ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
1944: Η νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ στην «Ηλεκτρική»

Προσκύνημα μπροστά στις φωτογραφίες των ΕΛΑΣιτών που σκοτώθηκαν στη Μάχη της Ηλεκτρικής.
Προσκύνημα μπροστά στις φωτογραφίες των ΕΛΑΣιτών που σκοτώθηκαν στη Μάχη της Ηλεκτρικής.
Το πρωί της 13ης Οκτώβρη 1944 ο λαός της πρωτεύουσας συνέχιζε το πανηγύρι για την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Ομως, την ίδια ώρα στον Πειραιά ο ΕΛΑΣ έδινε μάχες για τη σωτηρία των λιμενικών εγκαταστάσεων, της Ηλεκτρικής Εταιρίας (ΠΑΟΥΕΡ) και όλων των εργοστασίων. Αν καταστρεφόταν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, το μόνο που παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, η Αθήνα και ο Πειραιάς για πολλούς μήνες θα βυθίζονταν στο σκοτάδι. Για μεγάλο διάστημα δε θα δούλευαν τα εργοστάσια και θα υπολειτουργούσε το λιμάνι, ενώ δε θα λειτουργούσαν ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ούτε και τα τραμ που εκτελούσαν τη γραμμή Αθήνας - Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί είχαν εγκαταστήσει φρουρές και επιπλέον τα είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικές ύλες καθώς και τα κυριότερα κτίρια του Πειραιά με τρόπο ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να ανατινάζονταν όλα, με ανυπολόγιστες ζημιές και θύματα. Τα καλώδια ξεκινούσαν από ένα οχυρό των κατακτητών στην οδό Οδυσσέως. Ομως ειδικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατάφεραν να αποκόψουν τα καλώδια στην οδό 2ας Μεραρχίας και σε άλλα σημεία.

Ο ΕΛΑΣ Πειραιά απαρτιζόταν από το 6ο Σύνταγμα που είχε τέσσερα τάγματα: 1ο, 2ο, 3ο και 4ο. Καπετάνιος ήταν ο Νίκανδρος Κεπέσης και στρατιωτικός διοικητής ο ταγματάρχης Σωτ. Κυβέλος. Την υπεράσπιση του εργοστασίου ανέλαβε το πρώτο τάγμα του Πειραιά με τους τέσσερις λόχους του. Στις 12 Οκτώβρη του 1944 ολόκληρο το τάγμα είναι επιφυλακή. Οι τέσσερις λόχοι έχουν πάρει θέσεις μάχης γύρω και μέσα στο εργοστάσιο. Τα χαράματα στις 13 του Οκτώβρη οι Γερμανοί ανατίναξαν τις εγκαταστάσεις της ΣΕΛΛ και πήραν το δρόμο για το ηλεκτρικό εργοστάσιο. Μόλις έφτασαν κοντά, κατέβηκαν από τα φορτηγά και πλησίασαν το μαντρότοιχο και την είσοδο του εργοστασίου. Εκείνη τη στιγμή δέχτηκαν πυρά μέσα από το εργοστάσιο και στη συνέχεια από τα γύρω σημεία. Η μάχη ήταν σκληρή και κράτησε περίπου δυόμισι ώρες. Η έκβασή της ήταν νικηφόρα για τα τμήματα του ΕΛΑΣ. Ο φόρος αίματος των πατριωτών ήταν βαρύς. Εντεκα παλικάρια του ΕΛΑΣ άφησαν την τελευταία τους πνοή στη μάχη. Οι Γερμανοί έχασαν εννιά στρατιώτες και άλλοι 45 παραδόθηκαν. Οι 11 ΕΛΑΣίτες που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη ήταν οι: Ν. Γεωργιάδης, Γ. Γκιόρδας, Ι. Ηλιόπουλος, Δ. Καλαποθάκος, Δ. Κούνουπας, Π. Κοσμίδης, Δ. Μαργαρώνης, Π. Μαυρομάτης, Γ. Μεγκίσογλου, Π. Συρίγος, Α. Ταροσιάδης.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται ζεστός και υγρός καιρός με λίγες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά βόρειοι, βοειοανατολικοί μέτριοι με σταδιακή ενίσχυση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14-26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16-29, στα νησιά από 18-27 και στη θεσσαλονίκη από 16-26 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και από το βράδυ βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-28 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

70 π.Χ. Γεννιέται ο Βιργίλιος. Ο μεγαλύτερος Λατίνος επικός ποιητής και ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κλασικής περιόδου της λατινικής γραμματείας. Ο Βιργίλιος έζησε τα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Απογοητευμένος από τη διαφθορά και την αποσύνθεση της ρωμαϊκής κοινωνίας στράφηκε στην αγροτική ζωή, κοντά στη φύση και παρότρυνε τους συμπολίτες του να εγκαταλείψουν την πολυτελή διαβίωση, για να στραφούν σε μια ζωή με λιτότητα και πνευματική καλλιέργεια. Με πρότυπο την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια», συνέθεσε την «Αινειάδα», εθνικό έπος που αφηγείται τις περιπέτειες του Αινεία και των συντρόφων του μετά την άλωση της Τροίας. Το έργο του Βιργιλίου στάθηκε πρότυπο για τη ρητορική και την επική ποίηση του κλασικισμού.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ και χτες οι επίσημες επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στο Τάλιν, πρωτεύουσα της Εσθονίας, με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους επισήμους (σελίδα 6)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ επιχείρηση προκειμένου να «κλείσει» το ζήτημα που έχει προκύψει με τις παραιτήσεις δύο μελών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ (Ροκόφυλλος, Σαλαλές) λόγω επαγγελματικής «αποκατάστασης» σε μεγάλες επιχειρήσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος (σελίδα 7)

ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ της εκτόνωσης της κόντρας που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», προσπαθούσαν χτες να παρουσιάσουν και οι δύο πλευρές, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής την επόμενη μέρα (σελίδα 16)

ΠΡΟΤΑΣΗ που στην πράξη αποπροσανατολίζει και κρύβει την ουσιαστική συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων στη λογική του ξεπουλήματος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» είναι η θέση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα που συζητήθηκε χτες στη Βουλή (σελίδα 17)

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ πολιτική της κυβέρνησης για τη μετατροπή του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα συνεχίζεται... Ετσι, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2001 να ιδιωτικοποιηθεί και η ΕΥΑΘ, η Εταιρία Υδρευσης - Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης (σελίδα 22)

ΝΕΑ ΠΑΡΤΙΔΑ «εσκυγχρονιστικών» μέτρων περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, ετοιμάζεται, κατά πως φαίνεται, να ξεφουρνίσει το υπουργείο Γεωργίας και διοργανώνει σύσκεψη την επόμενη Δευτέρα, όπου θα συμμετέχουν οχτώ φορείς εκκοκκιστών - βιομηχάνων και κανένας πραγματικός αγρότης (σελίδα 23)

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ, την περασμένη Κυριακή, στο Αγρίνιο εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 59 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και στην επέτειο των 56 χρόνων της απελευθέρωσης από τις αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ, της πόλης του Αγρινίου (σελίδα 27)

ΣΕ ΕΝΙΑΙΟ, μεγαλύτερο κατά 300 τμ από τον περσινό χώρο και με «θεατράκι» (σαράντα περίπου θέσεων) για τις εκδηλώσεις -συνεντεύξεις του, θα είναι το Περίπτερο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών στη φετινή 52η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης (σελίδα 31)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 13 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

1792 Εγκαινιάζεται από τον Γεώργιο Ουάσιγκτον ως επίσημη προεδρική κατοικία ο Λευκός Οίκος.

1884 Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας. Ο οποιοσδήποτε υπολογισμός του χρόνου γίνεται με βάση αυτήν.

1905 Ιδρύεται στην Πετρούπολη το πρώτο σοβιέτ των εργατών.

1912 Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, οι Σέρβοι κυριεύουν τα Σκόπια.

1923 Η Αγκυρα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Τουρκίας.

1936 Στα Γραφεία της Γενικής Ασφάλειας Πειραιά δολοφονείται με βασανιστήρια ο χημικός Μήτσος Μαρουκάκης, ανώτερο στέλεχος του ΚΚΕ.

1943 Μετά τη συνθηκολόγησή της με τους συμμάχους, η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

1995 Κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης ο Τζόζεφ Ρότμπλαντ. Πυρηνικός φυσικός, αφιέρωσε τη ζωή του στην κατάργηση της βόμβας, στην κατασκευή της οποίας είχε βοηθήσει ο ίδιος. Την ίδια μέρα η Γαλλία απορρίπτει τις εκκλήσεις για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών στο Νότιο Ειρηνικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ