Γενική απεργία σήμερα στην πρωτεύουσα και σε δεκάδες άλλες πόλεις, ενώ κλιμακώνονται διαδηλώσεις και λαϊκή οργή, παρά τη σκληρή καταστολή και τους ελιγμούς του καθεστώτος
Τυνήσιοι που διαδηλώνουν στη Μασσαλία ενάντια στο καθεστώς Μπεν Αλι |
Εκτός ελέγχου, πλέον, τείνει να βγει η κατάσταση, καθώς η χώρα φλέγεται από άκρη σε άκρη από λαϊκές οργισμένες διαδηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, πολύωρες συγκρούσεις μαίνονταν στις πόλεις Μπιζέρτ, Καϊρουάν, Σιλμάν, Ντουζ, αλλά και στην παραθάλασσια άκρως τουριστική πόλη Χαμαμέτ, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες (χωρίς ο αριθμός τους να μπορεί να εξακριβωθεί). Το επίκεντρο, όμως, των διαμαρτυριών φαίνεται ότι έχει, πια, μετακινηθεί για τα καλά στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπου η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, κατά τις νυχτερινές ώρες, κατάφερε, απλώς, να πυροδοτήσει περαιτέρω την οργή.
Χθες το απόγευμα, ανεξάρτητες πηγές, αλλά και δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters μετέδιδαν από την Τύνιδα ότι ακούγονται παντού πυροβολισμοί, ενώ στήλες καπνού κάλυπταν το εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται τα περισσότερα δημόσια κτίρια, η έδρα της κεντρικής τράπεζας της χώρας και οι κεντρικοί σταθμοί των λεωφορείων και των τραμ. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε πιθανότατα από ελεύθερο σκοπευτή και ένας Αμερικανός δημοσιογράφος τραυματίστηκε, χωρίς να δίνεται κανένα άλλο στοιχείο γι' αυτόν.
Αιματηρή ήταν και η προηγούμενη νύχτα, κυρίως για τα προάστια της Τύνιδας, όπου οργισμένοι νεαροί αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκρούστηκαν με σφοδρότητα με τις αστυνομικές δυνάμεις, κυρίως στις συνοικίες Εταντάμεν και Ιντιλάκα. Επισήμως, αναφέρθηκε ένας νεκρός, εναλλακτικές πηγές, όμως, αναφέρουν τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες. Και σε αυτές τις συνοικίες, όπως και σε όλες τις πόλεις όπου σημειώνονται συγκρούσεις, συνοδεύονται από πυρπολήσεις δημοσίων κτιρίων, λεηλασίες καταστημάτων κ.ο.κ. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, όπως μεταφέρει η Γενική Ενωση Εργατών, οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στις περισσότερες πόλεις (και στην Τύνιδα), προς το παρόν, δεν συμμετέχουν στα επεισόδια και αρκούνται στη φύλαξη κτιρίων.
Ο Πρόεδρος Μπεν Αλι, μετά τις αρχικές απειλές, αποπειράθηκε να κατευνάσει, χωρίς αποτέλεσμα, τη λαϊκή οργή, αποπέμποντας, ως υπεύθυνο για τη σκληρή καταστολή, τον υπουργό Εσωτερικών.
Χθες το βράδυ, ο Μπεν Αλι προχώρησε σε τρίτο διάγγελμα, σε έναν ύστατο ελιγμό κατευνασμού. Υποσχέθηκε ότι δε θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος το 2014, ότι θα ληφθούν μέτρα για «άνοιγμα της πολιτικής αρένας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις», ότι θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για το διαδίκτυο και τη διακίνηση πληροφοριών, ότι θα δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και ότι θα μειωθούν δραστικά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα διατροφής.
Την «έντονη ανησυχία» της εξέφρασε, πάλι, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον, που απέφυγε επιμελώς να διευκρινίσει αν εξετάζεται το ενδεχόμενο «προσωρινής αναστολής (ούτε καν διακοπής, δηλαδή) των διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ - Τυνησίας», όπως διαρρεόταν. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα στην Τυνησία έγιναν σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες. Οι γαλλικές και ελβετικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονται υπήκοοί τους τυνησιακής καταγωγής, ενώ Ουάσιγκτον και Πορτογαλία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες σε βάρος της Τυνησίας.
BHΡΥΤΟΣ.--
Τη Δευτέρα θ' αρχίσει τις επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν. Μέχρι τότε, ο Ραφίκ Χαρίρι, επικεφαλής της κυβέρνησης που κατέρρευσε χτες μετά την παραίτηση 11 βουλευτών που πρόσκεινται στη «Χεζμπολλάχ» και στους συνεργάτες της, θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Χεζμπολλάχ», Μουχάμαντ Ράαντ, προανήγγειλε ότι η οργάνωσή του θα προτείνει για την πρωθυπουργική θέση «πρόσωπο με μακρά ιστορία στην αντίσταση προκειμένου να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εξωτερικής παρέμβασης». Ο ίδιος ο Χαρίρι δεν έχει κάνει δηλώσεις. Αναμενόταν αργά χτες στην Αγκυρα για συνομιλίες, σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο, με την τουρκική ηγεσία.
Από την πλευρά του, ο λιβανικός Τύπος μιλά για «απόλυτη κρίση». Οι Βρυξέλλες κάλεσαν «για λύση διά μέσου διαπραγματεύσεων» και ο Αραβικός Σύνδεσμος επισήμανε «τον κίνδυνο επιδείνωσης», επιμένοντας στο ότι «θα πρέπει οι εξελίξεις να μείνουν εσωτερική υπόθεση της χώρας, χωρίς παρεμβάσεις». Η ιρανική ηγεσία, τέλος, κατηγόρησε Ισραήλ - ΗΠΑ ότι σαμποτάρισαν τη «μεσολαβητική πρόταση» Σαουδικής Αραβίας (στήριξη σε Χαρίρι) - Συρίας (στήριξη σε «Χεζμπολλάχ»).
Υπενθυμίζεται ότι αιτία της κλιμάκωσης είναι το αίτημα της «Χεζμπολλάχ» να διακόψει η λιβανική κυβέρνηση κάθε επαφή με το δικαστήριο του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία του πατέρα Χαρίρι, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον υιό Χαρίρι. Εντονη είναι η φημολογία ότι μεταξύ των υπόπτων θα κατονομάζονται μέλη της «Χεζμπολλάχ».
ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ιρανική ηγεσία και στην αντιπροσωπεία των «6» (των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα- και της Γερμανίας), για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στην Κωνσταντινούπολη στις 21 - 22 Γενάρη, «ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία της Δύσης για διαμόρφωση κλίματος συνεννόησης». Αυτό υποστήριξε ο Ιρανός πρέσβης στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), Αλί Ασγκάρ Σολτάνιεχ, την ώρα που στην Τουρκία ο Ιρανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλί Μπαγκερί συναντούσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενόψει της συνάντησης. Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, η οποία επίσης θα είχε συνάντηση με τον Α. Νταβούτογλου για το ίδιο θέμα.
Παράλληλα, φαίνεται να ναυαγεί η ιρανική πρόσκληση προς Ρωσία, Κίνα, ΕΕ, Κίνημα Αδεσμεύτων και Αραβικές χώρες για επίσκεψη σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις πριν τη Συνάντηση της Κωνσταντινούπολης. Μετά την ΕΕ που απέρριψε την πρόσκληση, χθες το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι «λόγω χρόνου» ο απεσταλμένος του στην ΔΕΑΕ δεν μπορεί να μεταβεί στην Τεχεράνη, ενώ η Μόσχα τόνιζε ότι αυτή η επίσκεψη «δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις επιθεωρήσεις της ΔΕΑΕ που πρέπει να συνεχιστούν».
Σειρά «αποκαλυπτικών στοιχείων» υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει ο Ιρανός δημοσιογράφος Ναντέρ Καρίμι για τις «στενές», όπως υποστηρίζει, σχέσεις μεταξύ Ιράν - Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φιλοξενεί το δίκτυο «αλ Αραμπίγια», ο Καρίμι, που κρατείται με την κατηγορία της «υπόσκαψης της ασφάλειας του ιρανικού καθεστώτος» στις φυλακές Εβίν, τονίζει ότι μιλώντας με αξιωματούχους και των δύο πλευρών, και από όλες σχεδόν τις βαθμίδες, ακόμη και από τις μυστικές υπηρεσίες, αποδεικνύεται ότι πέραν του «φραστικού πολέμου», οι δύο πλευρές αξιοποιούν η μία την ύπαρξη της άλλης για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους: Το ιρανικό καθεστώς για να εδραιωθεί εντός και εκτός ως περιφερειακή δύναμη και το Ισραήλ για να αποπροσανατολίζει από άλλα ζητήματα όπου θα μπορούσε να δεχτεί πίεση, όπως, π.χ., η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.
ΤΟΚΙΟ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς κάλεσε χτες με περισσή υποκρισία τη ΛΔ Κορέας να «σοβαρευτεί» και να πραγματοποιήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις την ώρα που Ουάσιγκτον και Σεούλ έχουν απορρίψει όλες τις τελευταίες προτάσεις της Πιονγιάνγκ για διάλογο με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
Ο Γκέιτς, που έφθασε στην Ιαπωνία έπειτα από τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα, παραδέχθηκε ότι «παραμένει υψηλός» ο κίνδυνος προκλήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε πόλεμο το νότο και το βορρά της Κορεατικής Χερσονήσου. Ωστόσο, δεν ανέλαβε την ευθύνη για την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση που προκαλούν τα απανωτά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν. Κορέας στην περιοχή.
Στη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν ο Γκέιτς επαναβεβαίωσε «την ισχυρή στρατηγική συμμαχία» ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τόκιο, ενώ είπε πως υπάρχει «κοινό συμφέρον» ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα, Ν. Κορέα και Ιαπωνία «για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο».
ΓΕΝΕΥΗ - ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Τον τρίτο, μέσα σε ενάμιση μήνα, ομαδικό τάφο εντόπισαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη δυτικοαφρικανική Ακτή Ελεφαντοστού. Στον τάφο που βρίσκεται στην περιοχή Ισιά φαίνεται πως έχουν ενταφιαστεί τουλάχιστον 80 άνθρωποι. Πιθανώς πρόκειται για νέα θύματα της βίας που πλήττει τη χώρα από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοέμβρη, όπου οι νεκροί ξεπερνούν ήδη τους 200.
Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι εξέφρασε εντονότατη ανησυχία για το συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα καταγγέλλοντας συνάμα την επίθεση που δέχθηκαν προχτές βράδυ κυανόκρανοι του οργανισμού από στρατιώτες-υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο.
Παράλληλα, χτες, τρία οχήματα της αποστολής του ΟΗΕ (που υποστηρίζει ανοιχτά το νικητή των εκλογών και ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλασάν Ουατάρα) παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ ένα άλλο λεηλατήθηκε από νεολαίους - υποστηρικτές του προέδρου Γκμπάγκμπο.