ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις ελληνοτουρκικές συμφωνίες με αιχμή το Αιγαίο

Κατατέθηκε χτες από την Αλέκα Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις ελληνοτουρκικές συμφωνίες κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με τις ελληνοτουρκικές συμφωνίες της Μαδρίτης 1997 και του Ελσίνκι 1999, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και συνοριακές διαφορές πέραν της υφαλοκρηπίδας.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί τη ΝΑΤΟική στρατηγική που αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως "κοινό επιχειρησιακό χώρο", καθιστώντας μόνιμη την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή Ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που φιλοξενούν μελέτες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία, ενώ επιπλέον διαπραγματεύεται χωρικά ύδατα διαφοροποιημένου εύρους, υποχωρώντας από τα δικαιώματα που προβλέπει η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και "στις μυστικές συνομιλίες με την Ελλάδα" έχει σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος. Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας συνέδεσε την επίλυση των διαφορών με την εγκατάσταση κοινών πλατφορμών πετρελαίου. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στην πρόσφατη επίσκεψη στο Ερζερούμ ότι αν δεν εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας "πρέπει να απευθυνθούμε στη διεθνή δικαιοσύνη".

Παράλληλα, σημειώνεται έντονη κινητικότητα στην Α. Μεσόγειο, ορίζονται Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) (Ισραήλ, Κύπρος, Λίβανος) για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι εξελίξεις είναι πολύ σοβαρές, οι ανησυχίες για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δυναμώνουν και οι απαντήσεις της κυβέρνησης δεν είναι πειστικές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός:

  • Ποια είναι τα αποτελέσματα των συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και άλλα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο;
  • Μπορούν να αφεθούν κυριαρχικά δικαιώματα στην κρίση του δικαστηρίου της Χάγης; Σε ποια βάση θα διαμορφωθεί το συνυποσχετικό της παραπομπής;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει στον ορισμό των Ελληνικών Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και τι προβλήματα υπάρχουν με το Καστελόριζο;».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κουρνιαχτός για να συγκαλυφθεί η ουσία

Συνεχίστηκε και χτες η προσπάθεια να μείνει στο παρασκήνιο το περιεχόμενο των συζητήσεων στο Ερζερούμ

Οι διευθετήσεις που δρομολογούν Παπανδρέου - Ερντογάν πίσω από κλειστές πόρτες, υπηρετούν τα πολυεθνικά συμφέροντα και γι' αυτό είναι επικίνδυνες για τον ελληνικό και τον τούρκικο λαό

Eurokinissi

Οι διευθετήσεις που δρομολογούν Παπανδρέου - Ερντογάν πίσω από κλειστές πόρτες, υπηρετούν τα πολυεθνικά συμφέροντα και γι' αυτό είναι επικίνδυνες για τον ελληνικό και τον τούρκικο λαό
Κλίμα θριάμβου για τη συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν στο Ερζερούμ επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, για να συγκαλύψει πίσω από τον κουρνιαχτό την ουσία των διαπραγματεύσεων, που δεν είναι άλλη από τη δρομολογημένη συνδιαχείριση του Αιγαίου, υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, με στόχο τα πολυεθνικά μονοπώλια να απομυζήσουν τον πλούτο που κρύβει το Αιγαίο.

Μετά τις κορόνες του Ελληνα ΥΠΕΞ, ο οποίος σε όλους τους τόνους διαβεβαιώνει ότι δε τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, χωρίς να απαντάει στο γιατί η Ελλάδα δεν ορίζει την ΑΟΖ έναντι της Τουρκίας, χτες η επιχείρηση αποπροσανατολισμού συνεχίστηκε στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Παπούλια.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα της επίσκεψης στο Ερζερούμ, για την οποία ο πρωθυπουργός δήλωσε μπροστά στις κάμερες: «Χαράσσουμε μια νέα πορεία (σ.σ. με την τούρκικη κυβέρνηση), εμβαθύνοντας τις σχέσεις μας. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα, αλλά και να συμβάλουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας (...) Βρισκόμαστε σε μία προσπάθεια μεγαλύτερης προσέγγισης, με τις γνωστές δυσκολίες και προκλήσεις, με τα χρόνια ζητήματα που υπάρχουν, αλλά, νομίζω, με κοινή βούληση».

Από την πλευρά του, ο Κ. Παπούλιας επικρότησε τη στρατηγική της κυβέρνησης, λέγοντας στον Γ. Παπανδρέου ότι «ήσασταν σαφής στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιήσατε» στο Ερζερούμ.

Η «νέα πορεία» που περιγράφει ο Γ. Παπανδρέου στη δήλωσή του, δεν είναι άλλη από την «εταιρική σχέση» στην οποία αναφέρθηκε ο Τ. Ερντογάν στην ομιλία του στο Ερζερούμ και η οποία περιλαμβάνει την οικονομική συνεργασία στο Αιγαίο, με παράκαμψη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Τη συνεργασία αυτή περιγράφει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ο Ελληνας ΥΠΕΞ σε προχτεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επ' ουδενί δε συζητάει τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, αλλά «ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί, θα αξιοποιηθεί»!

Χτες, ο Δ. Δρούτσας ενημέρωσε για τις συνολικότερες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά το διακομματικό συμβούλιο για την εξωτερική πολιτική, στο οποίο δε συμμετέχει το ΚΚΕ. Νωρίτερα, σε παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ, επέμεινε στον ισχυρισμό ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες», στον οποίο στόχο, όμως, «δεν μπορείς να βλέπεις αποσπασματικά τα πράγματα και είναι ένα πολύπλοκο θέμα, με πολλές λεπτομέρειες, νομικές λεπτομέρειες».

Εγκατάλειψη της ΑΟΖ

To γεγονός ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχωράει στον ορισμό της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αλλά αποφεύγει συστηματικά να κάνει λόγο γι' αυτήν και μιλάει μόνο για την υφαλοκρηπίδα, όπως έγινε και κατά την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας, φαίνεται πως γίνεται στοχευμένα και εκ του πονηρού. Μπορεί μεν η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, κατά την τρέχουσα φρασεολογία, να ταυτίζονται γεωγραφικά (η υφαλοκρηπίδα αφορά στην εκμετάλλευση του υπεδάφους του θαλάσσιου βυθού των διεθνών υδάτων, η δε ΑΟΖ αφορά στην εκμετάλλευση όλων των φυσικών πόρων του υπεδάφους, του βυθού και των υπερκείμενων υδάτων), όμως η συστηματική αναφορά, στη διπλωματική γλώσσα, μόνο στην υφαλοκρηπίδα, σημαίνει ότι κάτι θέλουν να κρύψουν. Με άλλα λόγια, σημαίνει ότι γίνεται διαπραγμάτευση έξω από τους ισχύοντες κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Οπως είναι γνωστό, η ισχύουσα Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 έχει υιοθετήσει τον όρο και το περιεχόμενο της ΑΟΖ, που προβλέπει πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ, σε όλα τα κατοικημένα νησιά και θέτει σαν όριο για το πλάτος της τα 200 ν. μίλια. Αν οι αποστάσεις των απέναντι ακτών των χωρών είναι μικρότερες από τα 400 ν. μίλια (200+200), τότε το όριο μπαίνει από τη γραμμή της μέσης απόστασης. Το προηγούμενο καθεστώς, αυτό του 1958, καθιέρωνε την έννοια της υφαλοκρηπίδας και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού από την παράκτια χώρα μέχρι τα 200 μέτρα βάθος βυθού, καθώς η τεχνολογία τότε είχε αυτούς τους περιορισμούς. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι προ μηνών ο Θ. Πάγκαλος, εκτοξεύοντας τροχιοδεικτικές βολές, είχε μιλήσει για ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τα 200 μέτρα βάθος βυθού.

Συνεπώς, η αναφορά από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης μόνο στην υφαλοκρηπίδα και στο ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος της υφαλοκρηπίδας, και όχι της ΑΟΖ, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υποκρύπτει τελείως ασύμφορη για την Ελλάδα διαπραγμάτευση με την Τουρκία, έξω από τους κανόνες της ισχύουσας Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, στη βάση των «ζωτικών συμφερόντων» της γειτονικής χώρας, όπως αυτά αναφέρονται στη Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997. Δηλαδή, εγκατάλειψη και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που θα σηματοδοτήσει αλλαγή του σημερινού συνοριακού «στάτους» στο Αιγαίο με δραματικές επιπτώσεις στην ίδια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.


Κ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ