ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ο λαός να γυρίσει την πλάτη του στις αντιλαϊκές κραυγές

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τον αντικομμουνισμό της ηγεσίας της Εκκλησίας και την αναφορά της στο Κυπριακό

Αναφερόμενο στον αντικομμουνισμό της ηγεσίας της εκκλησίας και στην αναφορά της στο Κυπριακό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του, επισημαίνει τα παρακάτω:

O αντικομμουνισμός πάντοτε συνοδευόταν από την παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας, από την προσπάθεια να παρουσιαστεί το μαύρο ως άσπρο, για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες αντιλαϊκού χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς γίνεται και τώρα, μέσα από την εισήγηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας στην τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Επειδή ο συγκεκριμένος μητροπολίτης και όσοι των ιεραρχών αποδέχονται αυτή την προκλητική τοποθέτηση «ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη», χρειάζεται να τους υπενθυμίσουμε ορισμένα από τα όσα αναφέρονται - με το κεφάλι κάτω - στην εισήγησή του.

Πρώτο: Η χρήση του όρου «συμμοριτοπόλεμος» και όχι εμφύλιος πόλεμος, πέρα από βάρβαρα αντιεπιστημονική, είναι και προκλητικά χουντοειδής και γενικά αντιδραστική. Τους «συμμορίτες», τους εγκληματίες και τους πράκτορες ξένων συμφερόντων η ηγεσία της Εκκλησίας ας τους αναζητήσει αλλού. Δε θα τους βρει, πάντως, σε εκείνους που τίμησαν το λαό, δίνοντας και τη ζωή τους.

Δεύτερο: Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, συνέχεια της ΕΑΜικής Αντίστασης, πήρε τα όπλα για να χτυπήσει τον ιμπεριαλισμό και την εγχώρια αντίδραση, που την αποτελούσαν συνεργάτες των Γερμανών και των Εγγλέζων και υπηρέτες της πλουτοκρατίας. Και ήταν γνήσια λαϊκός στρατός.

Τρίτο: Το παιδομάζωμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο Χρυσόστομος, όντως έγινε, αλλά έγινε από τις κυβερνητικές αρχές, που έκλεισαν χιλιάδες παιδιά στα «αναμορφωτήρια» - κολαστήρια της Φρειδερίκης. Τα χιλιάδες άλλα παιδιά, που με τη θέληση των ίδιων και των γονιών τους μεταφέρθηκαν στις σοσιαλιστικές χώρες για να σωθούν, αναδείχτηκαν σε επιστήμονες, σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, σε χρήσιμους στο λαό ανθρώπους.

Τέταρτο: Ο «πόνος» για το Κυπριακό μόνο υποκρισία υποδηλώνει, αν δεν καλλιεργεί το έδαφος για άλλες στοχεύσεις. Στην ντεφάκτο διχοτόμηση της Κύπρου οδήγησε η πολιτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και των δικτατόρων 1967 - 1974, τους οποίους η ηγεσία της Εκκλησίας υπηρέτησε με ζήλο. Στη θεσμική διχοτόμηση ωθεί τα πράγματα και η ΕΕ, την οποία η Ιεραρχία θεωρεί σωσίβια λέμβο.

Ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη του στις αντιλαϊκές κραυγές, που γίνονται με τη σαφή εκμετάλλευση των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Το ΚΚΕ υποστήριξε από την πρώτη στιγμή της εκλογής του νέου αρχιεπισκόπου, ότι εκφράζει άκρως επικίνδυνες απόψεις, ενώ ελίσσεται παίρνοντας πίσω, στα λόγια, πράγματα που στο μεταξύ έχει πει! Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν και πάλι αυτές τις διαπιστώσεις.

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Πλήρης κάλυψη στον αντικομμουνισμό και τη μισαλλοδοξία

Συνέχιση του «αγώνα» των ταυτοτήτων και πλήρη κάλυψη και στην ουσία υιοθέτηση του προχτεσινού κηρύγματος μισαλλοδοξίας και αντικομμουνισμού του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου για «παιδομάζωμα» και «συμμοριτοπόλεμο», αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου. Για το θέμα αυτό, η Ιερά Σύνοδος με χτεσινή ανακοίνωσή της, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χωρίς βέβαια να παίρνει καμία απόσταση από το εμπρηστικό κείμενο που κατόπιν παραγγελίας της συνέταξε και παρουσίασε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας. Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται ότι πρόκειται για όρους της εποχής που χρησιμοποιούνται σε παλιά κείμενα. Για τη δε παρέμβασή της στο Κυπριακό, η Ιερά Σύνοδος διεκδικεί να έχει γνώμη η Εκκλησία για το θέμα.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, που ρωτήθηκε σχετικά χτες, είπε: «Πιστεύουμε ότι η επιχειρούμενη πολιτικοποίηση των λειτουργιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας δε συνάδει με την πνευματική και κοινωνική αποστολή της. Ταυτόχρονα, μπορεί να πει κανείς, ότι δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση της πολιτικής από τα αρμόδια όργανα της συντεταγμένης ελληνικής δημοκρατικής πολιτείας». Αντιδράσεις υπήρχαν και από τα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου Τύπου, Θ. Ρουσόπουλου, ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση που την κατηγορεί για «αλαζονική συμπεριφορά» και δηλώνει ότι η ίδια «δε σχολιάζει τα εσωτερικά της Εκκλησίας». Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πολιτική παρέμβαση» σχετικά με το Κυπριακό και επισημαίνει ακόμα ότι «είναι δυσάρεστη και επικίνδυνη η ταύτιση της Ιεραρχίας με ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις».

Οσον αφορά το θέμα των ταυτοτήτων, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έβαλε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, σε ψηφοφορία το ερώτημα προς τους ιεράρχες για το ποιος θέλει να διακοπεί η διαδικασία συλλογής υπογραφών. Η μόνη διαφωνία που εκφράστηκε είναι του μητροπολίτη Ιωαννίνων, Θεόκλητου.

Είχε προηγηθεί εισήγησή του αρχιεπισκόπου, ο οποίος επιχείρησε να καθησυχάσει, λέγοντας «μην ανησυχείτε, δε θα κάνουμε Επανάσταση, δίνουμε όμως τον υπέρ πάντων αγώνα». Για να προσθέσει: «Δεν υποχωρούμε, γιατί εάν το πράξουμε θα είμαστε κατάπτυστοι». Διευκρίνισε ακόμα ότι η Εκκλησία δε συνιστά στους πιστούς να μην παραλαμβάνουν τις νέες ταυτότητες, αλλά να γράφουν δίπλα στην υπογραφή τους Χ.Ο. (Χριστιανός Ορθόδοξος). Επίσης, μίλησε για μια «άθεη ιντελιγκέντσια που παρασύρει τον πρωθυπουργό» και επιτέθηκε κατά των μέσων ενημέρωσης που τα κατηγόρησε για «πρωτοφανή αντιεκκλησιαστική μανία».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Εμείς θέλουμε δημοκρατία» ... βομβαρδισμών

Δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους οι συνωμότες συνεταίροι. Η κυρία Ολμπράιτ, ο Μπλερ, ο Γερμανός και ο Γάλλος πρωθυπουργός, ο μεγάλος πλανητάρχης βομβαρδιστής. Ο «μισητός» Μιλόσεβιτς μεθοδικά υπονομεύτηκε και αποκαθηλώθηκε. Και στη θέση του αναδύθηκε ο Κοστούνιτσα της πολυκομματικής συγκόλλησης, για το διάστημα που θα ασκήσει εξουσία, κάτω από τις προσταγές αυτών που κατέστρεψαν μεθοδικά τη Γιουγκοσλαβία.

Ακόμη και οι πιο αφελείς και ανίδεοι πρέπει να κατάλαβαν, ότι πάνω στα ερείπια που σώριασαν οι βομβαρδισμοί, πάνω στους νεκρούς από τα πιο σύγχρονα όπλα και τις πυρηνοφόρες βόμβες, στήθηκαν οι κάλπες και εκμαιεύτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα. Και αφού προηγήθηκε ένας πρωτοφανής κατακλυσμός εκβιασμών, πιέσεων παραπληροφόρησης και υποσχέσεων άρσης του καταστροφικού εμπάργκο, που ακολούθησε τον αφανισμό του παραγωγικού δυναμικού, με σαφέστατη επιδίωξη τον ακόμα μεγαλύτερο κατακερματισμό της και την εκβιαστική πρόσδεση, ως ασήμαντου υποτακτικού στα σχέδια της Ευρω-ΝΑΤΟικής θηριωδίας. Και όλα αυτά με τη συνδρομή των ημεδαπών «εκσυγχρονιστών».

Και όταν - ακόμη και τώρα, ύστερα από τις προεκλογικές ωμές επεμβάσεις και τις μετεκλογικές αναταραχές, στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης - ο Κοστούνιτσα και ο Μιλόσεβιτς φάνηκαν να συγκλίνουν, με βάση τους αμφισβητούμενους, έστω, συσχετισμούς στην ανάγκη εξασφάλισης και εγγύησης ομαλών πολιτικών εξελίξεων, η αστερόεσσα Ηρωδειάς του τρόμου, τρίζει απειλητικά τα δόντια της, μαζί με τους κοινοτικούς της συνενόχους, ζητώντας να πέσουν κεφάλια, κάτι που απορρίπτει ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ο νέος Πρόεδρος.

Αυτοί δε θα αφήσουν τη Γιουγκοσλαβία, το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο και τις άλλες περιοχές της Βαλκανικής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας να ησυχάσουν.

Αυτοί αποτελούν τη «δημοκρατία» των βομβαρδισμών, των απειλών, των αποσταθεροποιήσεων, στο όνομα των συμφερόντων τους. «Εμείς» - φαίνεται να λένε - θέλουμε, τρομοκρατώντας τον κόσμο, να ζητάμε, υποκριτικά, την πάταξη της τρομοκρατίας.

«Εμείς», λένε, θέλουμε με «δημοκρατικές διαδικασίες», δηλαδή, με τον τρόμο των όπλων, να ακυρώνουμε τη Δημοκρατία, να εγκαθιδρύουμε δικτάτορες, να αποσταθεροποιούμε καθεστώτα, να κουρσεύουμε, μονοπωλώντας τις αγορές.

Ας μην το ξεχνάμε: τα αυταρχικά καθεστώτα παίρνουν μαθήματα από τις «δημοκρατίες» τους.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Στη μνήμη της Κικής Δρόσου

Στις 10 Οκτώβρη κηδεύσαμε την πολυαγαπημένη μας μητέρα Κική Δρόσου, μια γυναίκα που έπαιξε κυρίαρχο, αποφασιστικό ρόλο στη ζωή μας. Μια γυναίκα που αγωνίστηκε σε όλη της τη ζωή στο πλευρό του Κόμματος και του κινήματος. Σεβαστήκαμε την επιθυμία της, η κηδεία της να γίνει σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Σκεφθήκαμε ότι δεν της ταίριαζε, έτσι όπως είχε ζήσει, μια τελετή, με πρωταγωνίστρια μεν την ίδια, αλλά ταυτόχρονα σε αδράνεια. Δυστυχώς, δεν μπορούσε να ακούσει τη ζεστή και τόσο αληθινή, πηγαία σύντομη ομιλία του Θανάση Παπαρήγα για την προσωπικότητα και προσφορά της. Μας εξέφρασε όλους όσοι βρεθήκαμε στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 150.000 δραχμές ως πρώτη δόση, για το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας.

Αλεξάνδρα, Βασιλεία, Θανάσης Παπαρήγας

Καταθέτουμε επίσης ως προσφορά χρήματα που έδωσαν για τη μνήμη της και προς τιμήν των ιδεών που εκείνη πίστευε, αγαπημένα της πρόσωπα, ανίψια που τα είχε σαν παιδιά της και που στάθηκαν στο πλάι της ως την τελευταία της στιγμή. Τους ευχαριστούμε γιατί και με τη δική τους βοήθεια η μάνα μας πέθανε μέσα σε πολλή αγάπη και φροντίδα.

Η Ελένη και ο Θανάσης πρόσφεραν 20.000 δραχμές. Η Μέμα και η Κατίγκω 100.000 δραχμές. Η Τασία, η Βάλη και η Μαρία 40.000 δραχμές.

Γνωρίζοντας την αίσθηση χιούμορ που είχε η θεία τους, προσθέτουν στην προσφορά τους τις ευχαριστίες τους «στη θεία που έφτιαχνε την καλύτερη κρεατόπιτα του κόσμου και ήξερε να φιλοξενεί όσο κανείς».

Ο Δημήτρης πρόσφερε 50.000. Επίσης αντί για στεφάνι προσφορά έκαναν οι Κ. και Β. 15.000 δραχμές.

Γενική Συνέλευση των αντιστασιακών δημοσιογράφων

Σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ. θα γίνει στην αίθουσα «Γεώργιος Καρατζάς» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 1941-'44, με θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Απολογισμός δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και ανακοινώσεις.

2. Εγκριση οικονομικού απολογισμού και έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής για το χρονικό διάστημα από 1/1/1998 έως 31/12/1999.

3. Εγκριση προϋπολογισμού χρήσης 2000.

4. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

(Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Γενική Συνέλευση, η οποία είχε οριστεί για τις 16 του Ιούνη, ματαιώθηκε διότι δεν υπήρξε απαρτία).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ