Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Μόνιμη εκεχειρία κήρυξε χτες η αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας πως θα επαληθευθεί από τη διεθνή κοινότητα. Κάλεσε επίσης όλους τους «πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες» να φτάσουν σε συμφωνία ώστε οι Βάσκοι να μπορέσουν να ασκήσουν «το δικαίωμα να αποφασίσουν για όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα, περιλαμβανομένης της ανεξαρτησίας».

Ως ανεπαρκή χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Ισπανίας την ανακοίνωση της ΕΤΑ σημειώνοντας πως δεν περιέχει «τίποτα το καινούριο» καθώς δεν αποκηρύττει διά παντός τη βία ούτε κάνει αναφορά για παράδοση των όπλων της.

Σημειώνεται πως η ΕΤΑ είχε κηρύξει μονομερώς εκεχειρία το 2006, οδηγώντας την τότε κυβέρνηση σε προκαταρκτικές συνομιλίες, οι οποίες ωστόσο διακόπηκαν μετά από βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης με δύο νεκρούς.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Συγκρούσεις μεταξύ φυλών στην πόλη Ντουεκουέ στην Ακτή Ελεφαντοστού την περασμένη βδομάδα προκάλεσαν το θάνατο 33 ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων 75 δήλωσε χτες ο επικεφαλής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι πάνω από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας που ακολούθησαν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μεξικό το Σαββατοκύριακο, περιλαμβανομένων των 15 που βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι στο παράκτιο θέρετρο Ακαπούλκο στο πλαίσιο του βρώμικου πολέμου των καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ