ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
«Καρπός» της συλλογικής δουλειάς η μαζική συμμετοχή

Οι χιλιάδες απεργοί εργάτες κουρέλιασαν το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης που επέβαλε η κυβέρνηση στους ναυτεργάτες

Ολόκληρο το πρώτο λιμάνι της χώρας παλλόταν προχτές στους ρυθμούς της 24ωρης απεργίας, σε στεριά και θάλασσα. Χιλιάδες απεργών εργατών, από τα καράβια, τα εργοστάσια, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα γιαπιά, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, απόμαχοι της δουλειάς, μικροί ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες της εργατιάς έδωσαν με δυναμισμό και αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργίας. Ολος αυτός ο εργατόκοσμος, ο οποίος ήταν το επισφράγισμα της σκληρής δουλειάς που έγινε από τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για την προετοιμασία της απεργίας στους χώρους δουλειάς, συγκρότησε χτες μια μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στον Πειραιά που έστειλε σαφές ταξικό μήνυμα στις δυνάμεις του κεφαλαίου, των πολιτικών τους εκπροσώπων. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι θέτοντας το λιμάνι υπό την πολιορκία τους, κουρέλιασαν στην πράξη το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση στους ναυτεργάτες, επιδιώκοντας, μάταια, να τρομοκρατήσει συνολικά την εργατική τάξη.

Αξημέρωτα ακόμα, σε όλο το λιμάνι αντηχούσαν τα συνθήματα «πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών, αυτή είναι η απάντηση των εργατών», «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη». Τα βροντοφώναζαν οι μαζικές απεργιακές φρουρές των εργατών στεριάς και θάλασσας, που ξεκινώντας από την πλατεία Καραϊσκάκη όπου είχε καθοριστεί η προσυγκέντρωση, συγκροτημένα και οργανωμένα έμπαιναν στο λιμάνι και έπαιρναν τις θέσεις τους πάνω στους καταπέλτες.

Η επιτυχία της απεργίας στον Πειραιά είχε προετοιμαστεί μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, από την πλούσια δράση που ανέπτυξαν οι ταξικές δυνάμεις στους χώρους δουλειάς. Εγιναν μαζικές γενικές συνελεύσεις σε εργοστάσια όπως αυτά της ελαιουργοσαπωνοποιίας, (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΑΪΣ κ.λπ.), εξορμήσεις, παρεμβάσεις όπως την Τρίτη το πρωί στο εργασιακό γκέτο της COSCO. Μαζικές συσκέψεις με χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της παράταξης Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση. Επιπλέον, απόδειξη της μαζικότητας της απεργίας ήταν ότι τα εργοστάσια ΙΟΝ και ΠΙΤΣΟΣ έμειναν «νεκρά».

Η πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού Πειραιά, όπου ήταν ο τόπος της απεργιακής συγκέντρωσης, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, κατακλύστηκε από κόσμο. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά Νίκος Τούσσας. Ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου.

Ακολούθησε δυναμική πορεία, η οποία κατέληξε στο λιμάνι για τη συνέχιση της περιφρούρησης της απεργίας μέχρι αργά το βράδυ.

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Σε ρόλο προβολής των προβοκατόρικων επεισοδίων

Τα επεισόδια, λίγων προβοκατόρων, και όχι τις δεκάδες χιλιάδες απεργών που βρέθηκαν στους δρόμους, και τα ιδιαίτερα μαζικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την χώρα, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας την Τετάρτη, είδαν - όπως ήταν αναμενόμενο - τα μεγάλα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κυριάρχησαν εικόνες της Αθήνας να φλέγεται και ρεπορτάζ που αναφέρονταν σε «πεδία μάχης», «συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές», καθώς επίσης και στην επίθεση εναντίον του βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του BBC, που αναλώνεται στην περιγραφή των επεισοδίων, σημειώνοντας ότι «διαδηλωτές (έτσι ονομάζει τους προβοκάτορες) πέταξαν βόμβες μολότωφ στην αστυνομία, που απάντησε με χημικά σε επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή», προσθέτοντας ότι «ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, περικυκλώθηκε και χτυπήθηκε από το ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι φώναζαν "κλέφτες, ντροπή σας"».

Το «Sky News» κάνει πρώτο θέμα την επίθεση εναντίον του Κ. Χατζηδάκη, προσθέτοντας ότι «η αστυνομία απάντησε στα επεισόδια με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές», οι οποίοι εμφανίζονται «περίπου 20.000».

Το «Αλ Τζαζίρα» αναφέρει ότι λόγω των κινητοποιήσεων παρέλυσαν ο δημόσιος τομέας, ακυρώθηκαν πτήσεις και συνεχίζει σημειώνοντας την αντίδραση της αστυνομίας με χημικά εναντίον διαδηλωτών «οι οποίοι πέταξαν βόμβες "μολότωφ" σε δύο ξενοδοχεία κοντά στο Κοινοβούλιο και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων».

Το «Associated Press», σημειώνει ότι οι δρόμοι της Αθήνας μετατράπηκαν σε πεδία μάχης, «τρομοκρατώντας τους καταναλωτές, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή», λόγω «οδομαχιών νεαρών με κουκούλες και την αστυνομία». Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το ρεπορτάζ του «Guardian», καθώς και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ξένων ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών, όπου κυριάρχησαν οι εικόνες των επεισοδίων.

Αντίστοιχα ήταν τα ρεπορτάζ και των ελληνικών Μέσων. Τόσο η ΕΡΤ όσο και τα ιδιωτικά ΜΜΕ, δεν μπόρεσαν να αγνοήσουν εντελώς το μεγάλο όγκο των κινητοποιήσεων και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, με το βάρος όμως να δίνεται επίσης στα προβοκατόρικα επεισόδια, τις «μολότωφ» και τα σπασίματα, και το σκηνικό που στήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεντρώσεις και επεισόδια

Συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν προχτές ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φοιτητικοί σύλλογοι, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και λεγόμενες αντιεξουσιαστικές κινήσεις. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στο ύψος του Πολυτεχνείου και μέχρι τη 1 το μεσημέρι, που ξεκίνησε το συλλαλητήριο, είχαν καλύψει την Πατησίων από το ύψος της Ομόνοιας μέχρι την οδό Αβέρωφ.

Περίπου στις 1.30 και ενώ η πορεία είχε φτάσει στο Σύνταγμα στήθηκε το γνωστό σκηνικό επεισοδίων μεταξύ κουκουλοφόρων και κρανοφόρων με επίκεντρο την πλατεία Συντάγματος. Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, ομάδα κουκουλοφόρων ξεκίνησε από το χώρο του Μουσείου με... άγνωστη κατεύθυνση. Αργότερα άρχισαν τα επεισόδια στο Σύνταγμα. Ενέργειες προβοκατόρικες που αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για την ένταση της αστυνομικής βίας σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Στο Σύνταγμα ομάδα κουκουλοφόρων έριξε βόμβες «μολότοφ» σε διμοιρία της ΥΜΕΤ στη συμβολή των οδών Γεωργίου Α' και Σταδίου, καθώς και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα έξω από το ξενοδοχείο «Αθενς Πλάζα». Σε ελάχιστο χρόνο το Σύνταγμα είχε «πνιγεί» από τα χημικά της Αστυνομίας. Δικυκλιστές των ομάδων «ΔΙΑΣ» και «Δ» ανεβαίνουν στην πλατεία κυνηγώντας όποιον συναντούν και τραυματίζουν ένα άτομο. Στο Ζάππειο, κουκουλοφόροι πυρπόλησαν λεωφορείο της Αστυνομίας. Την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν την Πανεπιστημίου, οι κουκουλοφόροι συνεχίζουν τον κλεφτοπόλεμο με τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Τραμπούκικη επίθεση

Στο μεταξύ, στην αρχή της οδού Πανεπιστημίου, άγνωστοι προχώρησαν σε τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του πρώην υπουργού της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη. Με γροθιές αλλά και με ομπρέλες τον τραυμάτισαν στο κεφάλι, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση αστυνομικών προκειμένου να φύγει από το σημείο αιμόφυρτος.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν έξω από το ΕΜΠ, όπου διμοιρίες της ΥΑΤ (ΜΑΤ) συνέχισαν τον «πόλεμο» με τους κουκουλοφόρους. Σε δρόμους γύρω από το ΕΜΠ έκαναν την εμφάνισή τους αστυνομικοί της Ασφάλειας που φορούσαν μπλούζες με κουκούλες και ορισμένοι είχαν καλυμμένα πρόσωπα, συνεπικουρώντας τη δράση των διμοιριών.

Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε από δυναμιτάκι στο πρόσωπο, ενώ πραγματοποιήθηκαν 23 προσαγωγές, από τις οποίες οι δέκα κατέληξαν σε συλλήψεις.

ΚΚΕ
Απαράδεκτος ο ξυλοδαρμός του Κ. Χατζηδάκη

Σε σχόλιο για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Κ. Χατζηδάκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο απαράδεκτος ξυλοδαρμός του βουλευτή Κ. Χατζηδάκη σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τη γνήσια λαϊκή αγανάκτηση. Αντίθετα αξιοποιείται για να συκοφαντηθεί η λαϊκή πάλη και υπηρετεί αυτούς που επιδιώκουν την υποταγή του λαού στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Υπερασπιστές της «ανταγωνιστικότητας»

Η ανεργία «δεν οφείλεται στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αλλά στην ακόρεστη δίψα για υπερκέρδη των βιομηχανιών», σημείωσε μεταξύ άλλων η Γ. Καρανδινάκη (ΠΑΣΚΕ), κεντρική ομιλήτρια στην προχτεσινή συγκέντρωση στην οποία καλούσαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως. Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες συνειδητά αθωώνουν την πολιτική που γεννά τα λαϊκά προβλήματα, αφού ισχυρίζονται ότι οι κεφαλαιοκράτες μπορούν να εκμεταλλεύονται τους εργάτες και με καλό τρόπο! Με ηθικολογίες προσπαθούν να πείσουν ότι για την ανεργία φταίει η απληστία των βιομηχάνων και όχι η ανταγωνιστικότητα που είναι συστατικό στοιχείο της καπιταλιστικής οργάνωσης της οικονομίας.

Από την ίδια λογική διατρέχεται και το κοινό απεργιακό ψήφισμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που βρίσκει τα μέτρα «σκληρά και άδικα» και καταγγέλλει τους κακούς εργοδότες που «επωφελούνται από την οικονομική κρίση σε βάρος των εργαζομένων». Οι ηγεσίες αυτές είναι αφερέγγυες και επικίνδυνες για τους εργαζόμενους, αφού υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια την πολιτική που υπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ