ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Εκατόμβες νεκρών στις λάσπες

Φτωχογειτονιές σε λόφους στα βόρεια του Ρίο, όπου χιλιάδες κατοικίες γκρεμίστηκαν και θάφτηκαν στη λάσπη
Φτωχογειτονιές σε λόφους στα βόρεια του Ρίο, όπου χιλιάδες κατοικίες γκρεμίστηκαν και θάφτηκαν στη λάσπη
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Τους 655 έχει φτάσει ως τώρα ο απολογισμός των νεκρών, εκατοντάδες ακόμη είναι οι αγνοούμενοι που έχουν θαφτεί κάτω από τόνους υγρής λάσπης σαν κινούμενης άμμου.

Περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την έναρξη των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις της μεγαλύτερης «φυσικής καταστροφής» στη Βραζιλία, απότοκος της άναρχης δόμησης και της καπιταλιστικής ασυδοσίας, έχει αφήσει τουλάχιστον 14.000 αστέγους. Τα ποτάμια της λάσπης έχουν εξαφανίσει ολόκληρες περιοχές, σε φτωχογειτονιές με υποτυπώδεις υποδομές. Εχει διαλύσει το οδικό δίκτυο στις ορεινές περιοχές της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, και το υδρευτικό και αποχετευτικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες δε λείπουν καθώς ναι μεν οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σχετικά, εντούτοις η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη. Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ ανέβαλε την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Παραγουάη εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί η πολιτεία του Ρίο. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μάρτη, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μετά τις τεράστιες καταστροφές ... ερευνούν

KAMΠΕΡΑ.--

Τη διενέργεια έρευνας για τις αιτίες των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη βορειοανατολική πολιτεία της Αυστραλίας Κουίνσλαντ ανακοίνωσε χτες η πολιτειακή πρωθυπουργός, Αννα Μπλάι, προσθέτοντας ότι δε θα αναζητηθούν μόνο οι πιθανές ευθύνες σε αρμόδιους φορείς που σχετίζονται με την κρίση αλλά θα ερευνηθούν και οι καταλληλότερες επενδύσεις για τη μελλοντική αντιπλημμυρική θωράκιση της πολιτείας... Η σημερινή «ευαισθητοποίηση» προήλθε κάτω και από το βάρος της πρόσφατης αποκάλυψης ότι αγνοήθηκαν από το 1999 οι προειδοποιήσεις επιστημόνων πως αν δεν παρθούν μέτρα θα υπάρξουν μεγάλες καταστροφές. Οχι μόνο δεν πάρθηκαν μέτρα αλλά και ενισχύθηκε η ασύδοτη δόμηση σε ...επικίνδυνες περιοχές.

Η Μπλάι υποστήριξε ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν είναι σε οικονομικούς όρους «η πλέον δαπανηρή φυσική καταστροφή» στην ιστορία της Αυστραλίας, κάνοντας μία πρόχειρη εκτίμηση πως οι ζημιές ξεπερνούν τα 5 δισ. δολάρια. Ο νεότερος απολογισμός των ανθρώπων που πνίγηκαν είναι 30 από τα τέλη Νοέμβρη που ξέσπασαν οι πλημμύρες (εκ των οποίων οι 20 πνίγηκαν μέσα στην περασμένη βδομάδα).

Αντιπλημμυρικά μέτρα προστασίας παίρνουν ήδη και οι αρχές στο βόρειο και δυτικό τμήμα της νότιας πολιτείας της Βικτόριας (πρωτεύουσα Μελβούρνη), όπου ήδη σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις.

Πλημμύρες και σε άλλες περιοχές

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κήρυξε χτες περιοχές της ανατολικής επαρχίας Κουζούλου Νατάλ και της δυτικής επαρχίας του Βόρειου Ακρωτηρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες τουλάχιστον 40 άτομα πνίγηκαν, χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν και συγκοινωνιακά δίκτυα βυθίστηκαν στο νερό.

Στη Μοζαμβίκη περίπου 15.000 πολίτες έχουν μεταφερθεί από τα τελείως κατεστραμμένα σπίτια τους σε πιο ασφαλείς περιοχές. Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό, δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες.

Τέλος, αντιμέτωπη με τον εφιάλτη νέων πλημμυρών είναι και η Κροατία, καθώς στη βορειοανατολική επαρχία Μπαράνια τα χιόνια που λιώνουν σε συνδυασμό με ισχυρές βροχοπτώσεις που παρατηρούνται το ίδιο διάστημα στη Γερμανία αυξάνουν δραματικά τη στάθμη του νερού του Δούναβη. Ηδη στην Κροατία η στάθμη του νερού του Δούναβη έφθασε τα 3 μέτρα και αναμένεται στη διάρκεια της βδομάδας να υπερβεί τα 3,5 μέτρα. Στη Ρουμανία έχει τεθεί σε ισχύ πορτοκαλής συναγερμός για τον κίνδυνο πλημμυρών στα βόρεια, λόγω συνεχούς ανόδου της στάθμης του νερού του ποταμού Κράσνα.

ΣΟΥΔΑΝ
Ενδείξεις για επιλογή «ανεξαρτησίας»

ΧΑΡΤΟΥΜ._

Το αργότερο ως τα μέσα Φλεβάρη θα έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη βδομάδα στο νότιο Σουδάν και στην κεντρική περιοχή Αμπγέι που ολοκληρώθηκε ομαλά στις 15 του μήνα. Ευρωενωσιακοί, Αμερικανοί και ανεξάρτητοι εκλογικοί παρατηρητές εκτίμησαν ότι η διαδικασία διεξήχθη χωρίς προβλήματα και πως το δημοψήφισμα «έγινε αξιόπιστα και καλά οργανωμένα». Φυσικά η ανεξαρτητοποίηση του Νότου, στην λογική του «διαίρει και βασίλευε» και της εκμετάλλευσης του τεράστιου φυσικού πλούτου της περιοχής, βολεύει τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Οσο για το τελικό αποτέλεσμα; Οι πρώτες ενδείξεις φωτογραφίζουν ένα μαζικό ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας του νότου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έξι εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας του νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, καταμετρήθηκαν περισσότερες από 2.500 ψήφοι υπέρ της ανεξαρτησίας του νότου σε σύγκριση με μόλις 25 ψήφους υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το υπόλοιπο Σουδάν. Σε κάθε περίπτωση το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να εφαρμοστεί το αργότερο ως τις 9 Ιούλη, οπότε εκπνέει και τυπικά η ισχύς της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005 που είχε υπογραφεί ανάμεσα στην σουδανική ισλαμική κυβέρνηση του βορρά και τους πρώην αντάρτες του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος (SPLM).

Παράλληλα, στο βορρά και μάλιστα στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν χτες τη συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μπλοκ που το ονόμασαν «Δυνάμεις Εθνικής Συναίνεσης»(ΔΕΣ). Οι εκπρόσωποι του μπλοκ υποστήριξαν ότι οι «ΔΕΣ» θα πρωτοστατήσουν στην πραγματοποίηση λαϊκών διαμαρτυριών ενάντια σε πολιτικές λιτότητας ή περιστολής των πολιτικών ελευθεριών στα χνάρια των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων του λαού στην Τυνησία...Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα του ισλαμιστή προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, «Κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου», έσπευσε να απειλήσει πως θα πάρει πίσω τις «ελευθερίες» που δόθηκαν σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης «σε περίπτωση που επιχειρηθεί η υποκίνηση ανταρσίας»...

Μια «φυσική» καπιταλιστική καταστροφή

Η χειρότερη «φυσική καταστροφή» που χτύπησε τη Βραζιλία, διόλου «φυσική» δεν ήταν. Ναι μεν τα φυσικά φαινόμενα ήταν πρωτοφανή, όσον αφορά την έκταση και την έντασή τους, εντούτοις, ο πραγματικός πυροδοτικός μηχανισμός της καταστροφής και του θανάτου ήταν η ασύδοτη καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει γνωρίσει η Βραζιλία.

Μια ανάπτυξη - στη χώρα που θεωρείται μία από τις με τη μεγαλύτερη ανισότητα παγκοσμίως και τα εκατομμύρια εξαθλιωμένους - η οποία στηρίχθηκε αποκλειστικά στην αφαίμαξη των εργαζομένων και κατά συνέπεια της «παραγωγής» ολόκληρων στρατιών φτωχών και τελικά αστέγων, που κατέφυγαν στην παράδοση της «κατάληψης γης» για την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών τους, όπως η στέγαση.

Μια καπιταλιστική ανάπτυξη που έλαβε μορφή χιονοστιβάδας τα τελευταία χρόνια, και ειδικά στα χρόνια της προεδρίας του σοσιαλδημοκράτη Λούλα, ο οποίος μόλις παρέδωσε την προεδρία στη... «συνέχειά του», την Ντίλμα Ρουσέφ. Η προεδρία Λούλα, με τη λεγόμενη «ατζέντα καταπολέμησης της φτώχειας», που «άμβλυνε κάποιες οξείες γωνίες», πέτυχε το βασικό στόχο: να ενισχύσει το εγχώριο κεφάλαιο και κατά συνέπεια να προσδώσει ακόμη περισσότερα «εφόδια» στην αστική τάξη, ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Η Βραζιλία των αστών, με τη χρήση της λεγόμενης «ήρεμης δύναμης», προχώρησε την ανάπτυξή της μέσω της συμμετοχής σε περιφερειακούς οργανισμούς, όπως στην Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) και πολύ πρόσφατα στην Ενωση Κρατών της Νοτίου Αμερικής (Unasur), αλλά και με τη διείσδυσή της κυρίως στην Αφρική. Η θέση της αναβαθμίστηκε, βοηθούσης και της καπιταλιστικής κρίσης, μέσω της «Ομάδας των 20» (G20), αλλά και μέσω των διαφόρων συνεργασιών, όπως της IBSA (Νότια Αφρική, Ινδία και Βραζιλία - συνεργασία που στοχεύει κυρίως στη δημιουργία ενιαίου μετώπου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ) και της BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα). Την ίδια στιγμή, ηγείται της κατοχικής δύναμης του ΟΗΕ στην Αϊτή (της Minustah) και ο ρόλος της στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και το Ιράν θεωρείται πλέον «σημαντικός», ειδικά μετά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας - Ιράν και Βραζιλίας για πρόγραμμα ανταλλαγής ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει στην Τουρκία. Τελευταίο και μη εξαιρετέο είναι ότι θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, με ό,τι αυτό σημαίνει για το φαγοπότι ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων.

Ωστόσο οι εκατόμβες των νεκρών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις κατέδειξαν ότι η θέση της χώρας μπορεί να έχει αναβαθμιστεί στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά το βραζιλιάνικο λαό.


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ