ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Εξαγγελίες για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Εξαιρετικά ρευστή η κατάσταση, με λαϊκές διαδηλώσεις και ελιγμούς από το καθεστώς του διωχθέντος Μπεν Αλι

Από τις χτεσινές νέες διαδηλώσεις στην Τυνησία
Από τις χτεσινές νέες διαδηλώσεις στην Τυνησία
ΤΥΝΙΔΑ.--

Το σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» ανακοίνωσε, χτες, ο πρωθυπουργός Μουχάμαντ Γκανούσι, έχοντας λάβει σχετική εντολή από τον υπηρεσιακό Πρόεδρο της Βουλής Φουάντ Μεμπάτζα, που ανέλαβε καθήκοντα με την εκδίωξη του, πάλαι ποτέ, ισχυρού άνδρα Μπεν Αλι, την Παρασκευή, μετά από τις πολυήμερες διογκούμενες λαϊκές διαμαρτυρίες. Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει την εντύπωση «πραγματικών» αλλαγών, ο Γκανούσι γνωστοποίησε ότι στο 19μελές κυβερνητικό σχήμα θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τριών αντιπολιτευτικών κομμάτων, τα οποία, όμως, βρίσκονταν στη Βουλή και επί καθεστώτος Μπεν Αλι.

Πρόκειται για τα κόμματα «Ενωση της Ελευθερίας και της Εργασίας» (υπ. Υγείας), «Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα» (υπ. Ανάπτυξης), «Εταζντίντ» «Κίνημα Ανανέωσης» (υπ. Ανώτατης Εκπαίδευσης) (το κόμμα αυτό προήλθε από το ΚΚ Τυνησίας, όταν αυτό μετονομάστηκε μετά τις αντεπαναστατικές αλλαγές στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες ακολουθώντας τη γραμμή των «ανανεωτών» - αρνητών του σοσιαλισμού). Στη νέα κυβέρνηση παραμένουν και έξι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, μεταξύ αυτών οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας. Εκπρόσωποι κομμάτων, όπως ο Μονσέφ Μαρζούκι και το χαρακτηριζόμενο ως «αριστερό λαϊκό κόμμα» του «Συνεδρίου για τη Δημοκρατία», αλλά και ο Ρασίντ Γανούσι από το Ισλαμιστικό Κόμμα «Νάχντα», που μέχρι σήμερα ήταν εκτός νόμου, δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Ο πρώτος χαρακτήρισε «παρωδία» την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», αν και προανήγγειλε τη συμμετοχή του στις εκλογές.

Ο Μ. Γκανούσι, στις δηλώσεις του, δεσμεύτηκε για σειρά συνταγματικών αλλαγών που «θα διασφαλίζουν την ελεύθερη λειτουργία όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως, όλων των ΜΜΕ» καθώς και τη διενέργεια «ελεύθερων εκλογών, εφόσον καταστεί δυνατό, εντός 60ημέρου». Μίλησε για κατάργηση του υπουργείου Πληροφοριών (που ήλεγχε τα ΜΜΕ), για απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και «εντοπισμό και τιμωρία» όλων όσοι ενεπλάκησαν σε διαφθορά και φαινόμενα αυταρχισμού. Διαβεβαίωσε δε ότι θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό για ν' αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις τροφίμων και να αποκατασταθεί πλήρως η τάξη.

Αβεβαιότητα και ένταση

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν και χτες τους δρόμους της Τύνιδας, ζητώντας τη διάλυση του κόμματος «Συνταγματική Δημοκρατική Συγκέντρωση» του Μπεν Αλι, στο οποίο ανήκουν συμμετέχοντες και στο νέο σχήμα, κάτι που εκπρόσωποι των νομίμων «αντιπολιτευόμενων» κομμάτων υποστήριζαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος ανάλογο με ό,τι επικράτησε στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή, όταν διαλύθηκε όλος ο παλιός κρατικός μηχανισμός. Αν και ακούστηκαν πυρά, και χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και κανόνια νερού και αν και παραμένει σε ισχύ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κατά την οποία ο στρατός ελέγχει τη χώρα, και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Ενας πρώτος συνολικός επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 80 νεκρούς τις τελευταίες βδομάδες. Αγνωστες, επίσης, παραμένουν οι αιτίες της πυρκαγιάς στη φυλακή του Μοναστίρ, το Σάββατο, όπου σκοτώθηκαν 42 άνθρωποι.

Αντίθετα, δυνάμεις του στρατού συγκρούστηκαν με ομάδες που λεηλατούσαν, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ φέρονται να συνέλαβαν τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Μπεν Αλι, αλλά και να σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του πρώην Προέδρου.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο εκδιωχθείς και η οικογένειά του πήραν μαζί τους 1,5 τόνο χρυσό, ενώ οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι «περιμένουν οδηγίες από Τυνησία για το τι να κάνουν με τους λογαριασμούς και την ακίνητη περιουσία στη Γαλλία του εκδιωχθέντα». Ο Μπεν Αλι, που κατέλυσε τελικά στη Σαουδική Αραβία, κατά πληροφορίες, το καλοκαίρι θα μεταβεί στον Καναδά.

«Επιδημία» αυτοπυρπολήσεων

ΑΛΓΕΡΙ - ΚΑΪΡΟ.--

Διαστάσεις «επιδημίας» φαίνεται ότι λαμβάνουν οι απόπειρες αυτοπυρπόλησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την οξυνόμενη φτώχεια σε γειτονικές στην Τυνησία χώρες, καθώς η αυτοπυρπόληση του 26χρονου Μουχάμαντ Μπουαζίζι λειτούργησε καταλυτικά στο ξέσπασμα της λαϊκής οργής, που οδήγησε στην εκδίωξη του επί 23 χρόνια ηγέτη Μπεν Αλι. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, χτες, ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στόχος του ήταν να διαμαρτυρηθεί για το χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Κατά τις ίδιες πηγές, επρόκειτο για τον ιδιοκτήτη ενός μικρού εστιατορίου. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε ελαφρά εγκαύματα.

Στην Αλγερία έχουν αναφερθεί, τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες, τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά αυτοπυρπόλησης ως διαμαρτυρία για τη φτώχεια. Κατά τις πηγές αυτές, τα περιστατικά έχουν καταγραφεί στις πόλεις Μοσταγκάνεμ, Τζιζέλ, Μπορντζ Μενάιλ και στην επαρχία Τεμπέσα, όπου φέρεται να πέθανε ο αυτόχειρας. Μετά τις εξελίξεις στην Τυνησία, η ανησυχία πολλών αραβικών ηγεσιών είναι έκδηλη ενόψει της πιθανότητας να λειτουργήσει ως παράδειγμα η εκδίωξη του Μπεν Αλι και η, ούτως ή άλλως, έντονη λαϊκή οργή να εκφραστεί με τη μορφή ενός τόσο μαζικού και επίμονου ξεσπάσματος που να δρομολογήσει δραματικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας.

  • Φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και διαμαρτυρόμενος για την άσχημη πολιτική κατάσταση στη Μαυριτανία ένας 43χρονος επιχειρηματίας, ο Γιακούμπ Ουλντ Νταχούντ, αυτοπυρπολήθηκε χτες το πρωί μέσα στο αυτοκίνητό του που βρισκόταν παρκαρισμένο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νταχούντ υπέστη βαριά εγκαύματα στο πρόσωπο και τα πόδια και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο για νοσηλεία.
ΙΣΡΑΗΛ
Διαδήλωση κατά των σχεδίων καταστολής

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν σε διαδήλωση, το Σάββατο το βράδυ (κατά τα ΜΜΕ από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων) στην ισραηλινή πρωτεύουσα για την «προάσπιση της δημοκρατίας». Ουσιαστικά, πρόκειται για αντίδραση στην απόφαση, κατά πλειοψηφία, της Βουλής, στις 6 Ιανουαρίου, να προχωρήσει σε σύσταση επιτροπής «που θα διερευνήσει τη χρηματοδότηση» οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως με τα εγκλήματα που διαπράττει ο ισραηλινός κατοχικός στρατός με απώτερο στόχο να τις θέσεις εκτός νόμου. Κύρια συνθήματα ήταν το «ειρήνη αντί για εγκλήματα πολέμου» και «η άκρα δεξιά: κίνδυνος για το Ισραήλ».

Σε σχετική ανακοίνωση, το ΚΚ Ισραήλ σημειώνει ότι «το Δημοκρατικό Μέτωπο στο Ισραήλ οργανώνεται για ν' αντιμετωπίσει την κυβερνητική επίθεση κατά της δημοκρατίας».

Εκτός Εργατικών ο Μπάρακ

Την αποχώρησή του από το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ο επικεφαλής του, Εχούντ Μπάρακ, προκειμένου, όπως δήλωσε, να σχηματίσει την παράταξη «Ανεξαρτησία». Τον Μπάρακ ακολουθούν τέσσερις βουλευτές, εκ των οποίων οι δύο κατέχουν υπουργικές θέσεις. Η κίνηση ενισχύει σαφώς τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που με τη συνεργασία των αποσκιρτησάντων από τους Εργατικούς, διασφαλίζει μια ισχνή μεν, αλλά ικανή να επιβιώσει, κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η απόφαση Μπάρακ ήρθε ενώ τον επόμενο μήνα συνεδριάζει το Εργατικό Κόμμα, για να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, κατεύθυνση στην οποία πιέζει η πλειοψηφία των στελεχών και μελών του. Μετά την αποχώρηση Μπάρακ, το Εργατικό Κόμμα διατηρεί οκτώ βουλευτές.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες πολύνεκρες επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν στο Αφγανιστάν και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου αποδεικνύοντας ότι τόσο οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις όσο και οι Ταλιμπάν πλήττουν κατά κύριο λόγο το λαό της χώρας. Μία εννιαμελής οικογένεια Αφγανών ξεκληρίστηκε την Κυριακή, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν χτύπησε σε βόμβα στο οδόστρωμα, στην επαρχία Μπαγκλάν, ενώ το Σάββατο ακόμα έξι άμαχοι σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο, στην επαρχία Χελμάντ. Στην επαρχία Ουρουζγκάν αναφέρθηκε ο θάνατος ακόμα δύο ανθρώπων, ωστόσο καμία οργάνωση Ταλιμπάν δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων. Σε επιθέσεις των κατοχικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους ακόμα δύο άνθρωποι, φερόμενοι ως «μαχητές» στην ανατολική επαρχία Βαρντάκ.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Πακιστάν, όπου στα βορειοδυτικά της χώρας, 19 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση, στην περιοχή μεταξύ Χανγκού και Κοχάτ η οποία επίσης αποδίδεται σε «μαχητές των Ταλιμπάν».

Το Σάββατο ένοπλοι, που επίσης παρουσιάζονται ως «μαχητές των Ταλιμπάν» πυρπόλησαν 16 φορτηγά με προμήθειες για τις κατοχικές δυνάμεις του Αφαγνιστάν, στην περιοχή Ντέρα Μουράν Τζαμάλι, στην επαρχία του Μπαλουχιστάν. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ένοπλοι μπήκαν στο χώρο στάθμευσης ξενοδοχείου που ήταν σταθμευμένα τα φορτηγά, με την ευθύνη να αναλαμβάνουν οι «Πακιστανοί Ταλιμπάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ