Τα συνδικάτα που υπογράφουν την ανακοίνωση καλούν όλα τα σωματεία και τις οργανώσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος να εκφράσουν την αγωνιστική τους συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους δύο συνδικαλιστές που σέρνονται στα δικαστήρια.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Πέτυχαν εκπροσώπηση στη διοίκηση του Σωματείου

Την εκπροσώπησή τους στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Μενιδίου πέτυχαν για πρώτη φορά οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο, στις εκλογές που έγιναν χτες. Η παράταξη της «Αγωνιστικής Ενότητας» (συσπειρώνεται στις γραμμές του ΠΑΜΕ) συμμετείχε στις εκλογές για πρώτη φορά με δικό της ψηφοδέλτιο (στο σωματείο εδώ και χρόνια υπήρχε μόνο ένα ενιαίο) και κατάφερε να εκλέξει μία έδρα στη νέα διοίκησή του. Αυτό, παρά τον ωμό αντικομμουνισμό και τον πόλεμο λάσπης που αντιμετώπισαν από την προηγούμενη μονοπαραταξιακή διοίκηση του σωματείου, όπου η συντριπτική της πλειοψηφία ανήκει στη ΠΑΣΚΕ.

Ειδικότερα στις εκλογές ψήφισαν 561 εργαζόμενοι (34 άκυρα και 5 λευκά) και η «Αγωνιστική Ενότητα» έλαβε 69 ψήφους και μία έδρα, ενώ το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο (ΠΑΣΚΕ) έλαβε 453 ψήφους και 6 έδρες.

Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί ξεκάθαρη επιβράβευση των ταξικών δυνάμεων που όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνίστηκαν σταθερά στο πλευρό των εκατοντάδων εργαζόμενων του Δήμου, που είτε απολύθηκαν, είτε παρέμεναν για μήνες απλήρωτοι. Την ίδια στιγμή η διοίκηση του σωματείου στήριξε ανοιχτά κάθε αντεργατική ενέργεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ). Μάλιστα, είχαν φτάσει στο σημείο ακόμα και να αποβάλουν για έξι μήνες συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ στο χώρο (αναπληρωματικό μέλος στη διοίκηση του σωματείου) επειδή υπερασπίστηκε απλήρωτους συμβασιούχους σε κινητοποίησή τους.

«TASTY»
Στο «τιμόνι» η ΕΑΣ

Στο «τιμόνι» του επιχειρησιακού σωματείου παραμένουν οι ταξικές δυνάμεις στο εργοστάσιο της «TASTY», με ενισχυμένες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, η «Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΕΑΣ) πήρε 172 ψήφους - επί συνόλου 189 ψηφισάντων και 5 ακύρων - ενώ η δεύτερη παράταξη, με την επωνυμία «Συνδυασμός», πήρε 12 ψήφους. Η ΕΑΣ εξέλεξε το σύνολο των εδρών. Για το Διοικητικό Συμβούλιο η ΕΑΣ εξέλεξε και τις 7 έδρες, για την Ομοσπονδία 4 έδρες και για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας 3 έδρες. Στις τελευταίες εκλογές, πριν δύο χρόνια, ψήφισαν 153 εργαζόμενοι (1 άκυρο), με την ΕΑΣ (μοναδικός συνδυασμός που συμμετείχε τότε) να αποσπά 152 ψήφους και εκλέγοντας 7 έδρες για το ΔΣ, 5 έδρες για την Ομοσπονδία και 2 έδρες για το Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ