ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απάντηση με νέα 48ωρη απεργία

Μέχρι την Κυριακή δε θα λύσει κάβος. Εμπρακτη η αλληλεγγύη εργατών της στεριάς, της νεολαίας, των μικρών ΕΒΕ, των γυναικών

Με νέα 48ωρη απεργία που αρχίζει να μετρά από σήμερα Παρασκευή τα ξημερώματα, οι ναυτεργάτες παραμένουν αταλάντευτα στους καταπέλτες των πλοίων, δίνοντας, με τη δύναμη της έμπρακτης αλληλεγγύης των εργατών της στεριάς, της νεολαίας, των μικρών ΕΒΕ, των γυναικών, που ενισχύουν τις απεργιακές ναυτεργατικές φρουρές σε όλα τα λιμάνια, έναν αποφασιστικό αγώνα για να αποκρούσουν την άνευ προηγουμένου επίθεση που έχει εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο για την αύξηση της κερδοφορίας του επιδιώκει πλέον να σαρώσει το σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Οι ναυτεργάτες, με το βάρος της οργάνωσης του αγώνα να έχουν αναλάβει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, παλεύουν για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στο μπάρκο, διεκδικούν ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

«Με την αποφασιστική καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών και την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων από άλλους κλάδους, των ταξικών συνδικάτων και δυνάμεων που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ και της νεολαίας, συνεχίζεται με απόλυτη επιτυχία η απεργία των ναυτεργατών», τονίζουν με ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι και έμπρακτη απάντηση των ναυτεργατών «στα χοντροειδή ψεύδη, τις συκοφαντίες και την κατάφωρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρεί ο πρόεδρος της ΕΕΝ Α. Βεντούρης», βρίσκοντας βήμα στα ΜΜΕ των εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλοεργολάβων.

Τονίζουν ότι η επιθετικότητα των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, που την αντλούν από την αντιλαϊκή πολιτική, η απαίτησή τους για πλήρη, χωρίς κανένα περιορισμό ελευθερία δράσης, η μέχρι τώρα κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στην ακτοπλοΐα, πανάκριβα εισιτήρια, νησιά στην απομόνωση, «δημιουργούν συνθήκες ερήμωσης» και «διευκολύνουν τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά σχέδια, διατηρώντας αυτοί τα πλοία της ακτοπλοΐας, όπως κυνικά έχουν δηλώσει (σ.σ. δήλωση Βεντούρη 3 Νοέμβρη 2010)».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, η οποία χτες αναγκάστηκε κάτω από τη θέληση των ναυτεργατών να πάρει απόφαση για τη νέα 48ωρη απεργία, τα σωματεία σημειώνουν: «Η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ έχει σοβαρές ευθύνες γιατί περιορίζει το πλαίσιο αιτημάτων μόνο στο ζήτημα της ανανέωσης της ΣΣΕ και με ευτελή αύξηση του ποσοστού» σε σχέση με την τεράστια απώλεια του ναυτεργατικού, όπως συνολικά του εργατικού, εισοδήματος. Ετσι, σύμφωνα με τα σωματεία, η πλειοψηφία εξαιρεί τμήματα των ναυτεργατών, όπως τα πληρώματα των κρουαζιεροπλοίων, των πορθμείων που δε συμπεριλαμβάνονται στην απεργία, τους ανέργους, όταν η επίθεση των εφοπλιστών είναι σφοδρή και ενιαία.

Περιοδείες σε πλοία από ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΜΑΣ

Ξεχωριστό ήταν χτες το πρωί το στιγμιότυπο που καταγράφηκε στο λιμάνι του Πειραιά. Αντιπροσωπεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών περιόδευσε μαζί με εκπροσώπους των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στα ακτοπλοϊκά πλοία «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» και «EUROPEAN EXPRESS». Οι ναυτεργάτες επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους νεολαίους με μαζικές συγκεντρώσεις που έγιναν αντίστοιχα στα γκαράζ των δύο πλοίων.

Από την πλευρά των σπουδαστών μίλησε στους συγκεντρωμένους ναυτεργάτες ο Πέτρος Καραλιώκης, ο οποίος - ο ίδιος είναι γιος ναυτεργάτη - ανέφερε ότι ο αγώνας των ναυτεργατών «είναι και δικός μας αγώνας γιατί έχουμε γονείς ναυτεργάτες και γιατί παλεύουμε και εμείς, όπως και εσείς ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική». Ανακοίνωση συμπαράστασης στην απεργία των ναυτεργατών εξέδωσαν οι Επιτροπές Αγώνα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Συλλαλητήριο συμπαράστασης από το ΠΑΜΕ

Συλλαλητήριο συμπαράστασης στην απεργία των ναυτεργατών, αλλά και στον αγώνα των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, διοργανώνει σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ.

Η συμπαράσταση είναι αναγκαία «στους απεργούς ναυτεργάτες που παλεύουν για συγκροτημένα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, στους εργαζόμενους της Ζώνης που παλεύουν για μέτρα στήριξης των ανέργων, για ανάπτυξη, υποδομές, παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης, για το δικαίωμα στη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον». Καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους μικρούς ΕΒΕ, τους νέους, τις γυναίκες, τους φτωχούς αγρότες, «που νιώθουν στο πετσί τους καθημερινά τις συνέπειες της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής», «να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καλύτερη οργάνωση να υπερασπιστούμε τα δίκια μας, με προοπτική τη ρήξη και ανατροπή της βάρβαρης αυτής αντιλαϊκής πολιτικής».

Τη συμπαράστασή τους στους ναυτεργάτες εκφράζουν η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου και η Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ του Πειραιά. Ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των ναυτεργατών εξέδωσε και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.

ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Αδίστακτοι, ασύδοτοι και επικίνδυνοι για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες

Αμέσως μετά την απόφαση των ναυτεργατών για νέα 48ωρη απεργία, ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Απ. Βεντούρης, επανήλθε δριμύτερος για να δείξει το λυσσαλέο απύθμενο ταξικό μένος, απέναντι στους ναυτεργάτες αλλά ενάντια και στο ΚΚΕ.

Με ανακοίνωση της ΕΕΝ με αφορμή τη συνέχιση της ναυτεργατικής απεργίας, οι εφοπλιστές μέσω του Βεντούρη, εξαπολύουν νέες συκοφαντίες σε βάρος των ναυτεργατών. Αλλά εκεί που έδειξαν ότι είναι κάτι παραπάνω από αδίστακτοι, είναι η ανακοίνωση κατά του ΚΚΕ. Απαντώντας η ΕΕΝ, στο σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, (βλέπε 1η σελίδα) για τις απειλές των εφοπλιστών εναντίον των απεργών ναυτεργατών, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα «έργα και τις ημέρες» τους, σημειώνει με θράσος:

«Η Ενωσή μας δεν είναι πολιτική και δεν πρέπει ούτε μπορεί να εμπλακεί σε πολιτική αντιπαράθεση, επίσης όμως δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανεχθεί συκοφαντίες, βαρύτατους χαρακτηρισμούς και αστήρικτες κατηγορίες που φανερώνουν έλλειψη επιχειρημάτων και ύπαρξη αγωνίας και πανικού.

Καλούμε το ΚΚΕ να αναγνωρίσει το ολίσθημά του και να ανακαλέσει το δελτίο τύπου αυτό, άλλως να αναζητήσει στον δικό του χώρο και στο δικό του παρελθόν τα περί στυγνής εκμετάλλευσης συνανθρώπων, εκβιαστών, ληστών και μαζικών εγκλημάτων. Είμαστε σίγουροι ότι θα βρει πλούσιο υλικό».

Το θράσος των εφοπλιστών πράγματι έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ελέω κυβερνήσεων και κράτους. Την ίδια ώρα που θέλουν τους ναυτεργάτες σκλάβους χωρίς δικαιώματα, την ίδια ώρα που ζητούν από την κυβέρνηση πλήρη ασυδοσία για να κάνουν κουμάντο στη θάλασσα σκυλοπνίγοντας ναυτεργάτες και επιβάτες με μοναδικό κίνητρο την απληστία του κέρδους, πάει πολύ να εγκαλούν το ΚΚΕ. Είναι αδίστακτοι απολαμβάνοντας ασυλία όταν βουλιάζουν τα βαπόρια τους και μένουν ατιμώρητοι, όταν επιβάλλουν δρομολόγια στα νησιά με πανάκριβο εισιτήριο (μια ολόκληρη σύνταξη χρειάζονται οι γέροντες για να μετακινηθούν από και προς τα νησιά), όταν απαιτούν να κάνουν δρομολόγια μόνο εφόσον έχουν πληρότητα, όταν εκβιάζουν για κρατικές επιδοτήσεις προκειμένου να υπάρχουν θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Πάει πολύ όταν τα σαπάκια τους είναι κίνδυνος - θάνατος για τη ζωή ναυτεργατών και επιβατών, να μιλούν για «στυγνή εκμετάλλευση συνανθρώπων, εκβιαστές, ληστές και μαζικά εγκλήματα» στο ΚΚΕ. Και όλα αυτά, τα λένε αυτοί που έχουν φτάσει ανοιχτά να απειλούν ότι «θα κόψουν την Ελλάδα στα δύο» αν δε γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις τους για το πέταγμα στη στεριά των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα, για να έχουν καθεστώς γαλέρας στα πλοία, όταν ξεδιάντροπα επιχαίρουν τη συνδαχείριση του Αιγαίου σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά σχέδια, με την προϋπόθεση ότι δε θα τους πειράξουν τα καράβια (δήλωση Βεντούρη 3 Νοέμβρη 2010), όταν μόνο από δύο ναυάγια, το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και το «ΔΥΣΤΟΣ», έστειλαν στον υγρό τάφο 101 ανθρώπους. Αυτά αν δεν είναι εγκλήματα, τι είναι;

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στους καταπέλτες !

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης στον αγώνα των ναυτεργατών έχουν εκδώσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, το ΜΑΣ τονίζει: «Χαιρετίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι με όλες μας τις δυνάμεις τους ναυτεργάτες απεργούς, που εδώ και 72 ώρες κρατάνε τα πλοία δεμένα στο λιμάνι και συνεχίζουν για άλλες 48 ώρες. Οι ναυτεργάτες παλεύουν και διεκδικούν ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις, μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Η βρώμικη επίθεση από τους εφοπλιστές τύπου Βεντούρη και κυβέρνησης - μεγαλοξενοδόχων που ονομάζουν τους ναυτεργάτες καλοπληρωμένους εργαζόμενους θα πέσει στο κενό.

Οι φοιτητές και σπουδαστές, ειδικά τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα των πατεράδων τους. Εκεί είναι η θέση όλων μας. Πλάι στους εργαζόμενους γονείς μας, σήμερα στους καταπέλτες, αύριο στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς».

Το κείμενο του ΜΑΣ έχει ήδη υιοθετήσει το ΔΣ του συλλόγου σπουδαστών της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ σήμερα που έχουν οριστεί συνεδριάσεις ΔΣ σε πολλούς ακόμα συλλόγους, αναμένεται να υιοθετηθεί και από άλλους συλλόγους.

Αντίστοιχα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας τονίζει μεταξύ άλλων:

«Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι και δικός μας αγώνας! Οι απεργοί στο λιμάνι διεκδικούν ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις, μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Κρατάνε τα πλοία δεμένα για τρίτη μέρα και συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά. Ο αγώνας τους θα γίνει πιο δυνατός με την αλληλεγγύη από εργαζόμενους της στεριάς, από μαθητές και φοιτητές. Είμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους γονείς μας, παλεύουν και για εμάς. Μας δίνουν μάθημα αγώνα, μάθημα ζωής! Μάθημα μας κάνουν οι αγωνιστές»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ