ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Αυξημένους τους βλέπει η ΠΑΣΕΓΕΣ...

Επιδιώκουν επικοινωνιακού τύπου εντυπωσιασμό

Τάση αύξησης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα την τριετία 2008-2010 έρχεται να εμφανίσει έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ομως η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει τον αριθμό των νεοεισερχόμενων στη γεωργία, τους οποίους αριθμεί στη διάρκεια της τριετίας 2008-2010 σε 38.000, αλλά δεν αναφέρει τον αριθμό αυτών που εγκατέλειψαν τη γεωργία στο ίδιο διάστημα.

Η εμφάνιση αυτών των στοιχείων δεν έρχεται να καταγράψει την πραγματικότητα, αλλά περισσότερο να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις του τύπου ότι η κρίση αυξάνει την απασχόληση στη γεωργία και ότι ο αγροτικός τομέας δίνει προοπτική απασχόλησης, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι οδηγούνται μαζικά στην ανεργία και οι αυτοπασχολούμενοι βάζουν μαζικά λουκέτα στα μαγαζιά τους. Δυστυχώς, η αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, της τρόικας και του μνημονίου έχει οδηγήσει στην απόγνωση, στη φτώχεια, στην ανεργία αγρότες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και τους νέους. Παράλληλα, η αντιαγροτική πολιτική της νέας ΚΑΠ εντείνεται και οδηγεί τους φτωχούς και μικρούς αγρότες εκτός αγροτικής παραγωγής, είτε είναι παλιοί είτε νεοεισερχόμενοι. Στην έρευνα δεν αναφέρεται για παράδειγμα πόσο μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα και πόσο οι αγροτικές τιμές. Δεν περιγράφεται η δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι κτηνοτρόφοι. Δεν αναφέρεται επίσης ότι το 2010 κόπηκαν οι επιδοτήσεις στους αγρότες που έπαιρναν κάτω από 200 ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι 168.000 δικαιούχοι βγήκαν εκτός επιδοτήσεων. Επίσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο αριθμός των απασχολούμενων στη γεωργία το 2000 ήταν 722.450 και το 2010 ήταν 555.130. Δηλαδή 167.320 λιγότεροι.

Η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων, σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε θετικό γεγονός την αύξηση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα κατά 7% στο διάστημα 2008-2010 και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποκτηθεί δυναμική και επιχειρηματικός χαρακτήρας. Ομως φτωχοί και μικροί αγρότες και οι άνεργοι δεν μπορούν να γίνουν μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες. Αυτό που φαίνεται είναι πως ΕΕ και κυβερνώντες, είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ, έχουν βάλει ως στόχο το ξεπάστρεμα των φτωχών και μικρών αγροτών και να επιτευχθεί με ακόμα πιο ταχείς ρυθμούς η συγκέντρωση της γης και των όποιων επιδοτήσεων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Για τη μικρομεσαία αγροτιά δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτόν του αγώνα και του κοινού μετώπου πάλης για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Κατέλαβαν τα γραφεία του ΕΛΓΑ

Σε κατάληψη του ΕΛΓΑ Βέροιας προχώρησαν χτες στη μία μετά το μεσημέρι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ληστρικό νόμο του ΕΛΓΑ.

Στο ψήφισμα που επέδωσαν οι διαμαρτυρόμενοι στη διοίκηση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ τονίζεται ότι οι αγρότες θεωρούν αυτό τον κανονισμό άδικο και υπέρμετρα επιθετικό στο ήδη πενιχρό εισόδημά τους και απαιτούν:

-- Αρση του νέου κανονισμού ΕΛΓΑ.

-- Αποσύνδεση της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας από την ασφάλιση του ΕΛΓΑ.

-- Η εισφορά των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ να παρακρατείται απευθείας από την επιστροφή ΦΠΑ.

-- Κάλυψη στο 100% των ζημιών της φυτικής παραγωγής και κεφαλαίου.

-- Κρατική στήριξη του ΕΛΓΑ για να παραμείνει ο κοινωνικός του χαρακτήρας.

-- Δε συνυπογράφουμε στο ξεκλήρισμά μας.

Οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο της πόλης, όπου πραγματοποιούνταν σύσκεψη της διεπαγγελματικής για το ροδάκινο και διαμαρτυρήθηκαν γιατί πολλοί ροδακινοπαραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για την παράδοση των προϊόντων τα έτη 2009 και 2010 στους βιομήχανους.

ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗΣ
Προωθείται το «πράσινο» πείραμα

Το πράσινο πείραμα του Αϊ-Στράτη προωθεί τελικά η κυβέρνηση με την πρόσκληση χρηματοδότησης των σχετικών έργων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η μετατροπή του νησιού σε έναν τόπο όπου θα παράγεται και θα καταναλώνεται ενέργεια μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές έχει το χαρακτήρα της έρευνας και εξέλιξης των ενεργειακών συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης. Τα όποια αποτελέσματα, όμως, δεν πρόκειται να ανακουφίσουν το δοκιμαζόμενο λαό από την ενεργειακή ένδεια που προκαλούν οι επιβαρύνσεις στις τιμές και η περιστολή του εισοδήματός του. Αντιθέτως, θα αποτελέσουν εμπορεύσιμη αξία για επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Το έργο είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2009, υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πορεία καθυστέρησε από «γραφειοκρατικά εμπόδια» που είχαν σχέση με τη δυνατότητα χρηματοδότησης των φορέων που συμμετέχουν σ' αυτό, όπως αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο. Ο προϋπολογισμός του είναι 8,9 εκατ. ευρώ (από περίπου 10 εκατ. που υπολογίζονταν αρχικά) με την ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας να είναι η χρηματοδοτούσα Αρχή, ενώ φορέας υλοποίησης είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης (ΚΑΠΕ). Τέλος, στο φορέα διαχείρισης θα συμμετέχουν η κοινότητα Αγ. Ευστρατίου, η ΔΕΗ, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και το ΚΑΠΕ. Στο νησί θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες 500 kW, φωτοβολταϊκό πάρκο 100 kW, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, ενώ θα αναπτυχθούν έργα «πράσινων» μεταφορών, με σταθμούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου σε οχήματα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στο ξεπούλημα

«Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (EBZ) και την ΕΛΒΙΖ θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία της χώρας και ιδιαίτερα της περιοχής», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ και καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, να αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την πολιτική και να παλέψουν για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όφελος της αγροτιάς και των λαϊκών στρωμάτων.

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει: «Αφού πρώτα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την πολιτική της ΚΑΠ "φρόντισαν" να φέρουν την τευτλοκαλλιέργεια στο "αμήν", έρχονται τώρα με την ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ να δώσουν τη χαριστική βολή.

Ολα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΑΤΕ, που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το ξεπούλημα των κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσεων (ΕΒΖ, ΕΛΒΙΖ, ΔΩΔΩΝΗ και ΣΕΚΑΠ) που απέμειναν, σημαίνει ότι χάνονται και τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και ξεπουλήματος των θυγατρικών της που επιβάλλει το μνημόνιο αποτελεί πλήγμα και για τους αγροτοκτηνοτρόφους, και για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, και συνολικότερα για τα λαϊκά στρώματα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμα ένα λόγο να αντιδράσει και η μικρομεσαία αγροτιά. Απαιτείται αγώνας για να μπει φρένο στην ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, η μικρή και μεσαία αγροτιά και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει, συντονισμένα, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, να αγωνιστούν ενάντια στην καταστροφική πολιτική που ακολουθείται.

Να αγωνιστούν σε κοινό μέτωπο μαζί με την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους, για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όφελος της αγροτιάς και των λαϊκών στρωμάτων, στο πλαίσιο της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας, με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς και με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες, που θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά και καλύτερο εισόδημα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Η χώρα μας θα μπορούσε να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια, να έχει αυτάρκεια σε ζάχαρη και να μην έχει κλείσει κανένα εργοστάσιο της ΕΒΖ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ