ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αγωνιστικά με την ΠΑΣΥ

Παραστάσεις διαμαρτυρίας χτες σε Περιφέρειες και Αντιπεριφέρειες σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Στερεά

Τα οξυμένα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών ανέδειξαν χτες οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ, πραγματοποιώντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Κι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί.

Στην Κρήτη οι ελαιοπαραγωγοί ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Στα Χανιά οι αγρότες με σημαίες και πανό συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από την Αντιπεριφέρεια (πρώην Νομαρχία) όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ. Λίγη ώρα αργότερα, αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ και αγροτικών συλλόγων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση παρέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κάνοντάς του σαφές ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

«Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε στον «Ρ» ο Γ. Κατσαρός, μέλος της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Αρμένων προσθέτοντας: «Στόχος τους είναι να διώξουν τους μικρούς παραγωγούς από τη γη τους ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο στα μεγάλα μονοπώλια των τροφίμων και αυτό, όπως επισήμανε, για να μπορούν να εκμεταλλεύονται τόσο τους φτωχούς και μικρούς αγρότες, όσο και τους καταναλωτές εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 23 Φλεβάρη, γιατί η κοινή δράση είναι το συμφέρον μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο τον ανυποχώρητο αγώνα μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Στο Ηράκλειο, αγρότες της ΠΑΣΥ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης απαιτώντας να δοθεί τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να επιφέρει κέρδος, ώστε να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Η αντιπροσωπεία παρέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη.

Στη Λαμία ελαιοπαραγωγοί συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανταποκρινόμενοι στην αγωνιστική πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, ενώ δυναμικό «παρών» έδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελασγίας και Εχιναίων. Τον «παρών» τους στην κινητοποίηση έδωσαν και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ. Επιδόθηκε και υπόμνημα στον περιφερειάρχη. Τις επόμενες μέρες, η ΠΑΣΥ της Φθιώτιδας προετοιμάζει εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές, όπου θα μοιραστεί ενημερωτική ανακοίνωση σε καταναλωτές.

Στη Μυτιλήνη ελαιοπαραγωγοί - μέλη της ΠΑΣΥ μοίρασαν χτες το πρωί ανακοινώσεις στην παραλία της πόλης, πράγμα που θα κάνουν και αύριο στην κεντρική αγορά.

Στην Πελοπόννησο οι ελαιοπαραγωγοί κινητοποιήθηκαν με την ΠΑΣΥ σε Αρκαδία, Αχαΐα και Ηλεία. Στο Αστρος Αρκαδίας, ελαιοπαραγωγοί της περιοχής προχώρησαν σε δίωρη συμβολική κατάληψη στο Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης και παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στην Πάτρα, αγρότες από την Αιγιάλεια και τη Δυτική Αχαΐα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και παρέδωσαν το ψήφισμά τους στον περιφερειάρχη. Στον Πύργο, ελαιοπαραγωγοί πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ με την ανακοίνωση της ΠΑΣΥ για το ελαιόλαδο.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αύριο η αγροτική κινητοποίηση

Στις 11 το πρωί με αγροτικά μηχανήματα στη ζεύξη Ακτίου Πρέβεζας

Εντείνονται οι αγωνιστικές διεργασίες για την επιτυχία της αγροτικής κινητοποίησης στη ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας αύριο Σάββατο στις 11 το πρωί που διοργανώνει η ΠΑΣΥ με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας. Οι συνδικαλιστές και εκπρόσωποι του αγωνιστικού πόλου συσπείρωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς εντείνουν τις περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά, απευθύνουν το αγωνιστικό κάλεσμα ώστε να μη λείψει κανένας μικρομεσαίος παραγωγός από τη μάχη που καλείται να δώσει ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και ΚΑΠ ώστε να μπορέσει να παραμείνει στα χωράφια του. Ηδη συγκεντρώνονται αγροτικά μηχανήματα από Βόνιτσα και Πρέβεζα προκειμένου οι αγροτοκτηνοτρόφοι να στήσουν το αγωνιστικό μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος. Από τις πρόσφατες συσκέψεις που έγιναν στο Θέρμο και το Καινούριο της Αιτωλοακαρνανίας αναδείχθηκαν πλευρές αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής με αιχμή τις εξευτελιστικές τιμές σε κρέας και γάλα, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ζωοτροφές, αγροεφόδια κ.ά.) που σε συνδυασμό με την αλλαγή λειτουργίας του ΕΛΓΑ, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ εντείνει τον οικονομικό στραγγαλισμό των μικρομεσαίων αγροτών και κατά συνέπεια την ερήμωση της υπαίθρου. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι στο φόντο της πανεργατικής απεργίας στις 23 Φλεβάρη να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενισχύοντας το συντονισμό και την κοινή δράση με τους εργάτες απέναντι στην ενιαία αντιαγροτική αντεργατική επίθεση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα!

Η κυβέρνηση αποκλείει κάθε μέτρο ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών

Tη μείωση της τιμής των καυσίμων και την κατάργηση έμμεσων φόρων, προκειμένου να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά που στενάζουν από τις υψηλές τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, ζήτησε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή. Ο αρμόδιος υφυπουργός Δ. Κουσελάς απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενος τόσο τις δεσμεύσεις της χώρας στην ΕΕ, όσο και την τρέχουσα καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Ο Θ. Παφίλης τόνισε, αναπτύσσοντας την Ερώτηση, ότι η φορολόγηση στα καύσιμα είναι τεράστια, αφού φθάνει στο 69% της τιμής και την ίδια στιγμή τα δύο διυλιστήρια αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, που από το 2008 μέχρι το 2010 άγγιξαν το 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Δ. Κουσελάς απαντώντας είπε ότι οδηγία της ΕΕ απαγορεύει να απαλλαγούν τα καύσιμα από τη φορολογία και τους δασμούς και δικαιολόγησε την τεράστια αύξηση της τιμής των καυσίμων το 2010 και το 2011, λέγοντας ότι έγινε στα πλαίσια της λήψης έκτακτων οικονομικών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί η «πτώχευση της χώρας». Οι τελικές τιμές των καυσίμων, είπε, δεν καθορίζονται από την πολιτεία και δεν προσδιορίζονται μόνο από τη φορολογία, αλλά και από μια σειρά άλλους παράγοντες, όπως η διεθνής τιμή του πετρελαίου, οι τιμές διύλισης και η σχέση ευρώ - δολαρίου. Με βάση τις παραπάνω δεσμεύσεις, ζήτησε προτάσεις για το ποια μέτρα μπορούν να παρθούν, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα.

Στην παρέμβασή του, ο Θ. Παφίλης είπε στον υφυπουργό ότι εάν ήθελε η κυβέρνηση να βρει λεφτά θα μπορούσε να τα βρει στο 1,5 δισ. ευρώ που είχαν κέρδη τα διυλιστήρια και στα 600 δισ. που έχουν διάφοροι μεγαλοσχήμονες στις ελβετικές τράπεζες.

Η αύξηση, τόνισε, στη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης επιδεινώνει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές προμηθεύονται το πετρέλαιο χωρίς φόρο, οι βιομήχανοι ισοφαρίζουν το ΦΠΑ και ο απλός κόσμος πληρώνει διπλή φορολογία, και όταν βάζει βενζίνη, και με την άμεση φορολογία όταν κάνει φορολογική δήλωση.

Σχολιάζοντας την αναφορά του Δ. Κουσελά στις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, είπε ότι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕ, που «δεν αφήνει να μειωθεί η φορολογία και γι' αυτό πρέπει να απολογηθείτε στον κόσμο και να δούμε ποιος κερδίζει από όλα αυτά». Ταυτόχρονα, συνέχισε, η ΕΕ πιέζει για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Ο Θ. Παφίλης υπενθύμισε στον υφυπουργό ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παίρνει βάρβαρα μέτρα κατά των εργαζομένων έχει δώσει στις τράπεζες συνολικά 78 δισ. ευρώ και κατέληξε:

«Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός από την απάντηση του υφυπουργού είναι ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να μειώσετε τις τιμές των καυσίμων, αλλά θα τις αυξήσετε και το ίδιο ισχύει και για το φυσικό αέριο. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και γι' αυτό εμείς λέμε ότι ο κόσμος πρέπει να την ανατρέψει».

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Νομοθετούν ενόψει... ναυαγίου

Με επίσπευση της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης - μήπως και τις καταλογίσουν ευθύνες για το πιθανό ναυάγιο - απαντά η κυβέρνηση στις αναφορές περί κατάρρευσης του σχεδίου, μία μέρα μετά την προαναγγελία της ρωσικής πρότασης για δραστικό περιορισμό της χρηματοδότησης της διακρατικής εταιρείας του αγωγού.

Οι αποφάσεις αναμένονταν να ληφθούν χτες στη Ρώμη, στη συνέλευση των μετόχων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό δημόσιο με 1%. Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σημείωσαν χτες ότι το ελληνικό δημόσιο δε χρωστάει τίποτα στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού, αλλά δε μεταφέρθηκε καμία πληροφορία για τα τεκταινόμενα στη Ρώμη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σήμερα θα ολοκληρωθεί η συλλογή των υπογραφών των αρμόδιων υπουργών για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Επισημάνθηκε ακόμη, ότι το υπουργείο έχει ήδη εγκρίνει τις δύο προκαταρκτικές περιβαλλοντικές μελέτες που έχει υποβάλει η κοινοπραξία κατασκευής του έργου - για τον αγωγό και τις εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης των δεξαμενών πετρελαίου - καθώς και ότι σε όλες τις διμερείς συναντήσεις με τη ρωσική και τη βουλγαρική πλευρά, το υπουργείο θέτει τα ζητήματα προώθησης και στήριξης του έργου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ