ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζεται το μακελειό

Από αντικαθεστωτική συγκέντρωση για την ταφή των νεκρών στη Βεγγάζη
Από αντικαθεστωτική συγκέντρωση για την ταφή των νεκρών στη Βεγγάζη
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με πραγματικά πυρά φέρονται να αντιμετώπισαν, σύμφωνα με μαρτυρίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Καντάφι (είτε στρατιώτες, είτε μέλη της προεδρικής φρουράς, είτε μισθοφόροι) τους διαδηλωτές που χθες κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Τρίπολης ζητώντας την αποχώρηση από την εξουσία του Καντάφι. Ο απολογισμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις αυτές είναι συγκεχυμένος, κυμαίνεται από 5 - 7 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ενώ η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για δύο νεκρούς. Οι συγκρούσεις φαίνεται ότι σημειώθηκαν στις συνοικίες Σουκ αλ Τζομάα, Φασχλούμ, Ζαουλάταλ, Νταχμάνι, Ζαντζούρ, όταν αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν την κεντρική Πράσινη Πλατεία της πρωτεύουσας.

Στην ίδια πλατεία φέρεται να μίλησε, απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του, ο Μουαμάρ Καντάφι, όπως τουλάχιστον μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε τους υποστηρικτές του «να πολεμήσουν μέχρι τέλους», διαβεβαιώνοντάς τους «ότι θα νικήσουμε και θα καταστείλουμε όσους εξεγείρονται», κάνοντας αλλεπάλληλες αναφορές στις «νίκες του λιβυκού λαού απέναντι στην ιταλική αποικιοκρατία». Κατέληξε ότι «ζωή χωρίς αξιοπρέπεια δεν αξίζει». Αποφασισμένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του και ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση «η οικογένεια Καντάφι να εγκαταλείψει τη χώρα, της οποίας, άλλωστε, ελέγχει ακόμη το μεγαλύτερο μέρος». Παράλληλα, το καθεστώς σε έναν, πιθανώς, ύστατο ελιγμό ανακοίνωσε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που φθάνουν ακόμη και το 150%, καθώς και βοήθημα 400 δολαρίων σε όλες τις οικογένειες για να αντεπεξέλθουν ακόμη καλύτερα στις αυξημένες τιμές των προϊόντων «αν δε συνταχθούν με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, φαίνεται ότι ο κλοιός των αντικαθεστωτικών δυνάμεων «σφίγγει» γύρω από την πρωτεύουσα. Αντεπιθέσεις δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι για να ανακαταλάβουν τις πόλεις Μισράτα, στα ανατολικά, και Ζαουίγια στα δυτικά, όπου υπάρχουν πολλά διυλιστήρια, στον παραλιακό αυτοκινητόδρομο της Λιβύης, αναφέρεται ότι απέτυχαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένες αντικαθεστωτικές δυνάμεις (ένοπλες πιθανώς) ετοιμάζονται να εισέλθουν και στην Τρίπολη.

Συντονισμός και κίνδυνος από την πείνα

Σε άλλες πόλεις της ανατολικής Λιβύης, όπως η Βεγγάζη, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, στις οποίες έχουν προσχωρήσει και αρκετοί αποσκιρτήσαντες στρατιωτικοί, φέρονται να έχουν σχηματίσει κυβερνητικές επιτροπές, οι οποίες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, διαχειρίζονται τα τρόφιμα και το νερό, προσπαθούν να επαναφέρουν την καθημερινότητα στους κανονικούς ρυθμούς και μοιράζουν διαβεβαιώσεις ακόμη και στις πετρελαϊκές εταιρείες ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της χώρας. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τους μεγαλύτερους τερματικούς πετρελαϊκούς σταθμούς των Ρας Λανούφ και Μάρσα ελ Μπρέγα.

Παράλληλα, κορυφώνεται το κύμα φυγής, κυρίως, ξένων υπηκόων από τη χώρα με κάθε τρόπο (η Βρετανία στέλνει ένα ακόμη καταδρομικό για να επαναπατρίσει Βρετανούς, η Ινδία επίσης, ενώ εκατοντάδες Αφρικανοί εργαζόμενοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα προς το Νίγηρα). Ολοι μεταφέρουν ιστορίες πανικού και τρόμου και επισημαίνουν ότι υπάρχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης σε πολλά σημεία της χώρας.

Τον κίνδυνο αυτό επεσήμανε, χθες, με έκτακτη ανακοίνωσή του, και το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι λόγω της αναταραχής και του χάους έχουν σταματήσει οι εισαγωγές αγαθών και δεν μπορούν να μεταφερθούν εκτός πρωτεύουσας τρόφιμα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους.

Την πρώτη του έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση στη Λιβύη πραγματοποίησε, χθες, και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με την επικεφαλής Ναβί Πιλάι να εκτιμά ότι οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν χιλιάδες νεκροί, κάτι που παραπέμπει σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η διπλωματική αποστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ στη Γενεύη αποφάσισε να συσπειρωθεί με τον λιβυκό λαό και να πάψει να υποστηρίζει το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της λιβυκής αποστολής ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, και η λιβυκή αποστολή στον Αραβικό Σύνδεσμο στο Κάιρο ανακοίνωσε σήμερα ότι εφεξής εκπροσωπεί τη βούληση του λιβυκού λαού και ότι αποκηρύσσει τον Καντάφι.

Αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), συνεδρίαζε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να εξετάσει σχέδιο ψηφίσματος που εκπόνησαν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει σειρά κυρώσεων κατά της Λιβύης, εμπάργκο σε πωλήσεις όπλων και απομόνωση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της, καθώς και συγκέντρωση στοιχείων για την παραπομπή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΝΑΤΟ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Εκτακτη Σύνοδο των πρεσβευτών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες συγκάλεσε χτες ο γγ της «Συμμαχίας», Αντερς Φον Ράσμουσεν, αναφορικά με τις δράσεις που θα ακολουθηθούν στη Λιβύη. Ο γγ του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι προτεραιότητα πρέπει να έχει η απομάκρυνση των πληθυσμών και η «ανθρωπιστική βοήθεια», αφήνοντας ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δε θέλησε να γίνει συγκεκριμένος, χωρίς όμως να αποκλείει κατηγορηματικά το οτιδήποτε.

Ο Α. Ράσμουσεν χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λιβύη πηγή «μεγάλης ανησυχίας», προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ έχει στη διάθεσή του μέσα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιστάσεις και το ΝΑΤΟ μπορεί να ενεργήσει ως πάροχος μέσων και συντονιστής, όταν και αν τα κράτη - μέλη θελήσουν να ενεργήσουν».

Το ζήτημα της Λιβύης συζητήθηκε και σε επίπεδο Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, οι οποίοι και είχαν άτυπη σύνοδο, παρουσία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, στην Ουγγαρία. Η Υπατη Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, συνέχισε την υποκρισία, εκφράζοντας την πρόθεση της ΕΕ τόσο για κυρώσεις όσο και για παρέμβαση και εκμετάλλευση των εξελίξεων στην περιοχή. Η Κ. Αστον εξέφρασε την υποστήριξη της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι καιρός οι «27» να εξετάσουν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Λιβύης, όπως πάγωμα λογαριασμών και ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, προκειμένου να ασκηθεί «όσο το δυνατό μεγαλύτερη πίεση», πάντα με τη δικαιολογία της προσπάθειας να σταματήσει η βία, προσθέτοντας ότι κανείς δεν έχει μιλήσει «ως τώρα για στρατιωτική δράση εναντίον της Λιβύης».

Η Ρωσία από την πλευρά της καταδικάζει τις λιβυκές αρχές για τη χρήση βίας κατά των πολιτών και εκφράζει τις ανησυχίες της για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στη χώρα. Ωστόσο, όπως δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δε βλέπουν θετικά πιθανή ΝΑΤΟική επέμβαση. Η Ρωσία είναι φανερό ότι κατ' αρχήν θέλει να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλιακών ομίλων ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και βεβαίως να πάρει από καλύτερη θέση μέρος στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που θα φουντώσει στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και ευρύτερα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Πάλη εναντίον δικτατόρων και ιμπεριαλιστών

Ανακοίνωση της Γραμματείας για την κατάσταση στη Λιβύη

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας εκφράζει την αλληλεγγύη της στις λαϊκές δυνάμεις και σημειώνει την καταδίκη οποιασδήποτε ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Στην σχετική ανακοίνωσή της η ΠΣΟ σημειώνει:

«Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καταδικάζει το αιματοκύλισμα στη Λιβύη που οργανώνεται από το καθεστώς Καντάφι, ένα καθεστώς σύμμαχο των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, που ακολουθεί μια βαθιά αντιδημοκρατική πορεία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στις λαϊκές δυνάμεις που παλεύουν για εργατικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Μια πάλη ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Καντάφι που είναι πάλη ενάντια στη στυγνή εκμετάλλευση, ενάντια στην έλλειψη δημοκρατικών ελευθεριών, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την αστική τάξη.

Το αίμα των αθώων ανθρώπων της Βόρειας Αφρικής θα είναι η σπορά για μια πραγματική δημοκρατική αλλαγή αν μαζί με τους δικτάτορες καταργηθεί και η ιμπεριαλιστική πολιτική. Αυτό το αίμα πρέπει να γίνει σπορά για ένα νέο ταξικά προσανατολισμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα σε αυτές τις χώρες που θα παλεύει στο πλευρό των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους. Αυτή την προσπάθεια θα την στηρίξει ολόπλευρα η ΠΣΟ με όσα μέσα διαθέτει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ