ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Σε αλληλεξάρτηση η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική

Για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, μίλησε χτες στο Βόλο το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
«Η οργάνωση εκδηλώσεων, συζητήσεων για τις διεθνείς εξελίξεις και σχέσεις είναι ανάγκη να γίνει σταθερό στοιχείο της δουλειάς των Κομματικών Οργανώσεων και να ενταχθεί στη γενικότερη ιδεολογικοπολιτική και μαζική δράση, εμπλουτίζοντας τη γνώση και την πείρα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας μας που είναι αναγκαίοι παράγοντες για το δυνάμωμα της αντιμονοπωλιακής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης, της πάλης για την εξουσία.

Η ταξική πάλη θα αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα στο βαθμό που παίρνει υπόψη και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία βρίσκεται σε άμεση αλληλεξάρτηση και καθορίζεται από την εσωτερική πολιτική, αλλά και αυτή επιδρά στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας».

Μ' αυτή τη διαπίστωση ξεκίνησε την ομιλία του για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, χτες βράδυ στο Βόλο, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, στάθηκε και στα παρακάτω: «Η περιοχή μας, Μέση Ανατολή, Μεσόγειος, Αιγαίο, Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και η ευρύτερη περιοχή της Κασπίας, του Καυκάσου είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Εχει ενεργειακές πηγές, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είναι χώρος διέλευσης των αγωγών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τους, χώρος πολύμορφης οικονομικής δραστηριότητας στον οποίο συναντιούνται μεγάλα συμφέροντα. Είναι περιοχή σημαντικών θαλάσσιων δρόμων και μεγάλου στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

Εδώ διασταυρώνονται οι σχεδιασμοί, οι στρατηγικές και τακτικές κινήσεις των αστικών τάξεων της περιοχής, αλλά και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και οργανισμών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της Ρωσίας, η οποία μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές αποτελεί μια ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη, της Κίνας που δυναμώνει την παρουσία της και επεκτείνει τη δράση της για λογαριασμό μεγάλων οικονομικών ομίλων με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στη περιοχή και σε όλο τον κόσμο.

Από αυτή τη σκοπιά μπορούμε να εξετάσουμε τις εξελίξεις στο Αιγαίο και γενικότερα στην περιοχή μας, παίρνοντας υπόψη ότι οι κινήσεις των κρατών και των αστικών τάξεων πραγματοποιούνται στα πλαίσια ενός συστήματος, του ιμπεριαλιστικού συστήματος, στο οποίο αναπτύσσονται αντιθέσεις, οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο της περιοχής ή την κατάκτηση καλύτερης θέσης, σ' έναν ασταμάτητο αγώνα δρόμου στον οποίο το κάθε κράτος συμμετέχει ανάλογα με την οικονομική, πολιτικοστρατιωτική δύναμη που έχει ακόμη και τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα».

Επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε: «Ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο κρατών συνυπάρχουν τα στοιχεία του ανταγωνισμού και της συνεργασίας, που στηρίζεται στα κοινά τους συμφέροντα και προωθείται μέσα από σημαντικό αριθμό οικονομικών συμφωνιών.

Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται με το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, της συνεκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περιοχές οι οποίες σύμφωνα με τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας ανήκουν στην ελληνική επικράτεια.

Προκειμένου να υπηρετηθεί η οικονομική συνεργασία, να αξιοποιηθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και να λειτουργήσει απρόσκοπτα το ΝΑΤΟ στην περιοχή, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε αποφάσεις που συνιστούν υποχώρηση από κυριαρχικά δικαιώματα».

Εχουν δύναμη οι λαοί

Οσον αφορά στις θέσεις του ΚΚΕ, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε: «Το ΚΚΕ απευθύνεται στην εργατική τάξη, στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, στους λαούς της περιοχής και τονίζει ότι δεν είχαν, δεν έχουν και δε θα έχουν κανένα όφελος από την καπιταλιστική ανάπτυξη, τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή την παγίδευση στην παγίδα του λεγόμενου πολυπολικού κόσμου που έχει στηθεί με δόλωμα τον εξωραϊσμό του χαρακτήρα ανερχόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στα πλαίσια της λογικής του μικρότερου κακού.

Τα συμφέροντα των λαών ταυτίζονται με τον κοινό αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό αγώνα, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών, την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές και την ένταξη αυτού του αγώνα στον αγώνα για την εξουσία.

Στο έδαφος αυτό μπορούν να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, δημιουργικά και να αξιοποιήσουν για δικό τους όφελος, για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που θα είναι λαϊκή περιουσία.

Οι λαοί έχουν δύναμη στα χέρια τους και αυτή η δύναμη μπορεί να απελευθερωθεί για το δικό τους συμφέρον, στο βαθμό που κατακτιέται, προσανατολισμός που δεν περιορίζεται στο διωγμό ενός δυνάστη, αλλά ανοίγει το δρόμο για βαθιές αλλαγές, για ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Για το σκοπό αυτό είναι αναντικατάστατη η παρουσία, η δράση επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που θα είναι καλά προετοιμασμένο και ικανό να ανταποκριθεί και στις πιο σύνθετες εξελίξεις, στις απαιτήσεις της ταξικής πάλης».

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις γυναίκες στο ΔΣΕ

Την Κυριακή, στις 11 το πρωί στη Φλώρινα. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση αφιερωμένη στη συμμετοχή των γυναικών στον ένοπλο λαϊκό αγώνα μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 20 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και βιβλίων για τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ.

ΕΕΔΥΕ
Σήμερα η συνέντευξη Τύπου

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) δίνει συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη 16 Φλεβάρη, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), με θέμα: «Τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Οι κίνδυνοι για την ανάφλεξη τοπικών και περιφερειακών συγκρούσεων. Η δράση του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος για το επόμενο διάστημα».

Συναντήσεις της Αλέκας Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει τις επόμενες μέρες τις παρακάτω συναντήσεις:

  • Με το Σύλλογο Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα, σήμερα Τετάρτη 16 Φλεβάρη και ώρα 12.30 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.
  • Με φορείς και εκπροσώπους του Αθλητισμού, τη Δευτέρα 21/2 και ώρα 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ