ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Παντού μαζικές διαδικασίες για τη συνέχιση του αγώνα»

Αύριο στις 2 μ.μ. η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

Από την πρόσφατη στάση εργασίας του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια την περασμένη Τρίτη
Από την πρόσφατη στάση εργασίας του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια την περασμένη Τρίτη
Να αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας για την όσο καλύτερη προετοιμασία κατά κλάδο, σωματείο και επιχείρηση της μάχης για την κλιμάκωση του αγώνα, καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, για την αυριανή 3ωρη στάση εργασίας.

Επιπλέον, καλεί τους εργαζόμενους στις μεταφορές, στις πρώην ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, τους εκπαιδευτικούς, τους σπουδαστές (ΜΑΣ), τους συνταξιούχους αύριο Τετάρτη 22 Δεκέμβρη σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 2 μ.μ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους που αποφασιστικά, μαχητικά πήραν μέρος στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Ξεπέρασαν εμπόδια και τρομοκρατία και διλήμματα που έβαζαν η εργοδοσία, η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Ακόμα τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά που συμμετείχαν ενώνοντας τις δυνάμεις τους ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, την ΕΕ, τους πολιτικούς τους εκφραστές.

Η πλειοψηφία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη 22 Δεκέμβρη. Η ηγεσία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού πρόσφατα απέρριψε την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για κλιμάκωση του αγώνα με νέα απεργιακή κινητοποίηση. Και τώρα καμώνεται ότι έτσι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καταγγέλλει τους τοκογλύφους δανειστές, την Τρόικα για τα μέτρα. Αθωώνει την κυβέρνηση και την πολιτική της. Επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το ρόλο της ως πολύτιμο δεκανίκι κυβέρνησης και εργοδοτών, ρόλο υπονόμευσης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και παράλληλα διευκόλυνσης της υλοποίησης των σχεδίων κυβέρνησης - ΣΕΒ - Τρόικας με στάσεις εργασίας, εκφυλισμού και αποπροσανατολισμού. Από κοντά και ο λεγόμενος "Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων" που από τη μια δήθεν καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλά το χούι του δεν το κόβει. Μαζί με την ηγεσία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού συγκεντρώθηκαν στην πρόσφατη απεργία στις 15 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα Συνδικάτα, να αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας για την όσο γίνεται καλύτερη προετοιμασία κατά κλάδο, κατά σωματείο και επιχείρηση της μάχης για την κλιμάκωση του αγώνα, μέσα στο Γενάρη, για την προοπτική. Μπροστά μας έχουμε την προετοιμασία για τον πόλεμο, τη σύγκρουση με τα μονοπώλια. Κανένας εργαζόμενος, κανένας συνδικαλιστής, κανένα σωματείο να μην αποδεχθεί την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση και μειώνει μισθούς και μεροκάματα, σαρώνει τα εργατικά δικαιώματα. Παντού μαζικές διαδικασίες για τη συνέχιση του αγώνα. Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές. Να δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στις μεταφορές, στις πρώην ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, τους εκπαιδευτικούς, το Μ.Α.Σ, τους συνταξιούχους την Τετάρτη 22 Δεκέμβρη σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 2 μ.μ.».

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και αυτή την εβδομάδα

Με συνέχεια των κινητοποιήσεών τους και αυτή την εβδομάδα απαντούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες ενάντια στους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και για αυτόν τον κλάδο, κατά τα πρότυπα του ΟΣΕ. Συνοπτικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αστικές συγκοινωνίες σημαίνει μείωση προσωπικού, μείωση μισθών, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και άλλα. Στο πλαίσιο αυτό χτες έκαναν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο τραμ, το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τρόλεϊ. Ενώ οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ έκαναν δύο στάσεις εργασίας (πρωί και βράδυ).

Ομως εκτός από την αντεργατική επίθεση οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με μεθοδεύσεις που συμβαίνουν με ευθύνη συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε μια σειρά σωματεία των αστικών συγκοινωνιών. Εκφραση αυτών των μεθοδεύσεων αποτελεί η συνεχής αλλαγή (ακόμα και την τελευταία στιγμή) του χρόνου πραγματοποίησης των κινητοποιήσεων και του είδους των κινητοποιήσεων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να στρέφει ενάντια στους απεργούς το επιβατικό κοινό - δηλαδή τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες. Ετσι, αποδυναμώνεται ο αγώνας που εξελίσσεται στις αστικές συγκοινωνίες και υπονομεύεται η ανάγκη συντονισμού της δράσης του συνόλου των εργαζομένων ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχονται.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαιτείται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να παίρνουν τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα τους. Παράδειγμα τέτοιας πρωτοβουλίας αποτελεί η μαζική γενική συνέλευση των εργαζομένων στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) την περασμένη Πέμπτη που έγκαιρα αποφάσισε συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Παράλληλα, είναι αναγκαίο οι αγώνες να αποκτήσουν ταξικό περιεχόμενο και κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να παλέψουν ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής με στόχο την ανατροπή της.

Με την επιφύλαξη των μεθοδεύσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

Σήμερα

  • Μετρό, τραμ, ηλεκτρικός και προαστιακός στάση εργασίας 11 π.μ. - 4 μ.μ. και πραγματοποίηση κοινής γενικής συνέλευσης.
  • Τρόλεϊ, λεωφορεία στάση εργασίας 12 μ. - 4 μ.μ.

Αύριο

  • Μετρό, τραμ, ηλεκτρικός, προαστιακός, τρόλεϊ, λεωφορεία 24ωρη απεργία.

Τη μέρα αυτή οι ταξικές δυνάμεις θα συμμετέχουν με δικό τους μπλοκ στη συγκέντρωση που θα γίνει έξω από το υπουργείο Μεταφορών στις 12 το μεσημέρι και καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συνέχεια στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 2 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, στο πλαίσιο της τρίωρης παναττικής στάσης εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πέμπτη 23 Δεκέμβρη

  • Λεωφορεία, δύο στάσεις εργασίας (από έναρξη της βάρδιας έως 9 π.μ. και 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας).
  • Τρόλεϊ, στάση εργασίας 11 π.μ. - 4 μ.μ. και πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης.

Τη μέρα αυτή αναμένεται να κάνουν κινητοποιήσεις και τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Παρασκευή 24 Δεκέμβρη

  • Λεωφορεία, στάση εργασίας 12 το μεσημέρι έως 4 μ.μ. και πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης.
«ΕΡΓΑΤΙΚΟ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει την αναστολή των κινητοποιήσεων

Τη συνδικαλιστική πλειοψηφία στη διοίκηση του σωματείου «Ενωση Εργαζομένων Δήμου Αθήνας» που αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ανέστειλε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων (απασχολούνται κυρίως στην καθαριότητα), καταγγέλλουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η συνδικαλιστική παράταξη «Εργατικό» στο Δήμο Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε 48ωρη απεργία διεκδικώντας μεταξύ άλλων το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Υπάρχουν περίπου 800 συμβασιούχοι, ορισμένοι απ' τους οποίους εργάζονται στο δήμο από το 2002 και οι περισσότεροι πάνω από πέντε χρόνια. Η κινητοποίηση ήταν, ταυτόχρονα, απάντηση στην απόφαση του δικαστηρίου που την είχε κηρύξει παράνομη, ύστερα από προσφυγή της δημοτικής αρχής. Την ίδια μέρα, την Πέμπτη, η δημοτική αρχή προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήριο με το ίδιο αίτημα.

Οπως καταγγέλλει το «Εργατικό», η συνδικαλιστική πλειοψηφία «εντελώς αυθαίρετα και πραξικοπηματικά ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις, συντασσόμενοι πλήρως με τις δικαστικές αποφάσεις και για άλλη μια φορά έδειξαν την υποτέλειά τους στη δημοτική αρχή». Για την αναστολή της απεργίας «δεν έγινε καν Διοικητικό Συμβούλιο και η ενημέρωση (σ.σ. της αναστολής) έγινε μέσω μηνυμάτων» στα κινητά τηλέφωνα! Το «Εργατικό» απαιτεί την άμεση σύγκλιση γενικής συνέλευσης για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δυο εργάτες σακατεύτηκαν σε χώρους δουλειάς

Δυο νέα εργατικά ατυχήματα με σακατεμένους εργάτες σημειώθηκαν το προηγούμενο διήμερο στα Γιάννενα και στην Ηγουμενίτσα. Την Παρασκευή το πρωί, στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου λιμένα στην Ηγουμενίτσα ο 35χρονος εργάτης Κώστας Μπουρίμης, στην προσπάθειά του να διορθώσει βλάβη που υπέστη γερανοφόρο όχημα, το χέρι του πιάστηκε στα γρανάζια της μηχανής με αποτέλεσμα να αποκολληθεί το χέρι του μέχρι τον αγκώνα. Ο άτυχος εργάτης που πρόσφατα έγινε πατέρας δυο παιδιών μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Φιλιατών και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου και νοσηλεύεται.

Το δεύτερο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στα Γιάννενα, όταν ΙΧ αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε απορριμματοφόρο, στο οποίο βρισκόταν εν ώρα εργασίας 50χρονος εργάτης που είχε σαν αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το ένα του πόδι.

Πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - μέχρι τέλος του ωραρίου) πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής να καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 2 το μεσημέρι στην Ομόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ