ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Ελιγμοί κατευνασμού από τον Σάλεχ
  • Ικανοποίηση από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ισλαμικό «Islah», που περιμένει «συγκεκριμένα βήματα»
  • Κανονικά θα γίνουν οι διαδηλώσεις σήμερα

Οι διαδηλώσεις θα γίνουν σήμερα βεβαιώνει η αντιπολίτευση
Οι διαδηλώσεις θα γίνουν σήμερα βεβαιώνει η αντιπολίτευση
ΣΑΝΑ'Α.--

Την ανάκληση της απόφασής του να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία το 2013, οπότε λήγει η τωρινή του θητεία, καθώς και το «πάγωμα» κάθε διαδικασίας που είχε δρομολογήσει για συνταγματικές αλλαγές που θα έδιναν τη δυνατότητα ισόβιας παραμονής στο συγκεκριμένο θώκο, ανακοίνωσε, χτες, προφανώς και υπό την πίεση των εξελίξεων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο, από το 1978, επικεφαλής της χώρας, ο οποίος εξελέγει για την πρώτη 7ετή θητεία του το 1999 και για τη δεύτερη το 2006 με «εκπληκτικά» ποσοστά, δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την προεδρία ούτε ο γιος του.

Επίσης, ανταποκρίθηκε στο αίτημα που είχε θέσει η αντιπολίτευση για μη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, τον Απρίλη, εφόσον δεν έχει ακόμη γίνει καμία συνταγματική αλλαγή τέτοια που να διασφαλίζει τη δημοκρατικότητα και την αντιπροσωπευτικότητά τους. Και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο ζητώντας τον τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του ισλαμικού «Islah». Ο γενικός του γραμματέας, Μουχάμαντ αλ Σάαντι, μίλησε για «πρωτοβουλία στη σωστή κατεύθυνση», της οποίας, όμως, «αναμένονται τα επόμενα βήματα». Κατέστησε σαφές ότι οι προγραμματισμένες για σήμερα διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν «κανονικά, με πειθαρχημένο και οργανωμένο τρόπο, καθώς είναι ένας ειρηνικός τρόπος να εκφράσει τη θέλησή του ο λαός». Κατέληξε δε ότι «διάλογος θα γίνει, όταν το καθεστώς αποδείξει ότι υλοποιεί αυτά για τα οποία δεσμεύεται, γιατί και άλλες φορές έχει εξαγγείλει διάφορα που δεν έχουν γίνει πραγματικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, ο Σάλεχ, όπως και άλλες ηγεσίες του αραβικού κόσμου, π.χ. η ιορδανική ή η μαροκινή κλπ, έχει προχωρήσει σε μέτρα σταθεροποίησης και μείωσης των τιμών, σε αύξηση των μισθών σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, σε μείωση του φόρου εισοδήματος, σε δημιουργία ταμείου απασχόλησης για όλους τους πτυχιούχους. Η Υεμένη είναι η φτωχότερη χώρα της περιοχής, με πληθυσμό 23,4 εκατομμύρια, του οποίου ο μέσος όρος ηλικίας είναι 17,8 (!) χρόνια. Επισήμως κάτω από τα όρια της φτώχειας ζει το 45,2% και η ανεργία κυμαίνεται, επισήμως πάντα, στο 35%!

ΤΥΝΗΣΙΑ
Καταγγελίες αλλά και «συγχύσεις»

ΤΥΝΙΔΑ.--

Για «σχέδιο συνωμοσίας» κατά της «μεταβατικής κυβέρνησης» εκ μέρους «στοιχείων των δυνάμεων ασφαλείας» έκανε λόγο ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας. Ο Φαρχάτ Ράτζχι, σε συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι η πρόσφατη εκφοβιστική δράση ομάδων που επιτέθηκαν κατά δημόσιων κτιρίων και σχολείων, τόσο στην Τύνιδα όσο και στην Κασερίν, και πυρπόλησαν συναγωγή στη νότια Τυνησία «στοχεύουν στην πρόκληση χάους, στην υπόσκαψη της μεταβατικής κυβέρνησης και στην καλλιέργεια εσωτερικής εμφύλιας έντασης είτε μεταξύ θρησκευτικών δογμάτων είτε μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων».

Ο Ράτζχι συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έγινε στόχος επίθεσης εκατοντάδων ανθρώπων, την Τρίτη, και επέμεινε στην εκδοχή του περί «δράσης συνωμοτών». Στο πλαίσιο της προσπάθειας «κάθαρσης» από το καθεστώτος Μπεν Αλι, όπως είπε, απομακρύνθηκαν 34 ανώτεροι αξιωματικοί των διαφόρων σωμάτων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας, της Προεδρικής Ασφάλειας αλλά και της Εθνικής Ασφάλειας, με τον τελευταίο να κατηγορείται, από τον νέο υπουργό, επειδή «αρνήθηκε να επέμβει» για να απομακρύνει διά της βίας τους διαδηλωτές έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο.

Εξίσου ενδεικτικό, πάντως, για τις προσπάθειες καταστολής των φωνών αντίδρασης που παραμένουν ακόμη έντονες σε διάφορες πόλεις αλλά και στους κόλπους της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών (όπου συνεχίζονται οι διεργασίες και οι απεργίες αρκετών κλάδων, όπως οι εκπαιδευτικοί) είναι το γεγονός ότι ο Ράτζχι επισταμένα «έμπλεξε» τους διαδηλωτές που επιμένουν στην αναγκαιότητα ολικής κάθαρσης από το καθεστώς και το κόμμα Μπεν Αλι με τις συμμορίες ταραχοποιών που «ανέλαβαν δράση», τις τελευταίες μέρες. Προφανής στόχος της «δράσης» αυτής είναι ο εκφοβισμός των πολιτών προκειμένου να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και να «αναζητήσουν την προστασία των υπηρεσιών ασφαλείας». Προς το παρόν, οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, δε φαίνεται να παρασύρονται σε αυτήν τη λογική αν και κοινή ομολογία είναι ότι η όλη κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών στα σύνορα

ΜΙΡΑΝΣΑΧ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΠΕΣΑΒΑΡ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε χθες στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν, μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών στρατιωτών, χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος της πρόκλησης, καθώς οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την έναρξη και τα αίτια του επεισοδίου. Από τους πυροβολισμούς ένας Πακιστανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμα τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, με το επεισόδιο να χαρακτηρίζεται ως το σοβαρότερο, την τελευταία τετραετία. Το Αφγανιστάν κατηγορεί το Πακιστάν για άτυπο «άσυλο» στους Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας ότι ο στρατός δεν πράττει τα δέοντα για την αντιμετώπιση τους.

Ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, από την πλευρά του έφτασε χτες στην Ινδία, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκχ, με κυρίαρχο ζήτημα την ασφάλεια, την αντιμετώπιση των «Ταλιμπάν» και το ρόλο του Πακιστάν, καθώς επίσης και την «ανάπτυξη», καθώς ινδικές εταιρείες ήδη επενδύουν στην «ανοικοδόμηση» του Αφγανιστάν. Ο Αφγανός Πρόεδρος αναμένεται να μιλήσει στη Σύνοδο Διαρκούς Ανάπτυξης, που οργανώνει στο Νέο Δελχί, το Ινστιτούτο Ενέργειας και Πόρων.

Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Πεσαβάρ και ακόμα 20 τραυματίστηκαν, χωρίς να είναι ξεκάθαρος από την αρχή ο στόχος της έκρηξης. Στην περιοχή Ορακζάι αεροσκάφη του κυβερνητικού στρατού υποστηρίζουν ότι σκότωσαν 15 «μαχητές» των «Ταλιμπάν», χωρίς να διασταυρώνονται οι ταυτότητες των νεκρών, ενώ ακολούθησαν και συγκρούσεις μεταξύ πακιστανικού στρατού και «μαχητών».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Περιμένοντας τον τυφώνα «Γιάσι»

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της βορειοανατολικής Αυστραλίας παρέμεναν χτες βράδυ «οχυρωμένοι» σε σπίτια και ειδικά καταφύγια περιμένοντας το πέρασμα του φονικού τυφώνα «Γιάσι», που αναμένεται να είναι ένας από τους σφοδρότερους και πιο καταστροφικούς των τελευταίων 100 χρόνων.

ΡΩΣΙΑ
Στους 36 ο αριθμός των νεκρών της βομβιστικής επίθεσης

ΜΟΣΧΑ.--

Στους 36 έφθασε ο αριθμός των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στις 24 Γενάρη στο αεροδρόμιο της Μόσχας Ντομοντέντοβο καθώς ένας από τους δύο ανθρώπους που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση υπέκυψε στα τραύματά του χτες, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και τουλάχιστον 8 ξένοι ταξιδιώτες, ενώ περισσότεροι από 180 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση. Σύμφωνα με τις αρχές, ο δράστης ήταν ένας 20χρονος κάτοικος του Βορείου Καυκάσου.

Στο μεταξύ, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε χτες κατά τη διάρκεια επίθεσης στη Δημοκρατία της Καμπαρντίνο - Μπαλκαρία του Βορείου Καυκάσου, και οι αρχές διενεργούν έρευνα για το επεισόδιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ