ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Οι ομιλίες των εκπροσώπων

Ο «Ρ» δημοσιεύει τις ομιλίες όλων των εκπροσώπων οι οποίοι συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που έγινε στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο από 23 έως 25 του Ιούνη με θέμα: «Εμπειρίες από τους αγώνες, τις συνεργασίες και τις συμμαχίες των κομμουνιστών». Στη συνάντηση συμμετείχαν 64 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από 53 χώρες και αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός, στην κατεύθυνση της κοινής δράσης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.


Μεγάλα περιθώρια συνεργασίας

Ομιλία του Χάιντερ Ελτζάκ από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Αγαπητοί σύντροφοι'

Σε αυτή τη συνάντηση έχω ιδιαίτερη χαρά να σας μεταφέρω θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς από την ηγεσία και τα μέλη του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μαζί με τους χαιρετισμούς και μαζί με τις ευχές μας για επιτυχία της συνάντησης αυτής.

Ευχόμαστε την εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των κομμουνιστικών Κομμάτων, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τους κοινούς στόχους μας προς όφελος όλων των φιλειρηνικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο και για το χτίσιμο της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Σύντροφοι, το Κόμμα μας σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη και μία αγωνιστική εμπειρία που θα είναι η μοναδική στην ιστορία μας. Είναι η μάχη μας σε δύο μέτωπα που αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους.

Η πρώτη μας μάχη είναι η μάχη για την ανατροπή του φασιστικού ισλαμικού καθεστώτος στο Σουδάν, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου και για την ενοποίηση της χώρας.

Η δεύτερη μάχη είναι η μάχη για την ανανέωση του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, με βάση την πλούσια εμπειρία του εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, ώστε να ξεκινήσουμε από μια νέα θεωρητική και πολιτική αφετηρία και να αναδιοργανωθούμε με σκοπό να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην εφαρμογή των προγραμμάτων μας.

Είναι ξεκάθαρο για το Κόμμα μας ότι η μάχη της επανάκτησης και της εδραίωσης της δημοκρατίας στη χώρα μας έχει άμεση σχέση με την ανανέωση του Κόμματός μας. Στην πραγματικότητα, στην ιστορία του Κόμματός μας και στη διάρκεια του σκληρού και πιστού αγώνα μας για τις δημοκρατικές ελευθερίες στη χώρα μας, το κόμμα μας από τότε που ιδρύθηκε κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να μπει σε συμμαχίες με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του Σουδάν και αυτό μέχρι την επίτευξη της ανεξαρτησίας το 1956.

Οι συμμαχίες, στις οποίες έλαβε μέρος το Κόμμα μας περιέλαβαν όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας. Είναι φυσικό, κάθε κοινωνική και πολιτική δύναμη να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση μετά την ανεξαρτησία, για να πετύχει τους δικούς της στόχους. Το δικό μας Κόμμα ήταν και εξακολουθεί να είναι ο πρωτοπόρος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών και εργάζεται για την ενότητα της εργατικής τάξης και στο δικαίωμά τους να εκφραστούν.

Εργαζόμαστε υπέρ του δικαιώματος του γυναικείου κινήματος και για την ανάπτυξη των πιο καθυστερημένων περιοχών της χώρας μας. Αυτές ήταν οι αρχές που βρίσκονταν πίσω από τον αγώνα μας και που προκάλεσαν την άγρια επίθεση εναντίον μας από τις διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Η εμπειρία του λαού μας στην επανάσταση του Οκτώβρη του '64 και στην εξέγερση του 1985, έδειξαν το πόσο σωστές ήταν οι προβλέψεις το Κόμματός μας. Η εμπειρία του Κόμματός μας και του λαού μας επιβεβαίωσαν ότι ο αγώνας, για τα συμφέροντα των εργατών, για τα συμφέροντα του σοσιαλισμού δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από ένα ευρύ, δημοκρατικό, προοδευτικό μέτωπο στις πόλεις, στα χωριά, στην ύπαιθρο, στις τάξεις της νεολαίας, των γυναικών, σε έναν κοινό αγώνα, για τα δικαιώματα των μαζών, για το σεβασμό των εθνικών μειονοτήτων, στην προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διασφάλιση των επαγγελματικών τάξεων, σε ένα δημοκρατικό καθεστώς.

Η πλούσια εμπειρία του αγώνα μας, το Κόμμα μας σήμερα μάχεται για την επανάκτηση της δημοκρατίας, που απειλείται από το σημερινό ισλαμικό φασιστικό καθεστώς, που κατέλαβε την εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε τον Ιούνη του 1989. Με άμεση υποστήριξη από το Διεθνές Ισλαμικό Φονταμενταλιστικό Κίνημα. Στον αγώνα αυτό το Κόμμα μας βασίζεται στην πλούσια εμπειρία του.

Αγαπητοί μου σύντροφοι, η σημερινή κρίση στο Σουδάν, δεν είναι προσωρινή, που μπορεί να ξεπεραστεί με προσωρινές λύσεις. Είναι μια συνολική κρίση, που έχει αφήσει την επίδρασή της σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. Το φασιστικό ισλαμικό καθεστώς σήμερα χρησιμοποιεί το Ισλάμ ως μέσο για την υποδαύλιση του εμφυλίου πολέμου και για το διαχωρισμό σε βάρος των πολιτών με βάση το θρήσκευμα, ή την εθνική καταγωγή, όμως στην πραγματικότητα η δικτατορία αυτή καταληστεύει τον πλούτο της χώρας σε βάρος του λαού.

Η συνολική αυτή κρίση απαιτεί όχι μόνο την ανατροπή του φασιστικού αυτού καθεστώτος, αλλά και την ανοικοδόμηση από την αρχή ολόκληρης της δομής των κρατικών θεσμών, με βάση το σεβασμό στις διαφορετικές εθνότητες, θρησκείες που συνυπάρχουν στη χώρα μας.

Από την πρώτη στιγμή, που έγινε το πραξικόπημα το 1989 το Κομμουνιστικό Κόμμα εργάστηκε για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου αντιπολίτευσης για την ανατροπή του καθεστώτος αυτού. Οι προσπάθειές μας αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός όντως μεγάλου μετώπου αντιπολίτευσης, που ονομάζεται δημοκρατικό μέτωπο και το οποίο περιλαμβάνει όλες τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο και τα συνδικάτα και πολλούς αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και έτσι στο μέτωπο αυτό σήμερα συνυπάρχουν νεολαιίστικες οργανώσεις γυναικείες οργανώσεις, προοδευτικές και αριστερές οργανώσεις.

Διεξάγουμε έναν πολύπλευρο αγώνα σε πολιτικό, διπλωματικό, ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο, μέσα και έξω από τη χώρα και καταφέραμε να πολιορκήσουμε το καθεστώς και να το ξεσκεπάσουμε σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Επίσης, οι δυνάμεις μας, οι δυνάμεις του μετώπου αυτού κατάφεραν το 1995 να θέσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, για τα μελλοντικά χρόνια, προς υπεράσπιση των συμφερόντων του Σουδανικού λαού και καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα πεδίο δράσης μέσα στη χώρα, παρά την καταπίεση και την τρομοκρατία και τα βασανιστήρια.

Εμείς το Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο λαό μας και στην ικανότητά του να συνεχίσει αυτό τον ηρωικό αγώνα, μέχρι να συντρίψει πλήρως αυτό το φασιστικό καθεστώς και να επανακτήσουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες σε ένα Σουδάν που θα εγγυάται τις πολιτικές ελευθερίες του πολίτη. Χωρίς καμία διάκριση με βάση το θρήσκευμα ή την εθνική καταγωγή των πολιτών.

Επίσης, εμείς στο Σουδανικό ΚΚ πιστεύουμε, ότι μόνο σε ένα καθεστώς δημοκρατικών ελευθεριών θα μπορέσει η σουδανική εργατική τάξη να ανανεωθεί και να παίξει τον πρωτοποριακό της ρόλο στην ηγεσία του αγώνα, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Στον αγώνα αυτόν εμείς εργαζόμαστε ως υπηρέτες και ως μέσο για την πραγμάτωση του σκοπού αυτού.

Αγαπητοί μου σύντροφοι, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο αγώνας μας δε θα ήταν πετυχημένος χωρίς τη βοήθεια, την αλληλεγγύη που απολαμβάνει το Κόμμα μας από το διεθνές εργατικό κίνημα και από όλα τα κομμουνιστικά Κόμματα στον κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απεργία πείνας των αγωνιστών μας στις φυλακές δε θα είχε επιτυχία εάν δεν είχε προβληθεί τόσο πολύ από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και από τα κομματικά όργανα, κομματικά έντυπα των φίλων και αδελφών Κομμάτων.

Επίσης, όλοι οι σύντροφοί μας που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν είχαν τις φωτογραφίες τους δημοσιευμένες σε όλα τα κομμουνιστικά και εργατικά έντυπα σε όλο τον κόσμο μέχρι που εξαναγκάστηκε το καθεστώς να τους απελευθερώσει. Το Κόμμα μας τρέφει ευγνωμοσύνη για όλη τη διεθνή εκστρατεία βοήθειας που απολαύσαμε το 1971, όταν το Κόμμα μας θυσίασε ολόκληρη την ηγεσία του στα χέρια εκείνου του χασάπη που εξαπέλυσε μια βάρβαρη εκστρατεία κατά του Κόμματός μας και του λαού μας. Και καταλήστευσε τον πλούτο της χώρας μας και το Κόμμα μας.

Αγαπητοί σύντροφοι, υπάρχουν πολλά θέματα, στα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες πέραν από τις εκστρατείες αλληλεγγύης και βοήθειας. Μπορεί να υπάρξει μία ατζέντα, την οποία να μελετήσουμε όλοι, ο καθένας σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται, ώστε να φτάσουμε σε μια κοινή δράση και προσθέτω εκτός κειμένου, ότι αυτή η συνάντηση είναι ένα σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο αγώνας μας ενάντια στο φασιστικό καθεστώς της χώρας μας και η ανατροπή του απαιτεί ένα συνολικό και διεθνή αγώνα, ιδιαίτερα από τις αραβικές προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να εμποδίσουμε τη μετατροπή του Σουδάν, σε υποχείριο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού κινήματος.

Το καθεστώς χρησιμοποιεί κάθε μορφή τρομοκρατίας στην επίτευξη των στόχων του. Σήμερα απολαμβάνουμε την αλληλεγγύη όλων των προοδευτικών κινημάτων της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης, αλλά ακόμα και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το φαινόμενο αυτό αξίζει να μελετηθεί και να ωφεληθούμε από αυτό, για να συντρίψουμε το φασιστικό καθεστώς του Σουδάν. Για να υποστηριχτεί ο αγώνας του σουδανικού λαού, για να ξεριζωθεί, γιατί αποτελεί υποχείριο του διεθνούς φονταμενταλιστικού ισλαμικού κινήματος.

Οι εμφύλιοι πόλεμοι στην Αφρική και στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, είναι ένα θέμα, στο οποίο αξίζει να σταθούμε ιδιαίτερα, γιατί θέτει σοβαρά εμπόδια στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργατών στις χώρες αυτές και παραπλανεί τις λαϊκές μάζες. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά με διαλεκτική μέθοδο.

Στην αραβική περιοχή, στον αραβικό κόσμο, το θέμα της ειρήνης στη Μέση Ανατολή πρέπει να μελετηθεί υπό το φως των οικονομικών συμφερόντων που απειλούν το μέλλον της περιοχής μας, γιατί οφείλουμε να μελετήσουμε το μέλλον της εργατικής τάξης στην περιοχή μας.

Οι συμφωνίες που προσπαθεί να μας επιβάλει η Διεθνής Οργάνωση Εμπορίου δεν είναι παρά ένα κομμάτι από ένα ευρύτερο διεθνές σχέδιο του καπιταλισμού για την αποδυνάμωση του λαϊκού κινήματος και της εργατικής τάξης και των κομμουνιστικών δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αγαπητοί σύντροφοι, οι εμπειρίες μας από τις συνεργασίες και τις συμμαχίες είναι πάρα πολύ παλιές, χρονολογούνται από την ίδρυσή μας. Εχουμε μεγάλα περιθώρια συνεργασίας μπροστά μας. Οσα ανέφερα προηγουμένως είναι μόνο απλά παραδείγματα. Οπωσδήποτε η συνάντησή μας αυτή θα καταλήξει σε πολλά θέματα, στο να προσδιορίσει πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Εμείς, το ΚΚ του Σουδάν, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συνεισφέρουμε με τις ταπεινές μας δυνάμεις και εμπειρίες στον κοινό μας αγώνα.

Δε θα έχουμε το κουράγιο να παραδεχτούμε τα λάθη μας και να διδαχτούμε από τα λάθη μας στα προηγούμενα χρόνια, που οδήγησαν στην υποβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ μας. Θεωρούμε ότι χωρίς την αναγνώριση των λαθών αυτών και χωρίς τη συντροφική κριτική, δε θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε και δε θα μπορέσουμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια πιο σωστή δράση και φοβάμαι ότι θα διαπράξουμε τα λάθη αυτά. Και η καλύτερη απόδειξη αυτού είναι η ίδια η κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων.

Ενα τέτοιο λάθος είναι η αντίληψη και η νοοτροπία του μεγάλου αδελφού και του μικρού αδελφού στη συνεργασία μεταξύ μας. Η συνεργασία θα πρέπει να γίνει με βάση την απόλυτη ισότητα. Κάθε κόμμα μας είναι ισότιμο με όλα τα άλλα κόμματα και απολογείται μόνο στο λαό του και μόνο στα μέλη του. Κάθε κόμμα μας δεν πρέπει να είναι θύμα επέμβασης από τα μεγαλύτερα αδελφά Κόμματα, γιατί πολλά Κόμματα, ενώ ισχυρίζονται και χρησιμοποιούν τίτλους κομμουνιστικούς στην πραγματικότητα δεν εκπροσωπούν καν τις τάξεις τις οποίες ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν. Γιατί μετέχουν ακόμα και σε κυβερνήσεις οι οποίες καταπιέζουν και καταληστεύουν την εργατική τάξη.

Αυτή ήταν η εμπειρία μας με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης, μετά το πραξικόπημα το 1969, όταν ολόκληρο το σοσιαλιστικό μπλοκ τότε, θεώρησε το πραξικόπημα εκείνο ως μια σοσιαλιστική επανάσταση. Εμείς όμως το θεωρήσαμε ως ένα μικροαστικό πραξικόπημα. Η κρίση εκείνη δημιούργησε μια διάσπαση στο Κόμμα μας. Οι διασπαστές του Κόμματος υποστηρίχτηκαν από τα διεθνή Κομμουνιστικά Κόμματα, κάτι που όλοι ξέρετε την τραγική κατάληξη της διάσπασης του Κόμματός μας.

Εμείς πληρώσαμε ακριβά εκείνα τα λάθη και μέχρι σήμερα το τίμημα αυτό. Ισως η κρίση του Κόμματός μας σήμερα έχει τις ρίζες της ακριβώς σ' εκείνη τη διάσπαση που έγινε πριν από τόσα χρόνια. Γιατί η επιρροή του Κόμματός μας από τότε άρχισε να μειώνεται στο Σουδανικό Λαό.

Επιτρέψτε μου εδώ να κάνω ένα σχολιασμό. Θα ήθελα να αναφερθώ στο ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και το Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, διατήρησαν μια πολύ στενή σχέση με εκείνο το δικτατορικό καθεστώς, μέχρι που τότε ο λαός μας ανέτρεψε εκείνο το καθεστώς το 1985. Πολλά Κομμουνιστικά Κόμματα και εργατικά Κόμματα που βρίσκονται εδώ σήμερα αναθεώρησαν οι ίδιοι λάθη που έχουν διαπράξει, όμως υπάρχουν Κόμματα που δεν έχουν παραδεχτεί αυτά τα λάθη.

Εγώ δε θα ήθελα να ανοίξω παλιές πληγές. Ούτε αυτός είναι ο σκοπός μου, γιατί και εμείς δεν είμαστε αθώοι τέτοιων λαθών. Πρέπει να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Σε αυτό τον αγώνα ελπίζουμε και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη συνάντηση αυτή, μαζί με τις ευχαριστίες μας στους συντρόφους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, για τη διοργάνωση της συνάντησης αυτής. Σας ευχαριστώ θερμά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ