ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ
Σε απεργία πείνας πάνω από 1.000 κρατούμενοι

Διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης

Σε απεργία πείνας προχώρησαν από προχτές, 6 Δεκέμβρη, οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ βρίσκονται σε αποχή από το συσσίτιο από τις 29 Νοέμβρη. Χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων μίλησαν τηλεφωνικά οι ίδιοι οι φυλακισμένοι μέσα από τις φυλακές και ζήτησαν από την Πολιτεία να τους ακούσει και να τους αναγνωρίσει τα δικαιώματα των κρατουμένων που δικαιούνται. «Ζητούμε να μας επιτραπεί τουλάχιστον να αναπνεύσουμε. Να μας παραχωρήσουν τον προσωπικό χώρο που δικαιούμαστε ως κρατούμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά κρατούμενος από το Μαλανδρίνο.

Σε αποχή συσσιτίου βρίσκονται 9.000 από τους 12.600 κρατούμενους σε 26 από τις 33 φυλακές της χώρας, ενώ από προχτές ξεκίνησαν απεργία πείνας περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι. Ειδικότερα, στην Δ' Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού κάνουν απεργία πείνας όλοι οι κρατούμενοι, στα Γρεβενά 500, στο Μαλανδρίνο 157, στο Δομοκό 66, στη Λάρισα 38, στα Τρίκαλα 45 και στα Διαβατά 200. Επίσης, απεργία πείνας κάνουν οι ανήλικοι κρατούμενοι στο Ειδικό Κέντρο Κράτησης Νέων Βόλου και σε ένδειξη αλληλεγγύης απέχουν από το συσσίτιο οι 75 από τους 90 κρατούμενους της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Βασικό αίτημα των κρατουμένων είναι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης και να δεχτεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης αντιπροσωπεία από τις συντονιστικές επιτροπές των κρατουμένων. Παράλληλα, η Δευτέρα, 13 Δεκέμβρη, έχει οριστεί ως πανελλαδική ημέρα δράσης και θα πραγματοποιηθούν πορείες στις φυλακές της χώρας. Να αναφέρουμε ότι στις φυλακές Δομοκού κρατούμενος έχει ράψει το στόμα του από τις 3 Δεκέμβρη (δέχεται μόνο τα χάπια του με λίγο νερό) διαμαρτυρόμενος για τη διακοπή της αναπηρικής του σύνταξης από την Πρόνοια.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Συγκέντρωση για την κατάργηση των διοδίων

Συγκέντρωση με αίτημα να καταργηθούν όλα τα διόδια διοργάνωσαν, χτες το βράδυ, στην Κατερίνη, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και ο Σύλλογος Γυναικών Κατερίνης. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την ακύρωση των συμβάσεων παραχώρησης των δρόμων σε ιδιώτες από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. και διεκδίκησαν σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν οδικές υποδομές.

Κάλεσαν το λαό της Πιερίας να κάνει δική του υπόθεση αυτό τον αγώνα, μέσα από τις δικές του λαϊκές οργανώσεις, τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, τους συλλόγους των αγροτών, των φοιτητών και μαθητών.

Στην ανακοίνωση της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της πορείας στους κεντρικούς δρόμους τονίζεται: «Ο αγώνας κατά των διοδίων, για δρόμους δημόσιους, ελεύθερους για το λαό, πρέπει να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Στο επίκεντρο της πάλης πρέπει να μπει η ακύρωση των συμβάσεων παραχώρησης στους ιδιώτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και επιβάλλουν δυσβάστακτα χαράτσια στο λαό για τη μετακίνησή του. Η πολιορκία της χώρας μας από τα διόδια πρέπει να σταματήσει και να είναι καθολικό το αίτημα η κατάργηση όλων των διοδίων».

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Αγρια αστυνομική επίθεση σε βάρος συγκεντρωμένων

Σοβαρά επεισόδια, σημειώθηκαν χτες, στα δικαστήρια στην Ευελπίδων, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε συγκεντρωμένους που βρέθηκαν εκεί για συμπαράσταση στους 44 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια των προχτεσινών κινητοποιήσεων με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό.

Ανάμεσα στους 3 νεαρούς, που χτυπήθηκαν από αστυνομικούς ήταν και ο γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΝ Νάσος Ηλιόπουλος. Οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελ. Ράικου διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα επεισόδια.

Συγκεκριμένα, οι 6 κατηγορούμενοι κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, οδηγήθηκαν στον ανακριτή. Ατομα, που είχαν μαζευτεί για να τους συμπαρασταθούν προσπάθησαν να τους χαιρετίσουν και απωθήθηκαν βίαια από τα ΜΑΤ. Οταν έφτασαν και οι 44 συλληφθέντες σε δύο κλούβες, συνοδευόμενοι από ισχυρή αστυνομική δύναμη, πολλά άτομα που έφτασαν εκείνη τη στιγμή, για να τους συμπαρασταθούν δέχτηκαν άγρια επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής που προσπάθησαν να εκκενώσουν το χώρο. Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή είχε κατακλυστεί από αστυνομικές δυνάμεις.

Το περιστατικό κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους η νεολαία του ΣΥΝ και η ΑΚΟΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας που επισκέφθηκε τον γραμματέα της νεολαίας στο νοσοκομείο, έκανε λόγο για «βάναυση, ωμή και απρόκλητη επίθεση»

  • Συνολικά 28 άτομα από τους 44, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των προχτεσινών κινητοποιήσεων παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή για πλημμελήματα και κακουργήματα. Ορισμένοι από αυτούς διώκονται με τον «κουκουλονόμο». Οι υπόλοιποι, είναι ανήλικοι και θα δικαστούν από δικαστήριο ανηλίκων.
Προσπάθησαν να στήσουν το γνωστό σκηνικό

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εν ψυχρώ δολοφονία από αστυνομικό του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να γίνουν δύο 3ωρες στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Με δεδομένο αυτό, τις προηγούμενες δυο τρεις μέρες, αστικές εφημερίδες, ιστοσελίδες στο διαδίκτυο αλλά και με την αποστολή μηνυμάτων σε κινητά, έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια να «σπρωχτούν» οι μαθητές όλης της χώρας στο να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις, χωρίς πλαίσιο, μακριά από συλλογικές διαδικασίες. Μάλιστα, σε διάφορους ιστότοπους εμφανιζόταν να αλλάζει η ώρα συγκέντρωσης των μαθητών στην Αθήνα, ώστε να μαζευτούν οι μαθητές σε μία κινητοποίηση την οποία δεν είχαν αποφασίσει οι ίδιοι...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρήκε αφορμή και σαν έτοιμη από καιρό, έβαλε μπροστά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε ένα όργιο καταστολής όπως: αποκλεισμός για ένα 24ωρο του κέντρου της πόλης, έλεγχοι, προσαγωγές, συλλήψεις, ρίψη χημικών που μετέτρεψαν όλη τη νύχτα προχτές σε θάλαμο αερίων κ.ά. Θυμίζουμε ότι το Δεκέμβρη του 2008 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή προβοκατόρικες δράσεις, έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά μέτρα σε βάρος του οργανωμένου λαϊκού κινήματος (φακέλωμα μέσω του DNA, παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων κ.ά.).

Το δικό της ρόλο στο όλο σκηνικό έπαιξε και μερίδα εκπαιδευτικών, που ωθούσε ουσιαστικά τους μαθητές να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη γραμμή, αξιοποιώντας και την ευκαιρία που έδωσε η προχτεσινή στάση εργασίας της ΟΛΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πολλά σχολεία της χώρας υπήρχαν καθηγητές και διευθυντές, που καλλιεργούσαν μια τέτοια κατάσταση μέρες τώρα...

Επιπλέον, τα περιβόητα SMS που έφταναν σε κινητά τηλέφωνα μαθητών (σ.σ. με την υποσημείωση να το στείλουν σε όσους περισσότερους μπορούν) καλούσαν παιδιά να κάνουν πορείες με προορισμό αστυνομικά τμήματα... Ενέργεια που επαναλήφθηκε φέτος, αφού και πέρυσι έγιναν τα ίδια, ενώ είναι νωπές οι μνήμες από το Δεκέμβρη του 2008 που η ίδια η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - ούτε λίγο ούτε πολύ - προέτρεπε μαθητές, μικρά παιδιά, να κάνουν έφοδο στα αστυνομικά τμήματα με τίτλους σε ρεπορτάζ όπως: Μάθημα 1ο Εφοδος στα Τμήματα».

Και έγινε πολύ φανερό (σ.σ. κάτι που αποδείχτηκε και από την εξέλιξη της προχτεσινής κινητοποίησης των μαθητών) ότι, η με αυτόν τον τρόπο παρέμβαση στο μαθητικό κίνημα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Η εμφάνιση μιας μερίδας κουκουλοφόρων στα Προπύλαια και η απόπειρα να στήσουν γενικευμένα επεισόδια πριν ξεκινήσει η προχτεσινή πορεία, είναι η απόδειξη του τι ήθελαν να στήσουν. Τα παιδιά, οι μαθητές που ήταν συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια φώναζαν, ενώ ήταν σε εξέλιξη αυτή η προσπάθεια: «Μην πετάτε αντικείμενα, γιατί η αστυνομία δε θα μας αφήσει να κάνουμε πορεία».

Εχει σημασία να δούμε το εξής: η δολοφονία του 15χρονου το 2008 στάθηκε αφορμή για ενέργειες και δράσεις που τις εμφάνισαν ως «νέο κίνημα», ως «εξέγερση» και όλη η αστική προπαγάνδα τις έφερνε σε αντιπαράθεση με το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα, ως και κάποιους «διανοούμενους» είχαν βάλει στο «κόλπο», προκειμένου να χτυπήσουν την πραγματική ταξική πάλη με την προβολή των σκόπιμα επαναλαμβανόμενων ενεργειών υπονόμευσής της.

Εναν χρόνο μετά τη δολοφονία, πέρυσι το Δεκέμβρη του 2009, είχαν επιχειρήσει να στήσουν παρόμοιο σκηνικό. Εμφάνιζαν σαν επετειακό απολογισμό το ότι η νεολαία έκανε εξέγερση και μάλιστα έφερναν τους νέους σε αντιπαράθεση με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Τα ίδια γράφουν και φέτος: "...ζούμε σε μια χώρα που δεν νοιάζεται για τα παιδιά της" λέει σε ένα από τα ρεπορτάζ της αστική εφημερίδα. Λες και οι νέοι δεν είναι παιδιά λαϊκών εργατικών οικογενειών και δεν έχουν κοινά συμφέροντα με τους πατεράδες και τις μανάδες τους. Λες και ο αγώνας του εργατικού λαϊκού κινήματος δεν αφορά και τα προβλήματα των νέων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Αραγε έπιασε τον πόνο τις αστικές εφημερίδες και τα συγκροτήματα του Τύπου (ιδιοκτησία των καπιταλιστών εκμεταλλευτών) για το μέλλον των νέων; Το αντίθετο: το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα το βολεύει να προβάλλει ανώδυνες λύσεις ως διέξοδο από την καπιταλιστική εκμετάλλευση που τσακίζει τη ζωή του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, του φτωχού αγρότη, της γυναίκας, του συνταξιούχου, του νέου. Τον κοινό αγώνα όλων αυτών θέλουν να χτυπήσουν και να διασπάσουν. Αυτό φοβούνται. Γιατί ο ενωμένος, μαζικός, ταξικός αγώνας μπορεί να δώσει διέξοδο. Μέχρι την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της εξουσίας των μονοπωλίων.


Ν.

Συνελήφθη ο Ψωμιάδης

Συνελήφθη αργά χτες το βράδυ ο Παύλος Ψωμιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ΑΣΠΙΣ», με την κατηγορία της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα». Είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από τον 6ο τακτικό ανακριτή Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ