ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ
Τη Δευτέρα η κινητοποίηση για την περαίωση

Με τη συγκέντρωση της Δευτέρας, στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, ξεκινά και η βδομάδα δράσης ενάντια στο φορομπηχτικό μέτρο

Με κεντρικό σύνθημα «Πάρτε πίσω την περαίωση», αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», φτωχομεσαίοι αγρότες και όλοι όσοι πλήττονται από το άδικο φορολογικό μέτρο της κυβέρνησης, συντονίζονται και συγκροτούν ένα ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, που περιλαμβάνει επίσης την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, στο πλαίσιο της κοινής δράσης τους. Πρώτος αγωνιστικός σταθμός είναι η Δευτέρα 29 του Νοέμβρη με τη συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6 το απόγευμα και με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Η συγκέντρωση της ερχόμενης Δευτέρας σηματοδοτεί την έναρξη μιας βδομάδας δράσης - έως τις 6 του Δεκέμβρη - με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε τοπικές εφορίες, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις, όπου είναι δυνατό να γίνουν. Ηδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες ανάλογες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη. Στα Χανιά, η τοπική γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε πλατιά σύσκεψη, την Τετάρτη 1 του Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, για το συντονισμό του αγώνα. Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 29 του Νοέμβρη καλεί και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, απευθυνόμενο στους εργαζόμενους που απασχολούνται με δελτίο παροχής υπηρεσιών στους ΟΤΑ.

Η πάλη ενάντια στην περαίωση εκφράζει την αποφασιστικότητα αυτών των δυνάμεων για κοινή δράση ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που χτυπά τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αντανακλώντας μια νέα δυναμική απέναντι στο μνημόνιο και τους πολιτικούς υπηρέτες του. Στην κοινή προκήρυξη - κάλεσμα για την κινητοποίηση, ΠΑΜΕ και ΠΑΣΕΒΕ επισημαίνουν: «Την κρίση και τα ελλείμματα να πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι. Το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ καλούμε σε ξεσηκωμό!!! Τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τους καλλιτέχνες και όλους όσοι εκβιάζονται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν να κάνουν με το φοροεισπρακτικό μηχανισμό». Και συνεχίζουν: «Πληρώνουμε εμείς για να ενισχύεται το μεγάλο κεφάλαιο. Οι πλάτες μας δεν αντέχουν. Οι τσέπες μας άδειασαν. Ψέμα είναι ότι η περαίωση θα βοηθήσει στο ξεπέρασμα της κρίσης και θα διορθώσει φορολογικές "αδικίες". Ακόμα μεγαλύτερο ψέμα είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πληρώνουν φόρους».

Θεσσαλονίκη

Βδομάδα δράσης ενάντια στη νέα φορολογική επιδρομή διοργανώνουν και στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, καλώντας σε ξεσηκωμό τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τους καλλιτέχνες και όλους όσοι εκβιάζονται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά!

Με σύνθημα «Πάρτε πίσω την περαίωση» θα γίνονται εξορμήσεις σε καταστήματα του κέντρου και τις συνοικίες καθημερινά από τις 29/11 μέχρι τις 4/12. Επίσης το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ θα προχωρήσουν στις παρακάτω δράσεις:

  • Τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη, 8.30 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Ι' Οικονομική Εφορία Θεσσαλονίκης (Εγνατίας 45).
  • Την Τρίτη 30 Νοέμβρη, 8.30 το πρωί, συγκέντρωση μπροστά από την Ε' Οικονομική Εφορία Θεσσαλονίκης (Κ. Κρυστάλλη).
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
«Σπάνε» στα δυο το Ταμείο Παρακαταθηκών

Χαλί για τους ιδιώτες που ενδιαφέρονται για το κερδοφόρο κομμάτι. Το κρατικό πακέτο, τα ακόμη 25 δισ. ευρώ ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν οι τραπεζίτες

Τις διαδικασίες για το νέο κύκλο αναδιαρθρώσεων, για το μοίρασμα της πίτας στον τραπεζικό κλάδο δρομολογεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι βασικές κατευθύνσεις γύρω από τη κρατική συμμετοχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (ΑΤΕ - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) έχουν υποδειχτεί και από τα κλιμάκια της τρόικας και από τα ισχυρά μονοπώλια (Deutche Bank, Lazard, HCBC)που η κυβέρνηση έχει προσλάβει σε ρόλο σε συμβούλου.

Και επίσημα χτες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το σπάσιμο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε δύο κομμάτια, εξέλιξη που αποτελεί και το πρώτο βήμα για το μπάσιμο των ιδιωτών στους τομείς που έχουν το ψαχνό και που υπόσχονται κέρδη. Το ένα κομμάτι θα «παρέχει τη δημόσια υπηρεσία της παρακαταθήκης», επειδή προφανώς αφήνει αδιάφορους τους «επενδυτές» και ταυτόχρονα προχωρούν στην ίδρυση «θυγατρικού πιστωτικού φορέα», όπου θα ενσωματώσουν τις δραστηριότητες που αφορούν στις τραπεζικές εργασίες. Πρόκειται για γενικότερο ανασχεδιασμό, που συνδέεται και με τον «Καλλικράτη», τη διαχείριση κοιναγορίτικων κονδυλίων για λογαριασμό των ΟΤΑ, ενόψει και του πακτωλού που θα αρχίσει να τρέχει με την αποδέσμευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Σήμερα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δραστηριοποιείται στη χορήγηση δανείων στους ΟΤΑ, κυρίως για «συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα» από τα ταμεία της ΕΕ.

Τα ακόμη χειρότερα δρομολογούν και για την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ). Το σχέδιο προβλέπει το ξεφόρτωμα όλων των θυγατρικών εταιριών που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό κλάδο («Δωδώνη», ΣΕΚΑΠ κ.ά.). Παρά τις «διαρροές» και τη φημολογία είναι εξαιρετικά αμφίβολη ακόμη και η συμμετοχή του δημοσίου στην αναμενόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου...

Αντίθετα, τη ζεστή αγκαλιά του κράτους και της κυβέρνησης φαίνεται να επιλέγουν για μια ακόμη φορά οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Μπροστά στις νέες αναταράξεις στην ευρωζώνη, αφήνουν για αργότερα τη διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση «σταδιακή έξοδο στις αγορές» και ορέγονται ξανά το νέο κρατικό πακτωλό με τα ακόμη 25 δισ. ευρώ που για λογαριασμό τους ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ηδη προετοιμάζονται και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα αρχίσουν να κάνουν χρήση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς για το 9μηνο του 2010 τα καθαρά κέρδη για την τράπεζα Alpha φτάνουν στα 137,7 εκατ. ευρώ με τις κονδύλι για λογιστικές προβλέψεις (τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους) να φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 644 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα του ομίλου «Μάρφιν» απέσπασε 91 εκατ. ευρώ και οι «προβλέψεις» της διαμορφώνονται στα 201 εκατ. ευρώ.

«ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ»
Εκτίναξη κερδών στο τρίτο τρίμηνο

Σημαντικά κέρδη καταγράφει και η «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ» το πρώτο 9μηνο του 2010. Παρά την κρίση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν και το τρίτο τρίμηνο του έτους επέδειξε εκτίναξη κερδών που είχε ευεργετικές επιδράσεις στη συνολική κερδοφορία. Τα κέρδη μετά από φόρους για τον όμιλο, στο 9μηνο διαμορφώθηκαν στα 67,137 εκατ. ευρώ από 125,507 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2009. Ωστόσο, τα κέρδη μετά από φόρους στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 47,518 εκατ. ευρώ από 20,306 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις 9μήνου διαμορφώθηκαν στα 4,115 εκατ. ευρώ από 2,828 εκατ. ευρώ. Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν στα 218,8 εκατ. ευρώ 191,4 εκατ. ευρώ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στο χείλος της πτώχευσης

Τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της καταστροφής αντιμετωπίζουν πολλές από τις 6.500 μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις δημοσίων έργων της χώρας. Αυτό προκύπτει από επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ) προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Οπως επισημαίνουν, «σήμερα ο τομέας των δημοσίων έργων παρουσιάζει στασιμότητα, με συνέπεια η χώρα να στερείται των αναγκαίων υποδομών της και οι εργολήπτες να βιώνουν τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη μεταπολεμική περίοδο, με σωρεία προβλημάτων (καθυστερήσεις πληρωμών, ουσιαστική κατάργηση προγράμματος "Θησέας", υπέρογκες - δυσβάσταχτες πρόσθετες εγγυητικές επιστολές, περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, διατήρηση των διαβλητών συστημάτων, όπως απ' ευθείας αναθέσεων, αυτεπιστασίας, μελέτης κατασκευής)». Επίσης, επισημαίνουν ότι η επιχειρηθείσα ανάμειξη του τραπεζικού συστήματος στην παραγωγή των δημοσίων έργων, καταλήγει σε υπερχρεωμένες και προβληματικές εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Για να ξεπεραστεί η κατάσταση, όπως αναφέρουν, μεταξύ των άλλων απαιτείται: Πλήρης διαφάνεια στην ανάθεση μελετών και έργων και εξάλειψη των διαδικασιών δυνατοτήτων και μηχανισμών που προάγουν τη συναλλαγή και τη διαφθορά. Θεσμικού τύπου διασπορά των έργων για την αποφυγή ολιγοπωλιακών καταστάσεων. Κατάργηση των υπέρογκων πρόσθετων εγγυήσεων. Προγραμματισμός και επιστημονική ιεράρχηση των δημοσίων έργων κ.ά.

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ»
Επιλέχθηκαν οι τράπεζες υλοποίησης

Ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για τις τράπεζες μέσω των οποίων θα μπορεί να υλοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, πρόκειται για τις Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank.

Στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα εισφέρει το ΕΣΠΑ 241 εκατ. ευρώ και αναμένονται άλλα 400 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες που θα εκμεταλλευτούν τους όρους δανεισμού και χρηματοδότησης του προγράμματος. Μόνο τα 40 εκατ. ευρώ προβλέπονται ως κίνητρο για την επιδότηση επιτοκίου. Ακόμη 155 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για επιχορήγηση κόστους επένδυσης σε φυσικά πρόσωπα και κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρητών.

Είναι τουλάχιστον αστείο, στη μαύρη αυτή περίοδο του μνημονίου, της τρόικας και της αντιλαϊκής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να παρουσιάζεται ως προσφορά στους φτωχότερους ένα πρόγραμμα που απαιτεί δανεισμό, μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και αυτή της ΝΔ που το είχε αρχικά εξαγγείλει, τρέχουν να προσαρμοστούν στις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία αποφάσισε να τονώσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία του σχετικού εξοπλισμού για τα κτίρια. Αναμένεται πάντως να ωφεληθούν ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών κατοικιών, που έχοντας την οικονομική ευχέρεια, θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ