ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Ανακωχή» στον πόλεμο συμφερόντων

Την εικόνα εκτόνωσης της κόντρας, που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», προσπαθούσαν χτες να παρουσιάσουν και οι δύο πλευρές, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλουτην ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής την επόμενη μέρα.

Σε μια προσπάθεια να κρύψουν την ουσία, δηλαδή τον πόλεμο συμφερόντων για το μοίρασμα της πίτας των τρισεκατομμυρίων δραχμών και οι δύο πλευρές έριξαν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Σε σημείο τέτοιο που ο Θ. Πάγκαλος υπενθύμισε τη στενή του φιλία του με την οικογένεια Αγγελοπούλου (πριν ακόμα παντρευτούν όπως είπε!!!) και ενημέρωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γ. Αγγελοπούλου μόλις χτες... Τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και της «Αθήνα 2004» υπάκουσαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις παραινέσεις του πρωθυπουργού για να «χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης έως ότου πάρει τις οριστικές του αποφάσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της «Αθήνα 2004» Π. Συναδινός, ο οποίος με δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια πρόκληση, θα περάσουμε και άλλους σκοπέλους, αλλά στο τέλος όλα θα πάνε καλά». Ενώ στο κλίμα εκτόνωσης συνέδραμε και η ΔΟΕ, που διά στόματος του αντιπροέδρου της Ζ. Ρογκ διαβεβαίωσε ότι και οι Ολυμπιακοί αλλά και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν στην Αθήνα.

Ωστόσο, συνεχίστηκε και χτες η φημολογία που εκπορευόταν από όλους τους πόλους των συμφερόντων, για παραίτηση στελεχών της «Αθήνα 2004», για υπουργοποίηση της Γ. Αγγελοπούλου, για υπουργοποίηση ή τοποθέτηση στην προεδρία της «Αθήνα 2004» του Δ. Αβραμόπουλου, για ανάδειξη σε υπερυπουργό του Κ. Λαλιώτη κλπ κλπ.

Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει «ένα ορισμένο μοντέλο οργάνωσης προκειμένου να προετοιμαστούμε για την Ολυμπιάδα. Συνεχίζουμε με αυτό το μοντέλο». Ενώ παρέπεμπε στα στελέχη της «Αθήνα 2004» για να απαντηθεί το ερώτημα αν θα παραιτηθούν από την επιτροπή. Από το Μαξίμου πάντως, οι διαρροές που έφταναν στους δημοσιογράφους «ανέφεραν» ότι «το ισχυρό δίδυμο για την κυβέρνηση μέσα στην Οργανωτική Επιτροπή είναι οι κ.κ. Λιάσκας και Συναδινός»... Από την πλευρά τους τα στελέχη της πενταμελούς σύνθεσης του ΔΣ της εταιρίας διέψευδαν ότι τίθεται θέμα παραίτησής τους.

Ο Δ. Ρέππας διέψευσε ότι έχει προταθεί στον Δ. Αβραμόπουλο να αναλάβει θέση επικεφαλής, όπως επίσης και ότι παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Π. Συναδινός κατά την προχτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Χτες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο, ο οποίος όταν ρωτήθηκε, αρνήθηκε να αποκαλύψει το αντικείμενο της συζήτησης. Οσον αφορά την ίδρυση υπουργείου Ολυμπιακών Αγώνων ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι αυτό αποτελεί πάγια θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά «η δομή που μας ταιριάζει θεωρούμε ότι είναι αυτή που έχουμε. Αυτό που πρέπει να λυθεί, είπε, είναι τα προβλήματα της καλύτερης δυνατής λειτουργίας». Ο υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε ότι «δε θα κάνουμε ό,τι μας λέει η ΔΟΕ. Δεν έχουμε αντίρρηση να λάβουμε υπόψη μας τις παρατηρήσεις τους και τις απόψεις τους».

Ο Δ. Αβραμόπουλος με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης υπουργείου Ολυμπιακών Αγώνων κατά το πρότυπο των Αυστραλών, ενώ, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Α. Φούρας, επανέλαβε την κυβερνητική τοποθέτηση ότι τα ελληνικά δεδομένα δεν επιτρέπουν τη δημιουργία τέτοιου υπουργείου και απέδωσε τις δηλώσεις Ρογκ σε εσωτερικά παιχνίδια διαδοχής του Σάμαρανκ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Κυβερνητικά «παιχνίδια» σκοπιμότητας!
  • «Πόλεμος» υπουργείων για το ποιοι θα αναλάβουν την κατασκευή του έργου
  • Κίνδυνος να λεηλατηθούν τα χρήματα των εργαζομένων - δικαιούχων του ΟΕΚ

Σε παιχνίδι σκοπιμότητας ανάμεσα σε υπουργούς, με σκοπό να προωθήσουν τη δική τους επιχειρηματική επιρροή, φαίνεται ότι εξελίσσεται η υπόθεση της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζόμενους - δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), αφού με δικά τους χρήματα θα κατασκευαστεί το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου - με τα σημερινά δεδομένα - φτάνει περίπου τα 125 δισ. δραχμές. Οι κόντρες διάφορων κέντρων εξουσίας - η φράση «κάθε υπουργός προωθεί διαφορετική εταιρία» ακούγεται ευρέως στους διαδρόμους του ΟΕΚ - έχουν ήδη ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στις διαδικασίες. Ομως οι ημερομηνίες πιέζουν και οι καθυστερήσεις μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για το τελικό κόστος του έργου. Μάλιστα, ως σενάριο ακούγεται και το εξής: Να αναλάβουν αλλοι (για παράδειγμα το ΥΠΕΧΩΔΕ) την ευθύνη του έργου και στον ΟΕΚ - δηλαδή στους Ελληνες εργαζόμενους - να μείνει η υποχρέωση πληρωμής της τεράστιας αυτής εργολαβίας.

Δύο συγκεκριμένα παραδείγματα παρέμβασης υπουργείων, που δείχνουν ανάγλυφα την κατάσταση, είναι τα εξής:

  • Την περασμένη βδομάδα η Διεύθυνση Πολεοδομίας του ΥΠΕΧΩΔΕ απέστειλε έγγραφο προς τον ΟΕΚ, με το οποίο του γνωστοποιεί ότι δεν μπορεί να εγκρίνει την Πολεοδομική Μελέτη του έργου (έχει υποβληθεί από τον Ιούλη), επειδή η έκταση, στην οποία θα κατασκευαστεί το έργο, περιλαμβάνει γη υψηλής παραγωγικότητας (200 - 500 στρέμματα), η οποία δεν μπορεί να πολεοδομηθεί!

Οπως είναι γνωστό, γι΄αυτούς ακριβώς τους λόγους - και δικαίως - διάφοροι πολίτες είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για χωροθέτηση του Ολυμπιακού Χωριού στη συγκεκριμένη περιοχή. Βέβαια, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή, αλλά έχει σημασία ότι η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ προς το ΣτΕ, ανέφερε ότι η έκταση δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας, αλλά υπάρχουν μόνο ορισμένες διάσπαρτες γεωργικές εκτάσεις που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν άρα μπορούν να πολεοδομηθούν.

Είναι οφθαλμοφανές ότι η αλλαγή στάσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Στους διαδρόμους του ΟΕΚ ακούγεται ότι πίσω από αυτήν τη στάση κρύβονται πιέσεις που έχουν να κάνουν με το ποιος θα αναλάβει την εργολαβία και κυκλοφορεί ευρέως ότι όλα γίνονται για χάρη αυστραλιανής εταιρίας που έχει συμπράξει με μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρία.

  • Τον περασμένο Ιούλη, η Τεχνική Υπηρεσία του ΟΕΚ εισηγήθηκε στο ΔΣ την απ' ευθείας ανάθεση σε οκτώ μελετητικά γραφεία την εκπόνηση των αναλυτικών μελετών για το Ολυμπιακό Χωριό. Η ηγεσία του υπουργείου γνώριζε την απόφαση των υπηρεσιών του ΟΕΚ και συμφώνησε. Λίγες μέρες αργότερα όμως, το υπουργείο ζήτησε από τον ΟΕΚ να μην προχωρήσει στην απ΄ευθείας ανάθεση, αλλά να προχωρήσει στον πρόσληψη 20 τεχνικών συμβούλων, για να βοηθήσουν τις υπηρεσίες του ΟΕΚ στην εκπόνηση των μελετών.

Η Τεχνική Υπηρεσία του ΟΕΚ εισηγείται εκ νέου στο ΔΣ του Οργανισμού την πρόσληψη 20 συγκεκριμένων γραφείων (από αυτά που συμμετείχαν στους δύο διαγωνισμούς που είχε διενεργήσει η «Αθήνα 2004»), αλλά και πάλι, μετά από νέα παρέμβαση του υπουργείου, το θέμα δεν προχωρά. Αυτή τη φορά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζητείται από τον ΟΕΚ να προσληφθούν πέντε σύμβουλοι. Λίγες μέρες αργότερα, και πάλι η Τεχνική Υπηρεσία του ΟΕΚ εισηγείται στο ΔΣ την πρόσληψη πέντε συμβούλων. Και σε σχετική συνέντευξη Τύπου, τον περασμένο Αύγουστο ο Χρ. Πρωτόπαππας δηλώνει δημόσια αυτή την απόφαση και πως επίκειται η υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης από τον ίδιο. Ομως, μέχρι σήμερα, οι σύμβουλοι δεν έχουν προσληφθεί και η Υπουργική Απόφαση δεν έχει υπογραφεί. Τι μεσολάβησε; Προφανώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δε συμφωνεί με την επιλογή της διοίκησης του ΟΕΚ για τους πέντε συγκεκριμένους συμβούλους. Οπως λένε πηγές του ΟΕΚ, «από το υπουργείο θέλουν να αναλάβουν τις μελέτες, αλλά και την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού οι δύο γαλλικές εταιρίες που προσέφυγαν στο ΣτΕ».

Με βάση και τα παραπάνω, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι προειδοποιήσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), από τον περασμένο Γενάρη ότι «οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις υποθηκεύουν την ύπαρξη του ΟΕΚ» και πως «είναι ορατός ο κίνδυνος να λεηλατηθούν τα έσοδα του Οργανισμού». Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την πλήρη απεμπλοκή του ΟΕΚ από το έργο.


Κ.Π.

Οι υποψήφιοι «εθνικοί» χορηγοί

Ανακοινώθηκαν χτες από την «Αθήνα 2004» τα ονόματα των εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις πέντε κατηγορίες χορηγικών προγραμμάτων, για τις οποίες είχε προκηρυχτεί σχετικός διαγωνισμός.

Στην κατηγορία των τηλεπικοινωνιών οι εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι: «ΟΤΕ ΑΕ - COSMOTE AE - OTENET AE», «ELTEL τηλεπικοινωνίες ΑΕ» και «Alpha Copy SA».

Στην κατηγορία των ασφαλιστικών εταιριών: «Εθνική Ασφαλιστική ΑΕ», «Alico AIG Life», «Ασπίς Πρόνοια», «Allianz AE» και «Αγροτική Ασφαλιστική ΑΕ - Αγροτική Ζωής ΑΕ».

Στην κατηγορία της ζυθοποιίας: «Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ», «Ζυθοποιία Β. Ελλάδος ΑΕ - Ι. Μπουτάρης και υιός Holding AE».

Στην κατηγορία της επιβατηγού ναυτιλίας η εταιρία «Επιχειρήσεις Αττικής ΑΕ».

Στην κατηγορία των τραπεζών: «EFG Eurobank Ergasias AE», «Εμπορική Τράπεζα», «Εθνική Τράπεζα», «Alpha Bank» και «Τράπεζα Κύπρου».

Σημειώνεται ότι για τις τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες έγινε η λεγόμενη νομική εκκαθάριση (αναγνώριση των στοιχείων των υποψηφίων). Η ίδια διαδικασία δεν έγινε για την κατηγορία των τραπεζών λόγω παραίτησης ενός από τα μέλη της επιτροπής της συγκεκριμένης κατηγορίας, κάτι που θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Οι επιτροπές της «Αθήνα 2004» θα προχωρήσουν σε τρίμηνες διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους των κατηγοριών και οι 16 εταιρίες θα κληθούν να υποβάλλουν αναλυτική οικονομική προσφορά (σ.σ. εκτός από χρήματα μπορεί να περιλαμβάνει και προσφορά σε είδος) για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση του Ολυμπιακού Σήματος. Σύμφωνα με την «Αθήνα 2004» η διαδικασία επιλογής εθνικών χορηγών για τις πέντε κατηγορίες θα ολοκληρωθεί στις 5 Γενάρη 2001.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχτούν διαγωνισμοί και για τις υπόλοιπες κατηγορίες χορηγίας (γαλακτοβιομηχανία, αεροπορικές εταιρίες, αυτοκινητοβιομηχανία, καύσιμα και ενέργεια).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ