ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Εγκλωβισμός στο «Σύμφωνο Σταθερότητας» ...

BOYKOYPEΣTI - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Προχτές η διαβαλκανική διάσκεψη κορυφής στα Σκόπια. Χτες η υπογραφή συμφωνίας στο Βουκουρέστι για την ένταξη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο «Σύμφωνο Σταθερότητας» για τα Βαλκάνια. Σήμερα οι συζητήσεις πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου με τη ρωσική ηγεσία στη Μόσχα. Σύμφωνα με τα κριτήρια της Δύσης και τις επιταγές ΗΠΑ και ΕΕ, ο Κοστούνιτσα... πάει καλά στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, όμως, (Σερβία), η κατάσταση σύγχυσης και γενικής ακυβερνησίας παρατείνεται. Η έλευση του φετινού χειμώνα στη Σερβία, που σήμανε τη δραματική καθοδική πορεία του θερμομέτρου, συνέπεσε με πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση «λόγω έλλειψης πηγών ενέργειας». Σαν να μην έφτανε αυτό και παρά το γεγονός πως «μόλις»... προχτές το σερβικό Κοινοβούλιο προκήρυξε επίσημα τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Δεκέμβρη, η σερβική μεταβατική κυβέρνηση ακόμη να ορκιστεί για να αναλάβει τα, περιορισμένης χρονικής διάρκειας, καθήκοντα... Οσο για τη σύνθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης; Αυτή εξακολουθεί να... αναζητείται!

Μέσα στην πληθώρα και στην ποικιλία των προβλημάτων που μαστίζουν μετεκλογικά τη Σερβία υπό μία «νέα» πλην συγκεχυμένη - για να μην πούμε αόρατη...- ηγεσία, κάποιοι φαίνεται πως αδημονούν περισσότερο από κάποιους άλλους.

Χτες, οπότε ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα υπέγραφε στο Βουκουρέστι τη συμφωνία για την ένταξη της χώρας του στο λεγόμενο «Σύμφωνο Σταθερότητας», πλάι στον ειδικό συντονιστή του, Γερμανό Μπόντο Χόμπαχ, η ακόλουθη περίεργη «διαφήμιση» του γνωστού «αντι-Μιλοσεβικού» φοιτητικού κινήματος «ΟΤΠΟΡ» δημοσιεύτηκε σε μεγάλης κυκλοφορίας σερβικές εφημερίδες: «Σας παρακολουθούμε! Υπάρχουν 5.675 μπουλντόζες και αρκετά εκατομμύρια μπουλντοζιέρηδες στη Σερβία. Κάθε ένας απ' αυτούς είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη βούληση του λαού εάν χρειαστεί. Μετά από 12 χρόνια αναμονής, η υπομονή μας εξαντλείται. Προσέχτε τι κάνετε, ο λαός είναι η αντίσταση»!

Τι σημαίνει αυτό; Το στέλεχος του «ΟΤΠΟΡ», Βουκασίν Πέτροβιτς, έδωσε την ακόλουθη εξήγηση δηλώνοντας χτες σε σερβικά ΜΜΕ: «Το μήνυμα αυτό απευθύνεται στα μέλη του παλιού καθεστώτος, αλλά και στις νέες αρχές. Εάν η νέα κυβέρνηση φανεί ανεπαρκής, τότε δε θα βάλουμε δύο αλλά 5.675 μπουλντόζες στους δρόμους»!

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Αιματηρές συγκρούσεις υποστηριχτών και αντιπάλων του νέου προέδρου

Αρμα μάχης στους δρόμους του Αμπιτζάν

Associated Press

Αρμα μάχης στους δρόμους του Αμπιτζάν
ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-

Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηριχτές πολιτικών κομμάτων διαδραματίστηκαν χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ακτής του Ελεφαντοστού, καθώς ο φερόμενος ως νικητής των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής και αρχηγός του «Λαϊκού Μετώπου Ελεφαντοστού», Λοράν Γκμπάγκμπο, επρόκειτο χτες να ορκιστεί επίσημα πρόεδρος, κωφεύοντας στο αίτημα για επανάληψη των εκλογών που διατύπωσε ο -αποκλεισμένος από τις πρόσφατες εκλογές- αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εκστρατεία Ρεπουμπλικανών», Αλασάνε Ντραμάνε Ουαταρά.

Υποστηριχτές των δύο κομμάτων, το ένα εκ των οποίων στηρίζεται από χριστιανούς της Νοτιοδυτικής Ακτής Ελεφαντοστού και το άλλο από μουσουλμάνους του βορρά, συγκρούστηκαν στους δρόμους εξαπολύοντας έως αργά το απόγευμα εκατέρωθεν επιθέσεις με όπλα, μαχαίρια και άλλα αυτοσχέδια μέσα. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών ήταν χτες συγκεχυμένες, καθώς άλλα πρακτορεία έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς και άλλα για είκοσι! Μάλιστα, ο Αλασάνε Ντραμάνε Ουαταρά, ο αρχηγός αντιπολιτευόμενου κόμματος που απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στις εκλογές, κατήγγειλε σε ξένα πρακτορεία πως αστυνομικοί και υποστηριχτές του Λοράν Γκμπάγκμπο επιχείρησαν να εισβάλλουν στο σπίτι του, γλιτώνοντας ο ίδιος την τελευταία στιγμή και αφού αναζήτησε καταφύγιο στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στο Αμπιτζάν...

Νωρίτερα, χτες, βράδυ (οπότε σταμάτησαν οι συγκρούσεις) και λίγες ώρες προτού ορκιστεί πρόεδρος, ο Λοράν Γκμπάγκμπο έδωσε εντολή στο στρατό να ελέγξει την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Μάλιστα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ακτής του Ελεφαντοστού σημείωσε σε χτεσινό ραδιοφωνικό διάγγελμά του πως οι στρατιώτες πήραν εντολή «να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση οποιονδήποτε παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας»...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Επιθεώρηση στα οπλοστάσια του ΙΡΑ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Με βήμα ταχύ, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) δείχνει να βρίσκει το δρόμο προς την ένταξή του στη νέα πραγματικότητα του Ολστερ, μια «ειρηνική και δημοκρατική Βόρειος Ιρλανδία», απότοκη της «προβληματικής ειρήνης» που επιτεύχθηκε το 1998, με τη συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής».

Ετσι, παρά τις καταγγελίες προς τη βρετανική κυβέρνηση για μη τήρηση της συμφωνίας, που είχε εκτοξεύσει μια μέρα πριν, άνοιξε ξανά τους χώρους όπου φυλάσσεται το οπλοστάσιό του για να το επιθεωρήσουν οι ξένοι παρατηρητές Σίριλ Ραμαφόζα από τη Νότια Αφρική και Μάρτι Αχτισαάρι από τη Φιλανδία, οι οποίοι είχαν επιθεωρήσει ξανά το οπλοστάσιο τον Ιούνη, όπως ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο ΙΡΑ.

«Ανακοινώσαμε σαφώς ότι θα επαναλάβουμε την επιθεώρηση αριθμού των αποθηκών όπλων από τρίτους για να επιβεβαιωθεί ότι τα όπλα μας είναι ασφαλισμένα. Τώρα επιθυμούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτή η νέα επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε και να ευχαριστήσουμε αυτούς που αναμείχθηκαν για τη συνεργασία τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο IRA. Η επιβεβαίωση της δεύτερης αυτής επιθεώρησης έγινε καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ βρίσκεται στο Μπέλφαστ, για να συναντηθεί με τους πρωταγωνιστές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Την Τετάρτη, ο IRA είχε κατηγορήσει τη Βρετανία ότι δεν τίμησε τις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή όλων των πτυχών της ειρηνευτικής διαδικασίας του 1998. «Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι τώρα τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Παρά το γεγονός αυτό η ηγεσία του IRA αποφάσισε ότι η επιθεώρηση ορισμένων χώρων όπου φυλάσσεται το οπλοστάσιό του θα επαναληφθεί, για να επιβεβαιωθεί ότι τα όπλα μας είναι ασφαλή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που θα δημοσιευτεί στο «An Phoblacht» το εβδομαδιαίο έντυπο -όργανο του Σιν Φέιν.

Χρονικά, πάντως, ο ΙΡΑ δε θα μπορούσε να βρει καταλληλότερη στιγμή για να αποδείξει τις «καλές του προθέσεις» αλλά και την προσήλωσή του στη νέα πραγματικότητα, καθώς ο μετριοπαθής Ντέιβιντ Τριμπλ, επικεφαλής του σημαντικότερου προτεσταντικού κόμματος,(UUP), προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη σκληρή πτέρυγα του κόμματός του κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου του κόμματος, το Σάββατο στο Μπέλφαστ.

ΒΟΣΝΙΑ
Επίσκεψη Χόλμπρουκ

ΜΟΣΤΑΡ.-

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, «ειρηνοποιός» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και αρχιτέκτονας της «συνθήκης του Ντέιτον» για την παύση του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, επέστρεψε χτες στον τόπο του εγκλήματος για να τονώσει προ των εκλογών του Νοεμβρίου το πεσμένο ηθικό της ηγεσίας Μουσουλμάνων, Κροατών και Σέρβων.

Χτες, στη διάρκεια επίσκεψής του στο διαιρεμένο Μόσταρ, δήλωσε πως η Βοσνία «παραμένει διχασμένη ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου και τις δυνάμεις ενός ακραίου εθνικισμού, αποτελώντας την τελευταία χώρα της Ευρώπης όπου ακραίες δυνάμεις έχουν... ακόμη μία πολιτική βάση»! Ο Χόλμπρουκ δεν παρέλειψε δε να προσθέσει ότι η πτώση του Μιλόσεβιτς στη γειτονική Γιουγκοσλαβία προσφέρει για το λαό της Βοσνίας «μια ιστορική ευκαιρία».

Ο Χόλμπρουκ θα ολοκληρώσει σήμερα τη διήμερη περιοδεία του στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, μεταβαίνοντας-για συμβολικούς λόγους...-στη Σρεμπένιτσα και στο Σαράγεβο για επαφές με τη βοσνιακή ηγεσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ