ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κήρυξη πολέμου κατά του παλαιστινιακού λαού

Παλαιστίνιος πρεσβευτής στην Αθήνα: Ο παλαιστινιακός λαός θα αντισταθεί και θα υπερασπιστεί τα αυτονόητα δικαιώματά του για ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα, μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός του

Παλαιστίνιοι πυροσβέστες προσπαθούν να κατασβήσουν τις φλόγες από τον ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό

Associated Press

Παλαιστίνιοι πυροσβέστες προσπαθούν να κατασβήσουν τις φλόγες από τον ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι η ισραηλινή κυβέρνηση επέλεξε να "σκοτώσει" την ειρηνευτική διαδικασία, και αυτό ακριβώς πράττει, αυτή τη στιγμή, πλήττοντας στόχους μέσα στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη, πλήττοντας τις έδρες της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλλα και στη Γάζα. Είναι σαφές πια ότι το Ισραήλ αρνείται την ύπαρξη των Παλαιστινίων σε αυτήν την περιοχή και επιθυμεί τη διαιώνιση της κατοχής της γης τους. Ο παλαιστινιακός λαός θα αντισταθεί και θα υπερασπιστεί τα αυτονόητα δικαιώματά του για ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός του. Οι Παλαιστίνιοι αντιστάθηκαν στο Ισραήλ επί χρόνια, και δεν κατάφερε να τους υποτάξει. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Ο παλαιστινιακός λαός θα αντισταθεί μέχρι τέλους». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Παλαιστίνιου πρεσβευτή, στην Αθήνα, Αμπντάλα Αμπντάλα, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδιζαν τις αυτόνομες πόλεις Ραμάλλα και Γάζα, έχοντας ως κύριο στόχο τους τα στρατηγεία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πυκνά σύννεφα καπνού κάλυπταν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, όλη την πόλη της Ραμάλλα, ενώ ο ήχος των ισραηλινών βομβών που σφυροκοπούσαν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, την αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη έφθανε καθαρά μέχρι την Ιερουσαλήμ. Στην πρώτη επιδρομή, νωρίς το μεσημέρι, κατά της Ραμάλλα, επλήγησαν με 5 ρουκέτες η περίμετρος της έδρας της Παλαιστινιακής Αρχής στην πόλη, το αστυνομικό τμήμα, το κτίριο της παλαιστινιακής τηλεόρασης, αλλά και του ραδιοφώνου. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για 17 τραυματίες από τον πρώτο γύρο βομβαρδισμών στη Ραμάλλα και για αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών από την επιδρομή στην πόλη της Γάζας.

Ο ουρανός της Ραμάλλας σκοτείνιασε από τον καπνό λίγο μετά το βομβαρδισμό των Ισραηλινών κατά της οικίας του Γ. Αραφάτ

Associated Press

Ο ουρανός της Ραμάλλας σκοτείνιασε από τον καπνό λίγο μετά το βομβαρδισμό των Ισραηλινών κατά της οικίας του Γ. Αραφάτ
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που μετέδιδαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (ΒΒC, «Reuters» και «Associated Press»), ισραηλινά μαχητικά, αλλά και τανκς έπλητταν στόχους στη Ραμάλλα, μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, ενώ στην πόλη της Γάζας επλήγησαν, σε μία επιδρομή νωρίς το απόγευμα, με τρεις ρουκέτες τα παρακείμενα, στο αρχηγείο της Παλαιστινιακής Αρχής, κτίρια. Μεγάλος αριθμός ισραηλινών τανκς είχε συγκεντρωθεί στη βόρεια είσοδο της Ραμάλλα, ήδη από το απόγευμα, ενώ ισχυρότατες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού είχαν τεθεί σε επιφυλακή, επιβάλλοντας αυστηρότατο αποκλεισμό τόσο στο σύνολο των αυτόνομων περιοχών, όσο και στις αυτόνομες πόλεις μεταξύ τους. Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού έχουν περικυκλώσει, πάντως, την πόλη της Γάζας και από την πλευρά της θάλασσας.

Αραφάτ: «Είναι πόλεμος»

«Κήρυξη πολέμου κατά του παλαιστινιακού λαού» χαρακτήρισε ο Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ ο Σάεμπ Ερακάτ, επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, καλούσε τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε «άμεση επέμβαση», για να τερματίσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού. Για σαφή «κήρυξη πολέμου κατά των Παλαιστινίων» μίλησε και ο Μαρουάν Μπαργκουτί, αρχηγός της οργάνωσης «Φατάχ», της πολυπληθέστερης οργάνωσης που συμμετέχει στην ΟΑΠ και πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ.

Σε όσο ηπιότερους τόνους μπορεί να υπάρξουν εν μέσω βομβαρδισμών, ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ο ισραηλινός στρατός μάς πλήττει με αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ παράλληλα καλλιεργεί κλίμα πολέμου, διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες, όπως π.χ. ότι απελευθερώθηκε από τις παλαιστινιακές φυλακές ο γνωστός βομβιστής Μοχάμαντ Ντέιφ, πράγμα που δεν είναι αλήθεια». Ο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Χαμάς», σύμφωνα με την οποία απελευθερώθηκαν αρκετά μέλη της, τις τελευταίες ώρες, και κατέληξε λέγοντας μόνο ότι «... έχουμε, ήδη, μπει στο δρόμο της απόλυτης τρέλας»!

Για «προειδοποιητικό χτύπημα» μιλά το Ισραήλ

«Περιορισμένη προειδοποιητική δράση» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εφρέμ Σνεχ, τους συνεχόμενους βομβαρδισμών των παλαιστινιακών στόχων, τονίζοντας ότι «αποτελούν απάντηση στο φρικτό θάνατο των 2 Ισραηλινών στρατιωτών από το εξαγριωμένο πλήθος», χτες το πρωί στη Ραμάλλα. «Σημαντικότατη εξέλιξη και σοβαρό πλήγμα προς το Ισραήλ», χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ τη δολοφονία των 2 Ισραηλινών στρατιωτών, χτες το πρωί στη Ραμάλλα, συγκαλώντας έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, αργά χτες το βράδυ, αλλά αποφεύγοντας να μιλήσει ανοιχτά για πολεμική σύρραξη.

Τη «γλώσσα του πολέμου», όμως, επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνίας και αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος έδωσε, με κατηγορηματικό τρόπο, το στίγμα της ισραηλινής ηγεσίας: «Ο Γιάσερ Αραφάτ επέλεξε το μονοπάτι του πολέμου με το Ισραήλ. Η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή. Βρισκόμαστε σε διαδικασία σύγκρουσης. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Και θα πρέπει το σύνολο του ισραηλινού λαού να ξεχάσει τη νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια και να αρχίσει να προετοιμάζεται για τρομοκρατικές επιθέσεις και πόλεμο»!

Αντίστροφη μέτρηση από το πρωί

Σε ρυθμό πολεμικής σύρραξης βρίσκονταν τα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη από χτες το πρωί. Σοβαρές συγκρούσεις μαίνονταν ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες στη Ραμάλλα, στη Νάμπλους και στη Χεβρώνα, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχασαν τη ζωή τους 3 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι. Σε διαδήλωση μετατράπηκε και η κηδεία, στα Ράφα, του 12χρονου Παλαιστινίου που ήταν κλινικά νεκρός, από τη Δευτέρα, μετά από σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από Ισραηλινό στρατιώτη.

Το γεγονός, όμως, που πυροδότησε την πολεμική συνέχεια ήταν η σύλληψη από την παλαιστινιακή αστυνομία ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών με πολιτικά ρούχα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ταγματάρχη Γιάρνεντ Βατικάι, επρόκειτο για «5 εφέδρους με πολιτικά ρούχα», ενώ σύμφωνα με την παλαιστινιακή αστυνομία επρόκειτο για μυστικούς πράκτορες, οι οποίοι, φορώντας αραβική περιβολή και χρησιμοποιώντας παλαιστινιακή διάλεκτο, προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στην αυτόνομη πόλη της Ραμάλλα, «για πολλοστή φορά τις τελευταίες εβδομάδες», υπογραμμίζουν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Αν και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επέμεινε ότι επρόκειτο για απλούς εφέδρους, δεν έδωσε καμία εξήγηση για το λόγο για τον οποίο οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρέθηκαν εντός της αυτόνομης παλαιστινιακής πόλης, παραβιάζοντας τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες.

Οι Ισραηλινοί πράκτορες συνελήφθησαν από την παλαιστινιακή αστυνομία και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Ραμάλλα. Το συγκεντρωμένο πλήθος κινήθηκε εναντίον τους, εισβάλλοντας στο κτίριο. Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να σώσουν από το λιντσάρισμα τους συλληφθέντες. Τελικά, οι 2 Ισραηλινοί μαχαιρώθηκαν και, όπως μετέδιδε το BBC, τα σώματά τους κάηκαν από το εξαγριωμένο πλήθος στο δρόμο έξω από το αστυνομικό τμήμα. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι στα χέρια της παλαιστινιακής αστυνομίας κρατούνται άλλοι 3 Ισραηλινοί στρατιώτες, των οποίων η τύχη αγνοείται.

Υπό τις βόμβες η συνάντηση Τένετ - Αραφάτ

Η είδηση της δολοφονίας των 2 Ισραηλινών στρατιωτών ήταν και η αιτία της εσπευσμένης έκτακτης συνάντησης του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, χτες το μεσημέρι στην πόλη της Γάζας. Η συνάντηση των δύο ανδρών είχε ως θέμα την εξέταση της πρότασης που είχε απεργαστεί, κατά τη διάρκεια μαραθώνιων συναντήσεων, την περασμένη νύχτα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σύμφωνα με την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αποδέχονταν να συμμετάσχουν με χαμηλόβαθμα στελέχη τους σε μια επιτροπή ασφαλείας, μαζί με αξιωματούχους της CIA, ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Μάλιστα, ο Κόφι Ανάν, με δηλώσεις του λίγη ώρα πριν τα γεγονότα στο αστυνομικό τμήμα της Ραμάλλα, είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι «η εξεύρεση λύσης στην παρούσα κρίση είναι πολύ κοντά».

Οπως διαβεβαίωνε ο επικεφαλής των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας Μοχάμαντ Νταχλάν, η συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη με το διευθυντή της CIA είχε ολοκληρωθεί, μόλις λίγα λεπτά πριν την εκδήλωση των ισραηλινών επιδρομών στο αρχηγείο της Παλαιστινιακής Αρχής στην πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με τον Νταχλάν, τόσο ο Τένετ όσο και ο Αραφάτ είναι σώοι. Μάλιστα, τόνισε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης βρίσκεται «σε ασφαλές μέρος», καθώς βομβαρδίστηκαν τόσο τα γραφεία του όσο και η κατοικία του και διέψευσε ότι ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει την Παλαιστινιακή Αρχή για την εκδήλωση του βομβαρδισμού.

Για άμεση διεθνή παρέμβαση πιέζουν οι Παλαιστίνιοι

Την άμεση ανάληψη δράσης από τη διεθνή κοινότητα ζητούν με τους εκπροσώπους τους σε όλους τους οργανισμούς οι Παλαιστίνιοι. Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στον Αραβικό Σύνδεσμο, Μοχάμεντ Σουμπέιχ, δήλωσε ότι ζητάται από τον ΟΗΕ να θέσει υπό την αιγίδα του μια διαμεσολαβητική επέμβαση από τις αραβικές χώρες με τον οποιονδήποτε τρόπο.

Την ίδια στιγμή, ο Νάσερ αλ Κίντουα, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ, ζητούσε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αίτημα να διασφαλιστεί «με πράξεις» η εφαρμογή της απόφασης που λήφθηκε το Σάββατο (με αποχή των ΗΠΑ) και ζητά από το Ισραήλ «να τερματίσει τη χρήση ακραίας βίας κατά των Παλαιστινίων», ενώ αναφέρει την ανάγκη «αντικειμενικής διερεύνησης των αιτίων του νέου κύκλου αίματος». Ο αλ Κίντουα υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο σε μια απόφαση, «προκειμένου να υπερασπίσουν το Ισραήλ», τότε θα ζητήσει τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διαδικασία κατά την οποία δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο ούτε για τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Βιαιότητες» γενικώς και εκκλήσεις «αυτοσυγκράτησης» από τους ενόχους

Στο Ισραήλ επέστρεφε επειγόντως, χτες το βράδυ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αφού διέκοψε την επίσκεψή του στο Λίβανο. Ο Ανάν απέφυγε να μιλήσει για «πόλεμο» και επέλεξε να αναφερθεί σε «ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη την περιοχή». Ο ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε για «ψυχρολουσία» και απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Σε εξίσου «ουδέτερο» ύφος κινήθηκαν οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, και του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, οι οποίες απευθύνουν έκκληση και στις δύο πλευρές για αυτοσυγκράτηση, μοιράζοντας ίσες ευθύνες εκατέρωθεν και επιμένοντας να χαρακτηρίζουν «γενικευμένες βιαιότητες» τις χτεσινές συνεχόμενες στρατιωτικές επιδρομές κατά παλαιστινιακών στόχων εντός των αυτόνομων περιοχών.

Ισως, η πιο προκλητική δήλωση είναι αυτή της εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, η οποία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά από τη δολοφονία των 2 Ισραηλινών», μη βλέποντας, προφανώς, καμιά καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους νεκρούς αμάχους των τελευταίων ημερών, ούτε φυσικά και στις χτεσινές επιδρομές εντός των αυτόνομων περιοχών.

«Ανησυχεί» η Ουάσιγκτον, βλέποντας «κρισιμότητα»

Τη «βαθιά ανησυχία» του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για τη χτεσινή «έξαρση της βίας» στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Π. Τζ. Κρόουλι. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εχούντ Μπάρακ, τον Τόνι Μπλερ, αλλά και τον Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η παλαιστινιακή αστυνομία «έπραξε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει το λιντσάρισμα των 2 Ισραηλινών στρατιωτών». Ο Π. Τζ. Κρόουλι τόνισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει «πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης» και συμπλήρωσε ότι «στόχος πλέον της Ουάσιγκτον είναι η διασφάλιση της αποκλιμάκωσης και της αποτροπής διεύρυνσης των συγκρούσεων σε όλη την περιοχή».

Εκκληση αυτοσυγκράτησης απηύθυνε και η Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές «παρά τη δικαιολογημένη οργή από τη δολοφονία των στρατιωτών του» και τον Γιάσερ Αραφάτ «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον τερματισμό της βίας, κατανοώντας την, εξίσου, δικαιολογημένη αγανάκτηση για τους νεκρούς των τελευταίων ημερών». Σε σχετική αντίθεση με το ύφος της νυν αμερικανικής προεδρίας έρχονται οι δηλώσεις των δύο υποψηφίων Προέδρων, τόσο του Δημοκρατικού Αλ Γκορ όσο και του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Μπους Τζ. Και οι δύο εξέφρασαν την «κατανόησή τους» για την ισραηλινή οργή και κάλεσαν τον Γιάσερ Αραφάτ να «ελέγξει τη βία και να αναλάβει αυτός πλέον το βαρύ φορτίο της συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Αναμονή αντίδρασης από τον αραβικό κόσμο

Τη συμπαράστασή τους στον παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του για ανεξαρτησία, καταδικάζοντας απερίφραστα την «ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση», εξέφρασαν, μέχρι χτες βράδυ, με ανακοινώσεις τους οι ηγεσίες της Συρίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ιράκ, της Τουρκίας, του Ομάν, του Λιβάνου και του Ιράν. Το παραπάνω αντανακλά την οργή του αραβικού κόσμου, του οποίου η επόμενη κίνηση αναμένεται με αγωνία, καθώς όλες τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε, πρωτοφανώς, ενωμένος και αποφασισμένος να σταθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, εξέφρασε σαφέστερα ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, ο οποίος προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «η αραβική σύνοδος την επόμενη εβδομάδα θα απαντήσει καταλλήλως στην ισραηλινή επιθετικότητα».

Πριν ακόμη και από την είδηση της δολοφονίας των δύο Ισραηλινών στη Ραμάλλα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά από συνάντησή τους στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου. Οι δύο ηγέτες καλούσαν, και πάλι, το Ισραήλ να τερματίσει τη βιαιότητα και τις απειλές κατά των Παλαιστινίων και κατ' επέκταση κατά του αραβικού κόσμου.

ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ «USS COLE»
Πολλά ερωτήματα για την έκρηξη σε λιμάνι της Υεμένης

Ουδείς γνωρίζει τα αίτια, αλλά οι ΗΠΑ με βιάση έσπευσαν να τονίσουν ότι θα απαντήσουν με «κατάλληλα μέτρα» αν η έκρηξη προκλήθηκε από τρομοκρατική πράξη...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΣΑΝΑ-ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-

Σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, που έχει παραδοθεί στις φλόγες του πολέμου, ο οποίος θεωρείται πλέον αναπόφευκτος, ένα «διαμάντι» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το αντιτορπιλικό «USS Cole», «δεχόταν μία ανεξήγητη επίθεση» από φουσκωτό, σύμφωνα με Αμερικανούς επισήμους ή προκαλούνταν ανεξήγητη έκρηξη, σύμφωνα με άλλα σενάρια, στο λιμάνι του Αντεν στην Υεμένη! 4 ναύτες νεκροί, 12 αγνοούμενοι και 36 τραυματίες, εκ των οποίων οι πέντε πολύ σοβαρά, ήταν ο τελευταίος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με την Μέγκαν Μέριμαν , εκπρόσωπο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το αντιτορπιλικό εμβολίστηκε από φουσκωτό σκάφος, το οποίο ήταν γεμάτο εκρηκτικά, έχει πάρει κλίση και το πλήρωμά του προσπαθεί να το κρατήσει στην επιφάνεια. Αξιωματούχοι της Υεμένης επιβεβαίωσαν την έκρηξη που έλαβε χώρα στο λιμάνι του Αντεν, αλλά δήλωσαν, στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ότι η έκρηξη προκλήθηκε μέσα στο ίδιο το σκάφος, κρατώντας την ανωνυμία τους...

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από την Ουάσιγκτον, το αμερικανικό Πεντάγωνο λίγες ώρες μετά την έκρηξη εξέφραζε αμφιβολίες για τον ακριβή λόγο που προκάλεσε την έκρηξη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το βρετανικό BBC. Μάλιστα, το αμερικανικό CNN, στηριζόμενο σε πηγές στο Πεντάγωνο και το Ναυτικό, ανέφερε ότι ίσως ένα ατύχημα έλαβε χώρα την ώρα του ανεφοδιασμού του πλοίου στο λιμάνι του Αντεν και ότι το φουσκωτό ήταν ένα από τα πλοιάρια που υποβοηθούσαν την πλοήγηση του αντιτορπιλικού. Ομως, και πάλι το αμερικανικό CNN, μεταφέροντας εκτιμήσεις και δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του Πενταγώνου, που έχει πρόσβαση στις τελευταίες απόρρητες πληροφορίες, επαναφέρει την υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης. «Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Δεν υφίσταται κανένας λόγος να υποπτευόμαστε κάτι άλλο», τόνισε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ανασκευή και εκ νέου ανασκευή των αρχικών δηλώσεων ύπατων Αμερικανών αξιωματούχων, όπου έσπευσαν να αποδώσουν την έκρηξη σε «τρομοκρατική επίθεση»... γι' αυτό το εξαιρετικά περίεργο και δυσοίωνο περιστατικό στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών για τη Μέση Ανατολή.

Πάντως, για την έρευνα των αιτιών της έκρηξης ήδη δόθηκε εντολή από την υπουργό Δικαιοσύνης, Τζάνετ Ρίνο, και αναχώρησαν ειδικοί εμπειρογνώμονες του FBI, ενώ ουδείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της έκρηξης, όπως τόνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ολμπράιτ: «Κατάλληλα μέτρα»

Το σίριαλ του αντιτορπιλικού είχε πολλά επεισόδια. Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με «κατάλληλα μέτρα» αν η έκρηξη αυτή, που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών ναυτών, αποδειχτεί τρομοκρατική πράξη, δήλωσε λίγες ώρες μετά το περιστατικό η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Νωρίτερα, η Νάντα Σιτρ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Cole» να αποτέλεσε στόχο «τρομοκρατικής» επίθεσης, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, η Ν. Σιτρ τόνισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του για την επίθεση κατά του αμερικανικού αντιτορπιλικού και ότι «ζήτησε να γίνει πλήρης απολογισμός και αναμένει τα στοιχεία». Ερωτηθείσα η Νάντα Σιτρ αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της επίθεσης στην Υεμένη και της πρόσφατης κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή... απλώς δε γνωρίζουμε».

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό πήρε κλίση

Οσον αφορά στο ίδιο το αντιτορπιλικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, οι προσπάθειες πια εντοπίζονται για να κρατηθεί στην επιφάνεια αφού ήδη έχει πάρει κλίση 4 μοιρών, όπως δήλωσε η Μ. Μέριμαν. Η ίδια δήλωσε ότι στο σκάφος επέβαιναν περίπου 350 άνθρωποι και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις γιατί το αντιτορπιλικό, το «USS Cole», το οποίο είναι εξοπλισμένο με συμβατικούς πυραύλους και τορπίλες, δέχτηκε την επίθεση στο Αντεν, όπου είχε αγκυροβολήσει για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα κατά τον πλου του από την Ερυθρά Θάλασσα προς το Μπαχρέιν.

Επίσης, όπως δήλωσε στο Αντεν ο πλοίαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Ντάρεν Πέλκι, στο κύτος - στο ύψος του ίσαλου - του αντιτορπιλικού έχει ανοίξει «μια τρύπα 5 έως 10 μέτρων».

Το αντιτορπιλικό «USS Cole» έχει τη βάση του στο Αρχηγείο του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν και ξεκίνησε από τις 9 του Οκτώβρη από τη Διώρυγα του Σουέζ με κατεύθυνση τον Περσικό Κόλπο για να λάβει μέρος στις επιχειρησιακές θαλάσσιες αναχαιτίσεις και παρενοχλήσεις, μέρος των σχεδίων των αμερικανικών κυρώσεων και επιθέσεων κατά του Ιράκ.

  • Αργά χτες το βράδυ ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι «φαίνεται πως είναι τρομοκρατική πράξη» και αν αποδειχτεί «όποιος ευθύνεται θα λογοδοτήσει».
«Αλληλεγγύη και αγωνιστική συμπαράσταση»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ  του ΚΚΕ για την εγκληματική επίθεση του Ισραήλ

Τη θηριωδία και την ανείπωτη βία που ξεσπά φονικά πάνω στον παλαιστινιακό λαό από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, καταγγέλλει και καταδικάζει το ΚΚΕ, που συνάμα καλεί τον ελληνικό λαό σε αγωνιστική επαγρύπνηση και συμπαράσταση, όπως και με τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την εγκληματική στρατιωτική επίθεση του ισραηλινού ιμπεριαλισμού στη Ραμάλα και στη Γάζα, που κορυφώνει τις δολοφονικές επιθέσεις κατά αμάχων, ακόμη και μικρών παιδιών. Στέκεται με όλες τις δυνάμεις του στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, που διεξάγει δίκαιο και ηρωικό αγώνα, για να αποκτήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος.

Η ηγεσία του Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, καταπάτησε ωμά την υπογραφή της και σ' αυτή τη συμφωνία του Οσλο με τους Παλαιστινίους. Ουδέποτε αναγνώρισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν την πατρίδα τους, ουδέποτε δέχτηκε ότι πρέπει να αποχωρήσει από τα εδάφη που έχει κατακτήσει.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έχει κρατήσει στάση αντίθετη με τα συμφέροντα του λαού της Παλαιστίνης, καλείται να πάρει σαφή θέση καταδίκης της επίθεσης. Το ίδιο και τα άλλα κόμματα.

Η αλληλεγγύη και η ενεργός αγωνιστική συμπαράσταση στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Εντάσσεται στον κοινό αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού. Να σταματήσει αμέσως η επίθεση! Να υπάρξει δίκαιη ειρήνη! Ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξει την ετοιμότητά του, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ