Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Σε ρόλο προβολής των προβοκατόρικων επεισοδίων

Τα επεισόδια, λίγων προβοκατόρων, και όχι τις δεκάδες χιλιάδες απεργών που βρέθηκαν στους δρόμους, και τα ιδιαίτερα μαζικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την χώρα, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας την Τετάρτη, είδαν - όπως ήταν αναμενόμενο - τα μεγάλα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κυριάρχησαν εικόνες της Αθήνας να φλέγεται και ρεπορτάζ που αναφέρονταν σε «πεδία μάχης», «συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές», καθώς επίσης και στην επίθεση εναντίον του βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του BBC, που αναλώνεται στην περιγραφή των επεισοδίων, σημειώνοντας ότι «διαδηλωτές (έτσι ονομάζει τους προβοκάτορες) πέταξαν βόμβες μολότωφ στην αστυνομία, που απάντησε με χημικά σε επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή», προσθέτοντας ότι «ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, περικυκλώθηκε και χτυπήθηκε από το ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι φώναζαν "κλέφτες, ντροπή σας"».

Το «Sky News» κάνει πρώτο θέμα την επίθεση εναντίον του Κ. Χατζηδάκη, προσθέτοντας ότι «η αστυνομία απάντησε στα επεισόδια με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές», οι οποίοι εμφανίζονται «περίπου 20.000».

Το «Αλ Τζαζίρα» αναφέρει ότι λόγω των κινητοποιήσεων παρέλυσαν ο δημόσιος τομέας, ακυρώθηκαν πτήσεις και συνεχίζει σημειώνοντας την αντίδραση της αστυνομίας με χημικά εναντίον διαδηλωτών «οι οποίοι πέταξαν βόμβες "μολότωφ" σε δύο ξενοδοχεία κοντά στο Κοινοβούλιο και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων».

Το «Associated Press», σημειώνει ότι οι δρόμοι της Αθήνας μετατράπηκαν σε πεδία μάχης, «τρομοκρατώντας τους καταναλωτές, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή», λόγω «οδομαχιών νεαρών με κουκούλες και την αστυνομία». Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το ρεπορτάζ του «Guardian», καθώς και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ξένων ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών, όπου κυριάρχησαν οι εικόνες των επεισοδίων.

Αντίστοιχα ήταν τα ρεπορτάζ και των ελληνικών Μέσων. Τόσο η ΕΡΤ όσο και τα ιδιωτικά ΜΜΕ, δεν μπόρεσαν να αγνοήσουν εντελώς το μεγάλο όγκο των κινητοποιήσεων και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, με το βάρος όμως να δίνεται επίσης στα προβοκατόρικα επεισόδια, τις «μολότωφ» και τα σπασίματα, και το σκηνικό που στήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org