Πρόκειται για δύο σχόλια του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αλήθεια, όμως, σε τι ακριβώς να αντισταθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών - μελών της ΕΕ, για τις οποίες εκτιμά ότι λύγισαν και υποτάχθηκαν; Σκόπιμο το ανακάτεμα και η αοριστολογία για να προκαλεί σύγχυση στο λαό. Γεγονός είναι, και ο ΛΑ.Ο.Σ. το αποσιωπά, ότι οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ συμπίπτουν απολύτως και προωθούν ταυτοχρόνως μια σκληρή πολιτική απέναντι στους λαούς και στα δικαιώματά τους. Στο σημείο αυτό κανείς δεν υποτάσσεται σε κανένα και κανένας λόγος δεν υπάρχει να αντισταθεί κανείς σε κανένα. Γιατί, όλοι μαζί, με μια φωνή, συμφωνούν στα μέτρα αυτά. Το «νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», που διαμορφώνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ σηματοδοτεί μια νέα άγρια επίθεση διαρκείας στα λαϊκά δικαιώματα. Ο στόχος τους είναι να γίνει ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη, να ανοίξουν νέα πεδία υψηλής κερδοφορίας για τα συσσωρευμένα κεφάλαια.
Οσο για τις αντιθέσεις τους αυτές δεν αφορούν παρά στο ποιας χώρας τα μονοπώλια θα χάσουν λιγότερα και πώς θα επιμεριστούν τα βάρη μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών και των τραπεζικών ομίλων για ένα μέρος του κεφαλαίου που αναγκαστικά θα απαξιωθεί. Για τους λαούς, από τη φαγωμάρα τους για το ποια αστική τάξη θα χάσει τα λιγότερα τίποτα καλό δεν προμηνύεται. Αυτοί σφάζονται ως προς αυτό μεταξύ τους και σφάζουν όλοι μαζί τους λαούς. Προφανώς και ο ΛΑ.Ο.Σ. επιθυμούσε καλύτερο παζάρι προς όφελος της ντόπιας άρχουσας τάξης. Γι' αυτήν καίγεται και όχι για το λαό.
Σ' αυτήν την κατάντια μάς έχουν οδηγήσει κυβέρνηση και τρόικα. Να σου μειώνουν το μισθό και να δηλώνουν ότι είναι στο... πλευρό σου!
Ο λόγος για την ΕΣΕΕ, που με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι θα υπογράψει κλαδική σύμβαση και μάλιστα... μερακλίδικη, «σύμφωνα με τους όρους της ΕΓΣΣΕ», επειδή «δεν επιθυμεί να αλλάξει το εισόδημα του μέσου Ελληνα προς το χειρότερο»!
«Σιγά τα αίματα»!!!
Θυμίζουμε, ότι η ΕΓΣΣΕ προβλέπει καταβολή αυξήσεων από τα μέσα του 2011 και στο ύψος του μισού πληθωρισμού της ΕΕ του προηγούμενου έτους!!! Κι αυτό σημαίνει σημαντική μείωση εισοδήματος και για τους εργαζόμενους στο εμπόριο.
Ταυτόχρονα, όμως, η υπογραφή κλαδικής σύμβασης με τους όρους της ΕΓΣΣΕ δεν εξυπηρετεί ούτε τον «αντιμονοπωλιακό αγώνα» της ΕΣΕΕ.
Η ίδια δηλώνει πως «το μύθευμα ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων περνάει μέσα από το μισθολογικό κόστος έχει στόχο να αρθούν όλα τα "εμπόδια" που προβλέπει η υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία στις εργασιακές σχέσεις, διευκολύνοντας την είσοδο νέων πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων στην άσκηση δραστηριοτήτων, κυρίως στους τομείς του λιανικού εμπορίου».
Μόνο που για όλα τα παραπάνω η ΕΣΕΕ κοροϊδεύει. Γιατί, ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις προβλέπει αυτά που οι της ΕΣΕΕ προτείνουν για την κλαδική. Και που η αντίστοιχη ομοσπονδία εργαζομένων, ο θεός να την κάνει εργαζομένων που λέει και ο λαός, είναι η άκρως εργοδοτική - κυβερνητική Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων με πλειοψηφία την ΠΑΣΚΕ και πρόεδρο έναν εργοδοτικό του ΣΥΝ. Δηλαδή, μαγειρεύουν ό,τι θέλει η εργοδοσία στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας.
Επειδή επιμένουν κάποιοι κυβερνητικοί προπαγανδιστές, αλλά και οι αριστερούτσικοι του ΣΥΝ, της ΚΟΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΝΑΡ, του «Μετώπου» του Αλαβάνου να εμφανίζουν το μνημόνιο ως προϊόν επιβολής της τρόικας και των δανειστών, να μιλούν για «κατοχή της τρόικας» και στη βάση αυτή να χαράσσουν βολικές, αλλά ψεύτικες και ανύπαρκτες διαχωριστικές γραμμές, ιδού τι είπε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, δηλαδή της κυβέρνησης, στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτης σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση «εμείς προτείναμε τα μέτρα; Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι επιβλήθηκαν μέτρα και εμείς απλώς τα δεχθήκαμε», τονίζει: «Αυτό δεν είναι αληθές. Επειδή ήμουν στις διαπραγματεύσεις, το ΔΝΤ από την αρχή είπε ότι το έλλειμμά σας είναι 15%. Συμφωνείτε ότι πρέπει να μειωθεί στο 3% με βάση τους κοινοτικούς κανόνες. Εκεί συμφωνήσαμε. Η κυβέρνηση να κάνει σειρά από προτάσεις στο ΔΝΤ για το πώς θα μειωθεί το έλλειμμα στο 3%»... Ας τελειώνουμε, λοιπόν, με τα ιδεολογήματα περί κατοχής, εξάρτησης και άλλα παρόμοια, που επιχειρούν να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση και την εγχώρια πλουτοκρατία. Το μνημόνιο το έφτιαξαν από κοινού, κυρίως για να βάλουν ένα πιστόλι στον κρόταφο του λαού, ώστε να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που σχεδίαζαν εδώ και δεκαετίες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Η φιλολαϊκή διέξοδος περνά από την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων και της πολιτικής εξουσίας του κεφαλαίου.
Μας βομβαρδίζουν τα κανάλια με τις βολτούλες τους και, ούτε λίγο - ούτε πολύ, προβάλλουν το παραμύθι «η τρόικα πιέζει, οι υπουργοί ανθίστανται». Καλά στημένο δε λέμε, αλλά ...δεν πιάνει.
Σε περίπτωση που κάποιοι το ξέχασαν, το πρώτο μέρος που επισκέφθηκε το περίφημο κλιμάκιο ήταν η «ΝΕΟΓΑΛ», για να ...δει πώς πάνε τα πράγματα. Γιατί αυτό είναι το άγχος τους, να εξασφαλίσουν την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων.
Δηλαδή να μειώσουν το κόστος εργασίας, που πρακτικά σημαίνει μικρότερους μισθούς, περισσότερη ανασφάλιστη και μερική εργασία.
Ακριβώς αυτά, δηλαδή, που αγχώνουν και τους υπουργούς της κυβέρνησης, μια και τούτος είναι ο στόχος τους: Περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο.
Αρα, λοιπόν, καμία διαφωνία δεν υπάρχει και, πολύ περισσότερο, καμία «διαπραγμάτευση». Το μόνο που ίσως τους απασχολεί (υπουργούς και «τροϊκάνους»), είναι πώς θα μας σερβίρουν καλύτερα το νέο Μνημόνιό τους.
Τώρα, βέβαια, το πώς θα «παίξει» ο καθένας το παιγνίδι του για να γλιτώσει κάπως το πολιτικό κόστος, είναι άλλο θέμα. Καμία σχέση δεν έχει, όμως, με την ουσία του πράγματος.
Κι αυτή δεν είναι άλλη από το ότι έχουμε μια συντονισμένη όσο και μεγάλη επίθεση, οπότε δε χωράνε μπερδέματα στο ...ποιος επιτίθεται.
ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ συνταγματική ρύθμιση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Να ξοδεύει, δηλαδή, το κράτος μόνον όσα εισπράττει ...
Τι θα λέγανε για μία συνταγματική ρύθμιση, που να λέει ότι θα ξοδεύουμε για τις λαϊκές ανάγκες όσα ακριβώς είναι τα ...κέρδη των πολυεθνικών, των ανώνυμων εταιρειών και των τραπεζών;
Αλλά ξεχάσαμε ...κάτι τέτοιο είναι εκτός των «ρεαλιστικών», «σύγχρονων» και «παγκοσμιοποιημένων» δεδομένων!