ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας για την ανεργία

Στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40)

Οι οικοδόμοι ξανά στο δρόμο, διεκδικώντας μέτρα για την προστασία των ανέργων (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Οι οικοδόμοι ξανά στο δρόμο, διεκδικώντας μέτρα για την προστασία των ανέργων (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Διεκδικώντας άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων του κλάδου, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές και οι άνεργοι του κλάδου παίρνουν σήμερα, Τρίτη 21 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., μαζικά μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40), στην οποία καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Διεκδικούν άμεσα:

  • Αύξηση επιδόματος ανεργίας στα 1.120 ευρώ.
  • Εκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ για τους ανέργους.
  • Θεώρηση βιβλιαρίων υγείας στους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ κατά 30% και απαγόρευση διακοπής της παροχής στους ανέργους.
  • Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά.
  • 7ωρο - 5μερο - 35ωρο.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων επισημαίνει:

«Ο κλάδος των Κατασκευών στενάζει από την ανεργία που όμοιά της δε γνώρισε τα τελευταία 60 χρόνια. Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας την τελευταία 5ετία έφτασε το 75%. Αυτή η πτώση μεταφράζεται σε χιλιάδες άνεργους οικοδόμους, μισθωτούς τεχνικούς και μηχανικούς. Είναι χιλιάδες οι συνάδελφοί μας που έχουν να κάνουν μεροκάματο 6, 7, 8 μήνες. Είναι χιλιάδες αυτοί που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τα 440 ευρώ του επιδόματος ανεργίας και αυτό όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή του. Είναι χιλιάδες αυτοί που λόγω της ανεργίας έχουν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η μεγάλη ανεργία που υπάρχει στον κλάδο χτυπάει και όσους έχουν ακόμη μεροκάματο. Εχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας οι περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων, των εξευτελιστικών μεροκάματων, το κλέψιμο των ενσήμων από τους εργοδότες. Οι εργοδότες και η κυβέρνηση αξιοποιούν την ανεργία και την κρίση για να αφαιρούν συνεχώς δικαιώματα και κατακτήσεις. Στοχεύουν να δημιουργήσουν νέες συνθήκες που θα διασφαλίζουν και θα διευρύνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οι νέες συνθήκες απαιτούν πιο φθηνούς εργάτες, απαιτούν περισσότερη απλήρωτη δουλειά. Γι' αυτό παίρνουν όλα τα αντεργατικά μέτρα. Γι' αυτό καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Σε άλλο σημείο, τονίζει:

«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση πρέπει να αντιδράσουμε. Ανεργοι και εργαζόμενοι του κλάδου να διεκδικήσουμε μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων. Να διεκδικήσουμε μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών. Για κατασκευή φθηνής, σύγχρονης λαϊκής κατοικίας. Να παλέψουμε για την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας στη βάση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών».


ΑΝΕΡΓΙΑ - ΟΑΕΔ
Εφτασαν τους 773.344 οι άνεργοι το Νοέμβρη

Τους 773.344 έφτασαν το Νοέμβρη του 2010 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στις λίστες του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Οργανισμός. Ο αριθμός αυτός απεικονίζει μέρος της τραγικής πραγματικότητας, με δεδομένο ότι χιλιάδες άνεργοι απογοητευμένοι δε γράφονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ενώ ως άνεργοι δε λογαριάζονται εκατοντάδες χιλιάδες με ευκαιριακή και προσωρινή απασχόληση, ακόμα και με απασχόληση μιας μέρας.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, οι 225.034 είναι άνεργοι για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και οι 402.267 είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Επίσης από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων επιδοτήθηκε το Νοέμβρη με το εξευτελιστικό ποσό των 454 ευρώ (επίδομα ανεργίας) περίπου το 30% (206.779).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, αυξημένος εμφανίζεται και ο αριθμός των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου (91.669) σε σχέση με τον αντίστοιχο Νοέμβρη του 2009 (87.971). Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν το Νοέμβρη του 2010 ανέρχονται στις 52.530, αυξημένες κατά 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 (35.512).

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνιστικής Στατιστικής Αρχής που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, το τρίτο τρίμηνο του 2010 οι άνεργοι ανήλθαν στους 621.938 και ποσοστό 12,4% έναντι 9,3% του αντίστοιχου τριμήνου του 2009. Αρκεί να σημειωθεί πως το τρίτο τρίμηνο του 2009 οι άνεργοι είχαν υπολογιστεί στους 465.123, που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν πάνω από 150.000 στη λίστα των ανέργων.


ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΣ ΝΑΤ
Μονόδρομος η συνέχιση των αγώνων

«Η συνέχιση του αγώνα είναι μονόδρομος για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική του ΔΝΤ, της ΕΕ, της κυβέρνησης, για την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα, του σάπιου, καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που μόνο δεινά συσσωρεύει για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, για την ενίσχυση της κυριαρχίας των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων».

Αυτό διαμηνύουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΣ ΝΑΤ με κοινό δελτίο Τύπου, επισημαίνοντας για την απεργία των ναυτεργατών στις 15 Δεκέμβρη ότι με τον αγώνα τους, την ταξική αλληλεγγύη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ κουρέλιασαν για άλλη μια φορά την πολιτική επιστράτευση της κυβέρνησης».

Οι ναυτεργάτες με τους εργαζόμενους της στεριάς «έστειλαν μήνυμα αντίστασης σε κυβέρνηση, εφοπλιστές και ελπίδας στο σύνολο των εργαζομένων ότι με την ταξική πάλη, την οργάνωση, συσπείρωση δυνάμεων τσακίζουμε στην πράξη τη βία και τρομοκρατία του κεφαλαίου».

«Η μαχητική συμμετοχή - συνεχίζουν - των χιλιάδων εργαζομένων, νεολαίας, που συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, αποτελεί ταξική απάντηση στις πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου, στις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση της συμμαχίας ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ».

«Οι δυνάμεις του κεφαλαίου - τονίζουν - επιτίθενται στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, καταργούν τις ΣΣΕ με τις επιχειρησιακές, ισοπεδώνουν την κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, επιβάλλουν το καθεστώς της "μαύρης" ανασφάλιστης εργασίας ιδιαίτερα στη ναυτιλία».

Τα ναυτεργατικά σωματεία καλούν «τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της "Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης". Με συσκέψεις μέσα και έξω από τα πλοία αναδεικνύουμε την πείρα των αγώνων, οργανώνουμε, συσπειρώνουμε δυνάμεις, οικοδομούμε επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, δυναμώνουμε την ταξική πάλη για συνέχιση της δράσης με αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις».


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ
Προχωρά στην παράδοση όλου του λιμανιού στα μονοπώλια

Ακάθεκτη, συνεχίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει και από τη χτεσινή απόφαση της κυβερνητικής διοίκησης του ΟΛΠ ΑΕ, τις διαδικασίες παράδοσης ολόκληρου του λιμανιού του Πειραιά στα σαγόνια των μονοπωλίων στήνοντας ένα τρελό «φαγοπότι» για λογαριασμό τους και κυρίως για τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας, των συνδυασμένων μεταφορών, αλλά και για τις μεγαλοκατασκευαστικές εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΛΠ ενέκρινε το νέο «αναθεωρημένο επενδυτικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΛΠ ΑΕ, για τα έτη 2011 - 2015» του οποίου η δαπάνη υπολογίζεται αρχικά σε πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Το «επενδυτικό πρόγραμμα» προβλέπει τον αφανισμό και των τελευταίων παραγωγικών δραστηριοτήτων του λιμανιού, την παράδοση τμημάτων του σε επιχειρηματικούς ομίλους με συμβάσεις παραχώρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πέτρινες δεξαμενές για την επισκευή πλοίων, στην Ακτή Βασιλειάδη, μετατρέπονται σε μουσειακούς χώρους. Ολόκληρος ο τεράστιος μόλος της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και η έκταση του Ικονίου (που είχαν παραγωγικές θέσεις, καθώς εκεί έδεναν τα πλοία RO/RΟ και εκτελούνταν και επισκευαστικές εργασίες) μετατρέπονται τελεσίδικα «σε σύγχρονο - όπως αναφέρει το πρόγραμμα - ενιαίο car terminal» (χώρος εναπόθεσης των οχημάτων που μεταφέρονται για λογαριασμό των πολυεθνικών για να διατεθούν είτε στην ελληνική αγορά είτε να μεταφορτωθούν για άλλες αγορές). Για λογαριασμό των κρουαζιερόπλοιων των πολυεθνικών θα επεκταθεί το νότιο μέρος του κεντρικού λιμανιού, «έργο» του οποίου η δαπάνη ανέρχεται σε 230.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το Σιλό δημητριακών, το οποίο είναι ενταγμένο στην αμυντική ικανότητα της χώρας σε περιόδους κρίσης. Αρχικά είχε προβλεφθεί η μετατροπή αυτού που ήδη υπήρχε σε μουσειακό χώρο και η κατασκευή νέου, κόστους 4 εκατ. ευρώ, στο τμήμα του λιμανιού της περιοχής Κερατσινίου. Η διοίκηση του ΟΛΠ αποφάσισε χτες να ματαιώσει την κατασκευή του!

Σε ό,τι αφορά τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ενώ αργοσβήνει, χιλιάδες εργατοτεχνίτες έχουν πεταχτεί στην ανεργία και οι οικογένειές τους βιώνουν τον εφιάλτη της εξαθλίωσης, ο ΟΛΠ αποφάσισε την... «κατασκευή νέου κτιρίου υπηρεσιών στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βάσης Περάματος»!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ