ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2000
Η αντιλαϊκή πολιτική με αριθμούς

Στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος, το δημόσιο εισέπραξε 419 δισ. δραχμές παραπάνω από το στόχο (κυρίως από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) και δαπάνησε 357 δισ. δραχμές πάνω από το στόχο, παρά το σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα

Με διπλάσιους ρυθμούς, σε σχέση με τον επίσημα διακηρυγμένο στόχο, αυξάνονταν στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2000 τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους. Με ετήσιο στόχο αύξησης 6,2% για τα έσοδα και 8,5% για τις δαπάνες, τα έσοδα του γενικού κρατικού προϋπολογισμού, παρατηρείται στο οκτάμηνο του 2000 αύξηση 12,1% στα έσοδα και 8,5% στις δαπάνες. Αυτό προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του γενικού κρατικού προϋπολογισμού, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η εξέλιξη αυτή, σημαίνει - στα απλοελληνικά - ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μας έχει ταράξει στους φόρους και τα κρατικά ελλείμματα παραμένουν μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δελτίο αριθμός 5 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που παρουσιάζει την πορεία εκτέλεσης του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (τακτικού και επενδύσεων), προκύπτει ότι στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2000:

  • Τα έσοδα (από φόρους και λοιπές πηγές) ανήλθαν στο ποσό των 7.956 δισεκατομμυρίων δραχμών, έναντι 7.097 δισ. δραχμών που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο. Με δεδομένο ότι για ολόκληρο το έτος 2000 η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει μια αύξηση των εσόδων κατά 6,2% και ο ρυθμός αύξησης στο οκτάμηνο ήταν σχεδόν διπλάσιος, προκύπτει ότι (μέχρι στιγμής) το δημόσιο έχει εισπράξει 419 δισεκατομμύρια δραχμές περισσότερα από τον επίσημα διακηρυγμένο στόχο!
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους (για τη λειτουργία των υπουργείων και γενικότερα της κρατικής μηχανής, για μισθούς και συντάξεις του δημοσίου, για την πληρωμή τόκων που αναλογούν στο δημόσιο χρέος, καθώς και την εκτέλεση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) έφτασαν στο ποσό των 8.937 δισεκατομμυρίων δραχμών, έναντι 8.234 δισ. δραχμών το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο. Και στις δαπάνες, η κατάσταση δεν εξελίχθηκε ομαλά και όπως τα είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση. Αν παρθεί υπόψη ότι στον προϋπολογισμού του 2000 προβλεπόταν αύξηση των δαπανών κατά 4,2% και στο 8μηνο καταγράφεται αύξηση 8,5%, προκύπτει (μέχρι στιγμής) υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών κατά 357 δισεκατομμύρια δραχμές!
  • Οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου - δηλαδή η ανάγκη για νέο δανεισμό προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του δημοσίου - ανήλθαν στο ποσό των 981 δισ. δραχμών, έναντι 1.137 δισ. δραχμών το αντίστοιχο οκτάμηνο του 1999. Με δεδομένο ότι μειώθηκαν κατά 13,7%, ενώ ο ετήσιος στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση ήταν να μειωθούν 6,6%, προκύπτει ένα όφελος της τάξης των 81 δισ. δραχμών.

Από τα παραπάνω στοιχεία, είναι φανερό, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει και φέτος τη φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, ενώ οι δαπάνες του κράτους - παρά τη σφιχτή αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική και τη μείωση των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων σε κοινωνικούς φορείς και τους οικονομικά ασθενέστερους - υπερβαίνουν κατά πολύ τους στόχους.

Σχολιάζοντας την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ομολογεί - μέσω των επισημάνσεων και παρατηρήσεων στο σχετικό δελτίο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - και τη φορολεηλασία και την υπέρβαση των δαπανών. Συγκριμένα, δεν κρύβει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη - σε σχέση με τον ετήσιο στόχο - αύξηση των εσόδων, οφείλεται στις «αυξημένες εισπράξεις του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος». Από τα αναλυτικά στοιχεία, εξάλλου, προκύπτει ότι τα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ παρουσιάζουν στο οκτάμηνο αύξηση 17,2%, ενώ ο ετήσιος στόχος είναι 9%. Επίσης, σχολιάζοντας την παρατηρούμενη υπέρβαση των δαπανών, την αποδίδει: α) στην «αναπροσαρμογή του μισθολογίου των στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών». β) Στην αύξηση των κονδυλίων για νοσήλια και επιδόματα πρόνοιας και πολυτέκνων». γ) Στη «δυσμενή οικονομική συγκυρία (αύξηση τιμής δολαρίου και πετρελαίου)».

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ανηφορίζουν οι τιμές

Ακριβότερες κατά πέντε (5) δραχμές το λίτρο πωλούνται από τα περασμένα μεσάνυχτα οι τιμές των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης, ενώ μειωμένες κατά τέσσερις και τρεις δραχμές αντίστοιχα, θα πωλούνται το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Ολα αυτά με βάση τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, που είθισται να τηρούνται στις περιπτώσεις ανατιμήσεων, αλλά όχι πάντοτε σε περιπτώσεις μείωσης των τιμών. Βέβαια, ό,τι και να ισχύσει, είναι εμφανές ότι το ύψος της μείωσης στο πετρέλαιο, θέρμανσης, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, αφού οι τιμές έχουν διαμορφωθεί σε αστρονομικά ύψη. Την ίδια στιγμή, οριακά ανοδικά κινήθηκαν χτες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ στην αγορά του Λονδίνου να πωλείται στα 31,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά της Ν. Υόρκης, το ελαφρύ αμερικανικό αργό για συμβόλαια Δεκέμβρη, διαπραγματευόταν στα 33,68 δολάρια το βαρέλι.

Με βάση τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, τα καύσιμα ανά περιοχή θα πρέπει να πωλούνται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 283,7, αμόλυβδη, 267,8, πετρέλαιο κίνησης 253,1 και θέρμανσης 154,3. Α' Ζώνη: σούπερ 288,6, αμόλυβδη 272,7, πετρέλαιο κίνησης 258,1 και θέρμανσης 157,3. Β' Ζώνη: σούπερ 291,6, αμόλυβδη 275,7, πετρέλαιο κίνησης 261,1 και θέρμανσης 160,3. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 293,6, αμόλυβδη 277,7, πετρέλαιο κίνησης 263,1 και θέρμανσης 163,3. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ 283,8, αμόλυβδη 268,9, πετρέλαιο κίνησης 255,1 και θέρμανσης 156,8

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Μονά - ζυγά, δικά τους

Τις γνωστές τους αξιώσεις, προεξαρχούσης σ' αυτή τη φάση, της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ και στο μαζούτ που χρησιμοποιεί η βιομηχανία, επανέλαβε χτες η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ισχυριζόμενη ότι, η φορολογία που επιβάλλει το κράτος στα εν λόγω καύσιμα, είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη που πληρώνουν οι βιομήχανοι στις «ανταγωνιστικές» με την Ελλάδα, χώρες. Το δε μέγεθος της μείωσης του ειδικού φόρου που απαιτούν οι βιομήχανοι, οριοθετείται, μεταξύ του 80 και του 85%. Βέβαια, οι Ελληνες μεγαλοβιομήχανοι, ισχυρίζονται ότι πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τη φορολόγηση των καυσίμων, (ίσως είναι έτσι, αλλά χαίρουν, άλλων, πολλών προνομίων). Οταν όμως ερωτήθηκαν γιατί δεν απαιτούν τη συλλήβδην μείωση των φόρων στα υγρά καύσιμα, προκειμένου να ωφεληθούν και οι μικροί καταναλωτές, ισχυρίστηκαν, ότι οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα (για τους καταναλωτές) είναι οι χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση!

Πάντως, χτες, οι βιομήχανοι στα πλαίσια της τακτικής τους συνάντησης με τους εκπροσώπους του Τύπου, ανέφεραν ότι η συμμετοχή των καυσίμων στο συνολικό κόστος παραγωγής ενός προϊόντος, είναι περίπου 3%, με εξαίρεση τα προϊόντα εκείνα που έχουν ως πρώτη ύλη το πετρέλαιο (πλαστικά, χρώματα, κ.ο.κ.), και θεώρησαν ως δεδομένο ότι αν μονιμοποιηθούν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, το κόστος θα μετακυληθεί στην κατανάλωση! Βέβαια ο ΣΕΒ επισήμως δεν παραδέχεται ότι έχουν υπάρξει αυξήσεις στα προϊόντα από την περίοδο που τα καύσιμα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όμως η πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, έφερε στο φως πως το τελευταίο διάστημα, σε 200 περίπου προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, παρατηρούνται αυξήσεις από 7 - 12%. Η παραπάνω αναφορά, καταδεικνύει σε ένα βαθμό, ότι παρά τις κατακόρυφες αυξήσεις στα καύσιμα, η βιομηχανία όχι μόνο δε χάνει, αλλά επικαλούμενη το αυξημένο κόστος παραγωγής, το μετακυλίει ακόμα και σε υπερτριπλάσια ποσοστά στον τελικό καταναλωτή.

«Φίλησε» τις 415 δραχμές το δολάριο

Συνεχίστηκε και χτες η κατρακύλα του ευρώ και της δραχμής, απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ

Η κατρακύλα του ευρώ στη διεθνή χρηματαγορά συνεχίστηκε χτες με αμείωτο ρυθμό και η ισοτιμία του παρέπαιε στο όριο των 83 σεντς. Ερμαιο αυτής της διεργασίας είναι και η δραχμή, που έχει προσδεθεί στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. «Μοιραία», λοιπόν, το δολάριο έφτασε να πωλείται (ανάλογα την τράπεζα) μέχρι και 414,5 δραχμές, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό υποτίμησης του εθνικού νομίσματος από την αρχή του 2000 στο 24,3%.

Ομως και το ευρώ έχει αποδειχτεί έρμαιο των τραπεζιτών. Οι ρεντιέρηδες των χρηματαγορών δοκιμάζουν τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και τη δυνατότητά της να στηρίξει το νόμισμα. Ετσι η συντονισμένη παρέμβαση στο τέλος του Σεπτέμβρη από τις κεντρικές τράπεζες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είχε εξαιρετικά πρόσκαιρο αποτέλεσμα. Η σημερινή ισοτιμία του ευρω - που φιλοδοξεί να αποτελέσει το νόμισμα των χωρών - μελών της ΕΕ, έστω και αν οι Δανοί και οι Αγγλοι το απαρνούνται - υποχώρησε χαμηλότερα και από το «επίπεδο στήριξης» της παρέμβασης.

Η απαξίωση του ευρώ έχει διαφορετικές επιπτώσεις ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης, μεγεθύνοντας τις διαφορές και τις αποκλίσεις. Για παράδειγμα, η κατρακύλα του ευρώ «βολεύει» τη Γερμανία και τις άλλες ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της ΕΕ, που καθώς διευκολύνει τις εξαγωγές τους, στην Ελλάδα η ανατίμηση του δολαρίου, έναντι του ευρώ και της δραχμής έχει αρνητικές επιπτώσεις. Από τις πιο εμφανείς, είναι η ραγδαία επιδείνωση στο εμπορικό έλλειμμα και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, καθώς μεγάλο μέρος του εξωτερικού δανεισμού έχει συναφθεί σε δολάρια.

Σε αυτό το πλέγμα κυβερνώντες και νομισματικές αρχές ελάχιστα μπορούν να πράξουν και περιορίζονται σε απλές συνταγές διαχείρισης των αντιφάσεων που δημιούργησε η αντιλαϊκή πολιτική για την εκπλήρωση του «οράματος» της πλουτοκρατίας για την ΟΝΕ. Για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε κάποιες πράξεις μετατροπής του εξωτερικού (σε δολάρια) χρέους, σε άλλα νομίσματα και ετοιμάζονται να τις παρουσιάσουν με το νέο προϋπολογισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Τράπεζα της Ελλάδας, που προχώρησε χτες στην εβδομαδιαία παρέμβαση ρουτίνας στη διατραπεζική αγορά. Ομως το παρεμβατικό επιτόκιο έμεινε αμετάβλητο, καθώς η γενικότερη συγκυρία στη χρηματαγορά δεν ενδείκνυται για μειώσεις επιτοκίων στο πλαίσιο της λεγόμενης «σύγκλισης» της δραχμής με το ευρώ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ