Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Υποκριτικό ενδιαφέρον Γκέιτς για εκτόνωση της έντασης...

ΤΟΚΙΟ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς κάλεσε χτες με περισσή υποκρισία τη ΛΔ Κορέας να «σοβαρευτεί» και να πραγματοποιήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις την ώρα που Ουάσιγκτον και Σεούλ έχουν απορρίψει όλες τις τελευταίες προτάσεις της Πιονγιάνγκ για διάλογο με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Ο Γκέιτς, που έφθασε στην Ιαπωνία έπειτα από τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα, παραδέχθηκε ότι «παραμένει υψηλός» ο κίνδυνος προκλήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε πόλεμο το νότο και το βορρά της Κορεατικής Χερσονήσου. Ωστόσο, δεν ανέλαβε την ευθύνη για την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση που προκαλούν τα απανωτά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν. Κορέας στην περιοχή.

Στη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν ο Γκέιτς επαναβεβαίωσε «την ισχυρή στρατηγική συμμαχία» ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τόκιο, ενώ είπε πως υπάρχει «κοινό συμφέρον» ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα, Ν. Κορέα και Ιαπωνία «για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ