ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κρίσιμη αιματηρή καμπή

Σφοδρές αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και «φιλοκαθεστωτικών» ανεβάζουν περαιτέρω το θερμόμετρο

Αιματηρές οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τους οπαδούς του Μουμπάρακ
Αιματηρές οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τους οπαδούς του Μουμπάρακ
KΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αιματηρότατη τροπή πήραν, χτες, οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, κυρίως στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, καθώς δυναμική εμφάνιση έκαναν χιλιάδες άνθρωποι, αυτοπαρουσιαζόμενοι ως φιλο-καθεστωτικοί, και οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν με σφοδρότητα μπροστά στα μάτια των ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες, όμως, μέχρι αργά το βράδυ, απέφευγαν να παρέμβουν άμεσα. Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατάφεραν να απομονώσουν ορισμένους από τους χιλιάδες φιλοκυβερνητικούς συγκεντρωμένους και να τους αποσπάσουν τις ταυτότητές τους, που αποδείκνυαν ότι ήταν αστυνομικοί με πολιτικά ή και άνδρες της ασφάλειας, που ούτως ή άλλως εργάζονται για τον Μουμπάρακ.

Οι αρχικές αψιμαχίες μετατράπηκαν, γρήγορα, σε ανοιχτές μάχες, με μαχαίρια, καδρόνια, σπαθιά, βόμβες μολότωφ, αλλά και όπλα, καθώς πυροβολισμοί ακούγονταν μέσα και πέριξ της πλατείας Ταχρίρ, μέχρι αργά το βράδυ, ενώ κατά διαστήματα «υποστηρικτές» του Μουμπάρακ εφορμούσαν με άλογα και καμήλες κατά του πλήθους. Η κατάσταση ήταν τόσο εκτός ελέγχου που ακόμη και τα ασθενοφόρα με δυσκολία προσέγγιζαν την πλατεία. Αργά το βράδυ, το υπουργείο Υγείας μίλησε για έναν νεκρό «νεοσύλλεκτο» (πιθανότατα αστυνομικό) και για περισσότερους από 600 τραυματίες, όμως, γεγονός ήταν ότι χιλιάδες κόσμου παρέμεναν στην πλατεία είτε επιμένοντας να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία είτε φοβούμενοι να την εγκαταλείψουν λόγω της παρουσίας των «υποστηρικτών» του καθεστώτος σε όλη την περιοχή.

Λίγο πριν αρχίσουν τα επεισόδια, και ενώ οι ομάδες «υποστηρικτών» του καθεστώτος είχαν εμφανιστεί, και στο Κάιρο αλλά και σε άλλες πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια και το Σουέζ (όπου σημειώθηκαν επεισόδια αλλά μικρότερης εμβέλειας), εκπρόσωπος του στρατού εμφανίστηκε στην τηλεόραση, καλώντας τους διαδηλωτές «να επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στους ρυθμούς της, τώρα που τα αιτήματά τους ακούστηκαν». Η δήλωση αυτή εκλήφθηκε από πολλούς ως αλλαγή της στάσης του στρατού, ο οποίος, χωρίς να τάσσεται υπέρ του καθεστώτος, ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ του τερματισμού των διαδηλώσεων και της παροχής «ενός χρονικού διαστήματος ανοχής» μέχρις ότου ολοκληρωθεί «η μετάβαση εξουσίας» που προανήγγειλε ο Μουμπάρακ με το διάγγελμά του, το βράδυ της Τρίτης.

Πολλά σενάρια με επίκεντρο το στρατό

Αργά το βράδυ, χτες, μιλώντας εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ κάλεσε το στρατό «να παρέμβει για να σταματήσει τη σφαγή που γίνεται από συμμορίες ανδρών του καθεστώτος». Επίσημη απάντηση στην έκκληση δε δόθηκε. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο στρατός είχε εντολές να πυροβολεί στον αέρα για να διαλύσει, πάση θυσία, κατά τη διάρκεια της νύχτας το πλήθος. Η αντιπολίτευση, πάντως, σύσσωμη κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις την Παρασκευή, ενώ ανοιχτά πλέον η ισχυρότερη οργάνωση της αντιπολίτευσης, η ισλαμική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» δήλωσε ότι «δεν θα είχε πρόβλημα» ν' αναλάβει την εξουσία «μεταβατικά για να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα» ο στρατός, και συγκεκριμένα ο αρχηγός ΓΕΣ, Σάμι Εναν. Το Αιγυπτιακό ΚΚ, με ανακοίνωσή του, καλεί σε συνέχιση του αγώνα του αιγυπτιακού λαού μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά του.

Ενδιαφέρον έχει ότι «εμπιστοσύνη» στις ικανότητες του αιγυπτιακού στρατού «να διατηρήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Αιγύπτου» εξέφρασε και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, ναύαρχος Μάικ Μιούλεν. Πολλές ήταν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι, ουσιαστικά, το καθεστώς Μουμπάρακ «μετρά ώρες» καθώς η Ουάσιγκτον τού έχει θέσει ως όριο την Παρασκευή προκειμένου ν' αποχωρήσει οριστικά.

Την άποψη αυτή μοιάζουν να ενισχύουν οι χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, που επαναλάμβανε τις δηλώσεις Ομπάμα: ο Μουμπάρακ έχει την ευκαιρία να δείξει «ποιος πραγματικά είναι», η χώρα οφείλει να οδηγηθεί «σε μεθοδική και πειθαρχημένη ουσιαστική αλλαγή, που πρέπει ν' αρχίσει τώρα», καλώντας τις αιγυπτιακές αρχές «να σταματήσουν κάθε βία σε βάρος των διαδηλωτών». Οι δηλώσεις του Γκιμπς έκλεισαν με «έκκληση προς την οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου να σεβαστεί όλες τις υπάρχουσες διεθνείς συμφωνίες», μία σαφή αναφορά στη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ, όπου η ανησυχία κλιμακώνεται όπως και οι προειδοποιήσεις σε όλους τους τόνους ότι «οι πιθανότητες αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής μεγάλες, αν πάψει να υπάρχει η διακυβέρνηση Μουμπάρακ».

Από την άλλη, ορισμένες άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι το καθεστώς έχει έρθει σε συμφωνία και με την Ουάσινγκτον για «σταδιακή μετάβαση εξουσίας». Και στις δύο εκδοχές, ο στρατός εμφανίζεται να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, ίσως και αναλαμβάνοντας για κάποιο χρονικό διάστημα τα ηνία της χώρας. Ενώ όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά και οι επόμενες ώρες προμηνύονται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς αργά το βράδυ χθες επρόκειτο να συνεδριάσει για να εξετάσει «νέα ανησυχητικά στοιχεία» σχετικά με την Αίγυπτο.

  • Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Χόσνι Μουμπάρακ, με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, με τον επικεφαλής της ομοσπονδίας της αντιπολίτευσης, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλλα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Συμφωνία προσαρμοσμένη στην εργοδοτική κερδοφορία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Σε συμφωνία ταξικής συναίνεσης και υποταγής κατέληξαν η κυβέρνηση της Ισπανίας, οι εργοδοτικές ενώσεις και οι ηγεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, στο όνομα της δήθεν ενίσχυσης «της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας».

Στο επίκεντρο της 37σέλιδης «κοινωνικής και οικονομικής συμφωνίας» είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια από το 2013, το οποίο είχε εγκριθεί τη περασμένη εβδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, σ' αυτή τη συμφωνία προστέθηκε διάταξη που προβλέπει την παροχή κινήτρων στους εργοδότες - δηλαδή την απαλλαγή τους από εισφορές - για την πρόσληψη νέων ανέργων και μακροχρόνιων ανέργων σε εργασίες ημιαπασχόλησης. Εξάλλου ήδη έχει αποφασιστεί να μειωθεί το επίδομα ανεργίας από τα 426 στα 400 ευρώ.

Επιπλέον, οι ηγεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι εργοδότες συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, φυσικά, σε βάρος των εργαζομένων. Από τη μεριά της η κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων ώστε να τους αποζημιώνει σε περίπτωση απόλυσης.

Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν ο «σοσιαλιστής» Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο και ο υπουργός Εργασίας, Βαλεριάνο Γκόμες, ο Ιγνάσιο Φερνάντες Τόξο και ο Κανδίδο Μέντες από τη «Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Εργατικών Επιτροπών» (CCOO) και τη Γενική Ενωση Εργατών (UGT), αντίστοιχα, οργανώσεις που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, καθώς και ο Χουάν Ρόσελ πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων «CEOE».

Στο μεταξύ, την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε πως η επίσημη ανεργία έφθασε το 20,3%, ενώ το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα ότι το Γενάρη συνολικά 4,23 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν αίτηση για το ταμείο ανεργίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου υπήρξε μια αύξηση κατά 3,2% (130.930 ανθρώπων) συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 2010.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αλληλεγγύη στο λαό της Αιγύπτου

Την αλληλεγγύη της στο λαό της Αιγύπτου εκφράζει με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει την αδελφική αλληλεγγύη της στο λαό της Αιγύπτου, που αγωνίζεται για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Η εργατική τάξη της Αιγύπτου ηγείται αυτού του αγώνα και τους ευχόμαστε επιτυχία στους στόχους τους. Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Αιγύπτου να σταματήσει αμέσως τις δολοφονίες και συλλήψεις διαδηλωτών.

Η διεθνής κοινή γνώμη καταδικάζει την πολιτική και την τακτική των ΗΠΑ, που προσπαθούν να ελέγξουν τις εξελίξεις και να τοποθετήσουν νέα εργαλεία, τις νέες μαριονέτες τους, στην ηγεσία του αιγυπτιακού κράτους.

Ζητάμε να σταματήσει η παρέμβαση των ιμπεριαλιστών στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. Ο λαός αυτής της χώρας είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του.

Η εξέγερση του λαού της Αιγύπτου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, έρχεται να αποδείξει ότι οι άνθρωποι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας».

ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Απέλαση διπλωμάτη

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Με αντίποινα απείλησε η Ρωσία μετά την απέλαση Ρώσου διπλωμάτη από την Ιρλανδία με την αιτιολογία ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πλαστογραφήσει έξι ιρλανδικά διαβατήρια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από το υποτιθέμενο δίκτυο κατασκόπων που δρούσε στις ΗΠΑ.

«Αυτή η μη φιλική και αβάσιμη ενέργεια δε θα μείνει χωρίς την κατάλληλη απάντηση από την πλευρά της Ρωσίας», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τιτόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία δίχως να διευκρινίζει το χρόνο ή το είδος αντιποίνων.

Η απέλαση του διπλωμάτη, τα στοιχεία του οποίου δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι η κατάληξη της έρευνας που είχε ξεκινήσει από την ιρλανδική Αστυνομία τον περασμένο Ιούνιο, μετά την «αποκάλυψη» στις ΗΠΑ υποτιθέμενου δικτύου Ρώσων κατασκόπων που παρουσιάζονταν ως Ιρλανδοί.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία είχε απελάσει έναν Ισραηλινό διπλωμάτη αφού ανακάλυψε ότι ιρλανδικά διαβατήρια είχαν πλαστογραφηθεί από κατασκόπους για τους οποίους εκφράζονται υπόνοιες ότι ευθύνονται για τη δολοφονία ενός στελέχους της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς» στο Ντουμπάι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ