ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
Νομοθέτησαν την αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας στο Δημόσιο

Καταψήφισε το ΚΚΕ. Η διάταξη ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Mε τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. ψηφίστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η διάταξη που αυξάνει τις ώρες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς αύξηση των αποδοχών τους, προχωρώντας σε ένα ακόμα βήμα, το οποίο τσακίζει προηγούμενες κατακτήσεις των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση», στο οποίο περιέχεται η εν λόγω διάταξη, η ΝΔ είχε δηλώσει ότι δε συμφωνεί αλλά χτες έκανε στροφή και τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Καταψηφίζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου σημείωσε πως είναι κάλπικος ο λόγος που επικαλείται η κυβέρνηση για την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, την εξίσωση, δηλαδή, των ωρών εργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση με το 40ωρο που καθιερώνει στο δημόσιο τομέα οδηγεί σε αύξηση των ωρών εργασίας από 2,5 ώρες έως 10 σε διάφορους κλάδους.

Αναφερόμενη στους ισχυρισμούς των υποστηρικτών της συγκεκριμένης ρύθμισης υπογράμμισε:

«Και μια και μιλάτε για εξίσωση στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα γιατί δεν ξεκινάτε να καταργήσετε κάποιες αδικίες που χρόνια ολόκληρα θίγουν τους εργαζομένους; Και μην τις θυμάστε μόνο στις 8 του Μάρτη, ημέρα των γυναικών ή δύο ή τρεις φορές το χρόνο σε διάφορες ημερίδες». Σημείωσε για παράδειγμα το γεγονός ότι στον ιδιωτικό τομέα οι γυναίκες παίρνουν μόνο τέσσερις μήνες άδεια λοχείας, ενώ θα 'πρεπε να παίρνουν και αυτές ένα χρόνο άδειας που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενες στο Δημόσιο. «Μια και μιλάτε για εξίσωση γιατί δεν προχωράτε; Γιατί είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον σας», τόνισε.

Η βουλευτής τόνισε ότι είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αφού προχωράει σε μια εξίσωση προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα στους γονείς για κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς

Η αύξηση των ωρών εργασίας αφορά και τους γονείς, καθώς οι δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους θα έχουν αρνητική επίπτωση και στα παιδιά

Στις αιτίες και τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στο Δημόσιο (φθάνοντας τις 40), αναφέρεται η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Ιδιαίτερα, γίνεται λόγος για το προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς που η αύξηση του ωραρίου φτάνει τις δέκα ώρες τη βδομάδα (!) με άμεσες επιπτώσεις στα ίδια τα παιδιά. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους, με όποια μορφή εργασίας, μαζί με τους γονείς να οργανώσουν κοινή αγωνιστική δράση ενάντια στην πολιτική αυτή.

«Η επάνοδος με νόμο του 40ώρου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα που φέρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δηλώνει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής - αντεργατικής επιδρομής και δεν έχει τελειωμό ούτε αφορά μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους (...) είναι εκβιασμός της κυβέρνησης για να μην αντιδράσει ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο νέος στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, στα καταστήματα, στους τόπους δουλειάς όταν το αφεντικό ξεχειλώνει το ωράριο, κλέβει εργάσιμο χρόνο, κλέβει ένσημο και ασφάλιση, κατακρεουργεί και τσακίζει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων με το πιστόλι της απόλυσης και το φόβο της ανεργίας», σημειώνει αρχικά το Συνδικάτο.

Να μη στηρίξει κανείς το έγκλημα στον ψυχισμό των παιδιών

Μιλώντας για το ζήτημα των επιπτώσεων στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, γενικότερα, κάνει ειδική αναφορά στους παιδικούς σταθμούς. Καλεί τη νέα οικογένεια να αναρωτηθεί τι θα σημάνει η αύξηση του ωραρίου «για τη φροντίδα, την ασφάλεια και την αγωγή βρεφών/νηπίων ένα εξαντλημένο ψυχικά και σωματικά παιδαγωγικό προσωπικό» και τονίζει ότι κανείς δεν πρέπει να στηρίξει «το έγκλημα απέναντι στον ψυχισμό των παιδιών και την ανάγκη της νέας οικογένειας». Πιο κάτω αναδεικνύει τις ευθύνες των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ - ΟΤΑ, που χρόνια τώρα στηρίζουν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, και στη συνέχεια απευθύνει κάλεσμα στους γονείς και τους εργαζόμενους, λέγοντας:

«Νέοι γονείς αντισταθείτε, μαζί με τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, τους άνεργους παιδαγωγούς, τα συνδικάτα, φτιάξτε το λαϊκό, αγωνιστικό τοίχο προστασίας του παιδιού.(...) Το κλαδικό συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους μόνιμους και συμβασιούχους, με συνελεύσεις και συσκέψεις, με ενημέρωση των γονιών και των δημοτών να πάρουν την υπόθεση και του ωραρίου στα χέρια τους. Με όρους ανυπακοής να τσακίσουμε στην πράξη τους νόμους και τα μέτρα της κυβέρνησης».

Πλαίσιο διεκδικήσεων
  • Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
  • Κατάργηση της ιδιωτικής προσχολικής αγωγής, κατάργηση των νόμων για την «αποκέντρωση» της αγωγής και Πρόνοιας του παιδιού.
  • Αμεσες δημόσιες επενδύσεις για άμεσο προσεισμικό έλεγχο και επέκταση σύγχρονης κτιριακής υποδομής, με βάση τη γειτονιά και προτεραιότητα τις εργατικές συνοικίες.
  • Γενναία χρηματοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών τώρα. Να κατευθυνθούν άμεσα κονδύλια του ΕΣΠΑ γι' αυτές τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Να δοθεί στους Δήμους η χρηματοδότηση που το κράτος χρωστάει.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενιαίος σύγχρονος κανονισμός λειτουργίας των παιδικών σταθμών με στήριξη του παιδαγωγικού τους ρόλου, της προσφοράς των εργαζομένων σε αυτούς, τη σταθερή επιμόρφωσή τους στις νέες διαμορφωμένες παιδαγωγικές - επιστημονικές συνθήκες.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, Δημόσια και Δωρεάν. Μία παιδαγωγική σχολή ανωτάτου επιπέδου.
  • Δωρεάν υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Να καταργηθούν ΤΩΡΑ τα τροφεία.
  • Κάτω τα χέρια από τη θεσμοθετημένη αναλογία παιδιού - παιδαγωγού στην τάξη. Να θεσμοθετηθεί και να ισχύσει και αναλογία παιδιών / τετραγωνικών μέτρων, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ηλικίας.
  • Το 30ωρο, 5ήμερο, η σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες, και η ανάπαυση των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς σε συγκεκριμένες περιόδους δεν είναι εργασιακό προνόμιο. Η ψυχική και η φυσική αντοχή στο χώρο της παιδαγωγικής καθορίζει την ποιότητα της αγωγής και της φροντίδας του παιδιού.
  • Πλέγμα παιδικών κατασκηνώσεων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά στις περιόδους των διακοπών, γονική πληρωμένη άδεια μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια του παιδιού.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Δίνουν «γην και ύδωρ» στα αφεντικά

Τα νέα μέτρα στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών στον κλάδο του Τουρισμού από την κυβέρνηση, όπως αυτά ανακοινώθηκαν στην προχτεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι το συνδικάτο μαζί με εργαζόμενους του κλάδου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μουσικής κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ. Την ίδια, όμως, στιγμή το κατώφλι του Μεγάρου Μουσικής περνούσαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και άγνωστο παραμένει αν το πέρασε τελικά - γιατί προσήλθε - ο πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ.

Το συνδικάτο καταγγέλλει σχετικά ότι ήταν «θλιβερή εικόνα η προσέλευση του προέδρου της ΓΣΕΕ στο πάρτι όσων υπηρετεί με την πολιτική του ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Οσο για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, στη θέα των εργαζομένων του κλάδου άλλαξε κατεύθυνση. Αγνωστο παραμένει αν μπήκε από την είσοδο που επέλεξε ο πρωθυπουργός, για να αποφύγει τους εργαζόμενους, ή προτίμησε να επιστρέψει σπίτι του. Οπως και να 'χει, το "χρέος" του το κάνει στο ακέραιο, στηρίζοντας με νύχια και με δόντια την πολιτική του αρχηγού του, που υπονομεύει τη ζωή μας».

Το συνδικάτο σημειώνει ότι «ο κ. Ανδρεάδης νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ αποκάλυψε ότι "ο τουρισμός δεν έχει πολιτικό χρώμα", αφού όλες οι κυβερνήσεις τους έδωσαν και τους δίνουν γη και ύδωρ και ότι "θα πρέπει όλοι μαζί, πολιτικά κόμματα, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να υποστηρίξουν ένα εθνικό όραμα για τον τουρισμό", ζητώντας μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν αλλαγές στη φορολογική πολιτική, στην πολιτική για την απασχόληση, και νέα κίνητρα για επενδύσεις. Γνωστό το παραμύθι, αφού είναι επανάληψη των εθνικών στόχων για την ΟΝΕ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες που μεταφράστηκε σε δισ. ευρώ για το μεγάλο κεφάλαιο και χειροτέρευση της ζωής της λαϊκής οικογένειας, ή ακόμα και το πιο πρόσφατο "να πληρώσουμε την κρίση τους για να σωθεί - δήθεν - η χώρα", δηλαδή τα κέρδη τους».

Μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι «οι εξαγγελίες για νέα στήριξη των κρατικοδίαιτων ξενοδόχων "κλείδωσαν" με τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων εκτάσεων μέσα από το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, αλλά και η εισαγωγή της τουριστικής κατοικίας εντός των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, που θα σημάνει το παραπέρα ξεπούλημα των ακτογραμμών της χώρας, αφού έχουν ήδη ξεπουλήσει βουνά και λιμάνια».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπερώριμο το αίτημα για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο

Για την κοινή θέση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. για το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Το 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο είναι υπερώριμο και αναγκαίο και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, με αύξηση των μισθών. Αυτό επιβάλλει η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Οτι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο Καρατζαφέρης αρνούνται τη θεσμοθέτησή του και τσακίζουν τις προηγούμενες κατακτήσεις φανερώνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της πολιτικής τους και το πόσο ξεπερασμένο είναι το σύστημα που υπηρετούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ