ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εμμεση παραδοχή της υπεροχής του σοσιαλισμού

Στην ημερήσια διάταξη της κοινής συνεδρίασης του Κρατικού Συμβουλίου και της επιτροπής για την υλοποίηση των «εθνικών προγραμμάτων», που πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκέμβρη στο Κρεμλίνο, βρίσκονταν τα θέματα που αφορούσαν τη μητρότητα και την παιδική ηλικία. Ομως στην αρχή της συνεδρίασης με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, άλλαξε η πορεία της συζήτησης κι αυτή αφιερώθηκε στο «εθνικό ζήτημα». Στο κέντρο της προσοχής του Ρώσου Προέδρου βρέθηκαν τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια στη Ρωσία, όπου μετά το θάνατο φιλάθλου, εθνικιστικές ομάδες προσπάθησαν να διοργανώσουν μαζικές ταραχές και πογκρόμ σε βάρος μεταναστών, από τις νότιες και κεντρικές ασιατικές περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ (που εργάζονται στις λαϊκές αγορές και στις οικοδομές της Μόσχας).

Οι Ρώσοι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση την αντιπαράθεση του Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντιεφ με τον πρωθυπουργό της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το εθνικό ζήτημα. Ο Βλ. Πούτιν, παίρνοντας το λόγο, πρότεινε να επωφεληθεί η σύγχρονη Ρωσία από τη σοβιετική πείρα για την επίλυση του εθνικού ζητήματος. Κατά τη γνώμη του, το πολυεθνικό κράτος της ΕΣΣΔ αντιμετώπισε ολοκληρωμένα και με επιτυχία το θέμα της τήρησης της διεθνικής ειρήνης. «Η ΕΣΣΔ κατάφερε να διαμορφώσει μια τέτοια ποιότητα, η οποία βρέθηκε πάνω από τις σχέσεις εθνών και θρησκειών. Δυστυχώς, αυτή είχε ιδεολογικό χαρακτήρα, αυτή ήταν η σοσιαλιστική ιδέα». Συνεχίζοντας το συλλογισμό του ο Πούτιν υποστήριξε την αυταπάτη πως «ο παρρωσικός πατριωτισμός» θα μπορούσε να παίξει ανάλογο ρόλο σήμερα.

Στην έμμεση παραδοχή του Πούτιν πως το σοσιαλιστικό σύστημα είχε λύσει το πρόβλημα των διεθνικών διαφορών, άμεση ήταν η αντίδραση του Ντ. Μεντβέντεφ, ο οποίος, χωρίς να δείξει τη δυσφορία του, αναρωτήθηκε ρητορικά: «Αν είναι δυνατό να επαναληφθεί αυτό που έγινε στη σοβιετική περίοδο;» Και απάντησε ως εξής: «Είμαστε ρεαλιστές και καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι αδύνατο, επειδή η ΕΣΣΔ ήταν ένα πολύ σκληρό κράτος».

Αν και κάποια ρωσικά ΜΜΕ προσπάθησαν να συνδέσουν αυτήν την ασυνήθιστη για τη Ρωσία δημόσια αντιπαράθεση του Προέδρου με τον πρωθυπουργό με τις επόμενες προεδρικές εκλογές, η ουσία είναι πως ακόμη κι οι αντίπαλοι του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε αναγκάζονται, μπροστά στα αδιέξοδα του καπιταλισμού, να αναγνωρίσουν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος. Εστω και με μισόλογα...


Ι.Π.


ΤΥΝΗΣΙΑ
Διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια

TYNΙΔΑ.--

Νέα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, χτες, στην πρωτεύουσα της Τυνησίας υπό την αιγίδα εργατικών συνδικάτων και με κύριο αίτημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους ολοένα περισσότερους άνεργους νέους, συνήθως αποφοίτους ανώτατων σχολών. Η χτεσινή συγκέντρωση οργανώθηκε από τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των εργαζομένων στην υγεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα ταχυδρομεία υπό την αιγίδα της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας της χώρας. Και αυτή η συγκέντρωση, όμως, σημαδεύτηκε από επεισόδια καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές με γκλομπς και δακρυγόνα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν, στα μέσα του μήνα, από την πόλη Σίντι Μπουζίντ, όπου ο 26χρονος Μουχάμαντ Μπουαζίντι - απόφοιτος ανώτερης σχολής πληροφορικής - αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί (νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση) απελπισμένος, επειδή η τοπική αστυνομία κατέσχεσε τον πάγκο με τα λιγοστά λαχανικά που πουλούσε για να ζήσει. Ακολούθησε η αυτοκτονία με ηλεκτροπληξία ενός ακόμη νέου, απελπισμένου από τη μακροχρόνια ανεργία. Οι ειδήσεις έγιναν γνωστές γρήγορα και πυροδότησαν κύμα διαμαρτυριών, συχνά με την υποστήριξη των συνδικάτων, σε σειρά από πόλεις: Καϊρμάν, Σους, Σφαξ, Μεντενίν, παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους διαμαρτυρίες δε συνηθίζονται στη χώρα που κυβερνάται «διά της πυγμής» από τον Πρόεδρο Μπεν Αλι και όπου δεν επιτρέπονται αντιπολιτευτικές δραστηριότητες.

Η χώρα συχνά παρουσιάζεται ως μία από τις χώρες με τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης και ως παράδειγμα προς μίμηση, καθώς εδώ και χρόνια ακολούθησε τις «συνταγές» της πολιτικής της φιλελευθεροποίησης των αγορών. Σειρά μέτρων ελήφθησαν, όπως η περικοπή των κρατικών βοηθημάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών υπηρεσιών, οι πωλήσεις μεγάλων εδαφικών εκτάσεων σε ξένους επενδυτές, η διευκόλυνση ξένων επενδυτών μέσα από φοροαπαλλαγές κ.ο.κ. Ολα αυτά οδήγησαν σε εξαθλίωση μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κυρίως τη νεολαία, της οποίας τα ποσοστά ανεργίας είναι δυσθεώρητα, ενώ την ίδια στιγμή ολόκληροι τομείς της οικονομίας έφτασαν να ελέγχονται από, κατά κύριο λόγο, ξένα μονοπώλια.


ΡΩΣΙΑ - ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Χάος από τον παγετό στα αεροδρόμια

ΜΟΣΧΑ.--

Αποκλεισμένοι στα αεροδρόμια Σερεμέτιεβο και Ντομοντέντοβο της Μόσχας παραμένουν από το Σαββατοκύριακο χιλιάδες ταξιδιώτες μετά την πολύωρη διακοπή ρεύματος και τις εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων. Με περιορισμένο νερό και φαγητό, χωρίς τα απαιτούμενα μέσα, πραγματοποίησαν αυθόρμητες διαμαρτυρίες, χτυπώντας κάδους και φωνάζοντας συνθήματα. Η αγανάκτηση είναι φανερή καθώς δεν έχουν ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των αεροδρομίων και χτες σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές από εξαγριωμένους ταξιδιώτες ενάντια στους υπαλλήλους της «Aeroflot», ενώ κατηγόρησαν την εταιρεία πως δεν τους παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες και ενημέρωση.

Και ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε χτες την έναρξη εισαγγελικής έρευνας για το χάος που επικρατεί στα αεροδρόμια, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Ιγκορ Λεβίτιν άσκησε κριτική στη διοίκηση της «Aeroflot» για τον τρόπο που χειρίστηκε τις καθυστερήσεις των πτήσεων, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να είχε κλείσει τα αεροδρόμια για τις νέες αφίξεις, αλλά και την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του παγετού στον αεροδιάδρομο.

Πάντως, το σίγουρο είναι πως με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων - ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το αεροδρόμιο του Σερεμέτιεβο - καθώς και τη μείωση του προσωπικού, των υλικών και των οχημάτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του παγετού και του χιονιού, παρόμοιες καταστάσεις πιθανά να δούμε και στο μέλλον. Σε μια χώρα όπως η Ρωσία, με σύνηθες φαινόμενο τη βαρυχειμωνία, που επί σοσιαλιστικής διακυβέρνησης το αντιμετώπιζε με άνεση, σήμερα με την καπιταλιστική παλινόρθωση αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Μεγάλες πλημμύρες στην Αυστραλία

Oι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων πενήντα χρόνων πλήττουν εκτεταμένες περιοχές της Ανατολικής και Βορειοανατολικής Αυστραλίας, προκαλώντας εκατοντάδες άστεγους πλημμυροπαθείς και σοβαρές καταστροφές σε πολλούς οδικούς άξονες και δίκτυα συγκοινωνιών, τηλεπικοινωνιών και συνολικές ζημιές εκτιμώμενου κόστους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση της πολιτείας Κουίνσλαντ κήρυξε πολλές περιοχές σε «ζώνες καταστροφής», ενώ η στάθμη των υδάτων του ποταμού Θίοντορ ξεπέρασε κατά πολύ το μισό μέτρο. Μεγάλα τμήματα πόλεων όπως η Τσιντσιλά και το Ντάλμπι βρίσκονται κάτω από τα νερά, ενώ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν οι πόλεις Ουάρα, Αλφα και Τζερίχο. Επιπλέον, στη Νέα Νότια Ουαλία, στα νότια του Κουίνσλαντ, πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια και καταστράφηκαν πολλοί δρόμοι.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ