ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Εφτασε στη χώρα ο πρώην Πρόεδρος Αριστίντ

Ο διωγμένος από τους ιμπεριαλιστές το 2004, πρώην Πρόεδρος Αριστίντ, επέστρεψε στην Αϊτή
Ο διωγμένος από τους ιμπεριαλιστές το 2004, πρώην Πρόεδρος Αριστίντ, επέστρεψε στην Αϊτή
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ._

Στην Αϊτή έφθασε χτες ο πρώην Πρόεδρος της Αϊτής Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ με την οικογένειά του ύστερα από επτά χρόνια εξορίας στη Νότια Αφρική μετά την ανατροπή και εκδίωξή του με μια στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά, στις 20 Φλεβάρη του 2004. Προηγούμενα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε απαιτήσει από τον Αριστίντ να καθυστερήσει την επιστροφή του για μετά το δεύτερο γύρο των αυριανών προεδρικών εκλογών υποστηρίζοντας πως η επιστροφή του θα ήταν παράγοντας «αποσταθεροποίησης» της κατάστασης.

Λίγο μετά την επιστροφή του, ο πρώην Πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, άσκησε κριτική στην απόφαση αποκλεισμού του κόμματος «Λαβάλας» από τις εκλογές - εξαιτίας τεχνικών λόγων, όπως ισχυρίστηκε η προσωρινή και διορισμένη Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (CEP). Υπενθυμίζεται πως το Φλεβάρη, η συγκεκριμένη επιτροπή συνεμορφώθη πλήρως στις υποδείξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ανέτρεψε τα προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, δημοσιοποιώντας πως οι δύο υποψήφιοι των εκλογών της Κυριακής είναι η πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανγκάτ και ο Μισέλ Μαρτελί, τραγουδιστής και αγαπημένο παιδί των παραστρατιωτικών και της ολιγαρχίας. Οποιος από τους δύο τελικά εκλεγεί, δεν θα σημάνει καμία διαφορά για το πάνω από το 85% του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ιδιαίτερα μετά το φονικό σεισμό του Γενάρη του 2010 με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και το ξέσπασμα της χολέρας που παραμένει ανεξέλεγκτη.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δημοψήφισμα σήμερα για «συνταγματικές αλλαγές»

ΚΑΪΡΟ.--

Στις κάλπες προσέρχονται, σήμερα, για πρώτη φορά υπό, τυπικά έστω, ελεύθερες συνθήκες, μετά από δεκαετίες, περίπου 45 εκατομμύρια Αιγύπτιοι, που έχουν δικαίωμα ψήφου, για να εκφράσουν την άποψή τους για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες κατέληξε επιτροπή ειδικών που συνέστησε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά τη χώρα. Η ατμόσφαιρα στη χώρα, αν και είναι πανηγυρική ως προς τη διεξαγωγή αυτού καθαυτού του δημοψηφίσματος, είναι εξαιρετικά ηλεκτρισμένη, καθώς ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα η κοινή γνώμη απορρίπτει τις προτεινόμενες αλλαγές, επιμένοντας στο αρχικό αίτημα των διαδηλωτών, δηλαδή την εκπόνηση νέου Συντάγματος.

Στην επιτροπή που συστήθηκε υπό την εποπτεία του στρατού μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ από την αστική εξουσία συμμετείχαν συνταγματολόγοι, αλλά από πολιτικές αντιπολιτευτικές δυνάμεις εκπροσωπήθηκαν μόνον οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Γι' αυτό και μόνον οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και το κόμμα του Μουμπάρακ, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP), τάσσονται υπέρ των αλλαγών με τους πρώτους να χρησιμοποιούν ως φόβητρο το ενδεχόμενο παραμονής του στρατού στα ηνία της χώρας σε περίπτωση απόρριψης των αλλαγών.

Αντίθετα, τα άλλα κόμματα, όσα ήταν νόμιμα, αλλά και όσα ήταν παράνομα, καθώς και όλες οι οργανώσεις δικαιωμάτων και νεολαίας που συμμετείχαν ενεργά στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση Μουμπάρακ τάσσονται ενάντια στις αλλαγές, μιλώντας για «φτιασιδώματα» και επιμένοντας στην αναγκαιότητα εκπόνησης ενός, ολοκληρωτικά, νέου Συντάγματος. Υποστηρίζουν ότι, με τις υπάρχουσες αλλαγές, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ανάδειξης ενός νέου δικτάτορα, ο οποίος θα αλλάξει κατά το δοκούν και πάλι τις συγκεκριμένες διατάξεις. Τη θέση αυτή υιοθέτησαν, τελικά, αντιλαμβανόμενοι τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, και οι δύο γνωστοί προεδρικοί υποψήφιοι, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, και ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ.

Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής: Μείωση των χρόνων της προεδρικής θητείας σε 4 χρόνια από 6 που είναι μέχρι σήμερα, περιορισμός της δυνατότητας παραμονής ενός προέδρου στο θώκο μόνο για δύο θητείες, άρση των περιορισμών ως προς τις υποψηφιότητες με την αποδοχή ανεξάρτητων υποψηφίων, ορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων (δηλαδή κάποιος να είναι Αιγύπτιος και να είναι παντρεμένος με Αιγύπτια) ως προς την υπηκοότητα για την κατάθεση υποψηφιότητας, πρόβλεψη για επίβλεψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας από τη Δικαιοσύνη. Χθες, χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν, εκ νέου, την πλατεία Ταχρίρ, αυτή τη φορά για να διαδηλώσουν τη θέση τους ενάντια στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Κατά ορισμένους αναλυτές, ο πληθυσμός της επαρχίας, που παραδοσιακά έχει στενότερη σχέση με το στρατό αλλά και με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνου», πιθανώς θα στηρίξει τις αλλαγές και θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Κάποιοι άλλοι αναλυτές, όμως, ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι ουδείς γνωρίζει πώς θ' αντιδράσει ο στρατός σε περίπτωση απόρριψης των μεταρρυθμίσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚ Αιγύπτου ανήγγειλε δημόσια τη δράση του (αφού ήταν για δεκαετίες υπό δίωξη και σε καθεστώς παρανομίας), ανακοινώνοντας ότι, εντός των ημερών, θα γνωστοποιήσει και το πρόγραμμά του. Το ΚΚ Αιγύπτου έχει ταχθεί υπέρ της απόρριψης των προτεινόμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Φασιστική πρόκληση

Στις 16 Μάρτη στη Ρίγα πραγματοποιήθηκε η ετήσια παρέλαση των βετεράνων των Waffen-SS. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, από τους δρόμους της πρωτεύουσας της Λετονίας παρέλασαν 2,5 με 3 χιλιάδες πρώην στρατιώτες του χιτλερικού στρατού, καθώς και νεοφασίστες, μαζί με τους βουλευτές του Κοινοβουλίου από τα εθνικιστικά κόμματα. Η πορεία τους κατέληξε στο μνημείο της Ελευθερίας όπου κατέθεσαν λουλούδια. Ταυτόχρονα με τους συνεργάτες των ναζί, έγινε πορεία των αντιφασιστών, οι οποίοι φορούσαν τα ρούχα των αιχμαλώτων των στρατοπέδων συγκέντρωσης και διαδήλωσαν με την υπόκρουση της μουσικής του Σοστακόβιτς, της «Συμφωνίας του Λένινγκραντ».

Να σημειωθεί πως στα χρόνια του Β' Παγκόσμιου πολέμου η χιτλερική ηγεσία συγκρότησε τα ειδικά στρατεύματα Waffen-SS, όπου υπηρετούσαν οι κάτοικοι των χωρών της Βαλτικής, που είχαν ενταχθεί κάτω από τη σημαία του φασισμού, για να πολεμήσουν την ΕΣΣΔ. Εκεί βρισκόταν κι η λετονική λεγεώνα, στις γραμμές της οποίας βρίσκονταν έως 150 χιλιάδες στρατιώτες κι η οποία, όπως και τα άλλα ναζιστικά στρατιωτικά σώματα, ευθύνεται για εγκλήματα κατά των λαών.

Μέχρι το 1997 η ετήσια παρέλαση βετεράνων στις 16 Μάρτη (επέτειος της πρώτης επιχείρησης των SS κατά των στρατευμάτων του Κόκκινου Στρατού το 1944) γινόταν με συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας. Το 1998 το Λετονικό Κοινοβούλιο καθιέρωσε επίσημα την 16η Μάρτη ως «ημέρα του Λετονού στρατιώτη», απαγορεύοντας ταυτόχρονα τις (ανεπίσημες) εκδηλώσεις των βετεράνων του Κόκκινου Στρατού. Στις 29/10/1998, ψήφισμα της Βουλής αποκατέστησε επίσημα τα SS, απονέμοντας συντάξεις στα επιζώντα μέλη τους.

Η δικαίωση των φασιστών στη Λετονία γίνεται κάτω από την επιβράβευση και την πολιτική στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, που μάλιστα χρηματοδοτούν αυτήν την προσπάθεια με διάφορους τρόπους.


Ι.Π.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Αθώος ο πρόεδρος του ΚΚ

Το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον Πρόεδρο του Κόμματος Κομμουνιστών της Κιργιζίας Ισχάκ Μασαλίεφ για την κατηγορία της «διοργάνωσης κοινωνικών αναταραχών» το Μάη του 2010, στο νότο της χώρας. Να σημειώσουμε πως εκείνες τις μέρες ο Ι. Μασαλίεφ είχε συλληφθεί από τις δυνάμεις που ανέτρεψαν τον πρώην Πρόεδρο Κουρμπανμπέκ Μπακίεφ και είχε τεθεί σε κατ' οίκον φυλάκιση.

Στην ετυμηγορία της δικαστή Κιμπάτ Αρχαρόβι αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος του Κόμματος Κομμουνιστών Ισχάκ Μασαλίεφ ανακηρύσσεται αθώος, λόγω απουσίας ενοχοποιητικών στοιχείων.

Την ίδια ώρα το δικαστήριο καταδίκασε άλλους δύο εμπλεκόμενους στην υπόθεση, τον πρώην σύμβουλο του πρώην προέδρου Κουρμπανμπέκ Μπακίεφ, Ούσεν Σιντίκοφ, σε ποινή φυλάκισης 6 χρόνων με αναστολή, και τον Κέριμ Μακιέγιεφ, σε 4 χρόνια με αναστολή.

Οι Ο. Σιντίκοφ και ο Ι. Μασαλίεφ ενοχοποιήθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις του Κιργιστάν για τη διοργάνωση επεισοδίων το Μάη του 2010 στο νότιο τμήμα της χώρας, την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις πόλεις Ος και Τζαλάλ-Αμπάντ, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ 70 περίπου τραυματίστηκαν.


Ι.Π.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διχαστικός εκβιασμός Νετανιάχου

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Να παρέμβει στα εσωτερικά των Παλαιστινίων, και μάλιστα με θρασύτατο τρόπο, έσπευσε, για άλλη μια φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναφερόμενος στις διεργασίες που γίνονται εντός παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής στην κατεύθυνση της εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ» και ενώ επίκειται, πιθανώς εντός των επόμενων ημερών, μετάβαση του Παλαιστινίου Προέδρου Αμπάς στη Γάζα προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, προχώρησε σε ανοιχτό εκβιασμό υποστηρίζοντας ότι «οι μετριοπαθείς Παλαιστίνιοι θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στη "Χαμάς" και στην ειρήνη με το Ισραήλ». Ο Νετανιάχου, για άλλη μια φορά, προσπάθησε, με τον τρόπο αυτό, να υποσκάψει κάθε προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης, η οποία, μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση «επιβλήθηκε» στις ηγεσίες από τις διαδηλώσεις πλήθους Παλαιστινίων σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη. Επίσης από χθες ο ισραηλινός στρατός απέκλειε τη Δυτική Οχθή με το πρόσχημα της ασφάλειας για την πραγματοποίηση της γιορτής του καρναβαλιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ