ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέο φονικό σκηνικό

Η απόπειρα δολοφονίας πολιτικού στην Αριζόνα και η δολοφονία 6 ανθρώπων γίνεται στο φόντο μιας κοινωνίας που εκθειάζει τη «λογική των όπλων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα νέο φονικό σκηνικό στήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αριζόνα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της βουλευτή των Δημοκρατικών Γκάμπριελ Γκίλφορντς, η οποία ήταν και ο κύριος στόχος της επίθεσης του οπλισμένου 22χρονου Τζάρεντ Λόφνερ (φέρεται ως ψυχικά ασθενής), που σκόρπισε το θάνατο σε 6 ανθρώπους και τραυμάτισε 14, ανάμεσά τους και η βουλευτής, η οποία νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Ανάμεσα στους νεκρούς οι Γκάμπριελ Ζίμερμαν, βοηθός της Γκίλφορντς, ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζον Μ. Ρολ και η 9χρονη Κριστίνα Γκριν.

Σε μια χώρα όπου υπάρχουν πάνω από 250 εκατομμύρια όπλα, σύμφωνα με την Εθνική Ενωση Οπλων (σε πληθυσμό 300 εκατομμυρίων), που αγοράζονται πανεύκολα και καλλιεργείται στον πληθυσμό ο «τσαμπουκάς» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τα περιστατικά τέτοιων φονικών πολλαπλασιάζονται. Αλλωστε συχνά ένοπλοι εισβάλλουν σε χώρους εκπαίδευσης και χώρους δουλειάς και σπέρνουν το θάνατο.

Το μακελειό στην Αριζόνα έχει κάποια πιο ειδικά χαρακτηριστικά. Αποτελούν μάλλον πταίσμα οι δηλώσεις, όσο βαριές και εάν είναι, του αρχηγού της αστυνομίας της Τουσόν, Κλάρενς Ντάπνιγκ, που χαρακτήρισε την Αριζόνα «Μέκκα των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας». Απέδωσε δε την επίθεση στην καυστική πολιτική ρητορική που έχει επικρατήσει σε όλη τη χώρα και πολύ περισσότερο στην Αριζόνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έπαιξε ρόλο το κλίμα μίσους που καλλιεργείται από ορισμένους πολιτικούς. Βέβαια, ο Ντάπνιγκ δεν προχώρησε περισσότερο πέρα από το γενικό, και γιατί ειδικά η Αριζόνα έχει μεταμορφωθεί σε Μέκκα του μίσους... Προφανώς δεν τολμά να αγγίξει, για παράδειγμα, το ζήτημα ενός ακραιφνώς ρατσιστικού νομοθετικού πλαισίου στην εν λόγω πολιτεία ενάντια στους μετανάστες. Μόλις δύο μέρες πριν το μακελειό ένας 17χρονος Μεξικανός είχε δολοφονηθεί από ένα μέλος της εθνοφρουράς στο φράχτη που χωρίζει τις ΗΠΑ από το Μεξικό στην Αριζόνα. Ούτε ότι εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται νεκροί κάθε χρόνο στην έρημο της πολιτείας. Ούτε ότι στην πολιτεία δρουν πλήθος παραστρατιωτικές ομάδες, όπως οι Minutemen του Τζιμ Γκιλκράιστ.

Η Γκίλφορντς είχε μπει στο στόχαστρο της πρώην υποψήφιας αντιπροέδρου Σάρα Πέιλιν, που αποτελεί προβεβλημένο στέλεχος του κινήματος «Πάρτι του τσαγιού» (Tea Party), η οποία την είχε συμπεριλάβει στη λίστα με όσους θα πρέπει να «ηττηθούν», κάνοντας χρήση του όρου «shoot them down», που σημαίνει επίσης σκοτώστε τους, και πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη είχε αναρτήσει ένα χάρτη των ΗΠΑ με τις περιοχές όπου ήθελε να χάσουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι σημαδεμένες με το στόχαστρο ενός όπλου. Στα κελεύσματα της Πέιλιν ανταποκρίθηκε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εκλεκτός του «Πάρτι του τσαγιού», Τζέσε Κέλι, πρώην πεζοναύτης και βετεράνος του πολέμου του Ιράκ, που ήταν ο αντίπαλος της Γκίλφορντς στις πρόσφατες εκλογές. Στην προεκλογική του αφίσα ο Κέλι πόζαρε με ένα αυτόματο Μ-16 ζητώντας από τους ψηφοφόρους να στείλουν έναν «πολεμιστή στο Κογκρέσο»... Σε τέτοιο κλίμα εκτρέφονται και φονικές επιθέσεις «ψυχικά διαταραγμένων».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Διαμαρτυρία για τις προσπάθειες κατεδάφισης σοβιετικού μνημείου

ΣΟΦΙΑ.--

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή μπροστά στο Μνημείο των μαχητών του Κόκκινου Στρατού στην Σόφια διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της δημοτικής αρχής να το κατεδαφίσει και να το μεταφέρει σε ένα από τα λεγόμενα «μουσεία της τέχνης των απολυταρχικών καθεστώτων». Πρόκειται για ένα μνημείο που ανεγέρθηκε το 1954 προς τιμήν των μαχητών του Κόκκινου Στρατού που σκοτώθηκαν για την απελευθέρωση της πόλης από τις ναζιστικές δυνάμεις και απεικονίζει εργάτες, στρατιώτες και αγρότες που συμβολίζουν την βουλγαροσοβιετική φιλία.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιούσαν συγκέντρωση μέλη της λεγόμενης «επιτροπής πρωτοβουλίας» για την απομάκρυνση του μνημείου - ανάμεσά τους και ο δημοτικός σύμβουλος Μάρτιν Ζαΐμοφ - οι οποίοι επιδιώκουν να προτείνουν στο δημοτικό συμβούλιο την απομάκρυνσή του. Υπενθυμίζεται πως από το 1993 το Δημοτικό Συμβούλιο της Σόφιας έχει εγκρίνει με απόφασή του την κατεδάφιση του μνημείου, όμως, εξαιτίας σημαντικών αντιδράσεων, δεν το έχει πράξει. Φυσικά, η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό συνεχίζεται.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Μόνιμη εκεχειρία κήρυξε χτες η αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας πως θα επαληθευθεί από τη διεθνή κοινότητα. Κάλεσε επίσης όλους τους «πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες» να φτάσουν σε συμφωνία ώστε οι Βάσκοι να μπορέσουν να ασκήσουν «το δικαίωμα να αποφασίσουν για όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα, περιλαμβανομένης της ανεξαρτησίας».

Ως ανεπαρκή χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Ισπανίας την ανακοίνωση της ΕΤΑ σημειώνοντας πως δεν περιέχει «τίποτα το καινούριο» καθώς δεν αποκηρύττει διά παντός τη βία ούτε κάνει αναφορά για παράδοση των όπλων της.

Σημειώνεται πως η ΕΤΑ είχε κηρύξει μονομερώς εκεχειρία το 2006, οδηγώντας την τότε κυβέρνηση σε προκαταρκτικές συνομιλίες, οι οποίες ωστόσο διακόπηκαν μετά από βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης με δύο νεκρούς.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Συγκρούσεις μεταξύ φυλών στην πόλη Ντουεκουέ στην Ακτή Ελεφαντοστού την περασμένη βδομάδα προκάλεσαν το θάνατο 33 ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων 75 δήλωσε χτες ο επικεφαλής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι πάνω από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας που ακολούθησαν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μεξικό το Σαββατοκύριακο, περιλαμβανομένων των 15 που βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι στο παράκτιο θέρετρο Ακαπούλκο στο πλαίσιο του βρώμικου πολέμου των καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών ασφαλείας.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην Κίνα βρίσκεται από χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς όπου αναμένεται να έχει σειρά συνομιλιών. Χτες το πρωί, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Λιανγκ Γκουάνγκλι, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως «η στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας βρίσκεται δεκαετίες πίσω από τις πλέον προηγμένες Ενοπλες Δυνάμεις του κόσμου και δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα». Πρόσθεσε, επίσης, πως «οι προσπάθειές μας στην έρευνα και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων δεν έχουν με κανέναν τρόπο στόχο μια τρίτη χώρα ή άλλες χώρες του κόσμου και δεν αποτελούν απειλή για καμιά χώρα», απαντώντας ουσιαστικά σε προηγούμενους ισχυρισμούς του Γκέιτς.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα έχει ως στόχο τη διερεύνηση ενός πιο επίσημου και μόνιμου διαλόγου για στρατηγικά θέματα, ενώ συμφώνησαν να δώσουν ώθηση στους στρατιωτικούς τους δεσμούς με τέτοιον τρόπο, ώστε να επιλυθούν οι όποιες διαφορές.

Η συνάντηση αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο στην Ουάσιγκτον που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 21 Γενάρη. Μετά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, ο Γκέιτς αναμένεται να μεταβεί στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα.

ΗΠΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ - ΣΑΡΚΟΖΙ
Οικονομία και «ασφάλεια» στο επίκεντρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον. Μια συνάντηση που πραγματοποιείται, καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να αναλάβει την Προεδρία της Ομάδας των 20 πλουσιοτέρων και αναδυόμενων οικονομιών - «G20» - και την προεδρία της Ομάδας των 8 - «G8».

Προεδρίες τις οποίες ο Γάλλος Πρόεδρος ελπίζει να εκμεταλλευτεί και για το λόγο αυτό προωθεί σειρά μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ωστόσο στο κέντρο εντάσεων, εξαιτίας των αντιθέσεων που υφέρπουν μεταξύ των αναπτυγμένων και αναδυόμενων καπιταλιστικά οικονομιών. Μεταρρυθμίσεις όπως το διεθνές νομισματικό σύστημα με φόντο τον «πόλεμο των νομισμάτων» που μαίνεται και είχε κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες του 2010, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα Σαρκοζί, επίσης, οι «προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας στον υπό ΝΑΤΟική ηγεσία πόλεμο στο Αφγανιστάν, τις ταραχές στο Πακιστάν και τις απειλές από εξτρεμιστές στη Βόρεια Αφρική». Μετά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος Πρόεδρος αναμενόταν να μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Συνομιλίες για στρατιωτική συμφωνία

ΣΕΟΥΛ.-- Συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας και την ανταλλαγή αλληλοβοήθειας σε τρόφιμα και ιατρική αρωγή πραγματοποίησαν χτες στη Σεούλ οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Κιμ Κουάν Τζιν (από τη Ν. Κορέα) και Τοσίμι Κιταζάουα (από την Ιαπωνία).

Η συνάντηση των δύο υπουργών θεωρήθηκε μείζονος σημασίας, αφού Σεούλ και Τόκιο είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, αν και έχουν διμερείς συνοριακές διαφορές μετά την 35χρονη ιαπωνική στρατιωτική κατοχή της Κορεατικής Χερσονήσου (που τερματίστηκε το 1945). Είναι βέβαιο πάντως πως χτες οι δύο υπουργοί συζήτησαν την ανάπτυξη των διμερών στρατιωτικών σχέσεων και σε συνάρτηση με την κατάσταση στη ΛΔ Κορέας και τις προσπάθειες για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Πάντως, λίγο πριν την πραγματοποίηση των συνομιλιών, αρκετές δεκάδες Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, δίχως, όπως είπαν, την επίλυση των κακών πεπραγμένων στην Κορεατική Χερσόνησο από την ιαπωνική πλευρά...

Ενα 24ωρο νωρίτερα, η Σεούλ απέρριψε και την τελευταία επίσημη πρόταση της ΛΔ Κορέας για συνομιλίες στις 27 τρέχοντος μηνός, απαιτώντας «σοβαρές ενδείξεις πως όντως επιθυμεί την αποπυρηνικοποίησή της».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Τέσσερις νεκροί από νέες πλημμύρες

KAΜΠΕΡΑ.-- Ακόμη περισσότερες δυσκολίες καλούνται να αντιμετωπίσουν από το Σαββατοκύριακο χιλιάδες Αυστραλοί κάτοικοι πόλεων της βορειοανατολικής πολιτείας του Κουίνσλαντ, εξαιτίας των νέων ισχυρότατων βροχοπτώσεων που δημιούργησαν νέες πλημμύρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα, εκ των οποίων τα δύο παιδιά. Τα θύματα ήταν κάτοικοι της πόλης Τουγουούμπα (με πληθυσμό 90.000 άτομα), όπου τα νερά από τις λασποπλημμύρες έφθασαν και τα οκτώ μέτρα! Δεκάδες κάτοικοι της πόλης βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στις ταράτσες κτιρίων ή μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι σκαρφάλωσαν ακόμη και σε δέντρα για να σωθούν από τους ορμητικούς χειμάρρους.

Σημαντικά προβλήματα σημειώθηκαν και στην παρακείμενη πόλη Τζιμπάι όπου το νερό έφθασε περίπου τα 40 κ.εκατ.

Μέσα σε όλα αυτά, περιβαλλοντολόγοι του Διεθνούς Ταμείου για τη Φύση (WWF) υποστήριξαν σε ανακοίνωσή τους ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία κατακλύζουν με τοξικό ίζημα γεμάτο παρασιτοκτόνα τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο και απειλούν τα εύθραυστα κοράλλια και τη θαλάσσια ζωή.

ΙΝΔΙΑ
Ετοιμο το πρώτο ινδικό μαχητικό αεροσκάφος

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Το πολυπόθητο πιστοποιητικό που διαβεβαιώνει για τις πτητικές του ικανότητες από όλες τις απόψεις έλαβε, στην πολλαπλή δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκε, το μαχητικό «Tejas», το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Ινδία. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας μετά από την τελική έγκριση των αρμόδιων επιτροπών, το «Tejas» θα αντικαταστήσει σταδιακά τα «γερασμένα» ρωσικά «MIG-21s» της ινδικής πολεμικής αεροπορίας. Οι παραγγελίες στην ινδική κρατική αεροναυπηγική εταιρεία έχουν, ήδη, γίνει και εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται μέχρι τα τέλη του 2012.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ