ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στην απάνθρωπη αντιμεταναστευτική πολιτική

Σύσκεψη χτες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού

Στην εφαρμογή της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της επιμένει η κυβέρνηση, στο γνωστό πλαίσιο της ΕΕ που θεωρεί όλους τους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού «παράνομους», εκτός από λίγους που κατά καιρούς «νομιμοποιεί», όσους δηλαδή χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του. Το θέμα της «παράνομης» μετανάστευσης ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε χτες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στη Βουλή. Ελαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, Εργασίας Λ. Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης και οι υφυπουργοί Α. Νταλάρα και Χρ. Αηδόνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη είχε περισσότερο «διερευνητικό» χαρακτήρα μέσω της κατάθεσης προτάσεων προς αντιμετώπιση του ζητήματος. Αναμένεται σε 10 μέρες να πραγματοποιηθεί και δεύτερη, πάλι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Χτες, μεταξύ άλλων, προτάθηκε η «ελαστικοποίηση» του ισχύοντος πλαφόν για τη συγκέντρωση των απαραίτητων ενσήμων, προκειμένου να μην εκπίπτουν από το καθεστώς νομιμότητας όσοι μετανάστες πλήττονται από την οικονομική κρίση. Επίσης, κατατέθηκαν προτάσεις για κυρώσεις σε όσους εργοδότες απασχολούν «παράνομους» μετανάστες.

Παράλληλα, τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας θα καταθέσουν πλαίσιο εξέτασης και ...κατηγοριοποίησης των «παράνομων» μεταναστών. Προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να «αξιολογηθούν» οι διάφορες περιπτώσεις μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται «σε καθεστώς ανοχής» (δηλαδή παραμονή για σύντομο χρονικό διάστημα). Αναφορικά με την «επαναπροώθηση» μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. Δηλαδή, μαζικές απελάσεις. Αλλωστε, μόλις προχθές ο υπουργός Χ. Παπουτσής ξεκαθάριζε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν ή θα επαναπατριστούν εθελοντικά».

Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που συνεχίζουν την απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (στο Μέγαρο Υπατία, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και αλλού) θέση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν εκβιάζεται». Αλλωστε, στη σύσκεψη επαναλήφθηκε η πρόταση που είχε διατυπωθεί και προ βδομάδας, οι συγκεκριμένοι μετανάστες «να εξετασθούν κατά περίπτωση και ατομικά», με κανένα τρόπο, δηλαδή, να μη γίνει ομαδική νομιμοποίησή τους. Με αυτό τον τρόπο στην πραγματικότητα κρατούν σε καθεστώς ομηρίας και άγριας εκμετάλλευσης από τα αφεντικά, χιλιάδες οικογένειες μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Στο θέμα αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, «διαβεβαιώνοντας» ότι «ισχύει η θέση μας πως δεν πρόκειται να γίνει καμία ομαδική ή ειδική νομιμοποίηση, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω (...) έτσι ώστε και τη νομιμότητα να διασφαλίσουμε, την οποία επ' ουδενί λόγω θα δεχθούμε να καταλυθεί».

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση υπέρ των μεταναστών απεργών πείνας

Απορρίφθηκε το αίτημα των συμβούλων του ΚΚΕ να εκφράσει το δημοτικό συμβούλιο την αλληλεγγύη του και να ζητήσει από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους

Πρόταση υπέρ των μεταναστών απεργών πείνας (φωτ.) έκαναν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας

Eurokinissi

Πρόταση υπέρ των μεταναστών απεργών πείνας (φωτ.) έκαναν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας
Στην απόρριψη του αιτήματος των εκλεγμένων με το ΚΚΕ δημοτικών συμβούλων στο Δήμο Αθήνας, να εκφράσει το δημοτικό συμβούλιο την αλληλεγγύη του στους μετανάστες απεργούς πείνας και να ζητήσει από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, προχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης. Μάλιστα, η πλειοψηφία του Σώματος αρνήθηκε, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, να θέσει σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, υιοθετώντας προφανώς το σκεπτικό που εκφράστηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Π. Μπέη ότι «ο δήμαρχος εκφράζει το δήμο».

Ο Γ. Καμίνης έκανε σαφές ότι δεν προτίθεται να υιοθετήσει ο δήμος ένα αίτημα που είναι απραγματοποίητο, από τη μία, και που δε συναντά τη συναίνεση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, από την άλλη. Ισχυρίστηκε, δε, ότι ελάχιστοι από τους μετανάστες απεργούς πείνας έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα και ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του δήμου εξαντλείται στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανός, υπογράμμισε ότι γύρω από τον αγώνα των μεταναστών υπήρξαν πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες, συμπληρώνοντας ότι σε λίγες μέρες οι μετανάστες δεν θα έχουν πού να πάνε - καθώς θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το κτίριο της Πατησίων - και το θέμα θα απασχολήσει, όχι προς το συμφέρον τους, αλλά στο πλαίσιο συνολικότερων σχεδιασμών.

Το ψήφισμα που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ως εξής:

«Για 13η ημέρα, 237 μετανάστες πραγματοποιούν απεργία πείνας στο κέντρο της πόλης, διεκδικώντας νομιμοποιητικά έγγραφα από την κυβέρνηση. Οι μετανάστες απεργοί πείνας είναι άνθρωποι που δούλευαν χρόνια στη χώρα μας, είχαν νόμιμα χαρτιά παραμονής και εργασίας. Λόγω της κρίσης δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τους όρους ανανέωσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες απεργούς πείνας και ζητά από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους».

Οι ...προθέσεις

Στο μεταξύ, με αφορμή τα γεγονότα στη Νομική και τους μετανάστες, ο Γ. Καμίνης έκανε λόγο για ενέργειες που υπονομεύουν την έννοια του ασύλου. Συμπλήρωσε πως όταν τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούνται από τον καθένα που αισθάνεται αδικημένος για τέτοιους σκοπούς, τότε καταντούν ουσιαστικά οπλοστάσια. Φανερώνοντας, δε, τις προθέσεις του για το πώς πρέπει να «κινείται» το κέντρο, ο δήμαρχος είπε ότι διαδηλώσεις λίγων ατόμων υπονομεύουν το δικαίωμα της διαδήλωσης και έκανε λόγο για κατάληψη του κέντρου.

Ο καπιταλισμός δημιουργεί τη μετανάστευση και κερδίζει από αυτή

Σύσκεψη με φοιτητές και σπουδαστές πραγματοποίησε το Σάββατο το μεσημέρι η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ

Πλούσια συζήτηση για το ποιος ευθύνεται για τη μετανάστευση και ποιος κερδίζει από αυτή, αναπτύχθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στη σύσκεψη που διοργάνωσαν η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας με φοιτητές και σπουδαστές, ανάμεσά τους και μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Θέτοντας το θέμα σε ταξική βάση, ο Αντρέας Καργόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, σημείωσε:

Ποιος δημιουργεί τη μετανάστευση; Είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η ένταση της εκμετάλλευσης των χωρών των μεταναστών από τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Είναι οι ίδιοι που υπέσκαπταν το σοσιαλισμό στην Ευρώπη και αλλού. Κανείς δε φεύγει από τον τόπο του για διακοπές, αλλά για να επιβιώσει.

Ποιος συντηρεί τη μετανάστευση; Οι αστικές κυβερνήσεις, η ΕΕ που με νόμους και συνθήκες - όπως το Δουβλίνο 2 - δε δίνουν νομιμοποιητικά έγγραφα στους μετανάστες, στήνουν φράχτες και κατασταλτικούς μηχανισμούς, δε φροντίζουν για τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη στέγαση αυτών των ανθρώπων.

Ποιος κερδίζει από τη μετανάστευση; Ο ίδιος ο καπιταλισμός μέσα από τα χαμηλά μεροκάματα, την ανασφάλιστη εργασία, την υπερεκμετάλλευση. Κερδίζει από τους μετανάστες τόσο σε συνθήκες ανάπτυξης όσο και σε συνθήκες κρίσης.

Ποιος χάνει από τη μετανάστευση; Η ίδια η εργατική τάξη. Πρώτα και κύρια οι μετανάστες που ξεκληρίζονται, κυνηγιούνται, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης κυκλωμάτων εγκληματικότητας. Οι ντόπιοι εργάτες, επειδή οι καπιταλιστές χρησιμοποιούν τους μετανάστες εργάτες για να ρίξουν τα μεροκάματα.

Με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα της Νομικής, ο Αντρ. Καργόπουλος καυτηρίασε τη στάση διάφορων «αριστερών» και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες με μια «ψευτοανθρωπιστική ευαισθησία» και την ίδια στιγμή εχθρεύονται τα ταξικά συνδικάτα στα οποία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών εργατών: Οικοδόμοι, κλωστοϋφαντουργοί, μέταλλο, επισιτισμός. Τους παρέδωσαν στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους, έριξαν νερό στο μύλο της καταστολής, της τρομοκρατίας, του ρατσισμού και έδωσαν πάτημα στις απόψεις για κατάργηση του ασύλου, είπε.

Μετά τις ερωτήσεις και την κουβέντα που έγινε, υπογραμμίστηκε ότι οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει να πρωτοστατήσουν, ώστε οι μετανάστες να έρθουν σε επαφή με το ΚΚΕ, να συμμετέχουν στην οργανωμένη πάλη, σε συσκέψεις, πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις.

Συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα

Αύριο στις 11 π.μ. η συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟ Αθήνας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Η διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, το νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και η διέξοδος για το λαό», αύριο Τετάρτη 9 Φλεβάρη και ώρα 11 π.μ. Η συνέντευξη Τύπου θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟ Αθήνας (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2).

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζήτησε και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό σήμερα Τρίτη 8 Φλεβάρη και ώρα 5 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να του εκθέσει τις θέσεις και προτάσεις του Κόμματος για το μεταναστευτικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ