ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Από τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ για συμμετοχή στις αγροτικές συγκεντρώσεις

Eurokinissi

Με συσκέψεις, ενημερωτικές συγκεντρώσεις, περιοδείες, εξορμήσεις σε επαρχίες, δήμους και χωριά δίνεται η μάχη των προετοιμασιών για τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν μεθαύριο, Δευτέρα, από τα Τρίκαλα. Οι αποφάσεις για τις ημερομηνίες, τον τόπο και τις μορφές των κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτών, που είναι πολλές και διάφορες - συλλαλητήρια, με τρακτέρ, στις πλατείες των πόλεων, αποκλεισμοί δρόμων και οδικών κόμβων, καταλήψεις υποκαταστημάτων της ΑΤΕ, του ΕΛΓΑ, της ΔΕΗ κι άλλων υπηρεσιών - παίρνονται από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και τις Επιτροπές Αγώνα, οι οποίες προβάλλουν το γενικότερο διεκδικητικό πλαίσιο, που καθορίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), η οποία έγινε πρόσφατα στη Λάρισα.

Οι κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, μέχρι στιγμής, είναι:

Μεθαύριο, Δευτέρα 24/1, στα Τρίκαλα (συλλαλητήριο με τρακτέρ, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία).

Την Τρίτη, 25/1, στα Φάρσαλα (συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία), στην Ορεστιάδα (συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., με αγροτικά μηχανήματα, μπροστά στην Αγροτική Τράπεζα).

Την Τετάρτη, 26/1, στην Καρδίτσα (συλλαλητήριο με τρακτέρ, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία), στην Ελασσόνα (συγκέντρωση, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία), στη Λέσβο (συγκέντρωση, στις 11 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης), στο Ηράκλειο Κρήτης (παράσταση διαμαρτυρίας, στις 9 π.μ., στο Κέντρο Υγείας Δήμου Αστερουσίων στο Χάρακα).

Την Πέμπτη, 27/1, στη Λάρισα (κατάληψη υποκαταστήματος ΕΛΓΑ), στην Αλεξανδρούπολη (κατάληψη υποκαταστήματος ΕΛΓΑ), στα Χανιά (παναγροτική συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς), στο Ηράκλειο (παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικός αποκλεισμός των κεντρικών γραφείων του ΕΛΓΑ στις 10 π.μ.).

Την Παρασκευή, 28/1, στην Αγιά της Λάρισας (συγκέντρωση, στις 11 π.μ. στην πλατεία), στο Αργος (συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Παύλου, με τη συμμετοχή αγροτών από Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία).

Το Σάββατο, 29/1, στον Τύρναβο (συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία). Την ίδια μέρα, στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ΠΑΣΥ για την κτηνοτροφία στο δημαρχείο Ακτίου Βόνιτσας.

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, εκφράζοντας, αγωνιστικά, την αντίθεσή τους στην ΚΑΠ και στο μνημόνιο, διεκδικώντας την ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών αιτημάτων τους και προβάλλοντας την προοπτική της σωτηρίας τους, που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κατά των συμφερόντων των μονοπωλίων - εμποροβιομήχανων - μεγαλοαγροτών, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού. Τους καλεί σε κοινό αγώνα, μαζί με τους εργατοϋπάλληλους του ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους της ΠΑΣΕΒΕ, τους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές του ΜΑΣ, τις γυναίκες της ΟΓΕ, κόντρα στα νέα οικονομικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψε με την τρόικα, κόντρα στη νέα ΚΑΠ. Μέτρα που, όπως επισημαίνει, πλήττουν όλους τους αγρότες, εργάτες, φοιτητές, τη λαϊκή οικογένεια και τους κάνουν φτωχότερους για να αυξήσουν τα πλούτη εμποροβιομήχανοι και τραπεζίτες.

ΠΑΣΥ
Συνεταιρισμοί «φέουδα» μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θ' αποτελέσει νέο εργαλείο για πιο γρήγορο και βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και συρρίκνωση των συνεταιρισμών

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς θ' αποτελέσει νέο εργαλείο για πιο γρήγορο και βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, θα συρρικνώσει τους υπάρχοντες υποβαθμισμένους συνεταιρισμούς και θα μετατρέψει, πλήρως, αυτούς που θα απομείνουν σε επιχειρήσεις - εταιρείες, στις οποίες θα συμμετέχουν, ως «μεριδιούχοι», ή «κεφαλαιούχοι», μόνο οι μεγαλοαγρότες και οι αγροτοεπιχειρηματίες, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ αναφέρονται τ' ακόλουθα: «Οσοι φτωχοί αγρότες έχουν διωχθεί με το Μητρώο Αγροτών και χιλιάδες άλλοι, που δε θα πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής που τίθενται - δε θα μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο του "μεριδίου", ή της "κεφαλαιουχικής μετοχής" - θα αποκλείονται από τους συνεταιρισμούς - εταιρείες.

Ετσι οι "νέοι συνεταιρισμοί", θα μεταβληθούν σε αποκλειστικό "φέουδο" των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Αλλά και όσοι μικρομεσαίοι αγρότες θα μπουν μέσα, δε θα παραμείνουν για πολύ, καθώς τα δικά τους συμφέροντα θα έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, οι οποίοι και θα κυριαρχούν, αφού θα είναι συνεταιρισμοί κεφαλαίων και όχι κεφαλών (μελών), όπως υποστηρίζει η συμβιβασμένη ΠΑΣΕΓΕΣ των μεγαλοαγροτών, γι' αυτό και πρώτη βγήκε να συγχαρεί την κυβέρνηση για το νέο "κατόρθωμά" της!

Οι τρεις νέες μορφές "συνεταιρισμού" που καθορίζονται - "Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις", (ΑΣΟ), "Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις", (ΑΕΣ), και "Ομάδες Παραγωγών", (ΟΠ) - θα λειτουργούν με, καθαρά, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που σημαίνει πως αποκλειστικό στόχο θα έχουν την εξασφάλιση κέρδους για τους μεγαλομετόχους τους και όχι, βεβαίως, την εξυπηρέτηση των αναγκών των μικρομεσαίων αγροτών και της αγροτικής ανάπτυξης για το λαό.

Οτι οι "νέοι συνεταιρισμοί" θα λειτουργούν με επιχειρηματικά - κερδοσκοπικά κριτήρια καταγράφεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπου, συγκεκριμένα, αναφέρεται: "Ετσι, αναγνωρίζονται μορφές Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων και Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες καλούνται να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στους τομείς παραγωγής, τυποποίησης, πιστοποίησης, μεταποίησης και εμπορίας στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα" και ότι, στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης είναι "να διαμορφώνει νέες σχέσεις με την αγορά και την αγροτική ανάπτυξη". Μ' αυτά τα κριτήρια θα γίνεται και η "αξιολόγηση των επιδόσεων" των "νέων συνεταιρισμών".

Στη διαδικασία διάλυσης των υπαρχόντων συνεταιρισμών, (πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων), που θα προηγηθεί της εφαρμογής του νέου νόμου, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις, καθώς και στην εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων. Συνεπώς, θύματα δεν είναι μόνο οι μικρομεσαίοι αγρότες, αλλά και οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι , που μαζικά θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας.

Το "ξεκαθάρισμα - ξεσκαρτάρισμα" θα συνεχιστεί και μετά, με τη διαγραφή από το "Μητρώο Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων" που θα δημιουργηθεί, των "συνεταιριστικών οργανώσεων" που θα χαρακτηρίζονται σαν "μη ενεργές".

Στόχος της κυβέρνησης είναι από τους 6.500 περίπου συνεταιρισμούς να μείνουν 200 - 300. Γι' αυτό χαρακτηρίζει "εξυγίανση" την πλήρη "εταιροποίησή" τους. Μάλιστα, για να την δικαιολογήσει επικαλείται το γεγονός ότι οι υπάρχοντες συνεταιρισμοί είναι καταρρακωμένοι και χρεοκοπημένοι. Δε λέει, όμως, ότι αυτή η υποβάθμιση και η χρεοκοπία οφείλεται στην πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ.

Η ΠΑΣΥ ποτέ δεν υποστήριξε αυτούς τους συνεταιρισμούς και πάντα αναδείκνυε τη χειραγώγηση και τον εκφυλισμό τους. Στους μεγάλους αγροτικούς αγώνες ήταν απόντες και συνήθως απέναντι».

Η πρόταση της ΠΑΣΥ

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ συνεχίζει τονίζοντας τα εξής: «Ωστόσο, ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς, αποδεικνύει πόσο αναγκαία και ωφέλιμη για τους μικρομεσαίους αγρότες είναι η πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, ενάντια στα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεγαλοαγρότες. Ανάπτυξη που θα συμφέρει το λαό και θα υλοποιείται με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και λαϊκό έλεγχο, θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και στις κρατικές, καθετοποιημένες, αγροτικές παραγωγικές μονάδες, θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά στους μικρομεσαίους αγρότες και θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητας της χώρας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών, ποιοτικών και υγιεινών τροφίμων, αλλά και πρώτων υλών στη μεταποιητική βιομηχανία.

Με την εθελοντική συνένωση του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου σε μεγάλους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με την αξιοποίηση της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας και με την ολόπλευρη στήριξη του κράτους, θ' αυξάνεται η παραγωγικότητα της γης.

Προϋπόθεση, όμως, για όλα αυτά είναι η ανατροπή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος σε ριζικές αλλαγές για την κυριαρχία της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας».

ΣΑΜΟΣ
Εξόρμηση στα χωριά

Εξόρμηση στα χωριά της Σάμου για το στήσιμο τοπικών επιτροπών αγώνα ξεκινά η ΠΑΣΥ στη Σάμο. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Βαθύ. Η αρχή γίνεται από σήμερα όπου θα γίνει συγκέντρωση στον Πύργο στις 6 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο. Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης στις 26/1 στον Παγώδνα στις 6 μ.μ. στον ελαιουργικό συνεταιρισμό και στις 30/1 τη ίδια ώρα στους Μυτιληνιούς στο πολιτιστικό κέντρο.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ

Σε συμβολική δίωρη κατάληψη (10 π.μ.-12 μ.) του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο προχώρησαν χτες οι αγρότες του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα από το συμβολικό αυτό αποκλεισμό που έγινε με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ εκφράστηκε η αντίθεση στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος - οικονομικού στραγγαλισμού των μικρομεσαίων αγροτών. Απαιτήθηκε αποκλειστικά δημόσιος και κρατικός ΕΛΓΑ και κάλυψη των ζημιών στο 100% του φυτικού, ζωικού και αγροτικού κεφαλαίου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, τα πρόσθετα εμπόδια και πετσόκομμα των αποζημιώσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Σύσκεψη με μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΥ τη Δευτέρα 24 Γενάρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Χαλκηδόνας. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα προβλήματα επιβίωσης που προκαλεί η βαρβαρότητα των πολιτικών ΕΕ - κυβέρνησης - Μνημονίου και ο προγραμματισμός αγωνιστικών κινητοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ