Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
«Καρπός» της συλλογικής δουλειάς η μαζική συμμετοχή

Οι χιλιάδες απεργοί εργάτες κουρέλιασαν το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης που επέβαλε η κυβέρνηση στους ναυτεργάτες

Ολόκληρο το πρώτο λιμάνι της χώρας παλλόταν προχτές στους ρυθμούς της 24ωρης απεργίας, σε στεριά και θάλασσα. Χιλιάδες απεργών εργατών, από τα καράβια, τα εργοστάσια, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα γιαπιά, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, απόμαχοι της δουλειάς, μικροί ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες της εργατιάς έδωσαν με δυναμισμό και αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργίας. Ολος αυτός ο εργατόκοσμος, ο οποίος ήταν το επισφράγισμα της σκληρής δουλειάς που έγινε από τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για την προετοιμασία της απεργίας στους χώρους δουλειάς, συγκρότησε χτες μια μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στον Πειραιά που έστειλε σαφές ταξικό μήνυμα στις δυνάμεις του κεφαλαίου, των πολιτικών τους εκπροσώπων. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι θέτοντας το λιμάνι υπό την πολιορκία τους, κουρέλιασαν στην πράξη το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση στους ναυτεργάτες, επιδιώκοντας, μάταια, να τρομοκρατήσει συνολικά την εργατική τάξη.

Αξημέρωτα ακόμα, σε όλο το λιμάνι αντηχούσαν τα συνθήματα «πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών, αυτή είναι η απάντηση των εργατών», «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη». Τα βροντοφώναζαν οι μαζικές απεργιακές φρουρές των εργατών στεριάς και θάλασσας, που ξεκινώντας από την πλατεία Καραϊσκάκη όπου είχε καθοριστεί η προσυγκέντρωση, συγκροτημένα και οργανωμένα έμπαιναν στο λιμάνι και έπαιρναν τις θέσεις τους πάνω στους καταπέλτες.


Η επιτυχία της απεργίας στον Πειραιά είχε προετοιμαστεί μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, από την πλούσια δράση που ανέπτυξαν οι ταξικές δυνάμεις στους χώρους δουλειάς. Εγιναν μαζικές γενικές συνελεύσεις σε εργοστάσια όπως αυτά της ελαιουργοσαπωνοποιίας, (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΑΪΣ κ.λπ.), εξορμήσεις, παρεμβάσεις όπως την Τρίτη το πρωί στο εργασιακό γκέτο της COSCO. Μαζικές συσκέψεις με χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της παράταξης Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση. Επιπλέον, απόδειξη της μαζικότητας της απεργίας ήταν ότι τα εργοστάσια ΙΟΝ και ΠΙΤΣΟΣ έμειναν «νεκρά».

Η πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού Πειραιά, όπου ήταν ο τόπος της απεργιακής συγκέντρωσης, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, κατακλύστηκε από κόσμο. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά Νίκος Τούσσας. Ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου.

Ακολούθησε δυναμική πορεία, η οποία κατέληξε στο λιμάνι για τη συνέχιση της περιφρούρησης της απεργίας μέχρι αργά το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ